Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM Z KLASĄ 1 pracownia DOMY z WIZJĄ

Recommended Posts

Witam,

Kupilem projekt Dom z klasa pracowni Domy z wizja i chcialem poprosic o kilka rad.

Moi wykonawcy sa przerazeni iloscia stali.Dalem projekt do przeliczenia konstruktorowi zeby zredukowal jej ilosc.Mysle tez o zamianie stropu na gestozebrowy. Robil moze ktos moze cos takiego z tym projektem? Da sie jeszcze na czyms zaoszczedzic? Chetnie poslucham jakichkolwiek rad dotyczacych budowy tego domu. Mas ktos ogrod od str poludniowej? Nie jest w lecie za goraco prez te wielkie okna? Instalacje sa dobrze zaprojektowane?

pozdrawiam,

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
Gość Kryni
jak dotąd nie ma żadnych wieści o budowie domu z klasa 1. Może ktoś juz rozpoczął budowe lub zakończył ?

Zaczynamy budowę wiosna lato i miałabym kilka pytań.

Ja zaczynam za dwa tygodnie, dziś wywiercili mi studnie głębinową. W wolnej chwili założę dziennik budowy.

• 2 weeks później...

No to się przyłączam. Buduję dom podobny do klasy 1 tylko z z zmianami:

- zamiast garażu pom. gospodarcze z drugim wejściem i podpiniczone tej części

- salon wydłużony o 2m (kosztem byłego garażu)

- cały dom wydłużony o 2m

- doprojektowana spiżania przy kuchni

- na piętrze sypialnia powiększona do 25m2 + garderoba 9m2

- powiększeniu uległy również wszystkie pokoje

No to się przyłączam. Buduję dom podobny do klasy 1 tylko z z zmianami:

- zamiast garażu pom. gospodarcze z drugim wejściem i podpiniczone tej części

- salon wydłużony o 2m (kosztem byłego garażu)

- cały dom wydłużony o 2m

- doprojektowana spiżania przy kuchni

- na piętrze sypialnia powiększona do 25m2 + garderoba 9m2

- powiększeniu uległy również wszystkie pokoje

witam! to w sumie o ile się zwiększyła powierzchnia domu po tych zmianach? Wydaje mi sie że salon jest trochę przymały ale trudno garaż musi być. Spiżarka super rozwiązanie, kuchnia wydaje mi się na niezbyt dużą i to onko wcale mi jakoś nie pasuje. Zastanawiam się czy nie wstawić jego w pionie tylko nie na całą ścianę. Również okno w łazience chcę odwrócić w pionie może widok nie będzie z dobrą panoramą (dach garażu) ale lepszy dostęp(chociażby z myciem czy z otwieraniem). Dom niby duży powierzchniowo ale trochę brakuje mi dodatkowych metrów chociażby łazienka przy sypialni i garderoba.

witam! to w sumie o ile się zwiększyła powierzchnia domu po tych zmianach? Wydaje mi sie że salon jest trochę przymały ale trudno garaż musi być. Spiżarka super rozwiązanie, kuchnia wydaje mi się na niezbyt dużą i to onko wcale mi jakoś nie pasuje. Zastanawiam się czy nie wstawić jego w pionie tylko nie na całą ścianę. Również okno w łazience chcę odwrócić w pionie może widok nie będzie z dobrą panoramą (dach garażu) ale lepszy dostęp(chociażby z myciem czy z otwieraniem). Dom niby duży powierzchniowo ale trochę brakuje mi dodatkowych metrów chociażby łazienka przy sypialni i garderoba.

Powierzchnia użytkowa

Piwnica 17m2 (kotłownia)

Parter 125m2 (salon 5,45x7,15, spiżarnia 2x1,4m)

Piętro 106m2 (gabaryty łazienek bez zmian, chciałem salonik kapielowy 17m2 ale żona wybiła mi go z głowy)

Jak już pisałem garaż wywaliłem z bryły ponieważ ten w oryginale i tak jest za mały na nasze potrzeby zaprojektowany jest jednostanowiskowy 36 m2 + wiata 15m2 + domek gospodarczy w ogrodzie 6m2.

donia1

Masz może projekt wentylacji mechanicznej ?

właśnie dzisiaj z mężem podjęliśmy decyzje o zakupie projektu wentylacji mechanicznej. jutro dzwonie do pracowni domów z wizją i wypytam o szczegóły. Na forum kryni zakupił ten projekt z pracowni, koszt wynosi około 20 tys. ponoć z bardzo dobrym rekuperatorem. Chyba również robimy piwnicę ale zastanawiamy sie w którym miejscu nie musi być duża. Oczywiście na kotłownię. Ogrzewanie mamy zamiar zrobić na owies ze względu na nieograniczony dostęp do ziarna. potrzebujemy dodatkowe miejsce na piec i zasobnik.

donia1

Zapomniałam o ważnej kwestii jak umiejscowiłeś schody do piwnicy czy to bedzie na zasadzie włazu?

Drzwi pralni przesunięte w stronę ściany zenetrznej. Za drzwiami spocznik i zejście na poziom -1,30, na w/w spoczniku drzwi i schody na poziom +0,40 (pom. nad piwnicą, gospodarcze), z poziomu -1,3 drzwi na zewnątrz (dodatkowe wejście gospodarcze), z poz. -1,3 schody na poziom -1,90 do kotłowni. Skomplikowane ale poziomy są dopasowane do działki.

donia1

Zapomniałam o ważnej kwestii jak umiejscowiłeś schody do piwnicy czy to bedzie na zasadzie włazu?

Drzwi pralni przesunięte w stronę ściany zewnętrznej. Za drzwiami spocznik i zejście na poziom -1,30, na w/w spoczniku drzwi i schody na poziom +0,40 (pom. nad piwnicą, gospodarcze), z poziomu -1,3 drzwi na zewnątrz (dodatkowe wejście gospodarcze), z poz. -1,3 schody na poziom -1,90 do kotłowni. Skomplikowane ale poziomy są dopasowane do działki.

• 2 weeks później...
Gość Kryni

Witam wszystkich ponownie!

Założyłem dziennik budowy. Obecnie wrzucam zdjęcia tego co udało się zrobić w ciągu ostatnich dwóch tygodni.

Niestety nie bardzo mogę sobie poradzić z dodaniem linka do dziennika na końcu wpisu. Jeśli mi się w końcu uda to będzie na dole wpisu, jeśli nie to zainteresowanych odsyłam do działu dzienniki budowy pod mój login Kryni, albo szukajcie "Z klasą 1 Kasi i Piotrka"

Wesołych Świąt!!!

Edytowane przez Kryni

• 1 month później...

Witam,

jestem rownież zainteresowany zakupem tego projektu. Chcę natomiast zrobić zmiany. Czytałem, że mogę kupić projekt z pracowni Domy z Wizją i otrzymać od nich zgodę na przeróbki. Czy za to się płaci im dodatkowo?

Będę wdzięczny za informację, ile was kosztował projekt po przeróbkach?

Czołem,

My kupiliśmy ten projekt i od razu poprosiłem o zgodę na przeróbki - dostałem je na piśmie wraz z projektem bez żadnych dodatkowych opłat. Za zmiany skasuje Cię architekt, który będzie Ci rozbił dostosowanie, czyli to już zależy od pracowni.

Przy okazji jak macie jakieś uwagi bądź spostrzeżenia dotyczące tego projektu lub jego realizacji będę bardzo wdzięczny za wszystkie. Aktualnie jesteśmy na etapie murowania fundamentów (ława już wylana).

Witam wszystkich budujacych Z KLASA 1. Z uwagi na brak technicznych mozliwosci "przerobek" wymienionego projektu bylismy zmuszeni na wybor projektu indywidualnego - na bazie Z KLASA 1.

Czy ktos z forumowiczow dostal z projektem informacje skad zamawiac schody lub elewacje z piaskowca?

Pozdrawiam