Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

elektrozawór, odciecie wody przez alarm

slawciol

Recommended Posts

Dziękuję za odpowiedź. Pytań ciąg dalszy:)

Zasugerowałem się wpisem Zbycha z wątku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?9326-Instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page273 post 5458 , można zrobić by-pass.

A taki bistabilny na 230 V to jaki bo nie wiem jak go znaleźć, jakieś specjalne oznaczenia? I solidny, firmowy. I tak samo się go podłącza?

A ten przekaźnik INT-ORS to obowiązkowo , czy tylko w przypadku kiedy w Integrze wyjść zabraknie?

• Odpowiedzi 136
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W sumie... bistabilny ma niewątpliwe zalety, ale ciężko kupić dobry, wspominany tu w wątku Idmar jest dość kiepski konstrukcyjnie i zdaje się, że od jakiegoś czasu trudny do kupienia. Zawór "NC" mi się nie podoba ponieważ cały czas ciągnie prąd, ale z drugiej strony - tego prądu nie ciągnie znów tak dużo, a ma swoje zalety, o których wspomina Zbych. No i takie zawory można kupić w bardzo solidnych wykonaniach.

Zaworu bezpośrednio do wyjścia centrali nie podłączysz, potrzebny jest pomocniczy przekaźnik. Albo moduł INT-ORS zawierający już takie przekaźniki na pokładzie.

kilka watów to kilka watów, to wartość określająca moc. Jeśli chcesz to przeliczyć na ilość pobranej energii w czasie, to mnożysz to przez ilość przepracowanych godzin w roku. Rok ma 365x24=8760 godzin, co nam przy powiedzmy 10W (0,01kW) poboru daje 87,6kWh pobranej energii rocznie, czyli przy cenie 55gr za kilowat wychodzi roczny koszt niecałe 50zł, miesięcznie ok. 4zł.

• 2 months później...
Co znaczy dlawik M12 ? Czy jest to rozmiar ?

Na moje oko to moze byc 13tka -wiec moze faktycznie to 12.

Ale nie mam pojecia, gdzie kupic taki klucz nasadowy 12, aby tam wszedl. Miedzy tym 'dlawikiem' a sciankami moze z 1 mm jest.

I jakos u mnie, zawor jest otwarty/zamkniety w ionnych pozycjach trzpienia niz pokazuja na schematach.

Chinski szmelc.

Fantom

No po roku ruszyłem temat. Kupiłem wąski klucz rurowy i dokręciłem dławik. Nie cieknie. Zawór trochę cięzko chodzi, ale jakoś jeszcze silnik elektrozaworu ciągnie. Znowu więc mam uruchomione odcięcie wody.

Fantom

No właśnie w tym, że po zamknięciu też nie pobierają prądu.

Fantom

ok to jest pomijalne, uważam, że to często nie będzie potrzebne :). Za to upraszcza trochę instalację, bo raz że można zasilić 12V, dwa że tylko zasila się zamykanie.

Nie wiem tylko jak z przepływem, czy jest pełny.

• 1 year później...
  • 3 years później...
No po roku ruszyłem temat. Kupiłem wąski klucz rurowy i dokręciłem dławik. Nie cieknie. Zawór trochę cięzko chodzi, ale jakoś jeszcze silnik elektrozaworu ciągnie. Znowu więc mam uruchomione odcięcie wody.

Fantom

I jak tam? Zawór dalej żyje? Chcę wstawić bistabilny do kotłowni zaraz za licznikiem i szukam czegoś co można by wykorzystać.

Ten z insbudu jest w tak dobrej cenie, że aż boję się o jego jakość:

https://allegro.pl/oferta/elektrozawor-zawor-z-silownikiem-napedem-dn20-3-4-9105512515

Ktoś zna jakieś ewentualne alternatywy?

• 2 weeks później...