alektyc 21.10.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Potrzebuję jakieś ładne ale nie za duże zimozielone drzewko do kląbiku przy schodach wejściowych do domu. W tym roku rosły tam canny i ich wysokość była optymalna dla tego miejsca. Canny wykopałam bo już mróz je zbrązowił i miejsce wygląda smutno więc chę coś tam posadzić na stałe zimozielnego żeby ładnie wyglądało cały rok a na Święta można będzie udekorować drzewko. Ale nie mam pojęcia co. Prosze o jakieś rady. Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 21.10.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Może jałowiec płożący zaszczepiony na patyku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_P 21.10.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Polecam ostrokrzew szczepiony na pniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 22.10.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 wolnorosnąca "choinka" to jodła koreańska, a jeszcze mniejsze maleństwo to swierk biały 'Conica', 'Daisy's white', 'Laurin', 'Rainbows End'ale samego małego świerka nie sadzi sie, raczej na tle płożących jałowcóww zestawieni 3 jałowce płozące 'wiltonii' albo 'glacier' w srodek mały świerk, masz kompozycję zimozielonąmozesz tez zastosowac inne jalowce, pospolite, ale odmiany plożące nisko, zeby nie przerosly swierkato samo mozesz z koreanką, ale ma inne gabaryty, no i po 10 latach osiągnie jakieś 1,5 - 2m, a śweirki miniaturowe max 1m Poza tym należy zwrócić uwagę czy to miejsce sloneczne itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.10.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 trzemilina Fortune'a szczepiona na pniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artluka 14.11.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 niedawno kupowałem sosny szczepione na pniu o wysokości ponad metr , formy kuliste , 4 odmiany - piekne jak sie naucze wstawie zdjęcia , sosny ważne aby były krajowej produkcji wtedy jest szansa ,że nie wymarzną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturPoniatowski 15.11.2009 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Potrzebuję jakieś ładne ale nie za duże zimozielone drzewko do kląbiku przy schodach wejściowych do domu. W tym roku rosły tam canny i ich wysokość była optymalna dla tego miejsca. Canny wykopałam bo już mróz je zbrązowił i miejsce wygląda smutno więc chę coś tam posadzić na stałe zimozielnego żeby ładnie wyglądało cały rok a na Święta można będzie udekorować drzewko. Ale nie mam pojęcia co. Prosze o jakieś rady. Ola Spróbuj takie cudo Świerk pospolity Inversa w towarzystwie kilku Świerków Glauca Globosa. Świerk Inversa jest szczepiona na rożnych wysokościach więc sobie coś dobierzesz jej wysokość też można regulować dając palik pod gałązkę . Świerk Glauca Globosa kup rosnące od samej ziemi. Roślinki mają małe wymagania glebowe ładnie ze sobą wyglądają Inversa to taka dama w spódnicy. Dobre towarzystwo. Zimową porą niskie Glaucki oświetl w jednym kolorze np owijając je lampami wokół a Świerk Inversa kaskadowo w innym kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 16.11.2009 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Posadz takie cudo świerk pospolity Interwersa w towarzystwie kilku świerków Glauca Globosa. S.Interwersa jest szczepiona na rożnych wysokościach więc sobie coś dobierzesz jej wysokość też można regulować dając palik pod gałązkę . S. Glauca Globosa kup rosnące od samej ziemi. Roślinki mają małe wymagania glebowe ładnie ze sobą wyglądają Interwersa to taka dama w spódnicy. Dobre towarzystwo. Zimową porą niskie glaucki oświetl w jednym kolorze np owijając je lampami wokół a S. Interwersa kaskadowo w innym kolorze. A co to, u diabła, jest? Wyhodowałeś nową odmianę... i nie chwalisz się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 16.11.2009 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Oj, Mirek czepiasz się o nazwę i jakieś tam Interwersy. Tak jak ja w innym wątku, gdzie ostatecznie przegrałem spór mnie też klematisy nie rosną - notorycznie chorują na uwiąd - . Czy klematisy to, to samo co powojniki (Clematis sp.) ? Czy to jakaś polsko - łacińska lub niemiecko - polska krzyżówka .. jak zwał, tak zwał, byle rosły, a nie chcą Jak posadzą tego świerka i będzie rósł to co za różnica jak się nazywa Interwersa czy Inversa . Pytająca pewnie i tak będzie wiedzieć o co chodzi Chyba chodzi o świerka występującego też pod nazwą "Cycki teściowej" .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 16.11.2009 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Hmmm... ogrodnik porad udziela... A mnie tam wisi, mogą być cycki tesciowej. Tyle , że chyba 'Cycki Teściowej' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 16.11.2009 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 właśnie ogrodnikom nic nie może wisieć a ja to lubię choinę Jeddeloh, ładna też Pendula, nadawałyby się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 16.11.2009 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 A skąd niby mam wiedzieć Nawet nie napisano, jaki ten "kląbik", co by to nie było, duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 16.11.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 z tymi zarozumiałymi ogrodnikami.. :D a ja Ciebie pytałam??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 16.11.2009 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 właśnie ogrodnikom nic nie może wisieć a ja to lubię choinę Jeddeloh, ładna też Pendula, nadawałyby się? A to niby kogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 16.11.2009 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 no dobra, jak nie wisi to będziemy żyć znaczy, my głupki na tym forum możemy spokojnie pytać, a ogrodnikom nie będzie to wisieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 16.11.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 no dobra, jak nie wisi to będziemy żyć znaczy, my głupki na tym forum możemy spokojnie pytać, a ogrodnikom nie będzie to wisieć Nie kumam... Czy gdziekolwiek i kiedykolwiek kogoś tak nazwałem? A co do "kląbika" Łatwiej byłoby doradzić, znając choćby jego wielkość. Nie śmiem marzyć o foto. Nie samej dziury do obsadzenia, ale z okolicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 16.11.2009 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Ty, Wy ogrodnicy - nigdy!!!!!!!!!!tak mi się wyrwało z tym głupkiem = amator, niezawodowiec, dyletant, laik,po tych nieszczęsnych wieżach kwiatowych alektyc to w żadnym razie do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 16.11.2009 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 A mnie tam wisi, mogą być cycki tesciowej. Tyle , że chyba 'Cycki Teściowej' Gdyby faktycznie była taka odmiana to napisałbym z dużych liter i w apostrofach (nie w cudzysłowie ). Jakoś nigdy nie przyszła mi ochota odpowiadać na forumowe pytania typu: Co posadzić żeby było ładnie? .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 16.11.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 No tyż się nie udzielam .... Ale, ale... w Twoich stronach cycki teściowej to coś zupełnie innego niż u mnie 'Filifera Aurea'. No też wisi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 16.11.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Niby złote (aurea) Łoj , dużo wisi ale żeby wszystko poświęcać teściowej to chyba przesada .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts