Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość Rodzinka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam ponownie.

Ta wątpliwość dotycząca podłogówki oraz kaloryfera (na rękawiczki :lol: ) dotyczy zapewne mojej osoby.

Chodzi o to, że podłogówka będzie tylko w części domu: kuchnia, korytarz i jadalnia. W salonie będą kaloryfery i z powrotu tych kaloryferów majster chce zrobić podłogówkę. Nie mam przekonania co do tego rozwiązania. Ale z drugiej strony mieszalnik dość kosztuje i miejsca trochę zabiera. Stąd moje pytanie.

Pozdrawiam serdecznie.

Witam wszystkich serdecznie!

Prawdopodobnie założymy ogrzewanie podłogowe. Chciałem zapytać o sposób montażu. Mój majster chce podłączyć do podłogówki powrót wody z kaloryfera ściennego. Co Wy na to?

Też nad tym myślałem, jest to sposób tańszy w wykonaniu, prostszy, ale nie mam doświadczen w tym kierunku..... więc decyzja rezygnacja.....

a w sumie to chodziło mnie tylko o salon.... więc się nie upieram

Ale ta metoda też nie jest zła. Tak mamy zrobione w łązienkach i taką małą pod nogi w salonie. Na wyjściu jest RTL'ka i leci w podłogówkę. Działa super.

Czyli jeśli to ma być na zasadzie dodatku to czemu nie?

sorry, ze pytam. ale... szczerze nie wiem. co to takiego RTL-ka.... jedyna jaką zanm to kanał TV??

Ale ta metoda też nie jest zła. Tak mamy zrobione w łązienkach i taką małą pod nogi w salonie. Na wyjściu jest RTL'ka i leci w podłogówkę. Działa super.

Czyli jeśli to ma być na zasadzie dodatku to czemu nie?

sorry, ze pytam. ale... szczerze nie wiem. co to takiego RTL-ka.... jedyna jaką zanm to kanał TV??

Zobacz tu:

http://www.schlosser.com.pl/nr2.htm

Pozdrawiam

dzięki za odpowiedz, patrzyłam na allegro i m rury kosztuje 2,05 a ja chcę zrobić podłogówkę w łazience na holu i w kuchni więc może nie zbankrutuje :) więc chyba się zdecyduję dzięki za rade

Poszukaj w hurtowniach. Na allegro musisz doliczyć koszt wysyłki ok 30 zł. Ale to i tak taniej niż w Leroy-u. Tam widziałem po 2,75. Wczoraj byłem w żywcu i tam w hurtowni rura była po 1,98.

dzięki za odpowiedz, patrzyłam na allegro i m rury kosztuje 2,05 a ja chcę zrobić podłogówkę w łazience na holu i w kuchni więc może nie zbankrutuje :) więc chyba się zdecyduję dzięki za rade

Poszukaj w hurtowniach. Na allegro musisz doliczyć koszt wysyłki ok 30 zł. Ale to i tak taniej niż w Leroy-u. Tam widziałem po 2,75. Wczoraj byłem w żywcu i tam w hurtowni rura była po 1,98.

ale uważajcie...... nie cena jest najważniejsza.... jest w sprzedaży pex prod. chińskiej.... byłbym ostrożny przy montazu do podłogi..... lepiej dołozyć. i mieć z atetstem....

Ja podłogówkę mam zamiar dać wszędzie oprócz sypialni i gabinetu. Dlaczego?, bo chcę mieć mozliwość szybkiej zmiany temperatury w tych pokojach, a poza tym w sypialni zazwyczj jest łóżko, które skutecznie zakłóca działanie odłogówki.

Poza tym jako wspomaganie w łazience też będzie grzejnik, ale drabinkowy więc chyba nikt nie powie że szpeci.

:wink:

Wentylacja i ogrzewanie to nie są jakieś zupełnie oderwane od siebie instalacje. Dobrze zaprojektowane mogą wspierać swoje działanie.

Napisałeś - bo chcę mieć mozliwość szybkiej zmiany temperatury w tych pokojach, a poza tym w sypialni zazwyczj jest łóżko, które skutecznie zakłóca działanie odłogówki.

Przebóg! Czym? Kształtem? :o Kolorem? :o

Zrób eksperyment. Otwórz okno na całą szerokość w mroźny dzień i zobacz co się stanie z temperaturą w pomieszczeniu. Wentylacja wprost idealna. Zwłaszcza przy wysoko temperaturowym grzaniu.

Wcale nie będę Cię do czegokolwiek przekonywał. Ja tego nie sprzedaję. Jeżeli nie rozumiesz jak takie układy działają, to będziesz odczuwał lęk przed ich wprowadzeniem. To samo z współpracą ogrzewania i wentylacji.

Podejrzewam, że Tobie rekuperator może brzęczeć a GWC pachnieć.

Powinieneś zrobić sobie wycieczkę do miejsca, gdzie takie instalacje zrobiono dobrze. Zobaczysz, dotkniesz, pogadasz i wyrobisz sobie SWOJE zdanie. Niepewność zabije kilka takich wycieczek. Zyskasz doświadczenie własne. Praktyczne a nie książkowe.

Pozdrawiam Adam M.

Adam

Robi nam się ciekawy wątek.

Co ma wentylacja do ogrzewania?

Wentylacja i ogrzewanie to nie są jakieś zupełnie oderwane od siebie instalacje. Dobrze zaprojektowane mogą wspierać swoje działanie.

Masz rację, to co pisałem wcześniej to był skrót myślowy, ponieważ zazwyczaj każdą z nich można zaprojektować niezależnie a inną rzeczą jest jak one będą ze sobą współpracować np DGP.

apisałeś - bo chcę mieć mozliwość szybkiej zmiany temperatury w tych pokojach, a poza tym w sypialni zazwyczj jest łóżko, które skutecznie zakłóca działanie odłogówki.

Przebóg! Czym? Kształtem? Kolorem?

:D :D :D Z tego co wiem podłogówka jest tym lepsza im mniej jej stoi na drodze. Mam na myśli parkiety, panele, dywany meble itp. Oczywiście w każdym z tych przypadków też będzie działać, pytanie tylko jak.

Podejrzewam, że Tobie rekuperator może brzęczeć a GWC pachnieć.

Tu jest mała przesada, skąd takie wnioski. Zakładam, że centralka Reku będzie w garażu a GWC to sprawa otwarta.

Oglądałem sobie Twoje posty i widzę, że masz sporo wniosków i doświadczeń. Z Kędziorkowa do Dąbrowy to w sumie nie na drugi koniec świata więc może wiosną przyszłego roku byśmy się spotkali. Faktem jest, że nie znam nikogo kto ma GWC żwirowe a uwagi i opinie mogą być cenne.

:D

Ogólne info o wentylacji.

Rzecz jest banalnie prosta. Mieszkamy w bloku i okna są otwarte non stop. Wybór jest mikrowentylacja albo reku. Wybieram to drugie tym bardziej , że kilka okien chce zrobić jako fixy.

U nas podłogówka w całym domu, pompa ciepła rusza do piątku. Chcieliśmy robić system z kaloryferami, ale:

1. Trzeba podgrzewać wodę CO do znacznie wyższej temperatury.

2. Nawet woda wracająca z kaloryferów ma dla podłogówki zbyt wysoką temperaturę i trzeba zastosować mieszalnik.

Niestety, w zasadzie nie wolno kłaść litego drewna, a szkoda. Można oczywiście myśleć o dodatkowym ogrzewaniu ściennym, ale wtedy zapominamy o dowolnym ustawieniu mebli.

• 2 months później...
A ja mam pytanie czy majac pompe ciepla i co za tym idzie ogrzewanie podlogowe wodne moge dodatkowo jeszcze podlaczyc pod to grzejniki? Jestem straszny zmarzluch i boje sie, ze w lazience bedzie mi za zimno :wink: No chyba, ze wyprowadzicie mnie z bledu?

Może pocieszy cię to że ja nie mam wcale grzejników a w łazience mam ciepło - podstawa to dobry projekt podłogówki a nie na oko ...

Mam 140 m2 ogrzewanej powierchni ... brak problemów z grzaniem - jestem BARDZO zadowolony ...

pozdrawiam

Czytałem na forum Pana wypowiedzi na temat Pompy Ciepła i podłogówki. Jestem bardzo zainteresowany takim połączeniem w moim domu. Mam pytanie kto Panu wykonał projekt ogrzewania podłogowego?