Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa poprzedzona rozbiórką (rozbiórka bez zgłoszenia)

Razir

Recommended Posts

Umieściłem zapytanie w złym miejscu i nie dostałem odpowiedzi:

http://forum.muratordom.pl/rozbudowa-poprzedzona-rozbiorka,t158901.htm

Ponieważ problem sam się nie rozwiąże proszę o poradę w powyżej opisanej sprawie.

Ogólnie chodzi mi o to czy:

- jak zacznę rozbierać budynek, to życzliwy sąsiad może donieść do odpowiedniego urzędu że ściany są rozbieranie i wtedy co?

Mam się bronić, że podczas procesu rozbudowy stwierdzono, że ściany należy z przyczyn technicznych rozebrać?

- czy sam kierownik budowy może niezgodzić się na taka rozbiórkę bez pozwolenia, chodzi mi o to czy w dzienniku budowy będzie musiał umieścić informację o odtworzeniu ścian?

- czy ekipa może odmówić wykonania rozbiórki bez pozwolenia (zakładam że na rozbiórkę wezmę inna ekipę niż na wymurowanie ścian)

Proszę o podpowiedź, projekt jest już na ukończeniu a ja mam narastające obawy.

Umieściłem zapytanie w złym miejscu i nie dostałem odpowiedzi:

http://forum.muratordom.pl/rozbudowa-poprzedzona-rozbiorka,t158901.htm

Ponieważ problem sam się nie rozwiąże proszę o poradę w powyżej opisanej sprawie.

Ogólnie chodzi mi o to czy:

- jak zacznę rozbierać budynek, to życzliwy sąsiad może donieść do odpowiedniego urzędu że ściany są rozbieranie i wtedy co?

Mam się bronić, że podczas procesu rozbudowy stwierdzono, że ściany należy z przyczyn technicznych rozebrać?

- czy sam kierownik budowy może niezgodzić się na taka rozbiórkę bez pozwolenia, chodzi mi o to czy w dzienniku budowy będzie musiał umieścić informację o odtworzeniu ścian?

- czy ekipa może odmówić wykonania rozbiórki bez pozwolenia (zakładam że na rozbiórkę wezmę inna ekipę niż na wymurowanie ścian)

Proszę o podpowiedź, projekt jest już na ukończeniu a ja mam narastające obawy.

Nie wiem, czy ktoś pokazuje kierownikowi budowy pozwolenie na budowę, ale na pewno ekipa nie zwróci na to uwagi bo i co ich to obchodzi?

No dobra, a jak to wygląda w rzeczywistości z tym rozebraniem budynku?

Architekt powiedziała mi, że mam to interpretować w taki sposób:

Podczas prac związanych z rozbudową część ścian należy usunąć (robię przejazd w budynku) i w wyniku tych prac okazuje się, że ściany nie są same w sobie wystarczająco mocne (jak budynek jest w całości to się trzyma kupy, ale jak go ruszyć to przecież może zacząć się sypać). należy je w takiej sytuacji rozebrać i odtworzyć w tym samym miejscu w tej samej grubości (projekt będę mieć policzony już na nowy rodzaj cegły). Przypadek szczególny gdy okazać się może, że wszystkie ściany muszą być odtworzone :lol: ba, nawet ławę fundamentową będę chyba odtwarzać, choć w oryginale cegły są na piasku.

Czy to jet OK, czy tak się robi, czy mnie architekt pakuje w manowce?!

Tak się zastanawiam, co chcesz „ugrać”.

Jak przystąpisz do prac bez wymaganego (w tym przypadku) pozwolenia na budowę (remont, przebudowę) to ryzykujesz:

- karę administracyjną,

- ewentualne trudności w uzyskaniu pozwolenia na budowę,

- po rozbiórce mogą wymagać innego posadowienia budynku a nie tak jak dotychczas w granicach działki.

Natomiast w pozwoleniu na budowę (przebudowę) w zakresie prac powinno być umieszczone zdanie o rozbiórce elementów „słabych” konstrukcyjnie (lub podobny).

Oczywiście ruszam z pracami dopiero po otrzymaniu pozwolenia na budowę.

Dobrze wiedzieć że w pozwoleniu musi być umieszczony taki zapis. Może to normalne ale ja się obawiam o to że jak zacznę rozbierać elementy "słabe" konstrukcyjnie, a wiem już że wszystkie ściany będą słabe, to życzliwy sąsiad może złożyć donosik o rozpoczęciu rozbiórki a takiej nie zamierzam zgłaszać, bo muszę po przyklepanej przez urząd rozbiórce dostać pozwolenie od sąsiadów na wybudowanie się w granicy ponownie. A na to mogą się łaskawie nie zgodzić!

Chcę "ugrać" postawienie nowego domu w oparciu (częściowo) o obrys fundamentu budynku istniejącego.

A widzisz Aglig ja nawet nie wiem, że takie sformułowanie w pozwoleniu na budowę pozwoli mi na wymianę wszystkich ścian w rozbudowywanym budynku łącznie z ławami fundamentowymi (bo budynek będzie także nadbudowywany).

Jeśli to jest takie proste to super.

Rozumiem, że dopóki trwa budowa, to pierwszy jej etap, którym będzie rozbiórka budynku nie jest traktowany jako samowolne rozebranie budynku lecz jako etap budowy.

Czy tak to mam rozumieć?

Strasznie komplikujesz sobie życie.

Wystąo pozwolenie na rozbiórkę a potem na budowę.

NIe wiem czy jakikolwiek kierbud pozwoli ci postawić dom na starych fundamentach bez jasnego określenia tego w PnB. W końcu na zakończenie budowy to kierbud stwierdza, że wszytko jest zgodnie z decyzjami i prawem budowlanym.

Czy występujesz o pozwolenie na BUDOWĘ czy o pozwolenie na Rozbudowę tego starego budynku ?

bo ja już się pogubiłam i nie wiem o co kaman z tymi kombinacjami.

Występuję o rozbudowę/nadbudowę/przebudowę budynku, który stoi od granicy do granicy mojej działki, która ma całe 11m to jest coś jak segment z okresu II Wojny Światowej.

Jak napisałem wcześniej, jeśli wystąpię o rozbiórkę to będę musiał się później odsunąć nowym budynkiem od każdej z granic o przynajmniej 3 metry co da mi tramwaj a nie budynek mieszkalny. Zakładając że każdy z sąsiadów nie zgodzi się na budowę w jego granicy, a może się niezgodzić!

W projekcie będę miał obliczone nowe fundamenty na całej powierzchni budynku, czyli części nowej i starej, tak by fundament wytrzymał nowo zaprojektowany (cięższy) budynek.

Jak napisałem wcześniej, jeśli wystąpię o rozbiórkę to będę musiał się później odsunąć nowym budynkiem od każdej z granic o przynajmniej 3 metry co da mi tramwaj a nie budynek mieszkalny. Zakładając że każdy z sąsiadów nie zgodzi się na budowę w jego granicy, a może się niezgodzić!

W projekcie będę miał obliczone nowe fundamenty na całej powierzchni budynku, czyli części nowej i starej, tak by fundament wytrzymał nowo zaprojektowany (cięższy) budynek.

Moim zdaniem wersja oficjalna powinna być taka, że niestety występujesz o rozbiórkę i potem budowę nowego

U mnie jest podobna sytuacja, czyli budynek do rozbudowy jest w tak fatalnym stanie, że praktycznie trzebaby było go wyburzyć i stawiać od nowa - co z kolei jest sprzeczne z planem zagospodarowania.

Ale jak masz architekta co dużo w życiu widział, to może tak to zrobić, że na papierze będzie to rozbudowa a w praktyce to i owo się podmieni.....

Żeby nie było, to mi się w końcu udało przewalczyć wyburzenie i budowę nowego więc nie muszę kombinować.

Tak przy okazji przy takich starych budynkach to ja bym na konserwatora zabytków uważał....

Występuję o rozbudowę/nadbudowę/przebudowę budynku, który stoi od granicy do granicy mojej działki, która ma całe 11m to jest coś jak segment z okresu II Wojny Światowej.

Jeśli Twoja działka jest tramwajem to dostaniesz pozwolenia na budowę przy granicy.

Rozbudowa i nadbudowa budynku też musi być zgodna z dzisiejszymi przepisami - a więc nie wolno Ci będzie nadbudowywać od granicy do granicy... czy rozbudową zbliżyć się bezpośrednio do granicy.

A poza tym można takim trybem, o której mówi Ci architekt. Prace rozbiórkowe zostają opisane w projekcie z uwagą aby wymienić także elementy znajdujące się w złym stanie technicznym

Nefer Zgoda dostanę pozwolenie na budowę z uwagi na działkę typu tramwaj.

Chciałbym jednak pominąć, jeśli to możliwe etap ponownego wydawania warunków. Rozwiązanie, które zaproponował mi architekt wydaje się być drogą na skróty i to mi odpowiada pod warunkiem, że nie narusza przepisów prawa budowlanego.

robert skitek tak zgadzam się, że rozbudowa i nadbudowa też musi być zgodna z przepisami i jest w moim przypadku. Mój budynek nie będzie "większy w ścianie bocznej ani na wysokość" od już stojącego w granicy budynku sąsiadów.

Konstruktor powiedział, że mogę sięgnąć bryłą aż po granicę już istniejącego budynku, ale nie mam takiej potrzeby.

A poza tym można takim trybem, o której mówi Ci architekt. Prace rozbiórkowe zostają opisane w projekcie z uwagą aby wymienić także elementy znajdujące się w złym stanie technicznym

Czyli jak mam w istniejącym budynku fundament z cegieł bezpośrednio na piasku, a teraz ze względu na wyliczone większe obciążenie wymagane jest wzmocnienie fundamentu (co w praktyce oznacza całkowite rozebranie budynku) to wystarczy załączyć do projektu rysunek nowego fundamentu?

Kawałek ściany rozumiem, ale czy fundament też tak można? To wygląda na lekkie przegięcie.

Jeśli jest to jednak ogólnie przyjęty i stosowany "myk" to bardzo mi to odpowiada.