MARTiiii 17.10.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Da sie w sensowny sposob samemu ta podlogowke rozprowadzic przygogotwac do zalania, czy lepiej to powierzyc firmie od CO. My chccemy dac ja dodatkowo w kuchni, wiatrolapie, przedopokoju i w lazience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
To_masz 17.10.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 da, tak jak wszystkie instalacje, musisz tylko postępować zgodnie z instrukcją montażu ja dałem do zrobienia - nie wszystko jesteś w stanie zrobić samemu - czas nie jest z gumy. drugi raz bym się zastanowił czy nie robić 'tymi rencami' - bo nie jest to jakaś filozofia - do opanowania. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 17.10.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Ja robiłem podłogówkę sam z pomocą kolegi hydraulika .Wyliczenia były moje , podkład ( styropian , folia ) rozkładałem sam .I tu moja rada : Bezpośrednio pod rurki daje się specjalną folię lub gotowe płyty styropianowe z folią ( pierwsze rozwiązanie jest sporo trańsze) .No i w czasie rozkładania rurek okazało się , że styropian fs20 ( EPS 100 ) jest za miękki i klipsy źle trzymają .Podobno gotowe płyty z folią są z twardszego styropianu .Ale można poszukać(zamówić w składzie ) twardszą wersję styropianu : FS25 , FS 30 .Fakt - w czasie zalewania betonem ( ja robiłem z miksokreta ) , te rurki w zasadzie da się powciskać - ale po co ryzykować nierówności w rozłożeniu rurek i mieć potem problem z poodpowietrzaniem pętli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.10.2007 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Adam dlaczego tak daleko mieszkasz??? Nie wiem.... Ale mam autko... Jak trzeba, to jeżdżę i jest bliżej... A robienie podłogowego trudne nie jest. Kilka popełniłem. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odlo78 14.11.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 kolejny sezon grzewczy się nam zaczął ... jakieś newsy od użytkowników podłogówki - bo na złość przeciwnikom jest ich coraz więcej komuś na coś zaszkodziło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 14.11.2007 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 kolejny sezon grzewczy się nam zaczął ... jakieś newsy od użytkowników podłogówki - bo na złość przeciwnikom jest ich coraz więcej komuś na coś zaszkodziło? mojemu znajomemu zaszkodziła podłogówka i to bardzo... praktycznie przez podłogówkę stracił firmę, środki do życia, żonę nawet pies zabrał miskę i poszedł w... tak tak kapcie już nie idą jak kiedyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 14.11.2007 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Czyżby podłogówka = ćwiczenia na podłodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 15.11.2007 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Podłogówka jest bardzo dobra tylko bardziej się kurzy mieszkaniu no i nie stosować w sypialni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 15.11.2007 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Podłogówka jest bardzo dobra tylko bardziej się kurzy mieszkaniu no i nie stosować w sypialni Nie zgadzam się. Jeżeli sypialnia jest na dole to zwiększyłbym ilość pętli grzewczych w podłodze. Łóżko jest takie małe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badija 15.11.2007 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Polecam podręcznik projektowania Neuferta (klasyka gatunku), rozdział o ekologii architektury, fragment o ogrzewaniu podłogowym z konkluzją, że nie jest to przyjazny sposób ogrzewania ze względu na niekorzystny dla człowieka rozkład temperatur i obieg powietrza.W ogóle należy ograniczać ilość wszelakich kabli, bo każde wytwarzają dodatkowe pola. Ja podłogówki nie zrobię, choć rozumiem, że ludzie cenią komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.11.2007 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 A zktórego roku jest ten podrecznik (publikacja)?I czy to dotyczy ogrzewania wodnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 15.11.2007 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Należy też unikać wychodzenia na dwór, bo jest się narażonym na wpływ rozmaitych wiatrów...A tak poważniej: tzn. że podłogówki wodnej nie trzeba unikać, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badija 15.11.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Neufert, Podręcznik projektowania architektoniczno-budowlanego, Arkady, 2005(pierwsze wydanie w języku oryginalnym 2000) Cytat ze strony http://www.merlin.plTrzecie wydanie polskie najważniejszego w europejskiej literaturze technicznej podręcznika projektowania architektonicznego. To podstawowe dzieło obejmuje wiedzę potrzebną do zaprojektowania wszelkiego rodzaju obiektów architektonicznych. Uwzględniono tu nowe zagadnienia, takie jak biologia budowli, wykorzystanie energii słonecznej, ochrona przed hałasem itd. Inne działy rozbudowano i zaktualizowano zgodnie ze znaczącym postępem technicznym, jaki dokonał się w ostatnich latach. http://merlin.pl/frontend/browse/product/1,332328.html;jsessionid=023A499211FF05EC9E3E2977B87554B6.LB1?gclid=CLyJ2Mqv348CFQp7PAodR1kl9Q Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 15.11.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Podłogówka jest bardzo dobra tylko bardziej się kurzy mieszkaniu no i nie stosować w sypialni Co za głupoty... A w domu z grzejnikami się nie kurzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.11.2007 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Rok I wydania 2000 Sympatyczny kolego Autor zmarł w 1986r, a pierwsze wydanie tego podrecznika było w 1936r. - to tak gwoli ścisłości. Po drugie jest tam tylko wzmianka o ogrzewaniu podłogowym, która "powstała" baaaaaaaaaardzo dawno temu. Od tego czasu w tym akurat zakresie zmieniło sie wszystko - łącznie z powstaniem normy dot: temperatury ogrzewania podłogowego - czego ten podrecznik nie uwzglednia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 15.11.2007 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 I pomyśleć, że podlogówka jest nieszkodliwa, bo gość, który napisal tę książkę, umarł w 1986 roku... Nie doczekał nowych norm. sSiwy12, jaka to temperatura ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badija 15.11.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Fakt, wydanie trzecie tłumaczone na polski, było z 2000 roku. Ale wszystkie argumenty, które tam padają wydają się nadal dorzeczne, te o kablach i rozkładzie temperatury również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 15.11.2007 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Podłogówka jest bardzo dobra tylko bardziej się kurzy mieszkaniu no i nie stosować w sypialni Co za głupoty... A w domu z grzejnikami się nie kurzy? Widzicie wystarczy trochę inaczej sformuować już się w głowę pukają. Na podlodze ogrzewanej jest więcej kurzu niż na nieogrzewanej tzn.szybciej sie kurzy-myślę ze jasno się wyraziłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.11.2007 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 I pomyśleć, że podlogówka jest nieszkodliwa, bo gość, który napisal tę książkę, umarł w 1986 roku... Nie doczekał nowych norm. sSiwy12, jaka to temperatura ? Trochę złośliwie odczytujesz moje intencje, ale co tam. Tem. to max 29 dla pomieszczeń gdzie "stale" przebywają ludzie, z "odpuszczeniem" na łazienki 35. A fakt jest taki, ze jeszcze kilka lat temu podlogówki miały dobrze ponad 30 stopni - co wynikało z paramertów wiekszości urzadzeń grzewczych. I biorac to pod uwagę, to ówczesni mieli racje. A o tym, ze tak goraca była podłoga (chyba,około 40 stopni) w swojej młodości przekonałem sie sam. W łaźni mieliśmy nowoczesny system grzewczy - ogrzewanie podłogowe, chyba parowe "z odrzutów". Gołą noga na tym nikt nie stawał. To był czad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badija 15.11.2007 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Rozdział o biologii mieszkania, na który się powoływałam, mówiący o szkodliwości wszelakich kabli, został dopisany do aktualnego wydania Neuferta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts