j-j 09.12.2011 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 11.01.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 J-J, mozesz cos wiecej na temat wiazarow ?? Ile kosztowaly materialy w porownaniu z typowa wiezba czy tez wizarami prefabrykowanymi ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 11.01.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Idąc tym tropem zrobiłem u siebie coś takiego (proporcje na rys. nie koniecznie zachowane, wymiary w cm): http://iv.pl/images/55827342253427278275.gif Troszke zaburzone proporcje Ogolnie rysunek fajny, tylko jak patrze ile tu jest kombinacji dla likwidacji mostka to mniemam, iz plyta wyszlaby taniej i lepiej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 11.01.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Troszke zaburzone proporcje Ogolnie rysunek fajny, tylko jak patrze ile tu jest kombinacji dla likwidacji mostka to mniemam, iz plyta wyszlaby taniej i lepiej. Pozdrawiam Jak sie ma wiele ścian fundamentowych to faktycznie płyta może okazać sie tańsza ale np w moim przypadku to płyta to 2 razy więcej kasiory niż fundament Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 11.01.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Jak sie ma wiele ścian fundamentowych to faktycznie płyta może okazać sie tańsza ale np w moim przypadku to płyta to 2 razy więcej kasiory niż fundament Nie mozliwe, chyba ze dom metr nad poziom terenu wynosisz i duzo gruntu wymienasz... Podaj dane to przeliczymy, moze lepiej w watku o plycie, nie bedziemy tu smiecic Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 11.01.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Jeśli weźmiesz ofertę firm w tym się specjalizujących to masz rację - liczą od m2. Ja jednak liczę to tak - na płytę potrzebuję tylko troszkę więcej styro fundamentowego niż teraz i więcej zbrojenia. Prace (TYLKO!) na odpowiedniej działce to usunąć humus, nieco wyrównać i zagęścić, styro i kanalizę ułożyć samodzielnie lub ktoś za grosze, zazbroić (nie jest to trudne tylko żmudne) a wylanie betonu z pompy to już zabawa. Za to nie potrzeba koparką robót ziemnych, szalunkowych, zbrojenia i lania ław, murowania bloczków, izolacji przeciwwilgociowych, termicznych (isomur lub szkło piankowe). Mam mało ścian fund. ok 50m, prostokąt 11,4x13,4m. No tak a żwir na podłoże. Sam go nie ubiję niemam zagęszczarki. W moim przypadku musiał bym jeszcze wywieżć ok 800 ton ziemi i piasku bo miałem działke z lekkim skosem a tak sobie wyrównałem i dołożyłem 1 wiersz bloczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 11.01.2012 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Nie mozliwe, chyba ze dom metr nad poziom terenu wynosisz i duzo gruntu wymienasz... Podaj dane to przeliczymy, moze lepiej w watku o plycie, nie bedziemy tu smiecic Pozdrawiam http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194102-Dziennik-budowy-blockhause-inaczej-kostka-gierkowska-%2529-Andrzeja-i-Olgi Musiał bym wyrównać teren Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 11.01.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194102-Dziennik-budowy-blockhause-inaczej-kostka-gierkowska-%2529-Andrzeja-i-Olgi Musiał bym wyrównać teren Ales sie ziemii naprzerzucal DLatego wlasnie podejzewalem wieksze prace ziemne, 2 x drozej by nie wyszlo, a jakbys ten ladny piaseczek uzyl pod plyte (wyglada jakby sie nadawal) to by moze i taniej wyszlo Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 11.01.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Widziałem kiedyś na domu znajomego dom ogólnie dawno budowany było widać wszystkie warstwy bo nie ocieplony był ,ławy fundament i była papa, cegła wypalana czerwona i znów papa i pustak czy takie rozwiązanie może zmniejszyć mostek ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 11.01.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Bardziej mi chodziło o cegłę ale jak nic to nie daje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.01.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 co wy chcecie żeby autor wątku dostal zawalu jak zobaczy co piszecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.01.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Z innej beczki, czy ktoś ma wiedzę ile szacunkowo może być budynków w standardzie <15kWh 1m^2 rok ? w Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.01.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 nie ma szans by było ich 100 nawet w całym kraju na FM masz 2-3 takie domy w skali kraju może 2 na stare województwo czyli max 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.01.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 (edytowane) ja nie mówię że na FM nie ma - wręcz przeciwnie inwestorzy indywidualni aktywni na FM którzy maja pasywniaki to chyba 3 osoby pewnie 10x jest takich co czytali wyciagali wnioski i wybudowali teraz pytanie ile jest firm w kraju które budują PRAWDZIWE domy pasywnewystarczy zadzwonić o poprosić o listę referencyjna (ja rok temu to uczyniłem więc wiem jak sytuacja wygląda) na 99% sumarycznie 100 domów w kraju nie mamy czy to ważne ile ? w zasadzie nie ale pokazuje pewien trend Edytowane 12 Stycznia 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.01.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Wielkie dzięki.Szukam żeby coś wiedzieć na ten temat.99% przykładów pojawia się zagranica:( coś jakoś muszę wspomnieć w pracy inż o tym i szukam mocno przybliżonych danych orientacyjnych.Słowem jeszcze nie czas na pasywne domy.A ponadto termomodernizacji do standardu pasywnego nigdzie nie znalazłem takiej realizacji w Polsce chyba że słabo szukam.Jak nie to będę pierwszy i od razu dwa domy, jeden taki jak mam w galerii, przy czym ten z galerii to jest drewniany a drugi jest murowany z piwnicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 12.01.2012 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Są domy pasywne i "pasywne". Wiadomo o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.01.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Spoko, nie chodzi tu o ścisłe dane, tylko pokazanie problemu, nie omieszkam zapytać i tych panów z instytutu.Ile domów ma papiery że są "pasywne". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art_83 12.01.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Eee... coś ściemniacie - jest we Wro znane biuro projektowe mające w ofercie pasywniaki, postawili modelowy w Smolcu, na targach mówią, że on sami sprzedali "dużo" takich projektów więc co najmniej część została już wybudowana. Kupno projektu pasywniaka a jego wybudowanie niekoniecznie musi się pokrywać. Ważna jest realizacja i czy został dobrze wykonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.01.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Spoko, nie chodzi tu o ścisłe dane, tylko pokazanie problemu, nie omieszkam zapytać i tych panów z instytutu. Ile domów ma papiery że są "pasywne". z innego wątku .... "W moim projekcie nie będzie z tym problemu, jak widać w galerii obok " wjazdu do garażu" po "prawej stronie patrząc na rzut jest cudne miejsce właśnie na komin do takiego pieca bez przerywania izolacji termicznej, połowę domu podpiwniczona nad piwnicą plan 50 cm wełny lub czegoś innego. Dach docelowo 70cm ściany 50-60 cm ocieplenia plus drewno. Pod tramy XPS 700 co by nie było żadnego mostku termicznego w fundament. " nie ważne ile domów ma papiery , ważne ile ich faktycznie jest - nie trzeba mieć certyfikatu by mało płacić za ogrzewanie מרכבה - nie sądzisz że taka izolacja to zdeczka przesada? tzn przeinwestowanie ? nakład kasy w stosunku do uzyskanych efektów?? Kupno projektu pasywniaka a jego wybudowanie niekoniecznie musi się pokrywać. Ważna jest realizacja i czy został dobrze wykonany. w 2 stronę - mój projekt jest z założenia daleki od pasywniaka , pierwotnie miałem taki zamiar by wybudować <15kWh - stanęło na 18,9 kWh wg OZC , pewnie 2 okna na poddaszy bym zlikwidował i miałbym dom pasywny J-J, czy miałeś okazję przyjrzeć się od wewnątrz w termowizji swoim mocowaniom okien (kotwy i blaszki z Twojego foto)? Czy nie stanowią mostków pomiędzy murem a ramą okna? Trwa gdzieś indziej zagorzała dyskusja w tym temacie a ja lada dzień mam montaż w podobnym do Twojego standardzie i jedni straszą a inni każą olać bo niemierzalne. zależy jaki sobie cel postawiłeś - ogólnie te mostki są takim samym "widmem" jak między fundamentami a murem , nikt nie widział a wszyscy nimi straszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 12.01.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 a 25 z pozostałych 50 zostanie spie... raczej obstawiał bym 45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts