Elena76 26.10.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Odebrałam dziś wyniki badania wody i chyba nie są najlepsze: http://foto3.m.onet.pl/_m/ec9a9cadf8a5fdd761e29eb3940661ff,10,19,0.jpghttp://foto1.m.onet.pl/_m/ee3e5f7cf0448fcb8bf3024f898d7a6d,10,19,0.jpg Woda z ujęcia własnego. Miejskiej brak, i nie wiadomo kiedy będzie. Czy taką wodę da się uzdatnić? Jaki to może być koszt? Może ktoś ma sprawdzoną firmę, która pomoże dobrać urządzenia filtrujące i je zamontuje? (najlepiej z okolic W-wy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubas75 26.10.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Da się uzdatnic, ale najpierw trzeba z tymi bakteriami coś zrobić. Sprawdzić czy woda deszczowa lub ziemia nie dostaje sie do studni .Wychlorować studnię, porzadnie spuscić wode z chlorem ( po zawartosci żelaza wnioskuję , że to głebinówka). U mnie dopiero trzecie chlorowanie oststecznie wytępiło bakterie jak przez nieszczelności dostawała sie do studni deszczówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 26.10.2009 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Da się uzdatnic, ale najpierw trzeba z tymi bakteriami coś zrobić. Sprawdzić czy woda deszczowa lub ziemia nie dostaje sie do studni .Wychlorować studnię, porzadnie spuscić wode z chlorem ( po zawartosci żelaza wnioskuję , że to głebinówka). U mnie dopiero trzecie chlorowanie oststecznie wytępiło bakterie jak przez nieszczelności dostawała sie do studni deszczówka. podejrzewam, że może się dostawać, bo w tej chwili jest to ujęcie wykorzystywane na potrzeby robót budowlanych... a jak się chloruje studnię? jak tą wodę później spuścić? zlewać po prostu przez kilka godzin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 26.10.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Kiedy byla robiona studnia? Bylo robione plukanie po wykonaniu? Jak sie zabudowana?Te mikroorganizmy moga nic nie znaczyc. Jezeli studnia nie byla plukana po wykonaniu, lub dlugo stala/jest maly pobor wody/nie ma glowicy to moga byc. Wazne ze nie ma coli.Zrobic plukanie 24h i dopiero badac. Sklad masz bardzo podobny do mojego ( u mnie zelazo 1.6, mangan 0.220). U mnie cale uzdatnianie to zbiornik 300l, napowietrzacz, 2 filtry krazkowe (jeden przed, drugi za zbiornikiem) + filtr w kuchni 1 mikron. To mi na razie wystarcza. Woda bez tych filtrow (koszt ~300zl) miala metaliczny zapach i smak. Teraz jest smaczna. Choc w lazience po calym tyg. pojawia sie delikatny rdzawy slad + biale slady na szybie kabiny (duza twardosc). Ale nie ma tragedii.Pranie wychodzi biale.W wawie jest dobry zaklad/sprzedawca niedaleko lopuszanskiej - pierwsza ulica w prawo po wjezdzie od jerozolimskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 12.12.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Ja mam inne pytanko : gdzie takie badanie mozna zrobic (sanepid ?) i jaki jest jego koszt ? Fantom ps. Bede mial wode z wodociagow, ale z tego co widze to w czajniku po tygodniu cale bryly ciemne (mangan lub zelazo). chcialbym wiec zrobic badanie i zastosowac odpowiednie filtry. Z drugiej strony, podobno sanepid nie chce badac wody z wodociagow Trza walna scieme, ze to ze studni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 13.12.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Moim zdaniem się da. Też miałem dużo żelaza i manganu oraz twardą wodę. Nie wiem o pozostałych składnikach, gdyż nie robiłem dokładnych badań, tylko testami. Po zamontowaniu stacji uzdatniania wody piłem wodę na surowo i nic mi nie było, jedynie pozostał trochę nieprzyjemny zapach. Facet który mi sprzedawał sprzęt mówił, iż ten zapach powodują właśnie jakieś mikrooraganizmy, ale można taką wodę spożywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.01.2010 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 ps. Bede mial wode z wodociagow, ale z tego co widze to w czajniku po tygodniu cale bryly ciemne (mangan lub zelazo). chcialbym wiec zrobic badanie i zastosowac odpowiednie filtry. Z drugiej strony, podobno sanepid nie chce badac wody z wodociagow Trza walna scieme, ze to ze studni ? Sanepid bierze za zrobienie badania grubą kasę i nie słyszałem jeszcze żeby "nie chcieli" czegoś zbadać A co do uzdatniania i odkażania wody to jest w Wawie mnóstwo firm (ponad 20 spotkałem), które się tym zajmują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts