Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój dom pasywny (?) w praktyce- już go użytkuję

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Idąc tym tropem zrobiłem u siebie coś takiego (proporcje na rys. nie koniecznie zachowane, wymiary w cm):

http://iv.pl/images/55827342253427278275.gif

Troszke zaburzone proporcje :) Ogolnie rysunek fajny, tylko jak patrze ile tu jest kombinacji dla likwidacji mostka to mniemam, iz plyta wyszlaby taniej i lepiej.

Pozdrawiam

Troszke zaburzone proporcje :) Ogolnie rysunek fajny, tylko jak patrze ile tu jest kombinacji dla likwidacji mostka to mniemam, iz plyta wyszlaby taniej i lepiej.

Pozdrawiam

Jak sie ma wiele ścian fundamentowych to faktycznie płyta może okazać sie tańsza ale np w moim przypadku to płyta to 2 razy więcej kasiory niż fundament

Jak sie ma wiele ścian fundamentowych to faktycznie płyta może okazać sie tańsza ale np w moim przypadku to płyta to 2 razy więcej kasiory niż fundament

Nie mozliwe, chyba ze dom metr nad poziom terenu wynosisz i duzo gruntu wymienasz... Podaj dane to przeliczymy, moze lepiej w watku o plycie, nie bedziemy tu smiecic :)

Pozdrawiam

Jeśli weźmiesz ofertę firm w tym się specjalizujących to masz rację - liczą od m2. Ja jednak liczę to tak - na płytę potrzebuję tylko troszkę więcej styro fundamentowego niż teraz i więcej zbrojenia. Prace (TYLKO!) na odpowiedniej działce to usunąć humus, nieco wyrównać i zagęścić, styro i kanalizę ułożyć samodzielnie lub ktoś za grosze, zazbroić (nie jest to trudne tylko żmudne) a wylanie betonu z pompy to już zabawa. Za to nie potrzeba koparką robót ziemnych, szalunkowych, zbrojenia i lania ław, murowania bloczków, izolacji przeciwwilgociowych, termicznych (isomur lub szkło piankowe).

Mam mało ścian fund. ok 50m, prostokąt 11,4x13,4m.

No tak a żwir na podłoże.

Sam go nie ubiję niemam zagęszczarki.

W moim przypadku musiał bym jeszcze wywieżć ok 800 ton ziemi i piasku bo miałem działke z lekkim skosem a tak sobie wyrównałem i dołożyłem 1 wiersz bloczka

Nie mozliwe, chyba ze dom metr nad poziom terenu wynosisz i duzo gruntu wymienasz... Podaj dane to przeliczymy, moze lepiej w watku o plycie, nie bedziemy tu smiecic :)

Pozdrawiam

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194102-Dziennik-budowy-blockhause-inaczej-kostka-gierkowska-%2529-Andrzeja-i-Olgi

Musiał bym wyrównać teren

Ales sie ziemii naprzerzucal :) DLatego wlasnie podejzewalem wieksze prace ziemne, 2 x drozej by nie wyszlo, a jakbys ten ladny piaseczek uzyl pod plyte (wyglada jakby sie nadawal) to by moze i taniej wyszlo :)

Pozdrawiam

ja nie mówię że na FM nie ma - wręcz przeciwnie

inwestorzy indywidualni aktywni na FM którzy maja pasywniaki to chyba 3 osoby

pewnie 10x jest takich co czytali wyciagali wnioski i wybudowali

teraz pytanie ile jest firm w kraju które budują PRAWDZIWE domy pasywne

wystarczy zadzwonić o poprosić o listę referencyjna (ja rok temu to uczyniłem więc wiem jak sytuacja wygląda)

na 99% sumarycznie 100 domów w kraju nie mamy

czy to ważne ile ? w zasadzie nie

ale pokazuje pewien trend

Edytowane przez R&K

Wielkie dzięki.

Szukam żeby coś wiedzieć na ten temat.

99% przykładów pojawia się zagranica:( coś jakoś muszę wspomnieć w pracy inż o tym i szukam mocno przybliżonych danych orientacyjnych.

Słowem jeszcze nie czas na pasywne domy.

A ponadto termomodernizacji do standardu pasywnego nigdzie nie znalazłem takiej realizacji w Polsce chyba że słabo szukam.

Jak nie to będę pierwszy i od razu dwa domy, jeden taki jak mam w galerii, przy czym ten z galerii to jest drewniany a drugi jest murowany z piwnicą.

Eee... coś ściemniacie - jest we Wro znane biuro projektowe mające w ofercie pasywniaki, postawili modelowy w Smolcu, na targach mówią, że on sami sprzedali "dużo" takich projektów więc co najmniej część została już wybudowana.

Kupno projektu pasywniaka a jego wybudowanie niekoniecznie musi się pokrywać. Ważna jest realizacja i czy został dobrze wykonany.

Spoko, nie chodzi tu o ścisłe dane, tylko pokazanie problemu, nie omieszkam zapytać i tych panów z instytutu.

Ile domów ma papiery że są "pasywne".

z innego wątku ....

"W moim projekcie nie będzie z tym problemu, jak widać w galerii obok " wjazdu do garażu" po "prawej stronie patrząc na rzut jest cudne miejsce właśnie na komin do takiego pieca bez przerywania izolacji termicznej, połowę domu podpiwniczona nad piwnicą plan 50 cm wełny lub czegoś innego.

Dach docelowo 70cm ściany 50-60 cm ocieplenia plus drewno.

Pod tramy XPS 700 co by nie było żadnego mostku termicznego w fundament. "

nie ważne ile domów ma papiery , ważne ile ich faktycznie jest - nie trzeba mieć certyfikatu by mało płacić za ogrzewanie

מרכבה - nie sądzisz że taka izolacja to zdeczka przesada? tzn przeinwestowanie ? nakład kasy w stosunku do uzyskanych efektów??

Kupno projektu pasywniaka a jego wybudowanie niekoniecznie musi się pokrywać. Ważna jest realizacja i czy został dobrze wykonany.

w 2 stronę - mój projekt jest z założenia daleki od pasywniaka , pierwotnie miałem taki zamiar by wybudować <15kWh - stanęło na 18,9 kWh wg OZC , pewnie 2 okna na poddaszy bym zlikwidował i miałbym dom pasywny

J-J, czy miałeś okazję przyjrzeć się od wewnątrz w termowizji swoim mocowaniom okien (kotwy i blaszki z Twojego foto)? Czy nie stanowią mostków pomiędzy murem a ramą okna? Trwa gdzieś indziej zagorzała dyskusja w tym temacie a ja lada dzień mam montaż w podobnym do Twojego standardzie i jedni straszą a inni każą olać bo niemierzalne.

zależy jaki sobie cel postawiłeś - ogólnie te mostki są takim samym "widmem" jak między fundamentami a murem , nikt nie widział a wszyscy nimi straszą :D