Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość Rodzinka

Recommended Posts

Bogusław, skoro pytasz mpoplawa, to badz konsekwentny, pytam Ciebie juz trzeci raz, co oznacza ciepła podłoga, oraz po raz pierwszy (a moze i nie) na ile musi byc ciepła aby była szkodliwa?

Przyłączę się do tego pytania z prostą informacją, ułatwiającą odpowiedż Bogusławowi. Powierzchnia podłogi przy jednostopniowej różnicy z otoczeniem emituje do niego około 11 W z każdego m2.

Przed wejściem z posadzką przeglądam projekty podłogówek i tam max 50 - 60W/m2 średnio w połowie, czyli około 23oC na podłodze.

Czy to jest niezdrowe?

Pytam się Ciebie Bogusławie jako lekarza.

Dodam, że przeglądałem badania Ole Fangera i tam temperatura posadzki 25 oC mieści się granicach komfortu cieplnego dla użytkownika ogrzewanej podłogi.

Co ciekawe, utrzymanie wilgotności na przeciętnym poziomie, pozwala delikatnie obniżyć temperaturę bez utraty tegoż komfortu.

Być może znajdą się tacy, którzy nie będą czuli komfortu, ale przynajmniej niech wiedzą o co chodzi.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Parkiet
Zakres temp komfortowej wg Fanger 25oC

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy to jest niezdrowe?

Pytam się Ciebie Bogusławie jako lekarza.

Dodam, że przeglądałem badania Ole Fangera i tam temperatura posadzki 24 oC mieści się granicach komfortu cieplnego dla użytkownika ogrzewanej podłogi.

Profesor Ole Fanger nie był lekarzem lub doktorem medycyny i prawdopodobnie nie uwzglednił potencjalnego zagrozenia ze strony ogrzewania podłogowego, a w swych badniach skupił sie na okresleniem komfortu cieplnego a w szczegolnosci nad zagadnieniem jakosci powietrza wewnetrznego. Komfort ma swoją cenę, a Bogusław nam delikatnie(?) sugeruje ze w skład tej ceny jezeli mozna to tak ujac wchodzi zagrozenie naszego zycia.

Na zachodzie powstało okeslenie tzw. "syndromu chorego budynku" i zastanawiającym jest fakt ze do kombinacji dolegliwosci wystepujacych w danym budynku uczeni z Zachodu którzy mają i mozliwosci i fundusze nie dołaczyli zagrozenia zycia wynikajacego z przegywania w pomieszczeniach z grzejnikami podłogowymi. Przypadek czy zaplanowane działanie? moze w gre wchodzi teoria spiskowa, pytania mozna by mnozyc.

Bogusław, skoro pytasz mpoplawa, to badz konsekwentny, pytam Ciebie juz trzeci raz, co oznacza ciepła podłoga, oraz po raz pierwszy (a moze i nie) na ile musi byc ciepła aby była szkodliwa?

asolt.Tematykę, o którą pytasz omawiałem i niedawno i przed laty.

Gdyby moje wypowiedzi zebrać do tzw. kupy, odrzucić komentarze czynione ad hoc i przeanalizować, z pewnością dałoby się "wyłowić" z nich wszystko o co pytasz.

Pisząc o zabawie przez dzieci na ciepłej podłodze w sypialni, miałem na myśli każdą temperaturę wyższą od otoczenia w kontekście potencjalnej alergizacji.

Im suchsze resztki roztoczy i ich wydalin, tym łatwiej ulegają rozdrobnieniu przez co są bardziej lotne a zatem łatwiejsze do zaaspirowania.

Roztocza są odpowiedzialne za 90% alergii. Łóżko stanowi ich podstawową niszę ekologiczną, zatem obok łóżek znajdzie się najwięcej ich pozostałości.

===

Podawałem, chyba nawet w tym wątku swoją "medyczną" definicję komfortu cieplnego:

Komfort cieplny, to taka temperatura otoczenia i taka wilgotność powietrza, które umożliwiają utrzymanie wszystkich parametrów krążeniowych ustroju na poziomie spoczynkowym.

Inna będzie temperatura komfortu cieplnego dla organizmu młodego a inna dla organizmu starszego, którego zdolności kompensacyjne, adaptacyjne są już mocno nadwyrężone zębem czasu. Nawet, jeśli jest względnie zdrowy. To tyle, nie wdając się zbytnio w inne uwarunkowania.

Optymalnie pracujące centralne ogrzewanie powinno służyć komfortowemu schładzaniu się organizmu... Starego i młodego. Aktywnego ruchowo i odpoczywającego przed tv. W każdym cyklu hormonalnym. Chorego i zdrowego. Itd.

===

Jak już pisałem, priorytetem mechanizmu termoregulacji człowieka, jest ochrona temperatury powrotu krwi do mózgu z dokładnością do 0.1 oC.

Bez względu na wszystko! Póki się tylko da. Ma to na celu stworzenie optimum temperaturowego dla optymalnie szybkiej pracy układów enzymatycznych.

Wyobraźcie sobie instalację c.o., której priorytetem jest utrzymywanie stałej temperatury powrotu czynnika grzewczego do kotła.... Jak bardzo musiałaby być skomplikowana automatyka sterująca przepływami czynnika przy dowolnie szybko zmieniających się warunkach zewnętrznych? Np. Prysznic gorący czy też sauna i zaraz potem skok do lodowatej wody.

U człowieka najbardziej dostępne, główne mechanizmy sterujące zmianami przepływów naczyniowych, a zatem i możliwością natychmiastowej korektą stopnia utraty ciepła znajdują się w kończynach dolnych - w podudziach....

Stałą temperaturę posadzki do 25 oC uznałbym za względnie bezpieczną, jednakże w miejscach długiego przebywania lub w miejscu wielogodzinnej pracy siedzącej, najkorzystniej byłoby, gdyby temperatura ta nie odbiegała od temperatury pomieszczenia.

Znając uprzednio rozkład funkcji pomieszczenia, można wszak dokonać wyspowego pominięcia danej strefy lub co najmniej rozrzedzenia gęstości ułożenia rurek podłogówki.

Pamiętajmy, że pobyt w łazience, w której temperatury posadzki bywają czasem nawet ciut wyższe jest krótkotrwały.

===

Dla prawidłowej pracy układów tętniczo-żylnych ważne jest, by możliwa była pełna gra naczyniowa - ich pełne kurczenie się i pełny rozkurcz.

Utrzymywanie permanentnego rozkurczu szkodzi (wysoka temperatura okolicy podudzi), jak też utrzymywanie permanentnego skurczu szkodzi (nikotyna) na reaktywność układu naczyniowego na impulsy termiczne (palacz nie jest w stanie wytrzymać nawet kilkunastu sekund z nogami włożonymi w lodowatą wodę).

Myślę, że to na razie Wam, kol. asolt i kol. Parkiet wystarczy...

Pozdrawiam jednocześnie dziękując za konstruktywną dociekliwość

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

Jako żeglarz regatowy wiem, że łatwiej, lepiej i przyjemniej się pływa w wietrze równym (podłogówka), niż porywistym (grzejniki). Także argument żeglarski do doopy.

Regaty nie są po to, by płynąć łatwiej, lepiej i przyjemnie, tylko by się ścigać a najlepiej, by wygrać.

Nawet przy stałym kursie załogi walczą o wiatr, gdyż tylko wówczas mogą uzyskać przewagę nad konkurentami...

Walczą o każdy dodatkowy uzysk wiatru, kradnąc go płynąc od nawietrznej, lub ustawiając się w polu siły ssącej żagla przeciwnika.

Regaty to sport dla dynamicznych, błyskawicznie reagujących, dobrze wnioskujących i dobrze przewidujących....

Popływaj na akwenach górskich i poczuj różnicę...

W Polsce pogoda jest dynamiczna...

===

Stałą temperaturę posadzki do 25 oC uznałbym za względnie bezpieczną, jednakże w miejscach długiego przebywania lub w miejscu wielogodzinnej pracy siedzącej, najkorzystniej byłoby, gdyby temperatura ta nie odbiegała od temperatury pomieszczenia.

Znając uprzednio rozkład funkcji pomieszczenia, można wszak dokonać wyspowego pominięcia danej strefy lub co najmniej rozrzedzenia gęstości ułożenia rurek podłogówki.

Dla 25 oC temp podłogi to ok 22-23 oc temp wewnątrz. Dla temp wew. 20 oC temp posadzki to ok 24,5 oC dla -20 oC temp zewn. Dla zdecydowanej wiekszosci sezonu grzewczego temp podłogi to 22-23 oC. Czy to moze byc szkodliwe? tego nie wie nikt.

Nie.

Dla układu krążenia.

Z zastrzeżeniem mojej uwagi co do gry naczyniowej lecz to da się załatwić ubiorem

i unikaniem każdego dłuższego, grożącego przeziębieniem pobytu na chłodzie...

Pozdrawiam

Edytowane przez boguslaw

Jeśli podłoga o temperaturze 23-25oC byłaby zagrożeniem dla zdrowia człowieka, to letnie miesiące, generujące temperatury ponad 30oC byłyby niewątpliwie ŚMIERTELNIE niebezpieczne. Jednak lekarze nie zabraniają wychodzić latem na dwór. Niektóre ludy do dzisiaj bosymi nogami stąpają po rozgrzanej do 40oC ziemi i nie wyginęły, jak by to sugerował bogusław. Np. taki Cejrowski dorośnięty w klimacie Europy chodzi boso w tropikach i czuje się jak widać dobrze.

Więc po co to młócenie plew? Dla zadowolenia płacącego za PP?

Ta polemika jest niepoważna i momentami urąga oczywistej wiedzy w temacie. Producenci i handlarze grzejników przedłużają swoją agonię ile się da.

Tak wygląda prawda.

Regaty to sport dla dynamicznych, błyskawicznie reagujących, dobrze wnioskujących i dobrze przewidujących

:)

sezon grzewczy to 200 dni, równoważne regaty to wyścig dookoła świata, przez 100 dni płynie się tam prawym halsem, następne 100 dni lewym halsem, identycznie dla podłogówki, przez 100 dni mamy +23, kolejne 100 dni +24, i przez parę dni stycznia jak przyjdą wielkie mrozy +25

gdzie konkretnie tutaj miejsce na jakąś dynamikę ??

Nie. Dla układu krążenia.

Z zastrzeżeniem mojej uwagi co do gry naczyniowej lecz to da się załatwić ubiorem i unikaniem każdego dłuższego, grożącego przeziębieniem pobytu na chłodzie...

(...)

Jak sam widzisz asolt, niektórzy niby czytają lecz kompletnie nie rozumieją tego co czytają...

A może jednak nie czytają tylko piszą?

Niemożliwe, żeby nie dało się podanych przeze mnie informacji literalnie zrozumieć...

Pozdrawiam

Edytowane przez boguslaw

A ja czytając was mam teraz dylemat. Na co lepiej umrzeć? Czy inwestować w schorzenia wynikające z posiadania podłogówki, czy też w te, które rodzą kaloryfery w domu? Chyba pozastanawiam się nad tym podczas najbliższych regat...Tymczasem będę palił w piecokominku....

:)

sezon grzewczy to 200 dni, równoważne regaty to wyścig dookoła świata, przez 100 dni płynie się tam prawym halsem, następne 100 dni lewym halsem, identycznie dla podłogówki, przez 100 dni mamy +23, kolejne 100 dni +24, i przez parę dni stycznia jak przyjdą wielkie mrozy +25

gdzie konkretnie tutaj miejsce na jakąś dynamikę ??

No widzisz LIwko jakie to proste dla mpopiego. Z pewnością na takie regaty też byś mógł się załapać..

Dookoła świata - równy, stały wiatr od przodu i tylko jedna zmiana kursu.

Betka.

Trzeba tylko na taką wyprawę wziąć dużo ulubionych fantów by z nudów nie ześwirować...

No i oczywiście trzeba sobie zapewnić stały kontakt z Forum, żeby być na bieżąco....

===

(...)Niektóre ludy do dzisiaj bosymi nogami stąpają po rozgrzanej do 40oC ziemi i nie wyginęły, jak by to sugerował bogusław. (...)

Ta polemika jest niepoważna i momentami urąga oczywistej wiedzy w temacie. (...)

Faktycznie tak sugeruję? Zacytuj proszę...

Myślisz, że mnie czymś obrazisz? Twoje teksty świadczą nie o mnie lecz o Tobie.

(...)"Charakterystyczne cechy odmian ludzkich uznaje się za przystosowanie do klimatu, w jakim żyją naturalnie jej przedstawiciele. Odmiana czarna przystosowana jest do klimatu tropikalnego, o wysokich temperaturach i nasłonecznieniu. Do typowych cech tej odmiany zaliczono szeroką, krótką, wypukłą klatkę piersiową, szerokie ramiona, wąską miednicę, krótkie drogi oddechowe, szeroki nos, silnie skręcone włosy, skąpe owłosienie powłok ciała, krótki tułów, długie nogi, dużą powierzchnia wymiany ciepła ze środowiskiem, liczne gruczoły potowe pozwalające utrzymać właściwą temperaturę ciała w tropikach. Nie są to wszystkie przypisywane przez antropologów cechy fizyczne i fizjologiczne"(...)

Zwracam uwagę szczególnie na długie nogi oraz gruczoły potowe, których rasa czarna ma do trzech razy więcej od białej.

Edytowane przez boguslaw

Regaty nie są po to, by płynąć łatwiej, lepiej i przyjemnie, tylko by się ścigać a najlepiej, by wygrać.

Nawet przy stałym kursie załogi walczą o wiatr, gdyż tylko wówczas mogą uzyskać przewagę nad konkurentami...

Walczą o każdy dodatkowy uzysk wiatru, kradnąc go płynąc od nawietrznej, lub ustawiając się w polu siły ssącej żagla przeciwnika.

Regaty to sport dla dynamicznych, błyskawicznie reagujących, dobrze wnioskujących i dobrze przewidujących....

Popływaj na akwenach górskich i poczuj różnicę...

W Polsce pogoda jest dynamiczna...

===

No i jesteśmy w domu, takim z grzejnikami. Trzeba ciągle coś kombinować, żeby być na czele stawki.

Ja jako żeglarz regatowy, relaksuję się pływaniem turystycznym. Adrenalina ma rosnąć na regatach a nie w domu :)

Proszę cię, już nie komentuj. Grzejniki to gatunek wymierający i tego procesu nie powstrzymasz, choćbyś jeszcze milion takich pierdół napisał.

No właśnie tak myślałem, żeś nie regatowy tylko bardzo, bardzo turystyczny...

Ciepłe kapcioszki i letnie życie w swoim osobistym inkubatorze.. Też tak można.

Myślisz, że na tobie świat się skończy, że już wszystko zostało wymyślone?

===

Kontynuując, aby nadal było miło...

Pisząc o zabawie przez dzieci na ciepłej podłodze w sypialni, miałem na myśli każdą temperaturę wyższą od otoczenia w kontekście potencjalnej alergizacji.

Im suchsze resztki roztoczy i ich wydalin, tym łatwiej ulegają rozdrobnieniu przez co są bardziej lotne a zatem łatwiejsze do zaaspirowania.

Roztocza są odpowiedzialne za 90% alergii. Łóżko stanowi ich podstawową niszę ekologiczną, zatem obok łóżek znajdzie się najwięcej ich pozostałości.

===

===

W domu trzeba sprzątać. Jeżeli alergeny leżą na podłodze, to wystarczy często odkurzać, natomiast jeżeli latają po całym domu ogrzewanym grzejnikami, trzeba za nimi latać z siatką na motyle.