mdzalewscy 08.01.2007 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 nie czytałem całego wątku, wybaczcie ale ja napiszę o niedawno poznanych zaletach ogrzewania podłogowego. Mianowice jak ma się fajną wykładzinę, ewentualnie takiego "włochacza" to można z Żoną, Kochanką, Koleżanką z pracy, robić fane rzeczy na podłodze podgrzewanej, czuć takie "fajne ciepełko" to wszystko w temacie, odnośnie mojej opini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.01.2007 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Co do wypowiedzi lekarzy. Na tym forum wypowiadał sie jeden medyk (o szkodliwości podłogówki oczywiście), no ale z moich informacji wynika, że jest on właścicielem firmy produkującej grzejniki. Co w zupełnie innym świetle stawia te wypowiedzi (o szkodliwości) - "ksiązkowe" zresztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 08.01.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Co do wypowiedzi lekarzy. Na tym forum wypowiadał sie jeden medyk (o szkodliwości podłogówki oczywiście), no ale z moich informacji wynika, że jest on właścicielem firmy produkującej grzejniki. Co w zupełnie innym świetle stawia te wypowiedzi (o szkodliwości) - "ksiązkowe" zresztą. Mówisz o "b..." ?? Podłogówka przede wszystkim szkodzi kieszeni No i mojemu samopoczuciu - bo jak myśle jak to wszystko wysterować to aż mi sie smutno robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 08.01.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 sSiwy.Przeginasz...... Moje, jak piszesz "książkowe" tezy są wypowiedziami lekarza, natomiast Twoje tezy są wydumaniami laika, ktory coś tam przeczytał, lecz z braku gruntownej wiedzy nie jest w stanie przeczytanej wiedzy sensownie przyswoić a tym bardziej podać jej w sposób spójny dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 08.01.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=84616 W wątku tym szczegółowo opisałem, w jakich wypadkach ogrzewanie podlogowe może być szkodliwe dla zdrowia w związku ze specyficznym mechanizmem termoregulacji u człowieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtad 08.01.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 A ja mam podłogówkę, w całej chacie, jeszcze tam nie mieszkam , ale śmiga już 2 miesiące i za każdym razem jak jestem na budowie to coraz bardziej mi się podoba. Porównuję do ogrzewania kaloryferami gdzie teraz mieszkam. Temperatura w rurkach na zasilaniu to od 25-30 stopni. w całym domu jest równo ciepło. ustawione 19 stopni na sterowniku w pokoju daje lepsze odczucie niż 21 stopni niż przy kaloryferach. A teraz uwaga. mam 3 termometry na wysokości 30cm , 150cm i 250cm od posadzki i wiecie co. na wszystkich jest ta sama temperatura 19 stopni. Nie ma inwersji powietrza. Być może spowodowane to jest małym gradientem temperatur. Dla mnie jak na razie podłogówka rewelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 08.01.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=84616 W wątku tym szczegółowo opisałem, w jakich wypadkach ogrzewanie podlogowe może być szkodliwe dla zdrowia w związku ze specyficznym mechanizmem termoregulacji u człowieka. boguś znowu ty a nauczyłeś się odpowiadać na pytania ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 08.01.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Mógłbym spytać o to samo..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 08.01.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Mógłbym spytać o to samo..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.01.2007 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 sSiwy. Przeginasz...... Moje, jak piszesz "książkowe" tezy są wypowiedziami lekarza, natomiast Twoje tezy są wydumaniami laika, ktory coś tam przeczytał, lecz z braku gruntownej wiedzy nie jest w stanie przeczytanej wiedzy sensownie przyswoić a tym bardziej podać jej w sposób spójny dalej. A witam serdecznie i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. To, że ktoś jest lekarzem, wcale automatycznie nie oznacza,że ma rację, tym bardziej, że jak mniemam nie jest specjalistą w tym zakresie. A nie mówimy o przeziębieniu. A ty nie przyjmujesz do wiadomości, że istneją opracowania naukowe, które przytoczyłem, a które jasno formułują, że dopiero temperatura podłogi wyższa niż 29 stopni celcjusza może byś szkodliwa dla zdrowia. Może zamiast pisania, że podłogówka zawsze jest jest szkodliwa dla zdrowia, uczciwiej będzie napisanie, że podłogówka źle wykonana, której temperatura (podłogi) przekracza owe 29 stopni, może być szkodliwa dla zdrowia. Moim zdaniem takie stwierdzenie jest bardziej poprawne i nie bedzie obarczone ryzykiem stronniczości. Co do tez "ksiązkowych", to chyba nie zaprzeczysz, że Twoje sformułowania były w wiekszości cytatami z "ksiązki", a nie własnej praktyki. Pozdrawiam Ps. Więcej na pr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 09.01.2007 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 sSiwy. Znowu manipulujesz. O co Ci właściwie chodzi? Jako lekarz mam obowiązek prostować bzdury, które między innymi Ty, wypisujesz na temat szkodliwości dla zdrowia czegokolwiek. Zarzut, że moje wypowiedzi są cytatami z książek jest kretyński. A skąd niby ma pochodzić wiedza na jakikolwiek temat? Z kosmosu? Tylko z własnej praktyki? Nie pisałem nigdy i ngdzie, że cytując za Tobą:" podłogówka zawsze jest jest szkodliwa dla zdrowia," lecz opisałem warunki, w których jest ewidentnie szkodliwa dla zdrowia.. Nie podpieraj sie normami sporządzonymi dla przemysłu, nie rób ludziom wody z mózgu, gdyż zawsze obowiązuje zasada: "przede wszystkim nie szkodzić" - primum non nocere- również nie szkodzić ludziom obecnym na tym forum w dobrej wierze!!! Weźmiesz całlkowitą odpowiedzialność za swoje płytkie i jednostronne widzenie tematu i możliwe tego szkody na zdrowiu u ufnych ludzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 09.01.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Ale fajna dyskusja Tak sobie myślę, że podchodząc do sprawy w ten sposób, należałoby także zrezygnować z "tradycyjnych" grzejników - przecież one są śmiertelnie niebezpieczne dla alergików! Najważniejsze - nie szkodzić!!! Idąc dalej tym tokiem myślenia: - nie należy wychodzić z domu, bo dziura ozonowa i można "złapać" raka (o opalaniu się nie śmiem nawet wspominać) - nie należy się kąpać w jeziorze, bo niektórzy (co wrażliwsi) mogą dostać parchów - o kontaktach seksualnych też nie śmiem wspominać (chociaż właśnie wspominam ) - "restauracje" MacDonald's chyba trzeba wysadzić w powietrze - itd, itp, etc... Jak się wyeliminuje wszelkie takie rzeczy, które potencjalnie mogą niektórym ludziom w pewnych sytuacjach zaszkodzić, to chyba niewiele zostanie - zaryzykowałbym nawet twierdzenie, że nie zostanie nic. A więc po co się budować, po co w ogóle żyć? Od razu na sznur i po kłopocie. Na koniec, żeby lekko zamieszać jeszcze w temacie, zapytam znawców o jeszcze jeden szczegół. Mianowicie, w temacie jest o wodnym ogrzewaniu podłogowym, co sugerować może, że ogrzewanie takie jest (lub może być) wyjątkowo szkodliwe (żyły wodne itp?). A jak z ogrzewaniem elektrycznym lub kanałami z ciepłym powietrzem? Sorry za trollowanie, ale na prawdę ciekawe teorie tutaj są prezentowane, i chyba warto je w wolnej chwili pooglądać, a nawet poczytać (te co oryginalniejsze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 09.01.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Ale fajna dyskusja - "restauracje" MacDonald's chyba trzeba wysadzić w powietrze i tu się zgadzam lepsze jest KFC A jak z ogrzewaniem elektrycznym lub kanałami z ciepłym powietrzem? Jeśli jest elektryczne może tworzyć pole ( nie mylić z zasięgiem) i w efekcie doprowadzić do indukcji lewej nogi lub prawej w zależności którą pierwsza wystawiasz z wanny lub spuszczasz z łóżka, co i tak nie ma żadnego znaczenia podczas niedzielnego pieczenia kurczaka chyba że kurczak jest pieczony w prawym wschodnim rogu na posadzce w kuchni. Jeśli chodzi o kanały z ciepłym powietrzem, niewątpliwą wadą tego systemu jest to że nie tworzą się w nim pola (nie mylić z zasięgiem) i nie ma żył wodnych. Dochodzi natomiast do miejscowych przegrzań posadzki przez co koty wybierają właśnie to miejsce a nie inne, i jeśli te miejsce znajduje się między jadalnią a kuchnią to w związku z tym moze to być szkodliwe dla kurczaka niesionego tuż po pieczeniu do jadalni na niedzielny obiad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 09.01.2007 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Jeśli chodzi o kanały z ciepłym powietrzem, niewątpliwą wadą tego systemu jest to że nie tworzą się w nim pola (nie mylić z zasięgiem) i nie ma żył wodnych. Dochodzi natomiast do miejscowych przegrzań posadzki przez co koty wybierają właśnie to miejsce a nie inne, i jeśli te miejsce znajduje się między jadalnią a kuchnią to w związku z tym moze to być szkodliwe dla kurczaka niesionego tuż po pieczeniu do jadalni na niedzielny obiad. Tutaj z kolegą się jak najbardziej chciałbym zgodzić - w związku ze zmianą cyklu ogrzewania z tygodniowego na weekendowy (jest to realizowane przez większość sterowników) w weekend warunki są szczególnie niesprzyjające dla kurczaków, z tym, że w soboty, będące de facto dniem przejściowym pomiedzy cyklem tygodniowym a weekendowym, warunki te nie są aż tak niekorzystne, jak właśnie w niedziele. Można więc zaakceptować taki rodzaj ogrzewania pod jednym warunkiem - w niedziele nie będziemy spożywać kurczaka, tylko znacznie mniej wrażliwe ruskie pierogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 09.01.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Gorąca wiadomość: właśnie znalazłem w internecie, że w świetle najnowszych badań przeprowadzonych przez Centrum Badań Nad Szkodliwością Ogrzewania Podłogowego (w skrócie: CBNSOP), ogrzewanie podłogowe elektryczne jest nawet do 12.74%(*) bardziej szkodliwe od ogrzewania podłogowego wodnego! (*) Badania przeprowadzono na reprezentatywnej grupie 3 domków posiadających różne systemy ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.01.2007 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Kiedyś, jak wybierałem typ ogrzewania brałem pod uwagę rodzaj materiału jakim będzie wykończona podłoga. Z tego powodu mam dwa obiegi:na całym dole podłogówka ( gres, ładny, trwały, szybki w sprzątaniu)na górze w pokojach kaloryfery i podłogówka w łazience.To już trzeci sezon grzania podłogówką i kaloryferami. Samo uczenie się pracy c.o. i reakcji domu na różne ustawienia pieca trochę mi zajęło. Jestem za podłogówką i gdyby nie to ograniczenie co do materiałów wykończeniowych i gdybym miał to doświadczenie co teraz, to zrobiłbym podłogówkę w całym domu.Co do spania, to jeden sezon spaliśmy na dole i nie odczuwaliśmy żadnych uciążliwości, no może po za jednym razem ,gdy przegiąłem z temperaturą i podłoga była gorąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 09.01.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 U mnie jest tak, że na parterze jest częściowo podłogówka (kuchnia, jadalnia, hall + wiatrołap, łazienka), a częściowo grzejniki (salon, wiatrołap, łazienka, pomieszczenia techniczne i garaż). Na górze wszędzie grzejniki, za wyjątkiem łazienki, gdzie jest podłogówka i grzejnik.Kierowałem się tym samym - materiałem z którego będzie posadzka. Założyłem, że pod parkietem z bambusa nie powinno się dawać podłogówki - bambus źle to znosi (ponoć), rozkleja się itp.W łazienkach jest zarówno podłogówka, jak i grzejniki-drabinki - te grzejniki to właściwie po to, żeby było na czym suszyć ręczniki.W wiatrołapie podłogówka, żeby buty w zimie szybiej schły, i grzejnik, żeby było ogólnie ciepło (powierzchnia podłogi jest za mała do zapewnienia wystarczającej mocy grzewczej).Generalnie po przeliczeniu mocy koniecznej do ogrzania domu i porównaniu jej z dostępną powierzchnią podłóg (po odliczeniu powierzchni zajętej przez meble itp) wyszło mi, że sama podłogówka nie jest w stanie ogrzać pomieszczeń na parterze (poza łazienką). Przyjąłem więc, że podłogówka ma mi dać ciepłą podłogę, a grzejniki mają uzupełnić bilans ciepła.Cała podłogówka jest na oddzielnym obiegu - myślę, że się to sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OSIN 16.10.2007 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Fajny wątek... a zapomniany...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 17.10.2007 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Jakiś czas temu (ok rok) słyszałem o rozpiętości cenowej od 60 do 90 zł/m2. Wczoraj widziałem alupex po 2.75/mb (nie patrzałem jakiego producenta). Potrzeba: Styropian- powierzchnia podłogi. Folia- jw. alupex - w zależności od wielkości pomieszczeń i gęstości ułożenia i nie więcej niż 200mb na jedną płytę. Rozdzielacze, mieszacz czy podobne urządzenie. Cement , piasek, woda. Trochę pracy. Trzeba oszacować Adam M. Adam dlaczego tak daleko mieszkasz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OSIN 17.10.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 eeee.... ja nie narzekam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts