boguslaw 10.03.2015 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Muszę zapytać, po co ty tak daleko na ryby jeździsz? W połowie drogi można chyba złowić praktycznie każdą rybę która tam występuje. Są tam jakieś wyjątki? Gdybym o tej porze roku łowił niżej nie złowiłbym tego, co da się złowić na północy.. Np. trzy duże ryby na raz, za jednym zarzutem, jak mi się zdarzyło. Jak idą ławice, to jedna za drugą. Czerniaki z przodu w toni, dorsze niżej trochę z tyłu itd............... Im później, tym cieplejsza woda. Im cieplejsza woda. tym mniej ryb, które nie wchodzą z morza zbyt głęboko.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.03.2015 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 no skoro Bogusław WIESZ, to rzeczywiście nie ma o czym rozmawiać. Bo ja też WIEM Miłego wieczora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 10.03.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Gdybym o tej porze roku łowił niżej nie złowiłbym tego, co da się złowić na północy.. Np. trzy duże ryby na raz, za jednym zarzutem, jak mi się zdarzyło. Jak idą ławice, to jedna za drugą. Czerniaki z przodu w toni, dorsze niżej trochę z tyłu itd............... Im później, tym cieplejsza woda. Im cieplejsza woda. tym mniej ryb, które nie wchodzą z morza zbyt głęboko.. Trochę niżej to tak z 40-50m czy mniej? Bo jak tyle to ty na siłownię jeździsz, a nie na ryby. Żartuję oczywiście, bo robisz co lubisz, ale dalej twierdzę, że o tej porze roku to daleko jeździsz, aby się pobawić z takimi wynikami. Spróbuj gdziekolwiek przy Zatoce Botnickiej nad Sztokholmem. To co prawda nie Norge, ale taniej i masz wokół chyba wszystko o czym można u nas marzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 10.03.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 (edytowane) compi.. Niżej to znaczy bardziej na południu.. Duża ryba idzie za narybkiem i planktonem. Im bliżej lata, tym trzeba iść wyżej na północ.Łowi się od 50-150 m . Bałtyk przy tym to brudna sadzawka.. Głębiej to na redfisha, najlepiej z windą elektryczną. Wyciąganie kolejnej 15-tej ryby z 200 m to nie zabawa..Płycej tylko na podwodnych "górkach". Trzy duże ryby to znaczy trzy ryby około metrowe.. Jak siadły jedna po drugiej, myślałem, ze zepsuł mi się kołowrotek. Solidny, morski. Nie ma ryby lepszej od świeżego wyciągniętego godzinę wcześniej z oceanu dorsza... W piwnym cieście szczególnie polecam..Na szkierach koło Sztokholmu byłem raz. Dla spinningowców jak najbardziej ok..Ciekawe lecz nie tak jak na morzu. Ciekawostka.. Mnóstwo szczupaków polujących na ławice śledzi. Wszystkie złapane szczupaki, poza jednym dziennie, wypuszcza się wolno... Śledzie na półtorametrowy przypon z gołymi haczykami wyciąga się hurtowo. Po kilka na raz.. Pychota Nefer. Wiem, lecz aby podzielić się niektórymi wiadomościami, musiałbym mieć życzliwych, nieuprzedzonych, otwartych na nowe informacje słuchaczy.Wiele zostało powiedziane. Wystarczy połączyć informacje w całość... Powtórzę zatem tylko: nigdy w życiu nie pozwoliłbym dzieciom, wnukom bawić się na ciepłej podłodze, szczególnie w sypialniach. Również życzę Ci miłego wieczoru... Edytowane 10 Marca 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.03.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Powtórzę zatem tylko: nigdy w życiu nie pozwoliłbym dzieciom, wnukom bawić się na ciepłej podłodze, szczególnie w sypialniach. Ja również zapytam, bo poprzednie pytanie pozostało bez odpowiedzi, co znaczy ciepła podłoga? jezeli mozna to ując w wartosciach i liczbach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.03.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Jak podłoga w sypialni ma 22-24 stopnie to jest według ciebie ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 10.03.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 ... Łowi się od 50-150 m . Bałtyk przy tym to brudna sadzawka.. . To ty jednak na siłownię jeździsz, hheeehe. Połamania kija..... lub wyciągarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 10.03.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Jak podłoga w sypialni ma 22-24 stopnie to jest według ciebie ciepła? Strach dzieciaka do piaskownicy latem wsadzać lub na plażę zabrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.03.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Strach dzieciaka do piaskownicy latem wsadzać lub na plażę zabrać Ale koło grzejników to jak koło kominka, trzeba barierkę stawiać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 10.03.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 (edytowane) Strach dzieciaka do piaskownicy latem wsadzać lub na plażę zabrać Masz rację. Trzeba trochę krzepy. No i czasem mocno huśta.. Walczysz z połowem a tu karuzela.. 50-100 kg ryby w ciągu kilku godzin we dwójkę to zaiste "siłownia".. Liczy się jednak surowy klimat, walka, towarzystwo i zapach oceanu... Na siłowni "pachnie" inaczej. === Grzejniki da się ominąć, podłogi nie bardzo... Uważałbym raczej na schody, rogi stołów, naczynia i całe mnóstwo groźnych ruchomych niespodzianek czyhających na maluchy... A propos piaskownicy... Nie zauważyliście.. Na ciepłej podłodze w sypialniach... Kolorowych... Edytowane 10 Marca 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 11.03.2015 04:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 ja pierniczę Bogusław ty nawet na łowieniu ryb się nie znasz, za koło polarne to się jeździło po halibuty, bo nie ma i nigdy nie było smaczniejszej ryby od halibuta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 11.03.2015 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) To prawda. Sam lubię głównie halibuty wędzone. Jadłem nawet nie dalej jak wczoraj. W zaprzyjaźnionej hurtowni mają zawsze świeże.W ciągu roku halibuty - jednak na łowisku z kilkunastu łowionych gatunków ryb najlepsze są świeże dorsze.. Oceaniczne. Koło podbiegunowe jest wbrew pozorom całkiem niedaleko. Jeżdżę co najmniej 1000 km dalej...Halibuty występują tylko lokalnie.. Złowiłem kilka. Duża rzadkość. Grillowane mogą być...=== Masz rację mpopi. Pierniczysz.Co do rozładowania bufora przez grzejniki... Nawet cieplejsze krzesło jest donatorem ciepła dla zimniejszego.Każdy bufor da się rozładować "do zera".Twierdzenie, że grzejnikami tylko do 55 oC i stop, jest kłamliwe i totalnie niezgodne z okrzyczanymi tu wrzaskliwie zasadami fizyki.Każdy grzejnik, w tym "podłogówka", która jest także grzejnikiem, grzeje do wyrównania swojej temperatury z temperaturą ustabilizowaną ogrzewanego wnętrza.Grzejnik Regulus-system typ R6/100 ma pole powierzchni kontaktu z powietrzem, czyli pole wymiany ciepła - 7,52 m2. Blisko połowę większą niż pole wymiany ciepłakolejnego porównywanego z nim typu grzejnika.=== Edytowane 11 Marca 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 11.03.2015 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 ja pierniczę Bogusław ty nawet na łowieniu ryb się nie znasz, ...] Ja dodam tylko że tych ryb wyciągniętych z głębokości poniżej kilkudziesięciu metrów wypuszczać już raczej nie ma sensu. Ich pęcherze pławne są już do niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 11.03.2015 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 No proszę... Sami znawcy....Pisałem o wypuszczaniu szczupaków... Szczupaki łapie się na płytkiej wodzie. Stoją pod powierzchnią. Więcej jak jednego dziennie, grupa osób nie jest w stanie zjeść....Zatem albo przestaje się łapać, albo wszystkie złapane się wypuszcza.Z niechcianymi rybami złowionym z toni pojawiające się znienacka mewy radzą sobie w kilka minut. === OK. Kawka wypita. Dwie partyjki kierek na rozgrzewkę zaliczone..Szkoda czasu.=== Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 11.03.2015 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) Twierdzenie, że grzejnikami tylko do 55 oC i stop, jest kłamliwe i totalnie niezgodne z okrzyczanymi tu wrzaskliwie zasadami fizyki. Każdy grzejnik, w tym "podłogówka", która jest także grzejnikiem, grzeje do wyrównania swojej temperatury z temperaturą ustabilizowaną ogrzewanego wnętrza. Grzejnik Regulus-system typ R6/100 ma pole powierzchni kontaktu z powietrzem, czyli pole wymiany ciepła - 7,52 m2 współczynnik korekcyjny dla tego grzejnika przy parametrach 35/30/20 (bufor PCI kondensat) wynosi 3,946 czyli z deklarowanej mocy 1590W zostanie mam w praktyce 402,93W tymczasem podłogówka na parametrach 35/30/20 rurki co 10cm bez problemu wyciśnie 95W/m2 czyli dla w pokoju 15m2 mamy w praktyce do dyspozycji 1425W lub gdy rurki co 30cm Q=54W/m2 czyli 810W a gdybyśmy się chcieli bawić w pokoju 22m2 to mamy odpowiednio 2090 i 1188W Edytowane 11 Marca 2015 przez mxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 11.03.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) No i jak sam sprawnie wyliczyłeś, każdy bufor ciepła bez problemu rozładuje się grzejnikami "do zera".Ponadto sprawnie wyliczyłeś, że 1 m2 Regulusa oraz 1 m2 podłogówki ma taką samą moc w niskiej temperaturze czynnika grzewczego..Zatem różnica między podłogówką a Regulusem przy pompie ciepła objawi się tylko na krotko przy starcie sezonu grzewczego.Na podtrzymaniu temperatury moc maksymalna jest zbędna, zatem ta, którą można uzyskać od grzejnika, jest całkowicie wystarczająca...Taką samą moc będzie mieć 1 m2 podłogówki o dT 1 oC co grzejnik o dT 2 oC. Różnica pomijalna - w przekroju sezonu Regulus musi być górą.=== Bo gdy już się nagrzeje podłogówką to pomieszczenie o powierzchni 15 m2, przy pompie ciepła jako źródle ciepła, (na starcie sezonu grzewczego tylko trochę wolniej grzejnikiem), to po kiego grzyba komu w tym pomieszczeniu gorąca posadzka o mocy blisko 1,5 kW?Chyba, że mamy domowy inkubator...=== Edytowane 11 Marca 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 11.03.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 .... to po kiego grzyba komu w tym pomieszczeniu gorąca posadzka o mocy blisko 1,5 kW? Chyba, że mamy domowy inkubator... === Widać, że nie bardzo wiesz na czym polega grzanie akumulacyjne z wykorzystaniem taniej taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olfa 11.03.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Widać, że nie bardzo wiesz na czym polega grzanie akumulacyjne z wykorzystaniem taniej taryfy. Polega na drogim ogrzewaniu. Ciepła na zapas nie zgromadzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 11.03.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) .... to po kiego grzyba komu w tym pomieszczeniu gorąca posadzka o mocy blisko 1,5 kW? Chyba, że mamy domowy inkubator... === Ciekawe jak z tego cytatu akurat to wydedukowałeś, że nie bardzo wiem na czym polega grzanie akumulacyjne z wykorzystaniem taniej taryfy ??? Ja odnoszę się do wyliczeń mpopiego, który stale udowadnia, pisząc o podłogówce, jaką to ogromną moc można z niej "wycisnąć" gdy w domu się nie zamierza mieszkać. W ciepłych domach takie moce są całkowicie zbędne. Liczy się optymalna produkcja ciepła, optymalne magazynowanie ciepła i optymalna gwarantująca wysoki komfort cieplny bez zbędnych strat finansowych. === Edytowane 11 Marca 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 11.03.2015 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 (edytowane) Polega na drogim ogrzewaniu. Ciepła na zapas nie zgromadzisz. Bardzo słusznie. W każdym razie nie w posadzce, gdyż jest to baaaaaardzo dziurawy otwarty magazyn, a zatem nie jest to magazyn tani. Czasem ciepło z niego wycieknie bez żadnej potrzeby. Zerowe potrzeby grzewcze zdarzają się coraz częściej.. === Edytowane 12 Marca 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts