katka 27.10.2009 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Sprawa wygląda tak.Mam działkę budowlaną bez dostępu do drogi. Czy gmina musi wytyczyć służebność do mojej działki skoro w planie jest budowlana? Czy jak np. kupimy na spółkę z sąsiadem pas ziemi doprowadzający do drogi głównej (po to by zrobić drogę do naszych działek) to w momencie jak sąsiad będzie chciał robić tą drogę a mnie na razie ona nie interesuje bo nie mam zamiaru nic robić na działce to muszę łożyć pieniądze na nią jako współwłaściciel? Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 28.10.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 skoro masz działkę budowlaną to MUSI mieć ona dostep do drogi publicznej. Czy to bezpośrednio czy to poprzez drogę wewnętrzną czy tez dzięki ustanowionej słuzebności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 07.11.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Ja dodam tylko, że nie ważne czy to działka budowlana, czy nie. Jest nieruchomość gruntowa - musi być do niej droga dojazdowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robercikk 07.11.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Jeżeli chcesz budować na podstawie "ustalenia warunków zabudowy" - to brak dojazdu do drogi publicznej może być/jest powodem wydania negatywnej decyzji (jak było w moim przypadku). Jeżeli droga będzie "prywatna" np współwłasność z sąsiadem to co zrobicie to już wasza sprawa. Z drogami prywatnymi to jest fajnie do czasu, gdy jak piszesz nie pojawią się problemy z inwestowaniem pieniędzy w drogę (utwardzenie, oświetlenie czy odśnieżanie itp). Sposobem może być późniejsze przekazanie drogi gminie ale gmina nie musi być zainteresowana przejęciem tych obowiązków zwłaszcza gdy dojazd prowadzi np. tylko do 2 posesji. Jeżeli masz plan zagospodarowania to problem z drogami jest rozwiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia28 09.12.2009 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Jeżeli masz plan zagospodarowania to problem z drogami jest rozwiązany. Możesz wyjaśnić dlaczego jest rozwiązany? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 09.12.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 miesjcowy plan zagospodarowania musi przewidywać również sposoby komunikacji - czy to istniejace czy projektowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 10.12.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Zadam następujące pytanie obok działki gdzie mam się zamiar budować jest działka do której nie ma dojazdu ( najchętniej bym wykupił ale jeśli miałbym ja kupować po normalnej cenie to by ją spłacały moje prawnuki) najlepszym dojazdem do niej byłoby zrobienie drogi prze moja działkę i tutaj moje pytanie czy za kilka lat nie otrzymam nakazu oddania kawałka działki pod dojazd do tej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAGMAG 28.02.2010 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 miesjcowy plan zagospodarowania musi przewidywać również sposoby komunikacji - czy to istniejace czy projektowane witam na terenie gdzie ja mam swoja dzialke jest MPZP. WEDLUG UM zrobiono go zle wpisujac droge dojazdowa ktora nie jest droga publiczna a jedynie wewnetrzna . z tego powodu moja dzialke dziele już dwa lata prowadzac wojnę z UM . TV zrobila reportaz interweniowal posel dolniak MSWIA SKO minister grabarczyk rzecznik spraw obywatela kancelaria tuska.....duzo by pisac. ...... pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruhh 07.10.2020 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 a jaka jest różnica pomiędzy drogą wewnętrzną a publiczną w mpzp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.10.2020 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 a jaka jest różnica pomiędzy drogą wewnętrzną a publiczną w mpzp ? Poczytaj Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie - to wszystko nie obowiązuje dla dróg niepublicznych. Jest też co nieco w innych ustawach - np. prawo o ruchu drogowym definiuje skrzyżowanie jako przecięcie dwóch dróg publicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruhh 07.10.2020 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Poczytaj Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie - to wszystko nie obowiązuje dla dróg niepublicznych. Jest też co nieco w innych ustawach - np. prawo o ruchu drogowym definiuje skrzyżowanie jako przecięcie dwóch dróg publicznych. inaczej zapytam, jakie znaczenie ma to inwestowaniu przez gmine bo z tych informacji ktore do mnie dotarły w DW gmina nie bedzie inwestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts