Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop drewniany a betonowy

rogi

Recommended Posts

Do dnia dzisiejszego skłaniam sie ku drewnianemu. Poddasze nie będzie użytkowe. Ale ciągle chodzi mi po głowie betonowy. Obawiam sie o peknięcia na drewnianym (gk). Choc betonowy też potrafi nieźle popekać.

Koszty jednak przemawiają (tak mi się wydaje) za drewnianym - 40% taniej.

Czy może ktos mi cos podpowiedzieć?

Może miał ktos ten sam dylemat?

Mam drewniany. W niektórych miejscach pojawiają się pęknięcia na łączeniu ściany z sufitem, ale do tego chyba trzeba sie przyzwyczaić - drewno jednak pracuje. Strop drewniany ma moim zdaniem dwie zalety (pomijajac koszty):

1. Robi się go szybko i na sucho - budując w jeden sezon zaoszczędzasz czas.

2. Nie ma kłopotu z wprowadzeniem jakiegokolwiek kabelka, rury spiro, montażem halogenków itp.

Pozdrawiam

Co prawda jestem jeszcze na etapie planów ale sprawa stropu spędza mi sen z powiek. Skłaniam się ku konstrukcji z belek (prostota wykonania, czas, ułatwione prowadzenie wszystkich instalacj, nie wiem jeszcze jak to wygląda od strony ekonomicznej), ale co do tego poczekam aż się wypowie architekt.

Osobiście widziałem takie stropy ale przy konstrukcjach szkieletowych, nawet po kilkudziesięciu latach eksploatacji domu nikt nie mówił o pękaniu. Jeżeli coś takiego może wystąpić to przy połączeniu sufitu ze ścianą. Jeśli się obawiaasz można zastosować dodatkowy stelaż z lekkich, metalowych profili kołkując (te na styku ściana-sufit) do ściany, uzyskasz wtedy stabilne połączenie co uniemożliwi pękanie. (wszystkie sufity g-k w ogladanych domach były bezpośrednio mocowane do belek sufitowych). Izolacja termiczno - akustyczna zawsze była wykonana z wełny.

Korzystająz z okazji mam pytanie: planuję budowę domu murowanego z użytkowym poddaszem i właśnie strop jest jak do tej pory moim największym zamartwieniem myślę o stropie z belek drewnianych ale widziałem ze stalowych, jeżeli ktoś słyszał o takich systemach w Polsce proszę o post.

Jeszcze raz

Lekarstwem na pękanie nie jest "dobry" materiał szpachlarski, jest to wynik pracy powierzchni stykających się (ile byśnie lepił to popęka).

Więc:

1 dobre i stabilne mocowania pod g-k

2 do spoin nie siatka ale taśma papierowa (polegam na zdaniu dobrych i doświadczonych szpachlarzy)

...

Korzystająz z okazji mam pytanie: planuję budowę domu murowanego z użytkowym poddaszem i właśnie strop jest jak do tej pory moim największym zamartwieniem myślę o stropie z belek drewnianych ale widziałem ze stalowych, jeżeli ktoś słyszał o takich systemach w Polsce proszę o post.

Przerabiałem temat stropu z belkami stalowymi wychodzi drożej i nędzniej niż np. teriva. Cena stali jest powalająca do tego gorsze właściwości pożarowe i akustyczne. Jeżeli poddasze ma być użytkowe to śmiało możesz brać pod uwagę tylko stropy gęstożebrowe lub betonowe monolityczne. Gęstożebrowe są cieplejsze i cichsze, natomiast monolityczne są tańsze i pozostaje po nich mnóstwo desek które można wykorzystać po oczyszczeniu do odeskowania dachu.

Wiele zależy od konstrukcji dachu. Ja w pewnym sensie biorę udział w dwóch budowach. Dwa budynki bardzo do siebie podobne ale zupełnie różne konstrukcyjnie. W jednym położyliśmy terivę a drugi ma strop drewniany wynikający z konstrukcji dachu (takie duuuże trójkąty z drewna :wink: ). Różnica w cenie i czasie wykonania kolosalna. Drewniany został obity najtańszą pilśnią od spodu a od góry wysypano na niego najtańszy surowiec - styropianowe kuleczki. Jest ciepły i lekki. Częściowo wykończony (podbity k-g) pęka na łączeniu ze ścianami, ale nikt się nie silił na mądre wykonanie tylko położono styropianowe listwy ozdobne, przeszpachlowano łączenia i pomalowano. Wygląda super. Betonowy strop kosztował kupę kasy, robili go wieki a teraz jeszcze trzeba go jakoś ocieplić, nie da się sypnąć styropka.

• 3 weeks później...

Jestem już prawie zdecydowany na strop drewniany.

Mieszkam i mieszkałem w budownictwie tzw. poniemieckim (zarówno wielomieszkaniwym jak i jednorodzinnym) ze stropem drewnianym, stawianym w najgorszym okresie czyli lata 1939-41. Pomimo swojej staranności Niemcy oszczedzali na czym mogli a jednak w takim domu można spokojnie mieszkać. Moje poddasze będzie użytkowe chociaż nie aż tak jak w przeciętnych projektach (dzieci, goście). Ponieważ mam w projekcie filigran (no tak, pewnie powiecie, ze zamieniam mercedesa na drabiniasty wóz... ale buduję w klimacie wiejskim więc dlaczegoby nie?) teraz szukam dobrych patentów na rozwiązanie: ytong (40cm) + wieniec + osadzenie stropu drewnianego + murłaty. Ścianki kolankowe na poddaszu będą cofnięte, lekkie. Intuicja podpowiada mi, ze nośną ścianę muszę zakończyć wieńcem odpowiednio z zewnątrz ocieplonym i wykończonym dookoła ytongiem a do tego przymocowana konstrukcja strop+murłaty. Czy dobrze myślę? może ktoś się fachowo dopisze?

• 1 month później...

40% różnicy w cenie na korzyść drewnianego to brzmi dość przekonywująco. Zakładam, że belki na taki strop muszą być specjalnie przygotowane (zabezpieczone). Czy wystarczy tak samo jak jest zabezpieczone drewno na więźbę? I czy samo wysypanie kuleczek stryopianowych będzie wystarczającym ociepleniem? Może lepiej kuleczki na równo z belkami, a potem wełna??? No i ile takie kuleczki kosztują :-)

Jeszcze jedno - poddasze nieużytkowe, ale jako stryszek. Co wtedy? Może pokryć belki płytami pilśniowymi? No tak, ale one mogą "dostać wody" i będzie wtedy nieciekawie.

Tak się zastanawiam...

• 1 month później...

temat ciągnę dalej... ta różnica 40% wychodzi jak mówimy o stropie nieużytkowym. Niestety mnie interesuje użytkowy i tutaj solidna konstrukcja drewnianego stropu kosztuje to porównywalnie z terivą.

Zysk to czysta robota, możliwość użytkowania stropu odrazu lub z prostym wykończeniem, oczywiście przydałoby się go troche wygłuszyć itd. Niestety koszty dobrego drewna są spore a i płyta OSB daje spory koszt.

temat ciągnę dalej... ta różnica 40% wychodzi jak mówimy o stropie nieużytkowym. Niestety mnie interesuje użytkowy i tutaj solidna konstrukcja drewnianego stropu kosztuje to porównywalnie z terivą.

Zysk to czysta robota, możliwość użytkowania stropu odrazu lub z prostym wykończeniem, oczywiście przydałoby się go troche wygłuszyć itd. Niestety koszty dobrego drewna są spore a i płyta OSB daje spory koszt.

No więc, dachowiec, wracam do rozmowy z innego wątku - polecam technologię http://www.mitek.pl - więźbę robią tobie tak że dolny pas wiązara to jednocześnie strop (w cenie), możesz zamówić żeby ten dolny pas wiązara był "gęstszy" - oceń koszty. Niby taka więźba droższa ale jak policzysz koszty to wyjdzie na to samo, a zero stresu. Poddasze od razu robisz - oczywiście ten strop, jak każdy drewniany, nie jest taki mocny jak murowany, ale można mieszkać. Jeśli poddasze masz tylko rezerwowo, jako atelier albo pracownia albo gabinet, pokój gościnny etc. - to poczytaj o tym.

No i szybkość - parę dni.

Wysyłam tobie wiadomość na priva.

I szybkość, sucha praca etc.

Pisał też o tym Szpulka - parę postów wyżej.

mam wycene z firmy mitek - za wiezbe wraz z domnym pasem chca 14000 - drewno suszone niestrugane powierzchnia dachy 150 m2 dwuspadowy i poddasze uzytkowe. czyli cenowo wychodzi podobnie jak strpo betowony i tradycyjna wiezba a duzo szybeij sie stawia mo i potem latwiej sie robi rozne rzeczy np instalacje

Kluczem tu sa rozpietosci. Ja mam tak:

1salon 6m na 5,75. W srodku podciag w polowie. Rozpietosci stropu sa wiec male 2 razy 3 metry. W projekcie sa 6,50 metrowe bale opierajace sie posrodku na podciagu i na scianach nosnych.

I w skrocie tak w calym domu. obrys chatki to 9 m na 11

Liczac przy obecnych cenach stali i betonu. Strop ten wyjdzie nawet mniej niz 40 % terivy, wliczajac nawet dodatkowy koszt wienca po obrysie domu, podciagu i slupow polaczonych z lawa czy tez stopa fund.

Fakt, ze drewienko tanie, bo mieszkam w woj. podlaskim.

Jak slysze, ze strop drewniany kosztuje tyle samo co teriva to troche smiac mi sie chce. Fakt, faktem, ze strop drewniany w porownaniu z monolitem czy gestozebrowym jest po prostu gorszy. Ale nie piszcie, ze drozszy.

Dodam , iz jest to dom z poddaszem uzytkowym.