Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość Rodzinka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

da, tak jak wszystkie instalacje, musisz tylko postępować zgodnie z instrukcją montażu ;)

ja dałem do zrobienia - nie wszystko jesteś w stanie zrobić samemu - czas nie jest z gumy. drugi raz bym się zastanowił czy nie robić 'tymi rencami' - bo nie jest to jakaś filozofia - do opanowania.

pozdrawiam

Ja robiłem podłogówkę sam z pomocą kolegi hydraulika .

Wyliczenia były moje , podkład ( styropian , folia ) rozkładałem sam .

I tu moja rada :

Bezpośrednio pod rurki daje się specjalną folię lub gotowe płyty styropianowe z folią ( pierwsze rozwiązanie jest sporo trańsze) .

No i w czasie rozkładania rurek okazało się , że styropian fs20 ( EPS 100 ) jest za miękki i klipsy źle trzymają .

Podobno gotowe płyty z folią są z twardszego styropianu .

Ale można poszukać(zamówić w składzie ) twardszą wersję styropianu : FS25 , FS 30 .

Fakt - w czasie zalewania betonem ( ja robiłem z miksokreta ) , te rurki w zasadzie da się powciskać - ale po co ryzykować nierówności w rozłożeniu rurek i mieć potem problem z poodpowietrzaniem pętli .

• 4 weeks później...
kolejny sezon grzewczy się nam zaczął ...

jakieś newsy od użytkowników podłogówki - bo na złość przeciwnikom jest ich coraz więcej

komuś na coś zaszkodziło? ;-)

mojemu znajomemu zaszkodziła podłogówka i to bardzo... praktycznie przez podłogówkę stracił firmę, środki do życia, żonę nawet pies zabrał miskę i poszedł w... tak tak kapcie już nie idą jak kiedyś :wink:

Polecam podręcznik projektowania Neuferta (klasyka gatunku), rozdział o ekologii architektury, fragment o ogrzewaniu podłogowym z konkluzją, że nie jest to przyjazny sposób ogrzewania ze względu na niekorzystny dla człowieka rozkład temperatur i obieg powietrza.

W ogóle należy ograniczać ilość wszelakich kabli, bo każde wytwarzają dodatkowe pola.

Ja podłogówki nie zrobię, choć rozumiem, że ludzie cenią komfort.

Neufert, Podręcznik projektowania architektoniczno-budowlanego, Arkady, 2005

(pierwsze wydanie w języku oryginalnym 2000)

Cytat ze strony http://www.merlin.pl

Trzecie wydanie polskie najważniejszego w europejskiej literaturze technicznej podręcznika projektowania architektonicznego. To podstawowe dzieło obejmuje wiedzę potrzebną do zaprojektowania wszelkiego rodzaju obiektów architektonicznych. Uwzględniono tu nowe zagadnienia, takie jak biologia budowli, wykorzystanie energii słonecznej, ochrona przed hałasem itd. Inne działy rozbudowano i zaktualizowano zgodnie ze znaczącym postępem technicznym, jaki dokonał się w ostatnich latach.

http://merlin.pl/frontend/browse/product/1,332328.html;jsessionid=023A499211FF05EC9E3E2977B87554B6.LB1?gclid=CLyJ2Mqv348CFQp7PAodR1kl9Q

Rok I wydania 2000 :roll: Sympatyczny kolego Autor zmarł w 1986r, a pierwsze wydanie tego podrecznika było w 1936r. - to tak gwoli ścisłości.

Po drugie jest tam tylko wzmianka o ogrzewaniu podłogowym, która "powstała" baaaaaaaaaardzo dawno temu.

Od tego czasu w tym akurat zakresie zmieniło sie wszystko - łącznie z powstaniem normy dot: temperatury ogrzewania podłogowego - czego ten podrecznik nie uwzglednia.

Podłogówka jest bardzo dobra :D tylko bardziej się kurzy mieszkaniu no i nie stosować w sypialni :lol:

Co za głupoty... A w domu z grzejnikami się nie kurzy? :lol:

Widzicie 8) wystarczy trochę inaczej sformuować już się w głowę pukają.

Na podlodze ogrzewanej jest więcej kurzu niż na nieogrzewanej tzn.szybciej sie kurzy-myślę ze jasno się wyraziłem :wink: :wink: :wink:

I pomyśleć, że podlogówka jest nieszkodliwa, bo gość, który napisal tę

książkę, umarł w 1986 roku... Nie doczekał nowych norm.

sSiwy12, jaka to temperatura ?

Trochę złośliwie odczytujesz moje intencje, ale co tam. Tem. to max 29 dla pomieszczeń gdzie "stale" przebywają ludzie, z "odpuszczeniem" na łazienki 35.

A fakt jest taki, ze jeszcze kilka lat temu podlogówki miały dobrze ponad 30 stopni - co wynikało z paramertów wiekszości urzadzeń grzewczych. I biorac to pod uwagę, to ówczesni mieli racje.

A o tym, ze tak goraca była podłoga (chyba,około 40 stopni) w swojej młodości przekonałem sie sam. W łaźni mieliśmy nowoczesny system grzewczy - ogrzewanie podłogowe, chyba parowe "z odrzutów". Gołą noga na tym nikt nie stawał. To był czad :lol: