beciag0678 09.11.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Bardzo prosze o pomoc! W moim mieszkaniu jest straszna wilgoc. Mimo tego, ze mieszkanie wietrze i ogrzewam, kazdego dnia mam wilgotne okna, a woda doslownie kapie na parapety. Doszlo nawet do tego, ze drewniana polka na scianie zaczela mi plesniec, a co najgorsze, lozeczko mojego dziecka zaczelo sie pokrywac zielonkawym nalotem. Czy jest jakis bezpieczny sposob na pozbycie sie tego z drewnianego lozeczka? Najbardziej boje sie o zdrowie mojego synka. Prosze, poradzcie cos!!! Z gory dziekuje za pomoc!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 09.11.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Obawiam się,ze samo usunięcie (choc konieczne) pleśni z łozeczka nic Ci nie da,musisz wogole zlikwiodowac pleśn w domu i zrobic coś w domu zeby juz się nie pojawiala ( masz marną wentylację chyba).Plesn jest bardzo szkodliwa i w tej chwili wszyscy ją wdychacie razem z Waszym małym dzieckiem.Moze wypowie się tu ktoś kto zna się na tym jak taką pleśn usunąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beciag0678 09.11.2009 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Ta wentylacja to faktycznie do kitu, bo mam rozszczelnione okna i otwarte klapki wentylacyjne i nic. Fakt faktem ,ze na zewnątrz też jest strasznie wilgotno (mieszkamy w Szkocji). Zaczęłam się nawet zastanawiać, czy ta wilgoć nie "wchodzi" nam z zewnątrz do mieszkania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 09.11.2009 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Na szybko - zmierz wilgotnosc powinnas miec ok 50-65 % - pozycz osuszacz zeby sie pozbyc wilgoci jak sie nie uda ostrym wietrzeniem na przestrzal. - sprawdz przede wszystkim mury czy nie idzie Ci skads wilgoc. Sprawdz zacieki na scianach, pomalowane na swiezo rogi pokojow, nadproza, przy podlodze (zamaskowana plesn). Dalej to jak Ci pisali. Musisz miec grzanie i wentylacje. Samo rozszczelnienie okien moze nie wystarczyc. Mozna wyciac 10 cm uszczelki od gory okna. Ze swieca popatrz czy powietrze jest wyciagane. Sprawdz droznosc przewodow wentylacyjnych - moze jakis ptaszek ma gniazdo. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beciag0678 09.11.2009 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Dziekuje serdecznie za odpowiedz. Na scianie tez mam plesn, najgorzej pod oknem i przy podlodze w kącie. W drugim pokoju i kuchni jest to samo. Zastosuje Twoje rady, moze chociaz troche pomogą. Bardzo dziękuję!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaitomek 10.11.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Ja mieszkam w Polsce, w nowym budownictwie o dparu lat.. ubiegłej zimy też miałam pleśń, odkryłam ją podczas wiosennych porządków na pawlaczu (zabudowa komandor, szafa z drzwiami przesuwnymi na całej wysokości), ??? nie mam pojęcia skąd się tam wzięła...ale o czym chcę napisać, moje dzieciaki przez całą jesień i zimę kaszłały, kaszlały, kaszlały..., skończyło to się zapaleniem oskrzeli i sądzę, ze to mogło byc od tej pleśni... dlatego ze względu na dziecko pozbądź się tego możliwie szybko, ja użyłam jakiegoś preparatu na pleśń z chlorem, pleśń zniknęła i nie wróciła...aczkolwiek pleśń na łóżeczku dziecka, to chyba jakieś bardziej zaawansowane stadium!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.11.2009 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Przede wszystkim wyciągnąc dziecko z łóżeczka. Nie może spać w zapleśniałym!Łóżeczko raczej na straty, bo środki pleśniobójcze są toksyczne. Zdecydowanie kup osuszacz powietrza i zastanów się skąd tyle wody w domu? Przecież w szkocji nie wszystkie domy sa mokre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beciag0678 12.11.2009 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Czy w sklepach typu Ob...(nie wiem czy mode tutaj uzyc nazwy sieci) mozna kupic taki osuszacz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 12.11.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 ... szafa z drzwiami przesuwnymi na całej wysokości), ??? nie mam pojęcia skąd się tam wzięła...... A przed zabudową remont był robiony? i szpachlowanie? i malowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 12.11.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 A czy nie wchodzi w grę zamiana mieszkania bo to nie przelewki z grzybem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmx 12.11.2009 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 a masz tzw. wywietrzniki w oknach - duzo pomagają na zła wentylację i osuszają mieszkanieNawet samo rozszczelnainie okien przez przesunięcie klamek okiennych nic nei pomozeNa grzyba jest specjalny płyn na grzyba w domu - spryskujesz ścianę i jakimś czasie zmywasz ( w tym czasie wietrzysz mieszkanie/pokój --- nie da sietam spac przez ok 4-5 dni bo strasznie smierdzi i można się podtruc spiąc w tym pokoju Po oczyszczeniu grzyba zamalowujesz farbą lateksowa No ale to tylko powierzchowne bo przy złej wentylacji bedzie katastrofa Jesli w pokoju jet taka pleśń z ełózeko dosięgła to dziecko dałabym do innego pokoju - moze miec z tego powod nawracając ezapalenai dróg oddechowych a nawet alergię A łóżeczko - do kosza nieststy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 12.11.2009 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 beciag0678, nic mądrego Ci nie doradzę, ale na razie zastosuj doraźny środek osuszający pomieszczenie: lampki solne. Doskonale wyciągają wilgoć. A dla Waszego zdrowia szybko pozbądźcie się wilgoci, tym bardziej że macie małe dziecko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beciag0678 13.11.2009 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Dziekuje Wam wszystkim serdecznie za podpowiedzi. Łóżeczka juz sie pozbylam, poki co, wietrze pokoje i grzeje w nocy grzejnikami. Przy oknach mam wywietrzniki, sa caly czas otwarte. Dzis pierwszy raz od dluzszego czasu po nocy mialam tylko zaparowane okno, bez skroplonej wody . No i koniecznie poszukam tych lampek solnych. Co do zamiany mieszkania, to niestety jest to na razie niemozliwe. Jeszcze raz dziekuje Wam Wszystkim za pomoc!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 13.11.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Popieram Margoth z tymi lamkami solnymi są naprawdę bardzo dobre !!!W kazdych większych mnarketach powinnas znależc te osuszacze solne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beciag0678 13.11.2009 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Super! Na pewno ich poszukam. Musze tylko w slowniku poszperac, jak takie cos nazywa sie po angielsku, zeby w sklepie sobie obciachu nie narobic . I ciekawe czy tutaj maja takie cudeńka... Jeszcze raz wielkie dzieki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 13.11.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 kup stację pogodową z pomiarem wilgotności powietrza co byś wiedziała jak mocno jeszcze masz walczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts