Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka armatura - KFA, Valvex,... ?

jurasz

Recommended Posts

Jakie firmy możecie polecić z autopsji?

Obecnie w swoim mieszkaniu używam KFA (retro) i są pewne mankamenty, przede wszystkim regularnie zapychające się kamieniem sitka.

Wolałbym jednak pozostać przy krajowych producentach i "normalnych" cenach (czyli np. do 100 zł za bat. umywalkową). Czy macie jakieś doświadczenia z takimi firmami jak Valvex lub Ferro? Może jakieś inne rekomendacje?

Docelowo chcę kupić komplet armatury (bat. umywalkowe, wannową termostatyczną, natryskową termostat., kuchenną wyciąganą).

Pozdrawiam

Jakie firmy możecie polecić z autopsji?

Obecnie w swoim mieszkaniu używam KFA (retro) i są pewne mankamenty, przede wszystkim regularnie zapychające się kamieniem sitka...

No wiesz :o

Kamień na sitku nie zależy od baterii tylko od wody.

A wracając do tematu - te tańsze nieznacznie gorzej chodzą. Tzn.: mniej precyzyjnie. Nie umiem tego lepiej opisać. Zresztą jest to bardzo subtelna różnica. Pozatym funkcjonalnośc baterii za jedną czy pięć stówek jest identyczna.

Ja mam w mieszkaniu baterie KFA, 6 lat, zero problemów (nie licząc nieszczelnych korków w umywalkach, których i tak prawie nie używam), więc teraz też przymierzam się do tańszych producentów. O ile tylko znajdę pasujące wzory. A czy ktoś ma doświadczenia z bateriami termostatycznymi KFA? - byłoby fajnie mieć coś takiego do prysznica.

Moim zdaniem akurat w wypadku baterii firma nieważna, (swoją drogą pod markami Valvex i Ferro kryje się jedna i ta sama firma). Ważna jest funkcjonalność. W umywalce w kibelku mam jakiegoś noname za 50 PLN - sprawuje się świetnie i wygląda ok. Przy natryskach mam baterie termiczne - nastawa temperatury to w takim miejscu super sprawa (baterie bodaj z KFA bo 300 PLN). Do wanny narożnej kupiłem baterię trzyelementową - super elegancką i podobno niezawodną za 700 PLN.

W przypadku baterii wybór firmy ma znaczenie chodzi mi o to by przesadnie nie oszczędzać i nie kupować tanich baterii włoskich produkowanych gdzieś na wschodzie Baterie krakowskie sa naprawdę przyzwoite a ewentualne naloty lub zapychanie się sitka to wada złej jakości wody

• 9 months później...

A ja mam niby takie strasznie badziewne Deante jak sie o nich wypowiadał "znawca" z konkurencyjnego sklepu. Jestem z nich bardzo zadowolony. Lekko chodzą można sobie bardzo precyzyjnie ustawić strumień i podmieszanie. Były to jedne z najtańszych jakie były w sklepie. Valvexa musiałem oddac spowrotem do sklepu bo nie nadawał sie kompletnie do uzycia. Mowa o Valvexie termostatycznym do prysznica. Efekt był następujacy jak człowiek sie namydlił pod prysznicem i chcial sie splukac to nie dawał rady odkrecić wody bo gałka była gładka i sie slizgało. Trzeba było reke wytrzec recznikiem i dopiero było OK. Raczej zwracałbym uwagę na konkretny model wzornictwo funkcjonalność nie na firmę producenta. Chociaż nie do końca bo np. chyba w bateriach termostatycznych KFA przynajmniej takiej którą wymieniałem, pierwszy strumień wody zanim temperatura sie ustabilizuje zmienia sie od goracego do zimnego co moim zdaniem jest bledne bo mozna sie poparzyć. W innych (tych które ja spotkałem) zawsze było prawidłowo czyli od zimnego do goracego

Pozdrawiam

Ostatnio oglądałam armaturę KFA, te droższe modele (200-400 zł).

Potem zapytałam (tak dla zasady) o innych producentów i ku mojemu zdziwieniu okazało się, że jeden z "niższych" modeli armatury Grohe kosztuje mniej (nie pamiętam nazwy modelu)!!!

Jest to dokładnie to, co mamy teraz w mieszkanku (sądziłam, że nie będzie nas teraz na niego stać) i co działa niezawodnie (pomimo kiepskiej wody) od ponad 3 lat.

Wniosek z tego taki, że warto sprawdzić ceny różnych producentów.

Maria

Faktem jest, że baterie Valvex'a, i ferro to badziewie włosko-chińskie.

Generalnie KFA jest od nich znacznie lepsza, choć też z dolnej półki cenowej.

Kupując armaturę z KFA mamy gwarancję części zamiennych.

Generalnie żywotność baterii zależy od jakości wody (filtrowanie mechaniczne, zmiękczanie) i ich serwisowania, jeżeli to zaniedbamy to nawet Hansa, i inne z górnej półki wysiądą. Warto czasami raz na trzy miesiące przeczyścić baterię a dłużej posłuży.

no a ja mam KLUDI :), tanie nie byly, ale nie zaluje tej inwestucji. Jednym z powodów wybory tej marki, byly wezyki przylaczeniowe, a reczej ich brak, bo maja sztywne rurki. A drugim to ze wyciagane wylewki, nie sa robione z plastiku tylko z metalu (lazienkowa), nie mowiac o korku, którego wykonanie w KFA wyglada tragicznie.

perlator powoduje znaczne oszczednosci wody poniewaz miesza wode z powietrzem i z tego co wiem to nie jest to to samo co sitko. Pod prysznicem używam bateri termostatycznej kfa i jest ok. Posiada takie guziczki ograniczajšce max temp i wypływ wody. Szkoda tylko że pokrętło regulujšce temperature nie jest tak precyzyjne jak np w orasie. Podstawa w bateriach tio głowica ceramiczna a nie plastikowa bo takie tez można kupić. Fajne też sš baterie do kuchni z długš ršczkš, można wtedy z łatwoœciš wyregulować strumień wody nawet łokciem jak ma się ubabrane ręce. No i wysoka wylewka może się przydać do nalewania wody do czajnika jak zlew jest zawalony naczyniami. Wysuwane wylewki na wężykach wg moich testów często zawieszajš sie i jest ciężko je z powrotem wsadzić w swoje miejsce.

W domu moich Rodziców są trzy rodzaje armatury: w łazience na dole - Kludi, w kuchni i łazience na górze -Hansgrohe, a pralni i łazience na dole - Kraków.

Po pięciu latach wszystkie nadają się do wymiany.

Oczywiście z powodu wody (Warszawa Włochy).

Poza tym wąż (metalowy, a kalże) w wannie Kludi się połamał po trzech latach - i trzeba go sukcesywnie skracać. W mojej blokowej łazience wąż (metalowy, a jakże) z Krakowa też się łamie i też go co jakiś czas skracamy.

W nowobudowanym domu będę miała Kraków i wymienię go bez żalu co parę lat.