Japon 17.10.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Witam, Na mojej działce w tym roku pojawiło się coś bardzo niepokojącego wygląda mi to na grzyba lub grzybnię. Nie wiem jak to wyplenić wyciągałem kosztem wykopałem to niesamowicie to śmierdzi, ale jednak wraca to i to jeszcze na większą skalę. Wstawione zdjęcia przedstawiają to jak to wygląda i może ktoś z was wie jak to wyplenić. Jak tak dalej będzie to w przyszłym roku wymienię kosztem piach pod kostką może to jakoś pomoże? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9eccbcd3f3358f56.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/526271a2ddd40f30.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b37e7281bc08f322.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buttopp 17.10.2009 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Nie pomoże żadna chemia żadne środki nawet jak uda się znaleźć jakiś chemiczny środek super zabójca na tom plage Prawdopodobnie musisz na nowo zrobic przekładkę puzzli wymienić podsypke i wtedy uzyc srodki chemiczne w innej sytuacji nie da rady non stop beda grzybki rosly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 17.10.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Silnie mnie zaciekawiło . Masz fotę dojrzałego owocnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaniosy2 17.10.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 może spróbuj zalć roztworem z soli kuchennej lub zasypać solą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 17.10.2009 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 co juz taniej chodniczka/podjazdu nikt nie chcial wykonac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buttopp 17.10.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 może spróbuj zalć roztworem z soli kuchennej lub zasypać solą Zalac to mozna z nerwow gardlo to nic nie pomoze albo przekladka albo grzybobranie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 17.10.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Podejrzewam: http://www.grzyby.pl/gatunki/Mutinus_caninus.htm No ale to rośnie na glebach bogatych w substancje organiczne. Co masz pod tą kostką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szef23 17.10.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Wyjał bym co 70 cm jeden rzadek kostki i zalal kilkukrotnie goraca woda z duza iloscia soli Jesli to nic nie da to zobacz czy nie masz w garazu przepracowanrgo oleju samochodowego do konserwacji :/ Pod kostka jest podsypka piaskowa wiec wszelka chemia slicznie sie w niej rozprowadzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.10.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Japon zalewałaś kostkę zwykłym sadowniczym fungicydem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Japon 18.10.2009 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Podejrzewam: http://www.grzyby.pl/gatunki/Mutinus_caninus.htm No ale to rośnie na glebach bogatych w substancje organiczne. Co masz pod tą kostką Witam, Pod kostką jest żółty piach nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Japon 18.10.2009 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Japon zalewałaś kostkę zwykłym sadowniczym fungicydem? Cześć, Jeszcze tego nie robiłem. Ale jak widze z tego co piszecie będę musiał tak zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Japon 18.10.2009 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Silnie mnie zaciekawiło . Masz fotę dojrzałego owocnika? Całego to nie tylko tyle co udało się wychodować. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b7e287cdd11cf2ce.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 18.10.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Witam.Jakiś gatunek sromotnika (nie mylić z muchomorem sromotnikowym). Śmierdzi bo...zapylają go muchy, które zwabia właśnie swoim charakterystycznym, mdłym smrodkiem porównywalnym do padliny.Jak się go pozbyć - skontaktuj się z mykologami któregoś z wydziałów leśnych AR w Poznaniu, Warszawie lub Krakowie. Znajdziesz w internecie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 18.10.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Japon zalewałaś kostkę zwykłym sadowniczym fungicydem?[/quote] A co to jest? Amistar 250 SC 0,1 % Rizolex 50 WP jw. Basamid 97 GR 300 g/m3 jeśli zdecydujesz się zrywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Japon 18.10.2009 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Japon zalewałaś kostkę zwykłym sadowniczym fungicydem?[/quote] A co to jest? Amistar 250 SC 0,1 % Rizolex 50 WP jw. Basamid 97 GR 300 g/m3 jeśli zdecydujesz się zrywać. Cześc, Nie nie zalewałem jeszcze niczym bo sam nie wiem czym. Mam nadzieję że ktoś mi tu doradzi co z tym zrobić. Generalnie zacznę działaś po waszych wypowiedziach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 19.10.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Jak smierdzi jak rokładjąca się padlina to wyglada na sromotnika bezwstydnego. Owocniki jego wyrastaja z czegoś co przypomina jaja.Sugerowane przez Mirka preparaty moga zadziałac. Watro pomyslec tez o zmianie odczynu podoza i to nawet radykalne na zasadowy np. wapnem budowlanym polac po kostce. Z czasem wapno sie zmyje a i grzyba powinno ubić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 19.10.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Sromotnik ma większe i sztywne owocniki. I lepiej śmierdzi Dojrzałego owocnika znalazłem kierując się zakatarzonym nosem ze 100m... I dość rzadki jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.10.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 [ A co to jest? Ale o co ci chodzi? Fungicyd - środek zwalczający grzyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 19.10.2009 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 To to wiem, ale niestety nie wiem co to jest zwykły sadowniczy fungicyd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Japon 20.10.2009 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Panowie, Gorąca woda z solą niestety nie pomaga. Generalnie jest tak że grzyby bardziej podskoczyła do góry.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts