Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam mam salon o powierzchni 24m i na suficie miejsce na dwa wiszące punkty oświetlenia. Znalazłem interesujące mnie oświetlenie ale wyposażone jest w 3 żarówki G4 o mocy 20W w sumie taki pokój by miał wtedy oświetlenie 6x 20W żarówka G4. Czy to wystarczy ? czy jest jakiś wzór na obliczenie wymaganej ilości światła? Szukają na forum natknąłem się tylko na informację że taki salon powinien mieć oświetlenie 2x 100W żarówki zwykłe lub 2x 75W halogeny.
Myśle że na metraż nie ma wyliczenia ale zależy to od indywidualnego zapotrzebowania w danym pomieszczeniu.Myśle że te 6x20W spokojnie ci wystarczy.Czy te punkty są blisko siebie czy bardziej oddalone bo to tez ma wpływ na ilość światła.
to są potrójne żyrandole i żarówki są oddalone od siebie o jakieś 25cm czyli jego rozpiętość 50cm. A jeden żyrandol od drugiego symetrycznie tak jak by podzielić pokój na dwie połówki i żyrandole dać na ich środkach. Po prostu chodzi mi oto żeby na pewno nie było ciemno w pokoju
W takim razie myśle że będzie dobrze bo wspólnie jest prawie 120W a salon nie jest duży no chyba że lubisz super jasność, no i plusem jest rozstawienie żyrandoli.

Czy wystarczy - to zależy.

Jesli masz białe ściany, jasna podłogę, jasne meble - może będzie OK, choć dla mnie 120W w sumie sporym pokoju to byłoby stanowczo za mało (u nas przy podobnym metrażu jest światło górne 2 x 60W + kinkiety boczne 2 x 60W i 3 x 40W - w sumie 360W).

Jeśli ściany/podłoga/meble sa ciemne to 120W będzie po prostu za mało.

Czy nie przewidujesz innego oświetlenia?

Przecież światło można usupełnić lampami stojącymi, kinkietami, lampami stołowymi.