szczukot 01.11.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 WitamJak dobrze izolowane sa "termosy" jakimi sa zbiorniki na wode z wymiennikami (do laczenia solarow z CO itp) ? Gdzies kiedys widzialem przy jakims zbiorniku takie podstawowe parametry (chyba ile stopni tracil na dobe przy jakiejs temp zewnetrznej). Chodzi mi o to, ze chcialbym umiescic zbiornik na nieogrzewanym strychu (malo miejsca w domu) i chcialbym zobaczyc ile na tym strace energii. W konuc w domu z +20 st a na strychu w zime powiedzmy, niech bedzie -10st Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.11.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Producent z reguły podaje czy zbiornik może być instalowany w pomieszczeniu nieogrzewanym. Planuję kupno Atlantica i tam dopuszcza się taką możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.11.2009 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 a ja się zadziwiłem trochę jakie są to straty: atlantic podaje dla zbiornika 100 1,25 kwh/dobę, dla 300 l jest to 3,17 Kwh/dobę. Niby nie dużo ale zakładając że kwh to 0,4 zł (prąd) to ucieka nam w pi....u z takiego strychu odpowiednio 182 zł (100 l) i 474 zł (300l) rocznie ! Tak więc przy zasobniku 300l i 4 osobowej rodzinie, 25% rachunku to straty! I wtedy Brzękowski jak żywy mi przed oczami stanął... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.11.2009 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Producent z reguły podaje czy zbiornik może być instalowany w pomieszczeniu nieogrzewanym. Planuję kupno Atlantica i tam dopuszcza się taką możliwość. Tak swoja droga jak sie taki sprzet sprawuje w ujemnej temperaturze zewnetrznej ? Co w przypadku np checi wyjazdu na dluzszy czas w zimie ? Musi ciagle pracowac aby nie zamarznac (a jak bedzie zanik napiecia itp) ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 01.11.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 a ja się zadziwiłem trochę jakie są to straty: atlantic podaje dla zbiornika 100 1,25 kwh/dobę, dla 300 l jest to 3,17 Kwh/dobę. Niby nie dużo ale zakładając że kwh to 0,4 zł (prąd) to ucieka nam w pi....u z takiego strychu odpowiednio 182 zł (100 l) i 474 zł (300l) rocznie ! Tak więc przy zasobniku 300l i 4 osobowej rodzinie, 25% rachunku to straty! I wtedy Brzękowski jak żywy mi przed oczami stanął... Kolego ale te straty dla Ciebie to nie straty tylko dodatkowe ogrzewanie jesli oczywiście w domu (bo kotłowni nie masz ) postawisz ten buforek a nie na stryszku. W Twoim przypadku może nawet uratowac bilans cieplny domu po wycofaniu z rynku zwykłych żarówek... A tego pana T.B. to chyba nie lubisz ale w tym wypadku jednak ma rację... podgrzewacze przepływowe i baterie bezdotykowe. ...ciężko budować dom pasywny - coraz więcej sprzętów domowych w klasie energetycznej A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.11.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 .. A tego pana T.B. to chyba nie lubisz ale w tym wypadku jednak ma rację... podgrzewacze przepływowe i baterie bezdotykowe. Tylko właśnie u mnie to jest stryszek A TB ma sporo racji... Ktos tu sprytnie policzył (gosciu 01) że cyrkulacja to około 12 zł/m Czyli włączamy 300l zasobnik, załączamy cyrkulację i bez pobierania ciepłej wody i po roku zapłacimy 618 zł.(prąd) Bilans wygląda paskudnie. Chyba sę ocieplę mój zasobnik. Dodatkowo. Pigeon chyba poliuretan rozdawał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 01.11.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Tylko właśnie u mnie to jest stryszek A TB ma sporo racji... Ktos tu sprytnie policzył (gosciu 01) że cyrkulacja to około 12 zł/m Czyli włączamy 300l zasobnik, załączamy cyrkulację i bez pobierania ciepłej wody i po roku zapłacimy 618 zł.(prąd) Bilans wygląda paskudnie. Chyba sę ocieplę mój zasobnik. Dodatkowo. Pigeon chyba poliuretan rozdawał... A ja myślałem że to ustrojstwo to w 'kotłowni" ustawisz... na stryszku... a jętki wytrzymają? a Pigeon to rozdaje poliuretan ale w proszku... fajne toto... gdyby nie ta palność tego (samogasnące) to sam bym wziął parę worków... ...ale zrobić jakąś formę z czegoś(?) i zalać płynnym poliuretanem? ...nie sprzedajesz tego świństwa? Polichem coś takiego produkuje... jako 2-składnikową w beczkach 200l czyli 200 jeden i 200 drugi ...trochę powinno jeszcze zostać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.11.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 A ja myślałem że to ustrojstwo to w 'kotłowni" ustawisz... na stryszku... a jętki wytrzymają? 370 kg. Ustawiłem na tej najbardziej "jebitnej" Jeszcze nie zalałem. Bać się?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 01.11.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 370 kg. Ustawiłem na tej najbardziej "jebitnej" Jeszcze nie zalałem. Bać się?? A czego się bać! Z parteru zawsze się lepiej wynosi niż ze stryszku ...400kg nie załamie ale ugiąć może... a może dać jakieś "wymiany" na sąsiednie jętki? i obciążyć np.2-3 jętki równomiernie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.11.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 się nie wyraziłem precyzjnie. Zbiorniczek jest poziomy i ma rozstaw łap 1,2m. Tak więc jedna łapa leży na tej jebitnej parze jętek a druga na tej mniej jebitnej. Dodatkowo zbiornik jest dosuniety do skosu, czyli obciąża jętki w odległości metra od krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.11.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Tak swoja droga jak sie taki sprzet sprawuje w ujemnej temperaturze zewnetrznej ? Co w przypadku np checi wyjazdu na dluzszy czas w zimie ? Musi ciagle pracowac aby nie zamarznac (a jak bedzie zanik napiecia itp) ? Fantom Atlantic deklaruje straty temperatury dla zbiornika 300 L 0.4 st/h. Zakładając że to zbyt optymistyczne i przyjmując że to będzie ok 1 st/h zbiornik z 70 st zamarznie po jakichś 3 dobach. Jak go na tym stryszku owiniesz jeszcze dodatkowo jakąś wełną odpadową to i tydzień pewnie wytrzyma. W Szczecinie tydzień ostrej zimy to rzadkość jak sam pewnie zauważyłeś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 01.11.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 0.4stopnia na godzine rzeczywiście optymistyczne a ja myślałem ze na dobe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 02.11.2009 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 No wlasneinie.Troche traci tego ciepla.No i chyba najwazneiszego nei ma : przy jakiej temp zewnetrznej tyle traci ? Bo jak na zewnatrz bedzie 40 st a -10 st to roznica dla strat ogromna Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.11.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Jak na strychu nieużytkowym i to jeszcze pod ścianą to zrobić wokół ramkę, zabudować i wsypać izolację na full. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 02.11.2009 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Cos w tym jest - ale co w przypadku jak wyjade w zime na miesiac ? Zamarznie i rozwali ? Czy bedzie automatem dogrzewalo elektrycznie i kase bede tracil ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts