Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła CZY elektryka - WEJDŹ I POLICZ SAM!

budowlany_laik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 414
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72

No to jestem delikatnie zszokowany, że takie rachunki da się wykręcić. W takim razie ma to sens.

Jak masz zrobioną podłogówkę? jakaś specjalna wylewka? w jakiej butli trzymasz cwu? jak długo ta woda np po godzinie 16 jest zdatna do kąpieli?

btw. czy przy pompie ciepła każde pomieszczenie musi mieć podłogówkę (takie teorie gdzieś słyszałem) - mam tu na myśli głównie spiżarnie, gdyż wolałbym ją po prostu dobrze zaizolować - bez ogrzewania.

Jak się te rachunki za co+cwu przedstawiają w porównaniu za rachunki RTV+AGD?

Jakie masz u siebie ceny za I i II taryfę?

Będę wdzięczny za odpowiedzi.

To nie żadna magia :)

Rachunki za ogrzewanie to nic innego jak dostarczenie tyle energii cieplnej do domu ile on sam potrzebuje czyli im mniejsze ma zapotrzebowanie tym mniejsze rachunki a pompa dzięki COP pomaga je zmniejszyć,stawiam ok.3 razy czyli COP3 :)

Oczywiście,że pompa ciepła posiada najwyższą sprawność przy jak najniższej temp.zasilania czyli podlogowka jest tutaj bardzo wskazana a grzejniki są be nie tylko ze względu na wysoką temp. zasilania ale również z uwagi na niski komfort uzytkowania jak też przez walory estetyczne.

Zasobnik mam 300l grzany do 46st.C i na 3 osoby i wannę jest wystarczajacy i cieplej wody nigdy nie zabrakło.

Nie wiem jakie są obecnie ceny w taryfie G12W ale kiedyś było to ok.0,30 I 0,60 a w grosze nie wnikam. Ważne w tej taryfie jest to że całe weekendy to tani prąd a wiadomo,że wtedy najwięcej się go zuzywa jeśli chodzi o RTV i AGD

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Co to za inteligentna pompa musi być, że wie, na prądzie z jakiej taryfy pracuje i od tego uzależnia COP.

Do mnie ? Sterownik pompy taką ma możliwość programowania czasowego a copy i inne sropy mnie nie interesują.

7m3 miesięcznie wody ogrzanej do 55*. Ładny wynik. Większość gospodarstw domowych zadowala się ilością ok. 1/3

Faktycznie takie zużycie może nadać sens korzystaniu z pompy ciepła.

zużycie ZWU i CWU to tak indywidualna sprawa, że nie warto na ten temat dyskutować....ja zużywam dużo więcej ZWU niż Arturo..nie napiszę ile, bo się zacznie :p

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
No dobrze, ale ile jest tych nocy kiedy COP jest wyraźnie lepszy w dzień (czyli noc poniżej -5) żeby zniwelowało to droższa kWh w dzień?

Mi nie o to chodzi. Jakoś nie mieści mi się w głowie, że pompa poznaje, jak odpalam przy wilgotności X temperaturze Y czy mam G12 czy G11 i inny COP serwuje.