Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ładne małe zimozielone drzewko

alektyc

Recommended Posts

Potrzebuję jakieś ładne ale nie za duże zimozielone drzewko do kląbiku przy schodach wejściowych do domu. W tym roku rosły tam canny i ich wysokość była optymalna dla tego miejsca. Canny wykopałam bo już mróz je zbrązowił i miejsce wygląda smutno więc chę coś tam posadzić na stałe zimozielnego żeby ładnie wyglądało cały rok a na Święta można będzie udekorować drzewko. Ale nie mam pojęcia co. Prosze o jakieś rady. Ola

wolnorosnąca "choinka" to jodła koreańska, a jeszcze mniejsze maleństwo to swierk biały 'Conica', 'Daisy's white', 'Laurin', 'Rainbows End'

ale samego małego świerka nie sadzi sie, raczej na tle płożących jałowców

w zestawieni 3 jałowce płozące 'wiltonii' albo 'glacier' w srodek mały świerk, masz kompozycję zimozieloną

mozesz tez zastosowac inne jalowce, pospolite, ale odmiany plożące nisko, zeby nie przerosly swierka

to samo mozesz z koreanką, ale ma inne gabaryty, no i po 10 latach osiągnie jakieś 1,5 - 2m, a śweirki miniaturowe max 1m

Poza tym należy zwrócić uwagę czy to miejsce sloneczne itd

• 3 weeks później...
Potrzebuję jakieś ładne ale nie za duże zimozielone drzewko do kląbiku przy schodach wejściowych do domu. W tym roku rosły tam canny i ich wysokość była optymalna dla tego miejsca. Canny wykopałam bo już mróz je zbrązowił i miejsce wygląda smutno więc chę coś tam posadzić na stałe zimozielnego żeby ładnie wyglądało cały rok a na Święta można będzie udekorować drzewko. Ale nie mam pojęcia co. Prosze o jakieś rady. Ola

Spróbuj takie cudo Świerk pospolity Inversa w towarzystwie kilku Świerków Glauca Globosa.

Świerk Inversa jest szczepiona na rożnych wysokościach więc sobie coś dobierzesz jej wysokość też można regulować dając palik pod gałązkę .

Świerk Glauca Globosa kup rosnące od samej ziemi.

Roślinki mają małe wymagania glebowe ładnie ze sobą wyglądają Inversa to taka dama w spódnicy. Dobre towarzystwo.

Zimową porą niskie Glaucki oświetl w jednym kolorze np owijając je lampami wokół a Świerk Inversa kaskadowo w innym kolorze.

Posadz takie cudo świerk pospolity Interwersa w towarzystwie kilku świerków Glauca Globosa.

S.Interwersa jest szczepiona na rożnych wysokościach więc sobie coś dobierzesz jej wysokość też można regulować dając palik pod gałązkę .

S. Glauca Globosa kup rosnące od samej ziemi.

Roślinki mają małe wymagania glebowe ładnie ze sobą wyglądają Interwersa to taka dama w spódnicy. Dobre towarzystwo.

Zimową porą niskie glaucki oświetl w jednym kolorze np owijając je lampami wokół a S. Interwersa kaskadowo w innym kolorze.

A co to, u diabła, jest?

Wyhodowałeś nową odmianę... i nie chwalisz się?

Oj, Mirek czepiasz się o nazwę i jakieś tam Interwersy. Tak jak ja w innym wątku, gdzie ostatecznie przegrałem spór :(

mnie też klematisy nie rosną - notorycznie chorują na uwiąd - .

Czy klematisy to, to samo co powojniki (Clematis sp.) ? :wink:

Czy to jakaś polsko - łacińska lub niemiecko - polska krzyżówka :wink:

..

jak zwał, tak zwał, byle rosły, a nie chcą :lol:

Jak posadzą tego świerka i będzie rósł to co za różnica jak się nazywa :wink: :D

Interwersa czy Inversa :) . Pytająca pewnie i tak będzie wiedzieć o co chodzi :)

Chyba chodzi o świerka występującego też pod nazwą "Cycki teściowej" :wink: :)

..

no dobra, jak nie wisi to będziemy żyć :D :D

znaczy, my głupki na tym forum możemy spokojnie pytać, a ogrodnikom nie będzie to wisieć

Nie kumam...

Czy gdziekolwiek i kiedykolwiek kogoś tak nazwałem?

A co do "kląbika" :D

Łatwiej byłoby doradzić, znając choćby jego wielkość.

Nie śmiem marzyć o foto. Nie samej dziury do obsadzenia, ale z okolicą :wink: