Robert999 03.11.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Witam wszystkich. mam następujące pytanie.; buduje dom z projektu archona ,,DOM W ŻURAWINIE'' czy ostatni wieniec ten na ścianie kolankowej musi być zrobiony po całym obwodzie budynku nad oknami,dzwiami,czy wystarczy tylko na ścianach z dwóch stron budynku co mają być założone murłaty. ( dach jest dwu spadowy i z jednej strony ścian szczytowych są wyjścia na balkon a z drugiej strony są okna, robiłem strop monolityczny i jeden wieniec po całym domu jest w stropie)..przepraszam za nienajlepiej sformułowane pytanie,ale fachowcy będą wiedzieć o co mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 03.11.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 no wiesz, wieniec mozesz zrobic jak napisales tylko na murach gdzie beda polozone murlaty, ale zgodnie ze zdrowym rozsadkiem i projektem to wieniec musi spinac caly budynek.jesli na projekcie jest inaczej to ja p....ole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 09.11.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Wieniec musi spinać cały dom. Tam, gdzie go nie będzie, to ściany się "rozejdą" (popękają). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 10.11.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Wieniec musi spinać cały dom. Tam, gdzie go nie będzie, to ściany się "rozejdą" (popękają). nadinterpretacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 10.11.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Słupki w ściance kolankowej i elementy wieńca mają za zadanie przenieść składową poziomą siły powstającą z obciążenia wieńca. Dlatego zalecane jest wykonanie wieńca po obwodzie , nawet z uskokami. Osobiście, w porozumieniu z projektantem doposzczam wykonanie tylko poziomych elementów wieńca do drzwi i okna. Spytać projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 10.11.2009 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Wieniec musi spinać cały dom. Tam, gdzie go nie będzie, to ściany się "rozejdą" (popękają). nadinterpretacja Ja wieńca nie mam w ogóle i tak się zrobiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts