Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość Rodzinka

Recommended Posts

Proponuję trochę lektury bardziej zaawansowanej i mniej zależnej (...)

Ale mnie ubawiłeś Parkiet... Ciekawe portale studiujesz... Ciekawe "autorytety" przywołujesz..

Uważasz, że info asolta w kwestii wilgotności powietrza było niewystarczające?

namira. Będą drążyć i kombinować aż wreszcie oznajmisz, że nogi Twojej Mamy puchną, gdyż masz cieplej niż deklarowane 23 oC....

...zamiast przyjąć Twoje oświadczenie za fakt nie wymagający żadnego komentarza i rozwadniania jego znaczenia...

Pozdrawiam

Bogusław

(...) Znam jeden przypadek, gdy lekarz konkretnej osobie (zdiagnozowanej) na piśmie "zakazał" dłuższe przebywanie na gorącej podłodze.

Coś podobnego.... Pewnie dermatolog... Pewnie przesuszała jej się skóra na podeszwach stóp i pękała... Jak myślisz Parkiet?

===

Grzejniki to wcale nie jest ''wielkie zło',o zdrowych zmysłach świadczy raczej umiejętność czytania ze zrozumieniem,pojęcie tak prostej sprawy,że każdy sam wybiera w jakim domu chce mieszkać,jaki system grzewczy chce mieć,twierdzenie,że wszyscy powinni mieć tak samo,to utopia i mocno zalatuje epoką minioną,owszem świat idzie do przodu,ułatwiamy sobie życie stosując nowoczesne rozwiązania ale nowoczesne technologie powinno się stosować tam,gdzie ich zalety przewyższają wady,ale w sposób przemyślany,a nie na zasadzie owczego pędu.

Co do podlogówki,mnie nie szkodzi,jest to super sprawa w części dziennej i w łazienkach,ale mojej mamie po dłuższym pobycie u nas puchną nogi.

Dzięki za Twój bardzo rozsądny głos.

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez joliska

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szanowny Bogusławie, każdy ma swoje autorytety, czasami poprzez własne priorytety.

Przedstawione wcześniej opracowania miały jeden wspólny mianownik - suche powietrze, które jest dla nas niekorzystne.

Moim zdaniem, wybór rodzaju ogrzewania jest ważny, lecz może on być subiektywnym wyborem, natomiast wilgotność powietrza w każdym przypadku powinna być optymalna, i nie ważne czy to będzie podłogówka czy grzejniki.

I to na tyle. Pozdrawiam.

Szanowny Bogusławie, każdy ma swoje autorytety, czasami poprzez własne priorytety.

Przedstawione wcześniej opracowania miały jeden wspólny mianownik - suche powietrze, które jest dla nas niekorzystne.

Moim zdaniem, wybór rodzaju ogrzewania jest ważny, lecz może on być subiektywnym wyborem, natomiast wilgotność powietrza w każdym przypadku powinna być optymalna, i nie ważne czy to będzie podłogówka czy grzejniki.

I to na tyle. Pozdrawiam.

Bardzo słusznie.

Powtarzam to od lat...

Są trzy parametry komfortu cieplnego: temperatura, wilgotność powietrza oraz ruch powietrza.

Cieszę się, że wraz z asoltem odpowiednio aspekt wilgotności akcentujecie. Jak asolt słusznie zauważył, to nie typ grzejnika wpływa na wilgotność.

Problem w tym, że niektórzy mają "skłonność" do niewłaściwego lokowania przyczyny wobec konkretnych skutków. To jest ta umiejętność postawienia właściwej diagnozy, o której pisałem onegdaj...

Wskazanie nieprawidłowej przyczyny negatywnego skutku uniemożliwia jej wyeliminowanie.

A czasem jest to możliwe do osiągnięcia w bardzo prosty sposób.

Bez nerwów i z korzyścią dla wszystkich.

Pozdrawiam

Edytowane przez boguslaw

:spam:

Jesli raz jeszcze zacytujesz ten post, też poodpoczywasz.

OK, to może bez cytowania - chciałem przekazać Liwko informację:

Liwko, nie bierz udziału w dyskusji w sposób, w jaki Ci się tutaj zdarza, za to jesteś zbanowany (niestety mój post z Twoim cytatem się również nie ukazał 2 razy, przepraszam Moderatora, nie wiedziałem, że to dlatego), a Twoje przemyślenia i doświadczenia wnoszą do tematu bardzo wiele dobrego, zwłaszcza dla tych, którzy stoją przed dylematem wyboru. Niestety nie jestem na tyle zmotywowany, żeby odpowiadać na mądrości bogusława tak często, Ty masz tę siłę. Rób to więc w taki sposób, żeby inni mogli z tej dyskusji wynieść dla siebie coś konstruktywnego. Podłogówka jest super, wiesz o tym Ty i ja, użytkownicy od kilku (ja od prawie 5 lat) sezonów. Niech i inni mają szansę się o tym dowiedzieć :).

Edytowane przez RadziejS
uwaga Moderatora

Parametr ten został wprowadzony ostatnio, w otwartej formule definicji komfortu cieplnego nie istniał...

Jak zapewne zauważyłeś, lepiej jest gdy temperaturę wnętrza stabilizuje i dominuje w promieniowaniu cieplnym, cieplejszy od pozostałych przegród sufit...

Może ktoś opracuje i wdroży ogrzewanie "sufitowe"?

Byłby to zaiste "nieprzemakalny" system...

Oczywiście najkorzystniejszy także w systemach mieszanych - "sufitówka + grzejniki..

===

Temperatura ciała na jego powierzchni nie jest wszędzie jednakowa ...

(w jego wnętrzu np. w wątrobie temperatura może dochodzić do 40 oC).

W okolicy jąder nie powinna przekraczać 27 oC, co jest bardzo ważne dla męskiej płodności.

O tym też warto pamiętać, gdyż odsetek bezpłodności "z winy" mężczyzn, rośnie.

Nazwijmy problem roboczo "chorobą zawodowych kierowców", które będzie pomocne w przemyśleniu tematu.

Dwie sprawy kardynalne: unikanie przegrzewania krocza oraz unikanie noszenia opinających, ciasnych slipów.

===

Edytowane przez boguslaw

Przeglądam od niechcenia ten wątek gdyż popełniłem grzech śmiertelny i zrobiłem podłogówkę "po całości" i zastanawia mnie jedno. Twierdzisz , że jesteś lekarzem. Otóż nie, nie masz prawa wykonywania zawodu więc lekarzem nie jesteś. Możesz co najwyżej podawać, że masz wykształcenie medyczne. Czyżby handel grzejnikami był bardziej opłacalny od bycia lekarzem? czy też minąłeś się z powołaniem i stwierdziłeś, że handel grzejnikami leży bardziej w Twojej naturze? W takim razie powiem to co bardzo chętnie w takich sytacjach mówi " społeczeństwo" - oddawaj kasę za studia. Wiem, to było lekko chamskie ale bardzo powszechnie spotykane na forach i wypowiedziach w mediach.

Reasumując mierzi mnie nachalne wykorzystywanie wykształcenia medycznego, wręcz manipulacja faktami w celu osiągnięcia korzyści majątkowych czyli sprzedaży grzejników.

Może to jest przyczyna tego że już nie jesteś lekarzem? Etyka się kłania.

Boguslaw pokaż jedną pracę potwierdzającą Twoje bzdurne tezy że ogrzewanie podłogowe szkodzi dzieciom czy alergikom. Jeżeli w twoich ordynarnych kłamstwach byłby cień prawdy to na zachodzie Europy i w Polsce producenci i instalatorzy podłogówki nie wychodzili by z sądu a odszkodowanie szłyby w dziesiątki jak nie setki milionów. Twoje uporczywe kłamstwa skłaniają do jednego - powiadomienia prawników firm produkujących i instalujących OP o ciągłej kampanii oszczerstw pod ich adresem, być może to skłoni cię do przemyślenia swojego postępowania.

Mnie mój Kolega powiedział, że nie chciał by ogrzewania podłogowego więcej, ma tylko w łazience i przedpokoju ..

akurat nie zajmuje się ogrzewaniem itp .. czyli bezstronny.

Nie wiem ja mam zdanie takie ani mnie podłogówka grzeje, ani ziębi, moje odczucia są raczej pozytywne.

Nie mniej ktoś podnosił temat, wilgotności .. ok w standardzie pasywnym można sobie nawet prawie saunę zrobić .. ale nie w domu gdzie są błędy

w izolacji, gdzie jest spore ryzyko wystąpienia grzybni). Czasem trzeba się zapytać co lepsze kichanie ? i jakaś tam alergia na kurz ?

akurat mam średnią na kurz .ale mi to lotto .. ponieważ grzyb jest hoo sto razy gorszą niż kichnięcia raz na ruski rok.

Właśnie kolega z początku wpisu, pracował w pomieszczeniach z klimą .. dostał zapalenie płuc od grzybów .. takie iż kasłał jak gruźlik ! krwią :bash:

jeśli dom jest ceglany, bez izolacji to nie ma zmiłuj .. zalecana wilgotność w czasie silnego mrozu .. wewnątrz to 20- 25 % max..

ruch powietrza ? spora racja, chwilę trwało aż udało mi się wywalić kuchnię węglową .. bo "ciepło" ta... w głowę ciepło po nogach ciągnie ..

:bash:

Niektórzy ludzie już mają tak, że sprzedając coś.. w czambuł potępią wszystko inne .. :bash: świat się zwęża .. horyzont ? znika ..

Boże dzięki Ci że nie jestem uwiązany do żadnej sprzedaży !!!

Jak maja się obronić osoby starsze lub dzieci przed zbyt ciepłą podłogówką? Rozebrać się do rosołu i na stół? Skoro tata tak zrobił, to tak ma być!

To WY odpowiadacie za innych i aby im nie zaszkodzić powinniście wiedzieć co i jak. W wielu kwestiach.

Primum non nocere.

Nasz dom nie powinien nam szkodzić.

Mądrzy wyciągną wnioski, a reszta?

No cóż... Darwinizm działa.

===

===

Jaką "zbyt gorąca podłogówką" ?

Ty sie juz skończ osmieszac...

Wracam z pracy i tylko temperatura wewnętrzna mowi mi, że podlogowka dziala.

Bo czuję jej delikatny chłód.

Latem te podlogi maja wyzsza temperaturę, niż teraz...

Jak wychodzę z domu, ubieram ciepłe buty, to mam w nich wyższą temperature niz śmigając boso po domu.

Ty siegasz po archaiczny zestaw przesądów, zwiazanych z podłogowką, ktore miały w sobie cos prawdy w czasaxh, kiedy w kiepsko ocieplonych domach wpuszczano do niej wode o temp 45C i wyższej.

Ale czasy sie zmieniły....

[quote=boguslaw;6808605

Temperatura ciała na jego powierzchni nie jest wszędzie jednakowa ...

(w wątrobie temperatura może dochodzić do 40 oC).

W okolicy jąder nie powinna przekraczać 27 oC, co jest bardzo ważne dla męskiej płodności.

O tym też warto pamiętać, gdyż odsetek bezpłodności "z winy" mężczyzn, rośnie.

Nazwijmy problem roboczo "chorobą zawodowych kierowców", które będzie pomocne w przemyśleniu tematu.

===

Wykształcenie medyczne? wtórny analfabetyzm - medyczny?

Od 1971 roku jestem (byłem - od 8 lat aut z zawodu) kierowcą zawodowym mam dzieci, i koledzy - kierowcy nie mają takich chorób zawodowych. Praca na siedząco w ruchu pojazdu ma wpływ na "płodność" lecz jest to zaprzeczenie "bezpłodności".

I o czym rozmawiać: Grzanie brak wiedzy. Medycyna - szok z wątrobą na powierzchni ciała.

http://www.rzeszowcity.pl/files/pict/2010-08-11/rzeszow-grzejniki-zeliwne-nieuzywane-8TIwNDQ1ND_m3.jpg czekają na przygarnięcie.

Ciężko jest obronić biznes, który swoje najlepsze lata ma za sobą i nic nie wróży, że grzejniki inaczej jak na tanie kolektory będą wykorzystane.

Chałupy idą ku ciepłym kożuszkom, gdzie ogrzewania jest jak Chuck Nori's napłakał .. tylko że On podobno nie płacze :bash:

Nie wiem do czego zmierza, obrona grzejników i próba wymyślania "faktów"

Jeśli literatura mi znana donosi, że podła główka ma najlepsze cechy ogrzewania ..

ale i na nią pora ciężka przyjdzie .. kwestia cm izolacji :bash: jaki sens będzie miało dawanie podłogówki do domu który

potrzebuje mniej jak 10 W/m2 mocy .. :bash:

Kurcze, ludzie tu o ogrzewaniach prawią, a ja pamiętam jeszcze stary dwór i palenie w piecach kaflowych ..

a podłoga była taka, że chodzą nie było się czym "odlać" i o czym my tu rozmawiamy ..

można było przymarznąć, jeśli się zapomniało zapalić.

To przestroga dla fanatyków nie izolowania .. bo płoco ..

Tato był w wojsku (stan wojenny) mama sama z bratem .. brat był pod opieką dziadków

a brakło węgla .. do - 6 spadła temp .. co z tego mur 70cm cegły ..

W nowym domu to był luksus C.O i swój dom ..:) też jeśli się nie napaliło, szczególnie jeden pokój przed izolacją (6cm) nad stropem był zimny .. +8+12 st to była "norma" przy normalnej zimie .. kołdra i 2 koce... to jak by mi hipotetyczne przy -30 na zewnątrz

temp w domu spadła do +16 to nawet nie odczuje :p

To samo z wilgotnością .. 20% przy skrzynkowych oknach to norma .. i grzaniu w C.O

podłogówka przy takich druszlakach, nastawiona na +23 st to pełna karinktonówa.

A już szczyt osiągnięć do osiągnięcia .. to właśnie pełny brak C.O

Edytowane przez מרכבה

http://www.sklep.architekci.pl/media/products/2eb0396c12bf84aa8594a6bd0c1ba8ea/images/thumbnail/big_708-budownictwo-ogolne-t-2.jpg?lm=1372538987 tu jest szczegółowo opisane to o czym się chce coś tu wmówić. Tak wygląda

przerażające 1151 stron egzorcyzmów przeciwko szamanizmowi, w tym

próbach wmówienia cudów ..

Wykształcenie medyczne? wtórny analfabetyzm - medyczny?

Od 1971 roku jestem (byłem - od 8 lat aut z zawodu) kierowcą zawodowym mam dzieci, i koledzy - kierowcy nie mają takich chorób zawodowych. Praca na siedząco w ruchu pojazdu ma wpływ na "płodność" lecz jest to zaprzeczenie "bezpłodności".

I o czym rozmawiać: Grzanie brak wiedzy. Medycyna - szok z wątrobą na powierzchni ciała.

http://www.nasz-bocian.pl/tata_a_statystyki_nieplodnosci_meskiej_na_tle_danych_swiatowych

cyt:" W wielu publikacjach opisuje się przypadki gorszych od przeciętnych parametrów nasienia u kierowców, marynarzy, żołnierzy. Może być związane z wpływem odpowiednio podwyższonej temperatury okolicy krocza, narażeniem na wibracje lub promieniowanie (np. związane z działaniem radarów)." koniec cyt.

===

ale i na nią pora ciężka przyjdzie .. kwestia cm izolacji jaki sens będzie miało dawanie podłogówki do domu który

potrzebuje mniej jak 10 W/m2 mocy ..

Widzisz Rydwan...

Dokładnie to próbuję wykazać i uświadomić od dłuższego czasu (vide moje posty w różnych wątkach)

===