Sturmer 10.01.2015 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Dziękuję za odpowiedź. Pytań ciąg dalszy:) Zasugerowałem się wpisem Zbycha z wątku:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?9326-Instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page273 post 5458 , można zrobić by-pass. A taki bistabilny na 230 V to jaki bo nie wiem jak go znaleźć, jakieś specjalne oznaczenia? I solidny, firmowy. I tak samo się go podłącza? A ten przekaźnik INT-ORS to obowiązkowo , czy tylko w przypadku kiedy w Integrze wyjść zabraknie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 10.01.2015 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 W sumie... bistabilny ma niewątpliwe zalety, ale ciężko kupić dobry, wspominany tu w wątku Idmar jest dość kiepski konstrukcyjnie i zdaje się, że od jakiegoś czasu trudny do kupienia. Zawór "NC" mi się nie podoba ponieważ cały czas ciągnie prąd, ale z drugiej strony - tego prądu nie ciągnie znów tak dużo, a ma swoje zalety, o których wspomina Zbych. No i takie zawory można kupić w bardzo solidnych wykonaniach. Zaworu bezpośrednio do wyjścia centrali nie podłączysz, potrzebny jest pomocniczy przekaźnik. Albo moduł INT-ORS zawierający już takie przekaźniki na pokładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.01.2015 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 A ile przykładowo na 24h taki zawór NC bierze ? PS z drugiej strony to i tak jego praca zamieni się w ciepło - czyli w zimie mini mni grzejniczek z COP 1 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 10.01.2015 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Zależy od konkretnego zaworu, ale zwykle jest to kilka watów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.01.2015 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Kilka Watów na 1 h czy na 24 h ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 10.01.2015 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 kilka watów to kilka watów, to wartość określająca moc. Jeśli chcesz to przeliczyć na ilość pobranej energii w czasie, to mnożysz to przez ilość przepracowanych godzin w roku. Rok ma 365x24=8760 godzin, co nam przy powiedzmy 10W (0,01kW) poboru daje 87,6kWh pobranej energii rocznie, czyli przy cenie 55gr za kilowat wychodzi roczny koszt niecałe 50zł, miesięcznie ok. 4zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.03.2015 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Co znaczy dlawik M12 ? Czy jest to rozmiar ? Na moje oko to moze byc 13tka -wiec moze faktycznie to 12. Ale nie mam pojecia, gdzie kupic taki klucz nasadowy 12, aby tam wszedl. Miedzy tym 'dlawikiem' a sciankami moze z 1 mm jest. I jakos u mnie, zawor jest otwarty/zamkniety w ionnych pozycjach trzpienia niz pokazuja na schematach. Chinski szmelc. Fantom No po roku ruszyłem temat. Kupiłem wąski klucz rurowy i dokręciłem dławik. Nie cieknie. Zawór trochę cięzko chodzi, ale jakoś jeszcze silnik elektrozaworu ciągnie. Znowu więc mam uruchomione odcięcie wody. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 20.03.2015 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 PAnowie a co powiecie na zawory odcinające wodę przez alarm typu membranowego:http://www.medynski.pl/elektrozawor-lucifer-7321b-7322b-3-4.html są też w wersji 12V.Zależy mi, żeby nie pobierał prądu przy normalnej pracy (NO) oraz nie ograniczał przepływu wody. Czy to dobry wybór ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 20.03.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Ale te o ktorych piszemy wczesniej sa lepsze. Bo nie biora pradu praktycznie caly czas a nie tylko NO, i tez nie ograniczaja zadnego przeplywu. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 20.03.2015 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Ten podobnie też z tego co zrozumiałem jest NO, czyli przy otwarciu nie pobiera prądu, jest jedynie potrzebna różnica ciśnień 0.2bara. Prąd jest zużywany przez cewkę w momencie zamykania. Przypływ właśnie nie jestem pewny.W czym te wcześniejsze są lepsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 20.03.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 No właśnie w tym, że po zamknięciu też nie pobierają prądu. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 20.03.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 No właśnie w tym, że po zamknięciu też nie pobierają prądu. Fantom ok to jest pomijalne, uważam, że to często nie będzie potrzebne . Za to upraszcza trochę instalację, bo raz że można zasilić 12V, dwa że tylko zasila się zamykanie. Nie wiem tylko jak z przepływem, czy jest pełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edif 06.07.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 (edytowane) . Edytowane 20 Listopada 2016 przez edif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 14.04.2020 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 No po roku ruszyłem temat. Kupiłem wąski klucz rurowy i dokręciłem dławik. Nie cieknie. Zawór trochę cięzko chodzi, ale jakoś jeszcze silnik elektrozaworu ciągnie. Znowu więc mam uruchomione odcięcie wody. Fantom I jak tam? Zawór dalej żyje? Chcę wstawić bistabilny do kotłowni zaraz za licznikiem i szukam czegoś co można by wykorzystać. Ten z insbudu jest w tak dobrej cenie, że aż boję się o jego jakość: https://allegro.pl/oferta/elektrozawor-zawor-z-silownikiem-napedem-dn20-3-4-9105512515 Ktoś zna jakieś ewentualne alternatywy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.04.2020 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 No o dziwo ciągle działa Jakiś problem był z zębatkami, że przeskakiwały, ale dokręciłem kilka śrubek i dalej jest ok. Fantom 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 28.04.2020 03:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2020 No o dziwo ciągle działa Fantom Masz może ten własnie ? http://www.insbud.org/pl/produkt-1097873991617010944/IB-Q20---Zawor-kulowy-przelotowy--odcinajacy,-proporcjonalny,-z-silownikiem-elektrycznym,-elektrozawor,-DN20.html też się zastanawiam...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 30.04.2020 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 też się zastanawiam...... Na allegro stówkę taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts