martek1981 11.01.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 A mogę w ten sposób? Przekaźnik przy zaworze w kotłowni, zasilanie też z kotłowni, a między przekaźnikiem, a centralą zwykły sterujący np. YTDY 4x0,5? Chciałbym aby zasilanie elektrozaworu było z obwodu kotłowni. Jakie są minusy stosowania elektrozaworów na 230V, plusy już znam: cena:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 11.01.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Możesz oczywiście. Minusów właściwie brak, bo jedyny, który możnaby brać pod uwagę, tzn konieczność użycia przekaźnika, znakomicie jest równoważona przez wyeliminowanie dodatkowego (i to dość poważnego w przypadku elektrozaworów 12V) obciążania zasilacza centrali alarmowej. Tylko musisz pamiętać o dołączeniu równolegle do przekaźnika diody (prostowniczej lub impulsowej) w kierunku zaporowym. Jeśli nie wiesz, jak to zrobić - pytaj, brak diody niekoniecznie musi się skończyć dla centralki tragicznie, ale może, a dość kosztowne by to było. Zwłaszcza, że dioda jakieś 10gr kosztuje. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 11.01.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Mógłbyś mi to poglądowo naszkicować? Jakie wyjścia Versy wykorzystać i na które styki przekaźnika podłączyć diodę? Jaki typ przekaźnika polecasz? Ta dioda na służyć zabezpieczeniu centrali przez przepięciami? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 12.01.2011 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Może chociaż mógłbyś mi to opisać ? http://elkom-serwis.com.pl/przekaniki/989--przekanik-finder-f-4-619012-16a-12v-dc-1p-rm83.html http://elkom-serwis.com.pl/przekaniki---gniazda/997--gniazdo-podstawka-przekanika-gz80-relpol-din.html Czy taki przekaźnik i gniazdo będą ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 12.01.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Dokładnego schematu nie narysuję, bo nie znam twojej centralki alarmowej, ale tak, ten przekaźnik z tą podstawką będą dobre. Zaciski A1 i A2 to cewka przekaźnika, a z tego co widzę w wygóglanej instrukcji Versy, masz tam dwa rodzaje wyjść. Do wysokoprądowych możesz dołączyć ,przekaźnik wprost, z dowolną polaryzacją, pilnując potem jedynie, żeby dioda dołączana równolegle do przekaźnika została włączona katodą do plusa, a anodą do masy.Niskopradowe działają jak styki zwierające wyjście do masy, więc przekaźnik dołączasz między takie wyjście a +12V (czyli np. AUX), diodę wtedy katodą do plusa, a anodą do zacisku dołączonego do OUT A po drugiej stronie przekaźnika masz już normalne styki, dwa przełączniki, nie wiem, jaki masz zawór, więc trudno mi tłumaczyć, jak go podłączyć. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 12.01.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Czyli reasumując. Zakładam, że wykorzystuję wyjścia niskoprądowe (do wysokoprądowych mam podpięty sygnalizator), więc z centrali wychodzę dwiema żyłami, jedna z np. OUT3, druga z AUX (+12 V). Dalej wchodzę do przekaźnika na A1 i A2 (obojętnie na który styk?), do styków A1, A2 równolegle podłączam diodę prostowniczą, katoda tam gdzie AUX, anoda tam gdzie OUT. Z przekaźnika wychodzę trzema żyłami na elektrozawór? Taki będzie elektrozawór: http://www.elektrozawory-sklep.pl/pl/automatyka/ESM_87_087004.html Dzięki za cierpliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 12.01.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Dokładnie tak, wszystko się zgadza i tak, obojętnie na który styk. Z przekaźnika nawet nie musisz wychodzić trzema żyłami, wystarczą dwie. Zawór masz typu "normalnie otwarty" więc będziesz chciał go załączyć celem zamknięcia wody. Zatem potrzebujesz styków 11 i 14 (lub 21 i 24), do 11 doprowadzasz fazę 230V, 14 łączysz z jednym zaciskiem elektrozaworu, a N z drugim zaciskiem elektrozaworu. A centralkę programujesz tak, żeby w stanie uzbrojenia uaktywniała wyjście OUT3 J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 12.01.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 12.01.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Dokładnie tak, wszystko się zgadza i tak, obojętnie na który styk. Z przekaźnika nawet nie musisz wychodzić trzema żyłami, wystarczą dwie. Zawór masz typu "normalnie otwarty" więc będziesz chciał go załączyć celem zamknięcia wody. Zatem potrzebujesz styków 11 i 14 (lub 21 i 24), do 11 doprowadzasz fazę 230V, 14 łączysz z jednym zaciskiem elektrozaworu, a N z drugim zaciskiem elektrozaworu. A centralkę programujesz tak, żeby w stanie uzbrojenia uaktywniała wyjście OUT3 J. Witam Mam pytanie, jak zabraknie napięcia U, to zawór się otworzy, czy nie lepiej jest zastosować zawór "normalnie zamknięty" ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 12.01.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Jeden i drugi ma plusy i minusy. Ja wybrałem taki ponieważ: do normalnej pracy nie musi być pod napięciem, w razie braku prądu mam wodę w domu, w razie awarii cewki, pożaru itp. mam wodę w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 12.01.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 są to niewątpliwie argumenty, dziękuję za wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 12.01.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Jeden i drugi ma plusy i minusy.. Zgadza się, dlatego moim zdaniem najlepiej do takich zastosowań sie sprawdza zawór z siłownikiem bistabilnym. Wymaga co prawda ciut bardziej złożonego sterowania, ale w oparciu o ten przekaźnik by się to dało zrobić, tylko połączenia byłyby bardziej skomplikowane. Zawór użyty u mnie można sobie zobaczyć w moim dzieniku budowy (wpis z 29 grudnia), natomiast jest to coś takiego: http://www.insbud.org/pl/produkt-1097873991617010944/IB-Q20---Zawor-kulowy-przelotowy--odcinajacy,-proporcjonalny,-z-silownikiem-elektrycznym,-elektrozawor,-DN20.html Dodatkowa zaleta takiego zaworu to fakt, że pobiera prąd tylko w czasie zmiany pozycji, podczas gdy ten twój w stanie aktywnym żre 15W mocy. Niby niedużo, ale... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 13.01.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Dokladnie - tez taki zastosowalem (choc jeszcze nie podlaczony elektrycznie) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.03.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Tak dla potomnych. Znalazlem jeszcze taki zawor : http://allegro.pl/zawor-kulowy-elektrozawor-3-4-cal-silownik-i2184502583.html Troche reklama dla kogos, ale nie moge znalezc tego zaworu na jakims www No i na dododatek za 2-3 miesiace link bedzie nieaktywny (allegro). Plusem tego zaworu, w stosunku do insbudowego, sa dodatkowe 3 zyly. Mozna do nich podpiac kontrole stanu zaworu (otwarty/zamkniety) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 07.03.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Korpus napędu ma identyczny, jak ten z Insbudu. Podejrzewam, że te dodatkowe wyprowadzenia to po prostu wykorzystane wolne styki krańcówek - czyli, jeśli komuś to potrzebne, można ten efekt osiągnąć i na tym insbudowym, po prostu podłączając się do krańcówek - użyte są tam typowe, do napędu zaworu wykorzystane są styki NC, NO zostają wolne. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.03.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Tez mi tak to wygladalo. Ale nie rozbieralem nigdy swojego zaworu, aby zobaczyc czy cos tam jest wolnego Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_p 13.06.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Ten zaworek kulowy z Insbudu wygląda bardzo ciekawie. Jednak jego wadą jest konieczność zasilania 230V AC. Jeśli to ma być system awaryjnego odcinania to w szczególności powinien działać na zasilaniu akumulatorowym - najlepiej z centralki satelowskiej czyli 12V. Znacie stare powiedzenie: nieszczęścia chodzą parami - sądzę iż zwarcie instalacji podczas zalania to wysoce prawdopodobny scenariusz. Akurat znalazłem zawór kulowy elektryczny na 12V (polecam wyszukiwarkę obrazów Google) pewnej tajwańskiej firmy, model CXW 15Q, który zamierzam zamówić i zainstalować. U nas jest dostępny tylko w wersji 1" ale z redukcją nie ma problemu. Prąd pracy to 80mA tylko w momencie zmiany położenia. Dodatkowo są łączniki krańcowe z wyjściami do jakiegoś bardziej złożonego sterowania. Aby rozbudować ten eksperyment wstawię jeszcze łopatkowy czujnik przepływu - Insbud ma taki. Oczywiście całość za licznikiem ale przed całą instalacją budynku. System bardzo prosty - wpięty w we/wy centralki, bez przetwornic napięcia i osobnych przekaźników. Myślę, że w takim systemie warto również sterować pompą cyrkulacyjną. W przypadku zalania taka pompka przypuszczam, iż może opróżnić zasobnik jeśli przykładowo pęknie akurat wężyk z ciepłą wodą. Poza tym samo sterowanie pompą powiązane z czujką ruchu w łazience i kuchnii przyda się na codzień. Tutaj oczywiście dojdzie przekaźnik. Ciekaw jestem jakości tego zaworu. Gdy uruchomię ten system to podzielę się doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysterniarz 29.08.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 (edytowane) Trochę odkopię temat.Jestem na etapie szukania elektrozaworu do wody aby integra64 w momencie uzbrajania zamykała mi wejście wody do domu. - elektrozawór 12vWszystko fajnie, podłacza się go pod centralkę i nie martwimy się, że akurat zabraknie prądu w sieci, ale... zawór łyka 1,2A. Po jakimś czasie zrujnowałoby mi akumulator i zaczęły by się jaja z cała instalacją alarmową. System byłby strasznie obciążony. Nie mówiąc już o fakcie, że w przypadku uzbrojenia i wystąpienia braku prądu po 10h mam z akumulatora trupa - bezpowrotnie. Następna kwestia że cewka pobiera 14v, w skali roku (9h dziennie) robi się niezłe zużycie. Pytanie czy po dłuższym czasie użytkowania cewki by nie trafiło przy takim użytkowaniu 9h x 5dni w tyg.- to rozwiązanie odpada- -elektrozawór 230vPodłączamy do sieci 230v a z centralki tylko impuls. Centrali alarmowej nie obciąża ale... Uzbrajamy centralę, zawór dostaje impuls i się zamyka. Mając zawór NO, przy braku prądu zawór się otwiera i cały nasz trud o kant d... jak akurat walnie gdzieś wężyk i się poleje. Zatem do takiego zestawu trzeba by dokupić dodatkowy aku z zasilaczem do podtrzymania zaworu jakby padł prąd.-do rozważenia, w zależności od ceny bistabilnego- -zawór bistabilnyNo i to rozwiązanie chyba najbardziej mnie przekonuje bo prąd łyka tylko w momencie przełączania. Nie pożera prądu przez kilka godz., nie martwi nas brak prądu w sieci.Czy zakładaliście taki zawór u sibie, jak to się sprawdza ? Działa bezproblemowo? pozdrpawel Edytowane 29 Sierpnia 2012 przez cysterniarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 29.08.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 (...) -elektrozawór 230v Podłączamy do sieci 230v a z centralki tylko impuls. Centrali alarmowej nie obciąża ale... Uzbrajamy centralę, zawór dostaje impuls i się zamyka. Mając zawór NO, przy braku prądu zawór się otwiera i cały nasz trud o kant d... jak akurat walnie gdzieś wężyk i się poleje. (...) Jak często wyłączają Ci prąd? Prawdopodobieństwo, że wyłączą Ci prąd akurat wtedy gdy padnie wężyk jest znikome, bliskie zeru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysterniarz 29.08.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Jak często wyłączają Ci prąd? Prawdopodobieństwo, że wyłączą Ci prąd akurat wtedy gdy padnie wężyk jest znikome, bliskie zeru. W moim rejonie bardzo często. Mieszkam przy lesie, linie są napowietrzne, często coś spada i zrywa, a zimą średnio raz w tyg po kilka godzin nie ma. Możecie polecić jakiś sklep z bistabilnymi bo w insbudzie mają niedostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts