Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie do użytkowników płyty indukcyjnej i gazówek


gniezniok

Recommended Posts

Witam

Właśnie prowadze ostrą polemike z żoną odnosnie płyty indukcyjnej której ona nie chce m.in z powodów ekonomicznych a preferuje gazową kuchenke

Prosze powiedzcie jak to jest z tą płytą - czy rzeczywiście idzie o wiele wiecej prądu aniżeli byśmy zużyli gazu. Ma ktoś jakieś porównanie użytkując i gazówke i płyte..?

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie chce m.in z powodów ekonomicznych

Płyty indukcyjne uważane są za najbardziej:

oszczędne - ciepło powstaje jedynie w miejscu, gdzie jest potrzebne;

bezpieczne - niebezpieczeństwo poparzenia zredukowane jest do minimum;

czyste - płyta jest cały czas chłodna, więc nic się na niej nie przypali.

 

http://dom.money.pl/design/artykul/przesiadka;na;indukcje,132,0,289668.html

 

Mamy płytę indukcyjną od roku i nie widzę żadnych minusów :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Płyty indukcyjne uważane są za najbardziej:

oszczędne - ciepło powstaje jedynie w miejscu, gdzie jest potrzebne;

bezpieczne - niebezpieczeństwo poparzenia zredukowane jest do minimum;

czyste - płyta jest cały czas chłodna, więc nic się na niej nie przypali

 

 

popieram

i jeszcze jedno są szybsze (bardziej wydajne) jeśli chodzi o czas gotowani

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mamy kuchnię gazową w jednym domu i płytę grzewczą ( elektryczną, nie-indukcyjną ) w drugim domu.

Jedyny minus płyty elektrycznej jak dotychczas zauważony przez nas to brak możliwości zrobienia chińszczyzny na prawdziwym woku.

 

Pozatym same zalety, a czyszczenie to już sama bajka :D

 

Należy też wspomnieć, że - jakby to ująć - inna jest dynamika gotowania, nie wiem która lepsza, zwyczajnie trzeba się przyzwyczaić/przestawić.

 

Ponadto nie wiem, czy kuchnia gazowa z kominem jest tańsza od indukcyjnej z rekuperatorem. komin całe ciepło wyprowadza Ci poza dom, mimo tańszego gazu to średnie rozwiązanie. Przy płycie i wyciągu do reku, 60-85% ciepła odzyskujesz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodam tylko że chcemy montowac rekuperator a gazówka wiazalaby sie z konicznoscia umiejscowienia wywiewu ponad nia grawitacyjnego i budowa komina jednoczesnie

 

A czy indukcja zjada parę z gotowanej zupy ? :o :D Że nie trzeba mieć wentylacji ?

 

Chyba wentylacja potrzebna w obydwu wypadkach. Więc decydowałbym się tylko ze względu na użytkowość. Używamy gazowej i zona która kiedyś użytkowała płytę (nie indukcyjną) twierdzi że tylko gaz...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mamy płytę indukcyjną od roku i nie widzę żadnych minusów

 

Przypomniało mi się. Jest jeden minus.

Problem ze smażeniem naleśników. Nie można podnosić patelni do obracania naleśnika :wink:

 

a dlaczego nie można podnosić patelni? Ja podnosze i nic sie nie dzieje zapiszczy sobie że nie ma naczynia na polu i tyle jak postawie z powrotem to grzeje dalej.

 

a poza tym to dlaczego do kuchni gazwej musi być wentylacja grawitacyjna chyba może być też z reku?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio byłem przed wyborem kuchni i przeanalizowałem różne zalety i wady i tak wg mnie:

Zalety kuchni gazowej:

kupno płyty gazowej jest tańsze od innych płyt, tańsze gotowanie (gaz tańszy od prądu)

Zalety płyty ceramicznej:

łatwości utrzymania w czystości,

Zalety płyty indukcyjnej:

większa łatwość utrzymania w czystości, nie nagrzewa się

 

Teraz wady kuchni gazowej:

trudność w utrzymaniu czystości poprzez wydzielanie się tłustego nalotu z gazu, mniejsze bezpieczeństwo (choć to może być dyskusyjne)

Wady płyty ceramicznej:

czas nagrzewania i stygnięcia płyty, większy koszt gotowania,

Wady płyty indukcyjnej:

promieniowanie magnetyczne. nie zaleca się by w pobliżu przebywały małe dzieci i kobiety w ciąży, czyli tak jak z kuchenkami mikrofalowymi, większy koszt gotowanie niż gazową, ale mniejszy niż ceramiczną, stosunkowo wysoka cena nabycia.

 

jeśli ma się płytę gazową to lepiej jest mieć okap podłączony do wentylacji grawitacyjnej, gdyż ten tłuszcz wydzielony z gazu będzie obsadzał się w rurach od reku i wymagać to będzie częstszego czyszczenia.

 

Osobiście jestem za płytą ceramiczną na dzień dzisiejszy, choć indukcyjna jest całkiem całkiem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przedmówca dorze mówi. zresztą jak poszukasz na forum to nzajdziesz kilkustronicowy wątek gaz kontra indukcja.

 

moim zdaniem

stojąc przed tym wyborem kucharz o zacięciu zawodowca wybrałby pewnie raczej kuchenkę gazową.

 

Żona i ja zdecydowanie jesteśmy amatorami, stąd wybór indukcji. jesteśmy b. zadowoleni - rachunki za prąd nie porażają, ceny zrobily sie przyjazniejsze (nasza Teka kosztowala niecale 1500pln), indukcja działa b.szybko i wbrew powszechnej opinii niegłośno (to zresztą bardziej zależy od garnków). ewentualnym minusem indukcji jest wlasnie to ze trzeba starannie dobrac garnki - nie wszystkie dzialaja na plytach indukcyjnych.

 

z plusow gazowej - tansza w zakupie i mimo wszystko w eksploatacji, natomiast moim zdaniem duzo gorsza od strony uzytkowej (wygoda, czyszczenie etc).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...nie piszmy o zwykłych ceramicznych bo to inna bajka :)

Mamy w domu "putinoodporną" :lol: płytę idukcyjną ELEKTROLUXA (oczywiście) - kupiona rok temu za 1500 zł.

Gotuje się bardzo szybko dlatego podobno koszty eksploatacyjne są porównywalne z gazem.

Jak na razie brak wad.

"Specjalne" garnki okazały sie stosunkowo tanie (Ikea).

Czy kuchnie gazowe mają timery? - bo to bardzo przydatna sprawa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mam i zacięcie do gotowania, i doświadczenie z gazem, a teraz mam indukcję. Nie wiem, jak to wychodzi od strony ekonomii, ale ogólnie jestem zadowolona i nie zamieniłabym indukcji na nic, chociaż garnki musiałam zmienić i niekórych ulubionych modeli w wersji na indukcję do tej pory nie znalazlam (wok z plaskim dnem jest w IKEA i sprawuje się dobrze). Z naleśnikami też jest problem, bo nie dosmażają się ładnie na ściankach patelni - trzeba lać ciasto tylko na dno. Wszystko to nijak się jednak nie ma do czystości (!) i różnych innych wygód wynikających z używania płyty indukcyjnej. Polecam.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wady płyty indukcyjnej:

promieniowanie magnetyczne. nie zaleca się by w pobliżu przebywały małe dzieci i kobiety w ciąży,

 

Jeśli nie jest to obiegowa opinia a np. wskazówka zawarta w instrukcji (!) to ja dziękuję. Okaże się że sprawa ma się podobnie jak z amalgamatami - najpierw mówią że nieszkodliwe a w drugim zdaniu że małym dzieciom i kobietom w ciąży wstawiać nie wolno. Zdrowie wychodzi najdrożej:)

Tematu nie zgłębiałem i nie wiem jakie pola indukują się z takiej kuchni ani jak wpływają na człowieka - jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat proszę o podzielenie się takową:)

pozdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...