Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

na jakiej wysokości zamontowaliście okna na poddaszu?

Recommended Posts

dostałam zabójcze pytanie od DeckersTeam :lol: (popularnie zwani dekarzami) na jakiej wysokości okna na poddaszu i mam dać odpowiedź w poniedziałek. ścianka kolankowa na 100cm, kąt nachylenia połaci 30, rozległe poddasze, okna z klamką u dołu 78/118, mają być w sypialniach, łazience, pom. rekraacyjnym.

jak zrobiliście u siebie, może macie jakieś praktyczne rady co do wysokości montażu takich okienek?

:roll:

He, he :D Tak jak na projekcie, bo będzie "znaczne odstępstwo" i problem z odbiorem :D

Tak naprawdę to na takiej wysokości, aby na siedząco widzieć coś więcej niż niebo. Przy małym nachyleniu połaci trudne do wykonania - dom z tak nisko położonymi oknami wygląda co najmniej dziwnie. Ważniejsze jest doświetlenie. W praktyce jest to możliwie najniższe umiejscowienie umożliwiające obsługę okna jednocześnie do przyjęcia pod względem wyglądu z zewnątrz.

dostałam zabójcze pytanie od DeckersTeam :lol: (popularnie zwani dekarzami) na jakiej wysokości okna na poddaszu i mam dać odpowiedź w poniedziałek. ścianka kolankowa na 100cm, kąt nachylenia połaci 30, rozległe poddasze, okna z klamką u dołu 78/118, mają być w sypialniach, łazience, pom. rekraacyjnym.

jak zrobiliście u siebie, może macie jakieś praktyczne rady co do wysokości montażu takich okienek?

:roll:

weź ołówek w dłoń, pójdź w miejsce montażu okna, i określ tak idealną dla siebie wysokość, tak aby podchodząc do okna głowa się zmieściła i aby można było swobodnie do klamki sięgnąć (tzn. nie za nisko) oraz tak aby można było coś przez okno zobaczyć (tzn. nie za wysoko)

przy tym weź pod uwagę zapewne brakujące warstwy podłogi (czyli stań sobie na podwyższeniu takim jaką gr. będzie miał styropian i wylewka)

istotny też może być rodzaj okna: obrotowe, uchylno-obrotowe, uchylne, wysokoosiowe, np. nie zawsze otwieranie okna obrotowego będzie ergonomiczne, też "na sucho", rękami w powietrzu można sobie wyobraźnię poćwiczyć przed montażem :wink: sam mam jedno okno uchylno-obrotowe Fakro FPP i dwa uchylne Fakro FTP, i różnica jest kolosalna, z perspektywy jedno z uchylnych gdybym mógł zamieniłbym na FPP

i nie przesadzałbym z dziećmi, osadzanie okna do wysokości np. 10-latka tylko po to aby teraz sobie powyglądał jest błędem, bo każdy wiekszy, dorosły osobnik będzie garbem wjeźdzał pod to okno, poza tym dzieci szybko rosną...

Moim zdaniem okno powinno być na takiej wysokości, żeby można było swobodnie dorosłemu człowiekowi podejść do krawędzi okna - nie na kolanach. Poza tym jeżeli okno jest wyżej to doświetla lepiej i większą część pomieszczenia. Ja też mam ściankę kolankową 100 cm, jednak kąt nachylenia dachu to 42 stopnie, a okna mają wymiar 78x140. Jedyny błąd jaki zrobiłem to taki, że wziąłem Veluxy z górną klamką. Ja otworze, ale mam 1,8 m, ktoś niższy będzie sobie musiał pomóc. Pamiętaj, że podłoga na poddaszu podniesie Ci się jeszcze o min. 10 cm.

Moim zdaniem okno powinno być na takiej wysokości, żeby można było swobodnie dorosłemu człowiekowi podejść do krawędzi okna - nie na kolanach. Poza tym jeżeli okno jest wyżej to doświetla lepiej i większą część pomieszczenia. Ja też mam ściankę kolankową 100 cm, jednak kąt nachylenia dachu to 42 stopnie, a okna mają wymiar 78x140. Jedyny błąd jaki zrobiłem to taki, że wziąłem Veluxy z górną klamką. Ja otworze, ale mam 1,8 m, ktoś niższy będzie sobie musiał pomóc. Pamiętaj, że podłoga na poddaszu podniesie Ci się jeszcze o min. 10 cm.

u mnie to samo okno tak że stojąc na stropie muszę na pacach stać ale to łazienka i dobrze że wysoko ale są ponoć takie drązki do pomocy jak za wysoko.

• 2 weeks później...