gniezniok 21.10.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 WitamWłaśnie prowadze ostrą polemike z żoną odnosnie płyty indukcyjnej której ona nie chce m.in z powodów ekonomicznych a preferuje gazową kuchenkeProsze powiedzcie jak to jest z tą płytą - czy rzeczywiście idzie o wiele wiecej prądu aniżeli byśmy zużyli gazu. Ma ktoś jakieś porównanie użytkując i gazówke i płyte..?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gniezniok 21.10.2009 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Dodam tylko że chcemy montowac rekuperator a gazówka wiazalaby sie z konicznoscia umiejscowienia wywiewu ponad nia grawitacyjnego i budowa komina jednoczesnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 21.10.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 nie chce m.in z powodów ekonomicznych Płyty indukcyjne uważane są za najbardziej: oszczędne - ciepło powstaje jedynie w miejscu, gdzie jest potrzebne; bezpieczne - niebezpieczeństwo poparzenia zredukowane jest do minimum; czyste - płyta jest cały czas chłodna, więc nic się na niej nie przypali. http://dom.money.pl/design/artykul/przesiadka;na;indukcje,132,0,289668.html Mamy płytę indukcyjną od roku i nie widzę żadnych minusów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
6seb9 21.10.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Płyty indukcyjne uważane są za najbardziej: oszczędne - ciepło powstaje jedynie w miejscu, gdzie jest potrzebne; bezpieczne - niebezpieczeństwo poparzenia zredukowane jest do minimum; czyste - płyta jest cały czas chłodna, więc nic się na niej nie przypali popieram i jeszcze jedno są szybsze (bardziej wydajne) jeśli chodzi o czas gotowani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 21.10.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 mamy kuchnię gazową w jednym domu i płytę grzewczą ( elektryczną, nie-indukcyjną ) w drugim domu. Jedyny minus płyty elektrycznej jak dotychczas zauważony przez nas to brak możliwości zrobienia chińszczyzny na prawdziwym woku. Pozatym same zalety, a czyszczenie to już sama bajka Należy też wspomnieć, że - jakby to ująć - inna jest dynamika gotowania, nie wiem która lepsza, zwyczajnie trzeba się przyzwyczaić/przestawić. Ponadto nie wiem, czy kuchnia gazowa z kominem jest tańsza od indukcyjnej z rekuperatorem. komin całe ciepło wyprowadza Ci poza dom, mimo tańszego gazu to średnie rozwiązanie. Przy płycie i wyciągu do reku, 60-85% ciepła odzyskujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 21.10.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Mamy płytę indukcyjną od roku i nie widzę żadnych minusów Przypomniało mi się. Jest jeden minus. Problem ze smażeniem naleśników. Nie można podnosić patelni do obracania naleśnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gniezniok 21.10.2009 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Dzieki za pierwsze posty A jak na tym tle wygladaja płyty ceramiczne jesli chodzi o prądożerność?Pisząc o reku i gazówce nie miałem na mysli ze bedzie to tansze od indukcyjnej Broń Boże ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 21.10.2009 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Dodam tylko że chcemy montowac rekuperator a gazówka wiazalaby sie z konicznoscia umiejscowienia wywiewu ponad nia grawitacyjnego i budowa komina jednoczesnie A czy indukcja zjada parę z gotowanej zupy ? Że nie trzeba mieć wentylacji ? Chyba wentylacja potrzebna w obydwu wypadkach. Więc decydowałbym się tylko ze względu na użytkowość. Używamy gazowej i zona która kiedyś użytkowała płytę (nie indukcyjną) twierdzi że tylko gaz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minijack 22.10.2009 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Mamy płytę indukcyjną od roku i nie widzę żadnych minusów Przypomniało mi się. Jest jeden minus. Problem ze smażeniem naleśników. Nie można podnosić patelni do obracania naleśnika a dlaczego nie można podnosić patelni? Ja podnosze i nic sie nie dzieje zapiszczy sobie że nie ma naczynia na polu i tyle jak postawie z powrotem to grzeje dalej. a poza tym to dlaczego do kuchni gazwej musi być wentylacja grawitacyjna chyba może być też z reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwests 22.10.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Ostatnio byłem przed wyborem kuchni i przeanalizowałem różne zalety i wady i tak wg mnie:Zalety kuchni gazowej:kupno płyty gazowej jest tańsze od innych płyt, tańsze gotowanie (gaz tańszy od prądu)Zalety płyty ceramicznej:łatwości utrzymania w czystości, Zalety płyty indukcyjnej:większa łatwość utrzymania w czystości, nie nagrzewa się Teraz wady kuchni gazowej:trudność w utrzymaniu czystości poprzez wydzielanie się tłustego nalotu z gazu, mniejsze bezpieczeństwo (choć to może być dyskusyjne)Wady płyty ceramicznej:czas nagrzewania i stygnięcia płyty, większy koszt gotowania,Wady płyty indukcyjnej:promieniowanie magnetyczne. nie zaleca się by w pobliżu przebywały małe dzieci i kobiety w ciąży, czyli tak jak z kuchenkami mikrofalowymi, większy koszt gotowanie niż gazową, ale mniejszy niż ceramiczną, stosunkowo wysoka cena nabycia. jeśli ma się płytę gazową to lepiej jest mieć okap podłączony do wentylacji grawitacyjnej, gdyż ten tłuszcz wydzielony z gazu będzie obsadzał się w rurach od reku i wymagać to będzie częstszego czyszczenia. Osobiście jestem za płytą ceramiczną na dzień dzisiejszy, choć indukcyjna jest całkiem całkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 22.10.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 przedmówca dorze mówi. zresztą jak poszukasz na forum to nzajdziesz kilkustronicowy wątek gaz kontra indukcja. moim zdaniemstojąc przed tym wyborem kucharz o zacięciu zawodowca wybrałby pewnie raczej kuchenkę gazową. Żona i ja zdecydowanie jesteśmy amatorami, stąd wybór indukcji. jesteśmy b. zadowoleni - rachunki za prąd nie porażają, ceny zrobily sie przyjazniejsze (nasza Teka kosztowala niecale 1500pln), indukcja działa b.szybko i wbrew powszechnej opinii niegłośno (to zresztą bardziej zależy od garnków). ewentualnym minusem indukcji jest wlasnie to ze trzeba starannie dobrac garnki - nie wszystkie dzialaja na plytach indukcyjnych. z plusow gazowej - tansza w zakupie i mimo wszystko w eksploatacji, natomiast moim zdaniem duzo gorsza od strony uzytkowej (wygoda, czyszczenie etc). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.10.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Od zawsze miałem do czynienia tylko z gazem. Teraz w nowym domu użytkujemy płytę indukcyjną i uważam że jest lepsza! Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mir11 22.10.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Mielismy kuchnię gazowa teraz elektryczna ,dwa pola indukcyjne i dwa ceramiczne.żona gotuje tylko na polach indukcyjnych, ponieważ dużo szybciej działają.Koszt eksloatacji tańszy w porównaniu z gazem propan butan . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 22.10.2009 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 ...nie piszmy o zwykłych ceramicznych bo to inna bajka Mamy w domu "putinoodporną" płytę idukcyjną ELEKTROLUXA (oczywiście) - kupiona rok temu za 1500 zł. Gotuje się bardzo szybko dlatego podobno koszty eksploatacyjne są porównywalne z gazem. Jak na razie brak wad. "Specjalne" garnki okazały sie stosunkowo tanie (Ikea). Czy kuchnie gazowe mają timery? - bo to bardzo przydatna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contel 22.10.2009 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 też zdecydowanie polecam indukcję , mam firmy teka ,jak dla mnie same zalety wymienione powyżej , ale największą utrzymanie w czystości jest bardzo łatwe i ryzyko oparzenia prawie nie istnieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 22.10.2009 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 mam i zacięcie do gotowania, i doświadczenie z gazem, a teraz mam indukcję. Nie wiem, jak to wychodzi od strony ekonomii, ale ogólnie jestem zadowolona i nie zamieniłabym indukcji na nic, chociaż garnki musiałam zmienić i niekórych ulubionych modeli w wersji na indukcję do tej pory nie znalazlam (wok z plaskim dnem jest w IKEA i sprawuje się dobrze). Z naleśnikami też jest problem, bo nie dosmażają się ładnie na ściankach patelni - trzeba lać ciasto tylko na dno. Wszystko to nijak się jednak nie ma do czystości (!) i różnych innych wygód wynikających z używania płyty indukcyjnej. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 22.10.2009 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 wiecie, a mnie w tym temacie najbardziej interesuje właśnie aspekt ekonomiczny, użytkowania, nie zakupu, mógłby ktoś coś konkretnie o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 22.10.2009 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Według mnie indukcja taniej wychodzi, co prawda dokładnych danych nie mam, jedynie szacunkowe.Opłaty za prąd wzrosły o 20 zł, ale jednocześnie kupowałem indukcję i sporą plazmę, tak że cięzko powiedzieć - gazu zużywałem za 45zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtad 22.10.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 podczas spalania gazu wydziela się bardzo dużo CO2 oraz H2O, parowanie wody w garnku to przy tym pikuś bardzo cenna uwaga. mniej wilgoci i w kuchni jakoś czyściej przy płycie elektrycznej. też to zauważyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Pe 22.10.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Wady płyty indukcyjnej: promieniowanie magnetyczne. nie zaleca się by w pobliżu przebywały małe dzieci i kobiety w ciąży, Jeśli nie jest to obiegowa opinia a np. wskazówka zawarta w instrukcji (!) to ja dziękuję. Okaże się że sprawa ma się podobnie jak z amalgamatami - najpierw mówią że nieszkodliwe a w drugim zdaniu że małym dzieciom i kobietom w ciąży wstawiać nie wolno. Zdrowie wychodzi najdrożej:) Tematu nie zgłębiałem i nie wiem jakie pola indukują się z takiej kuchni ani jak wpływają na człowieka - jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat proszę o podzielenie się takową pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.