Kaizen 12.02.2018 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Co to za inteligentna pompa musi być, że wie, na prądzie z jakiej taryfy pracuje i od tego uzależnia COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 12.02.2018 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 (edytowane) Poczytaj w wolnej chwili: LINK Edytowane 12 Lutego 2018 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.02.2018 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 (edytowane) No to jestem delikatnie zszokowany, że takie rachunki da się wykręcić. W takim razie ma to sens. Jak masz zrobioną podłogówkę? jakaś specjalna wylewka? w jakiej butli trzymasz cwu? jak długo ta woda np po godzinie 16 jest zdatna do kąpieli? btw. czy przy pompie ciepła każde pomieszczenie musi mieć podłogówkę (takie teorie gdzieś słyszałem) - mam tu na myśli głównie spiżarnie, gdyż wolałbym ją po prostu dobrze zaizolować - bez ogrzewania. Jak się te rachunki za co+cwu przedstawiają w porównaniu za rachunki RTV+AGD? Jakie masz u siebie ceny za I i II taryfę? Będę wdzięczny za odpowiedzi. To nie żadna magia Rachunki za ogrzewanie to nic innego jak dostarczenie tyle energii cieplnej do domu ile on sam potrzebuje czyli im mniejsze ma zapotrzebowanie tym mniejsze rachunki a pompa dzięki COP pomaga je zmniejszyć,stawiam ok.3 razy czyli COP3 Oczywiście,że pompa ciepła posiada najwyższą sprawność przy jak najniższej temp.zasilania czyli podlogowka jest tutaj bardzo wskazana a grzejniki są be nie tylko ze względu na wysoką temp. zasilania ale również z uwagi na niski komfort uzytkowania jak też przez walory estetyczne. Zasobnik mam 300l grzany do 46st.C i na 3 osoby i wannę jest wystarczajacy i cieplej wody nigdy nie zabrakło. Nie wiem jakie są obecnie ceny w taryfie G12W ale kiedyś było to ok.0,30 I 0,60 a w grosze nie wnikam. Ważne w tej taryfie jest to że całe weekendy to tani prąd a wiadomo,że wtedy najwięcej się go zuzywa jeśli chodzi o RTV i AGD Edytowane 12 Lutego 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.02.2018 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Co to za inteligentna pompa musi być, że wie, na prądzie z jakiej taryfy pracuje i od tego uzależnia COP. Do mnie ? Sterownik pompy taką ma możliwość programowania czasowego a copy i inne sropy mnie nie interesują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.02.2018 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Poczytaj w wolnej chwili: LINK A co to ma do taryfy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 13.02.2018 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 7m3 miesięcznie wody ogrzanej do 55*. Ładny wynik. Większość gospodarstw domowych zadowala się ilością ok. 1/3 Faktycznie takie zużycie może nadać sens korzystaniu z pompy ciepła. zużycie ZWU i CWU to tak indywidualna sprawa, że nie warto na ten temat dyskutować....ja zużywam dużo więcej ZWU niż Arturo..nie napiszę ile, bo się zacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktemk 13.02.2018 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 zużycie ZWU i CWU to tak indywidualna sprawa, że nie warto na ten temat dyskutować....ja zużywam dużo więcej ZWU niż Arturo..nie napiszę ile, bo się zacznie Dawaj wal kawe na ławe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 23.02.2018 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 A co to ma do taryfy? To, że w styczniu w dziennej masz średnio COP większy 0.5, a w kwietniu o 1 - chyba logiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.02.2018 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 To, że w styczniu w dziennej masz średnio COP większy 0.5, a w kwietniu o 1 - chyba logiczne. Od czego,kogo i co w związku z tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.03.2018 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 To, że w styczniu w dziennej masz średnio COP większy 0.5, a w kwietniu o 1 - chyba logiczne. COP w danej chwili mam takie same, niezależnie od taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.03.2018 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Niekoniecznie Kaizen różnica w temp . dzień/ noc daje Ci różny COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 11.03.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Niekoniecznie Kaizen różnica w temp . dzień/ noc daje Ci różny COP. No dobrze, ale ile jest tych nocy kiedy COP jest wyraźnie lepszy w dzień (czyli noc poniżej -5) żeby zniwelowało to droższa kWh w dzień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.03.2018 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 No dobrze, ale ile jest tych nocy kiedy COP jest wyraźnie lepszy w dzień (czyli noc poniżej -5) żeby zniwelowało to droższa kWh w dzień? Czytaj kolego ze zrozumieniem. Kaizen napisał że ma COP taki sam niezależnie od taryfy. W/g niego nie ma znaczenia czy jest -5C czy + 2C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.03.2018 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 No dobrze, ale ile jest tych nocy kiedy COP jest wyraźnie lepszy w dzień (czyli noc poniżej -5) żeby zniwelowało to droższa kWh w dzień? Mi nie o to chodzi. Jakoś nie mieści mi się w głowie, że pompa poznaje, jak odpalam przy wilgotności X temperaturze Y czy mam G12 czy G11 i inny COP serwuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.03.2018 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 A gdzie ktoś coś takiego napisał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts