michcio0711 25.10.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 WitamMyślałem o ociepleniu ściany fundamentowej styropianem o gr. 15 cm (niech nie dziwi grubość - to suterena, normalne pomieszczenia mieszkalne a ława jest tylko od 0,5 do 1 metra pod poziomem gruntu), potem, jak pokazują poradniki, pokryć to siatką na kleju, ewentualnie okryć folia kubełkową.Jednak słyszałem od kogoś, że w czasie dużych mrozów, kiedy ziemia sporo się rozszerza, może nastąpić zgniecenie warstwy ochronnej (popękanie) i styropianu. Czy takie coś faktycznie występuje? Czy ścianka ochronna jest konieczna? PS: Czy tak ocieploną ścianę trzeba jeszcze izolować przeciwwilgociowo (Dysperbit itp.) od zewnątrz? Oczywiście chodzi o nowopowstałą warstwę, właściwa ściana jest oczywiście izolowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 25.10.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Ziemia rozszerza się w czasie dużych mrozów? To już wiem dlaczego w górach jest tak zimno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 25.10.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Ziemia rozszerza się w czasie dużych mrozów? To już wiem dlaczego w górach jest tak zimno... I Zakopane się większe robi w nocy (pod górkę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.10.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Trochę prawdy w tym jednak jest, ale fakt że niedużo. Zależy to najbardziej od rodzaju gruntu.Poczytaj o gruntach wysadzinowych. W podanym przykładzie tym bym się nie przejmował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts