Andrzej.K 24.04.2012 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Przypominam że CWU będzie dla 2 osób. CWU w energooszczędnym albo pasywnym to jednak spory udział. Od 3000 odejmij 1700 (taka przyjmijmy średnia) na inne cele, dodaj do tego trzecią osobę i wyjdzie ci około 1600zł na CO i CWU. Ale nie 700!!! Jak 191m2 jak bym podzielił na pół to właśnie by tak wyszło ok 700 zł Albo taki solar najtańszy z najtańszych na obrotowym stojaczku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.04.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Jak 191m2 jak bym podzielił na pół to właśnie by tak wyszło ok 700 zł Albo taki solar najtańszy z najtańszych na obrotowym stojaczku Tak nie jest. Jest was dwoje, więc światła będziecie używać niewiele. Jak w większości domów jedna pralka, zmywarka, TV może dwa, żelazko i inne pierdoły, które też się mniej używa przy dwóch osobach. To w ten sposób nie działa;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 24.04.2012 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Prosimy o kulturę dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.04.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 proszę o włączenie opcji "ignoruj", bo nie chce mi się czytać waszych wzajemnych wyzwisk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.04.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Elfir, wykasowałaś posty, które nie były skierowane do j-j. Były odpowiedzią dla innych osób. Proszę, przywróć je z powrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.04.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Liwko - nie rozważaj hipotetycznych sytuacji, zużycia wody i energii elektrycznej dla jakiejś innej rodziny. Ten wątek opisuje wrażenia z użytkowania konkretnego domu przez konkretnych ludzi.Jak masz inne doświadczenia załóż sobie swój temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 24.04.2012 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 (edytowane) Z mojej strony EOT. Takiego syfu się nie spodziewałem. Nienawidzę i nie ździerżę wręcz wciskania bezpodstawnie mi bzdur i to przez amatora PCi. Chętnych zapraszam na priva. Niewierzącym pokażę rachunki Edytowane 24 Kwietnia 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 24.04.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 myślę że nie będzie takiej potrzeby - dla świętego spokoju wstaw sobie drażniących Cie użytkowników do ignorowanych Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.04.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Liwko - nie rozważaj hipotetycznych sytuacji, zużycia wody i energii elektrycznej dla jakiejś innej rodziny. Ten wątek opisuje wrażenia z użytkowania konkretnego domu przez konkretnych ludzi. Jak masz inne doświadczenia załóż sobie swój temat Wybacz Elfir, ale ja mu nie wierzę i mam do tego pełne prawo. Jak widać kilka osób też jest bardzo zdziwionych tym co on tutaj wypisuje. Założyć nowy temat? Ok, będę w nim wypisywał takie bzdury jakich świat nie widział. Wszystkich oponentów będę wyzywał od trolli, będę akceptował tylko tych mi słodzących. Czy o to chodzi w tym FM? Jak już zaczynacie zwalczać krytykę, to napiszcie o tym oficjalnie, będziemy millliii że aż strach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 24.04.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 coś gdzieś dzwoniło - ale nie wiedziałem w którym kościele, a do podstawówki chodziłem bardzo , bardzo dawno temu .... tak czy inaczej każde podniesienie o 10 stopni między 10 a 60 stopni to 20% i jeśli można to zrobić niemalże za free to chyba gra warta świeczki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.04.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 nie zwalczam krytyki tylko wyzwiska oraz podjudzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.04.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 coś gdzieś dzwoniło - ale nie wiedziałem w którym kościele, a do podstawówki chodziłem bardzo , bardzo dawno temu .... tak czy inaczej każde podniesienie o 10 stopni między 10 a 60 stopni to 20% i jeśli można to zrobić niemalże za free to chyba gra warta świeczki ? coś kiepsko ci dzwoniło ... myślę że chyba jednak pomyślimy o jakimś wynalazku u ciebie ... twoje materiały, moje pomysł i robota... myślę że najwyższa pora pokazać co można osiągnąć bez solara i PC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.04.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 700zł kosztuje cię przy normalnym użytkowaniu domu CO i CWU. Brrraaaaawwwwwoooo!!! Może ktoś ci w to uwierzy, ja nie! a co w tym takiego nadzwyczajnego... ? jak dla mnie to jest możliwe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.04.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 a co w tym takiego nadzwyczajnego... ? jak dla mnie to jest możliwe... Również bez twoich wspomagaczy, których j-j nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.04.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Również bez twoich wspomagaczy, których j-j nie ma? z tego co j-j napisał schodzi mu średnio ok.12kwh/doba u mnie średnio z całego roku schodzi ok.33kwh/doba przy znacznie większym domu w znacznie gorszej strefie klimatycznej, bez żadnego okna od południa, a o jakości ocieplenia to już nawet nie wspominam... bez wspomagaczy zużywaliśmy ok.2000kwh rocznie na cwu a obecnie to jest ok.1000wkh... w lecie zużywamy poniżej 10kwh na dobę na wszystko... jak mało w tym domu mieszka to większość z tej energii jest na cwu... to że lubi szybki prysznic od wanny jest jego wyborem i nic nam do tego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.04.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 z tego co j-j napisał schodzi mu średnio ok.12kwh/doba u mnie średnio z całego roku schodzi ok.33kwh/doba przy znacznie większym domu w znacznie gorszej strefie klimatycznej, bez żadnego okna od południa, a o jakości ocieplenia to już nawet nie wspominam... bez wspomagaczy zużywaliśmy ok.2000kwh rocznie na cwu a obecnie to jest ok.1000wkh... w lecie zużywamy poniżej 10kwh na dobę na wszystko... jak mało w tym domu mieszka to większość z tej energii jest na cwu... to że lubi szybki prysznic od wanny jest jego wyborem i nic nam do tego ... A kiedy ostatnio byłeś w domu? I przypomnij mi, ilu was mieszka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.04.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 A kiedy ostatnio byłeś w domu? I przypomnij mi, ilu was mieszka? 3+1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.04.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 3+1 Ale ty rzadko w nim bywasz. Ok. Przyjmijmy te 2000kWh na dwie dorosłe osoby i małe dziecko. Czyli na samo CWU nieco ponad 600zł. Przyjmijmy nawet ten brak wanny, niech będzie 1500kWh. Czyli 400zł. Czyli przy normalnym użytkowaniu domu (bardzo trudne przy małym dziecku) pozostaje 300zł na CO Jest jeszcze inna możliwość. Dom traktujemy jako noclegownie. Wtedy wszystko zaczyna pasować. No ale trudno się tego tutaj dowiedzieć. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.04.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Ale ty rzadko w nim bywasz. Ok. Przyjmijmy te 2000kWh na dwie dorosłe osoby i małe dziecko. Czyli na samo CWU nieco ponad 600zł. Przyjmijmy nawet ten brak wanny, niech będzie 1500kWh. Czyli 400zł. Czyli przy normalnym użytkowaniu domu (bardzo trudne przy małym dziecku) pozostaje 300zł na CO Jest jeszcze inna możliwość. Dom traktujemy jako noclegownie. Wtedy wszystko zaczyna pasować. No ale trudno się tego tutaj dowiedzieć. Pzdr bywam czy nie bywam to zużycie na cwu rozbiega sie o 0,2-0,3 kwh/doba j-j zużywa bardzo podobną ilość energii co ja...( poza sezonem grzewczym ) jak dla mnie wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.04.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 bywam czy nie bywam to zużycie na cwu rozbiega sie o 0,2-0,3 kwh/doba j-j zużywa bardzo podobną ilość energii co ja...( poza sezonem grzewczym ) jak dla mnie wszystko ok. Latem mogę się zgodzić. Poza sezonem grzewczym zużywa się mniej energii na CWU. Raz że jak sam wiesz woda wodociągowa jest cieplejsza, a dwa że często bierze się chłodniejszy prysznic. U mnie w domu tej energii idzie latem o 30% mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts