Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość Rodzinka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przecież, to idiotyczne, by w nocnej taryfie kumulować ciepło (niekomfortowo w nocy dla użytkowników) i uwalniać je w ciągu dnia, kiedy nas nie ma w domu (praca, szkoła). Ciepłownicy i sprzedawcy starych systemów mają się dobrze, a wkręcony inwestor i tak zapłaci ;) Na szczęście coraz więcej myślących, poszukujących i liczących inwestorów.

Jeśli jest duży bufor (podłogówka) i mieszkańcy są w domu (niektórzy pracują z domu) to jest to dla nich wygodne. Wszystko kwestia upodobań i trybu życia, a nie żadnego myślenia :)

Wieczorem, gdy reszta wraca do domu - rusza podłogówka. Na wieczorne prysznice podłoga już ciepła. Rano podłoga w łazienkach jest nadal ciepła po nocnym grzaniu - a wtedy najbardziej potrzebujemy ciepła. Poranna kawa w kuchni to sama przyjemność. I generalnie trzyma cały dzień. Grzeje się krótko- kilka godzin, w niskiej taryfie. Więc chyba nie takie to idiotyczne jakby się mogło wydawać.

W każdym razie babcia, kładąc się spać o 24.00 (regularnie) jest najszczęśliwsza na świcie, bo ma ciepło jak w uchu :)

Edytowane przez Nefer

Przecież, to idiotyczne, by w nocnej taryfie kumulować ciepło (niekomfortowo w nocy dla użytkowników) i uwalniać je w ciągu dnia, kiedy nas nie ma w domu (praca, szkoła). Ciepłownicy i sprzedawcy starych systemów mają się dobrze, a wkręcony inwestor i tak zapłaci ;) Na szczęście coraz więcej myślących, poszukujących i liczących inwestorów.

możesz przedstawić swoje obliczenia?

tymczasem podłogówka na parametrach 35/30/20 rurki co 10cm bez problemu wyciśnie 95W/m2 czyli dla w pokoju 15m2 mamy w praktyce do dyspozycji 1425W lub gdy rurki co 30cm Q=54W/m2 czyli 810W

a gdybyśmy się chcieli bawić w pokoju 22m2 to mamy odpowiednio 2090 i 1188W

Nie wiem jakich wzorów/tablic uzywałes do obliczenia takiej mocy ale mi nie chce w zaden sposób przy podanych parametrach wyjsc wiecej niz 62 W/m2, obliczenia dla podłogi na gruncie, wylewki cementowej 6 cm, rozstawu 10 cm oraz pokrycia gresem.

Jezeli chdzi o rozstaw 30 cm to moc grzejnika podłgowego dla takich samych parametrów to ok

37 W/m2

Edytowane przez asolt

Stek bzdur kolegi Bogusława. Szkoda czasu na komentarz.

Jeśli jest duży bufor (podłogówka) i mieszkańcy są w domu (niektórzy pracują z domu) to jest to dla nich wygodne. Wszystko kwestia upodobań i trybu życia, a nie żadnego myślenia :)

Masz rację , w przypadku ogrzewania akumulacyjnego, nie wchodzi w grę myślenie. Za Ciebie myślą ciepłownicy.

Edytowałam post, bo tak czułam, że nie pojmiesz tematu - może teraz zrozumiesz, że nie dobre co dobre, ale co komu pasuje :)

Na 6 osób mieszkających w moim domu 4 w nim pozostają cały dzień. I musisz się z tym pogodzić :)

Nie muszę finansować RWE, (mam 2 taryfy) serio. A gaz i tak ma jedną taryfę, więc chyba taniej jest jednak w nocy c'nie? Prościej się nie da. Więc nie generalizuj.

Polemika z bogusławem nie ma żadnego sensu. Już to pisałem we wcześniejszym poście ale mi wycięli. Płatny profil pomaga nieuczciwym. Nikogo nie obrażałem, nie lżyłem, ani w żaden inny sposób się nie naraziłem na anihilację.

bogusław doskonale wie że epoka grzejników kończy się nieubłaganie. Mydleniem oczu na forum, chce jakoś dociągnąć do emerytury na grzejnikach. Może jakoś dopnie swego. Mnie to nie obchodzi. Jednak wielu pisze tu bezinteresownie, by rozświetlić w głowach inwestorom. Niech świadomie decydują co dla siebie wybrać. Ci którzy w CO mają system mieszany-podłogówka+grzejniki w większości, żałują że nie zrobili OP po całości. Myślę że może to sięgać nawet 90%. To jest najwłaściwsza odpowiedź. Więc po co przelewać z pustego w próżne.

A podłogówka to mogłaby zaszkodzić tylko w domach gierkowskich i starszych, dziurawych jak sito. Ale mieszkańcy tych domów raczej nie myślą o OP. Raczej sen z powiek spędzają im myśli, ile ton węgla tej zimy spalą. A bardziej świadomi liczą czy uda im się ocieplić dom. To tyle.

Pewnie znów tego posta wytną, ale niech bogusław trochę się pokrzywi. Zajmie się łowieniem ryb, bo jak na razie to On Ł A P I E. I to chyba tak jak łapie inwestorów na grzejniki :).

Polemika z bogusławem nie ma żadnego sensu. Już to pisałem we wcześniejszym poście ale mi wycięli. Płatny profil pomaga nieuczciwym. Nikogo nie obrażałem, nie lżyłem, ani w żaden inny sposób się nie naraziłem na anihilację.

bogusław doskonale wie że epoka grzejników kończy się nieubłaganie. Mydleniem oczu na forum, chce jakoś dociągnąć do emerytury na grzejnikach. .

Na tym forum Bogusław nie znajdzie klientów i dobrze zdaje sobie z tego sprawę. Jego posty to taka gra, pokazanie własnego ego, przekazanego mentorskim tonem.

Podobnie jak i TB brzydzi sie wartosciami liczbowymi, wzorami, charakterystykami, a specjalizuje sie w ogolnym opisie swojego jedynie slusznego systemu.

Edytowane przez asolt

Co łączy kolegę Boguslawa i kolegę TB ? To zamiłowanie do naiwnych inwestorów ( a raczej ich kasy) i nakłanianie na kupowanie rzeczy którymi aktualnie handlują. Gdy fakty przeczą ich naciąganym i kłamliwym teoriom - tym gorzej dla faktów.

PS. obaj wiedzą że ich handelek zagrożony to i walczą - o kasę ot i cała filozofia .

Jedna prośba i apel - zadowoleni klienci Bogusława i TB z forum zasypcie nas pozytywnymi wrażeniami z wciśniętego towaru ( powinny was być tysiące - jak nie setki tysięcy )v:).

Polemika z bogusławem nie ma żadnego sensu. Już to pisałem we wcześniejszym poście ale mi wycięli. Płatny profil pomaga nieuczciwym. Nikogo nie obrażałem, nie lżyłem, ani w żaden inny sposób się nie naraziłem na anihilację

przyzwyczajaj się, to forum kilka lat temu przeszło transformację, teraz liczy się tylko kasiorka, wystarczy wykupić PP i automatem możesz sobie robić co tylko dusza zapragnie

PS poniżej cytat moderatora tłumaczący zasady moderacji

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?230910-Forum-Muratora-uwagi

Nie chodzi o słowa. Chodzi o różnicę między wypowiedzią naładowaną emocjami, ale odnoszącą się do konkretnego problemu (a czy jest on zasadny, czy nie, to już zupełnie inna sprawa i nie ze mną o tym dyskutuj), a chamską, wypraną z szacunku wobec dyskutanta uwagą, która nic nie wnosi do tematu, a ma na celu jedynie sianie fermentu

jak widać wyraźnie, jeśli krytykujesz PP to automatem siejesz ferment i trzeba wycinać, ale jeśli PP kłamie, mataczy, nagina fakty to przecież robi to bez negatywnego ładunku emocjonalnego więc nie wymaga moderacji

PS2 gdyby komuś innemu też znikały posty i chciał się dowiedzieć dlaczego to poniżej oficjalne stanowisko moderacji

posty są na swoim miejscu
Edytowane przez mxxxx

iepłownicy i sprzedawcy starych systemów mają się dobrze, a wkręcony inwestor i tak zapłaci ;) Na szczęście coraz więcej myślących, poszukujących i liczących inwestorów.

Nie wiem, kto sie bardziej cieszy cieplownikow - użytkownicy akumulujący ciepło, czy Ty, ze swoimi elektrycznymi matami grzewczymi na posadzce, płacąca w sezonie po 400zl miesiecznie za ogrzanie 95m2

Nie wiem jakich wzorów/tablic uzywałes do obliczenia takiej mocy ale mi nie chce w zaden sposób przy podanych parametrach wyjsc wiecej niz 62 W/m2, obliczenia dla podłogi na gruncie, wylewki cementowej 6 cm, rozstawu 10 cm oraz pokrycia gresem.

Jezeli chdzi o rozstaw 30 cm to moc grzejnika podłgowego dla takich samych parametrów to ok

37 W/m2

Komentarz mpoplaw. Kłamałeś czy manipulowałeś?

===

asolt.

Liczy się przede wszystkim koncepcja a diabeł tkwi w szczegółach...

Ważne, by umieć popatrzeć na problem z perspektywy odległej i z perspektywy bardzo bliskiej. Tylko wówczas widzi się kompleksowo.

Za żelazną logiką idą cyfry, gdyż tak działa matematyka.

Najpierw spójny logicznie wywód a dopiero później "c.b.d.u.".

Na FM mogłyby ścierać się różne koncepcje, które proporcjonalnie reprezentowane, z pewnością pozwoliłyby wypracować ZŁOTY ŚRODEK dla każdego.

Niestety, sekta jednej książki zdominowała tematykę, nie dopuszczając innych punktów widzenia, atakując bez pardonu każdego, kto śmie myśleć inaczej.

Mnie akurat to nie przeszkadza, wręcz pomaga... Zatem wszystkim adwersarzom, poza tymi , którzy wyłącznie zieją jadem i niechęcią i kogutkowatym tokiem myślenia, niezmiernie dziękuję.

Jako medyk zawsze powtarzam - diagnostyka i dobra diagnoza przede wszystkim. Reszta to automat..

Jako żeglarz także wiem, czym jest odchylenie od kursu o ułamek rumba ( choćby o ćwierć stopnia) - po pewnym czasie jesteś w zupełnie innym miejscu niż chciałeś.

Jako człowiek wiem, że pantha rhei, że nic nie jest ostatecznie przesądzone, gdyż zawsze w końcu pojawi się coś lepszego.

Podłogówka jest, jak na mój charakter, za mało elastyczna i za mało "reformowalna", poza tym widzę realne problemy płynące z jej nieprawidłowego użytkowania, przed którym trudno jest się ustrzec tego nieświadomym.

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw