Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój dom pasywny (?) w praktyce- już go użytkuję

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przyznam jednak racje, ze zbyt wysoka temp. i brak "porzadnej" (czyt. skutecznej) wentylacji daje sie juz odczut u wiekszosci znajomych.

Gdzies juz napisalem, ale co tam...

W Sylwka bylem u znajomych a Oni maja tzw. smieciucha ale bez sterownika pokojowego i pogodowego, podlogowka w kuchni i hallu ma temp. wody w grzejnikach, brak prawidlowej wentylacji i jak sie domyslacie brak dla nas komortu. Zona sama stwierdizla ze straszny zaduch i gorac u nich jest, zle sie az czuje w takich warunkach, brak powietrza. Wrocilismy nastepnego dnia do siebie i roznica widoczna "golym" okiem (a raczej tylkiem).

No, ale ludzie nie wiedza ze moze byc lepiej, bardziej komfortowo, zdrowiej bo tak zawsze bylo u rodzicow, ich znajomych ...

Bardzo trafne spostrzeżenia ,,,

Dodam jeszcze że nie wystarczy odwiedzić kogoś z WM aby poczuć dużą różnicę.

Trzeba pomieszkać trochę z WM a później wrócić do swojego rodzinnego domu .

To na prawdę inna jakość Życia !!!

Bardzo trafne spostrzeżenia ,,,

Dodam jeszcze że nie wystarczy odwiedzić kogoś z WM aby poczuć dużą różnicę.

Trzeba pomieszkać trochę z WM a później wrócić do swojego rodzinnego domu .

To na prawdę inna jakość Życia !!!

Dokladnie tak. Jak mialem gosci to sie pytali czy w ogole ten reku chodzi bo nie slychac o jakosci powietrza nic nie mowili bo nie bylo nic co by sygnalizowalo, ze powietrze jest zle :) Dopiero wlasnie pomieszkanie z WM i wyzyta w starym domu pozwala zrozumiec o czym mowimy, i jest to zupelnie inna jakosc zycia.

Pozdrawiam

JJ jak rozwiązałeś likwidacje mostka przy parapetach pod oknami ?

Ja zastosowałem bloki styropianowe. Po zrobieniu termowizji wygląda, że spełniają swoją funkcję.

coś takiego: http://oknotest.pl/1/news/artykuly/illbruck_proste_rozwiazanie_trudnego_problemu.php

choć minusem jest, że nie mogłem taśmy paroszczelnej zastosować...

Jane Says - wrzuciłabyś jakąś stopkę z opisem domu - nie masz DB ?

Pracuje nad tym... Do końca tego tygodnia chcę wrzucić wszystko do chwili obecnej. Czyli prawie do końca budowy, bo ostatnie duperele zostały. Jeszcze kilka dni i będzie w stopce

PS. jam facet, nie babka ;-)

Edytowane przez Jane Says

• 2 weeks później...

Witam !!!

Szukam pomocy na temat szalunków z xps ;

od kilku dni siedzę nad tematem szalunku z xps w moim przypadku jest to dosyć duży wydatek 117 mb ławy 90x60 wychodzi jakieś 12 tys. + xps na ściany piwnicy też jakieś 7 tys ( masakra). Na forach niestety mało jest opinii na temat tych szalunków więcej jest już na temat szkła piankowego. Na logikę ma to sens ale kiedy się to zwróci. Czy ktoś umie policzyć ile ucieka ciepła przez ławę posadowioną na głębokości ok 2,5m ?. Spotkałem się nawet z opiniami że taka ława to nawet grzeje bo pod ziemią jest stała temp. na pewnej głębokości, ale takie stwierdzenia wydają się nielogiczne. Bo nawet jeżeli pod ziemią będzie +4 , +5 st. to i tak różnica pomiędzy tepm. w pomieszczeniach wychodzi kilkanaście stopni.

Rozmawiałem nawet z wynalazcą tego szalunku - rozsądnie wszystko argumentuje ale potrzebowałbym jeszcze niezależnej opinii do podjęcia decyzji bo kasa do wydania jest znaczna.

Pozdrawiam i proszę o pomoc

Witam !!!

Szukam pomocy na temat szalunków z xps ;

od kilku dni siedzę nad tematem szalunku z xps w moim przypadku jest to dosyć duży wydatek 117 mb ławy 90x60 wychodzi jakieś 12 tys. + xps na ściany piwnicy też jakieś 7 tys ( masakra). Na forach niestety mało jest opinii na temat tych szalunków więcej jest już na temat szkła piankowego. Na logikę ma to sens ale kiedy się to zwróci. Czy ktoś umie policzyć ile ucieka ciepła przez ławę posadowioną na głębokości ok 2,5m ?. Spotkałem się nawet z opiniami że taka ława to nawet grzeje bo pod ziemią jest stała temp. na pewnej głębokości, ale takie stwierdzenia wydają się nielogiczne. Bo nawet jeżeli pod ziemią będzie +4 , +5 st. to i tak różnica pomiędzy tepm. w pomieszczeniach wychodzi kilkanaście stopni.

Rozmawiałem nawet z wynalazcą tego szalunku - rozsądnie wszystko argumentuje ale potrzebowałbym jeszcze niezależnej opinii do podjęcia decyzji bo kasa do wydania jest znaczna.

Pozdrawiam i proszę o pomoc

może taniej wyjdzie isomur albo płyta