dyz 23.11.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Bogusław, gratuluję poczucia humoru. Przyrządy elektroniczne do pomiaru ciśnienia krwi o błędzie 1mm ... może jako lekarz masz dostęp do przyrządów takiej klasy, zwykli śmiertelnicy niestety nie. Większość dostępnych ciśnieniomierzy niestety tak nie chce mierzyć (jakieś takie wredne są). Błąd 5 na rozkurczowym czy 10 na skurczowym to nie jest żaden ewenement, taka już natura cyfrowych urządzeń pomiarowych. Siedzenie i czekanie 3 godziny na pomiar pomijam bo to temat na zupełnie osobny wątek pt. „Czy budując/wykańczając dom znajdę 5 minut na relaks” A co do szkodliwości ... wiesz napewno jest jakieś logiczne wytłumaczenie ale ... tacy Koreańczycy stosują ogrzewanie podłogowe od kilku tys. lat. Tak, tak to nie pomyłka. I oni chyba nie mają takiego forum i nie mają skąd się dowiedzieć o tym, że to szkodzi i jakoś oni nie wiedzą co to choroby krążenia, nadciśnienie itp. A na dodatek oni sobie nie żałują. Tam jak się chodzi po podłodze to ona jest naprawdę baaaardzo ciepła. mało tego to te złośliwe ludziki kładą sobie na podłodze makatkę, zasypiają i oddają się w ręce temu cichemu zabójcy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.11.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Też potrafię poregulować sobie tętno w pewnych granicach... Nawet z nogami na regulusie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 23.11.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Adam. Wspomniane w przytoczonym tekście mechanizmy homeostatyczne to jedynie ich niewielki wycinek. Ogromny udział w tych procesach ma np. krew i jej składniki.Wymienione w tekście mechanizmy termoregulacji mają znaczenie wtórne.Organizm musi sobie radzić nie tylko z temperaturą otoczenia podwyższoną wwzględem komfortowej oraz obniżoną względem komfortowej lecz przede wszystkim musi z organizmu usunąć nadmiar wytworzonego w procesach przemiany materii ciepła.Naturalną i podstawową chłodnicą ciała są kończyny dolne.Temperatura ciała regulowana jest zmianą, kombinacją zmian, przepływów poprzez układ tętniczo-żylny nóg. Dodam - przepływów poprzez duże naczynia tętnicze i duże naczynia żylne.Jeśli schłodzenie okolicy nóg jest nieskuteczne organizm musi wykonać dodatkowe, awaryjne czynności w celu ustabilizowania temperatury powrotu krwi na pożądanym poziomie. Pojawia się pocenie, zwolnienie przemiany matreii, przesunięcie wiekszej ilości krwi do łożyska żylnego, następczo przekrwienie bierne skóry.Wzrost ilości odgałezień układu krwionośnego biorących udział w ratowaniu sytuacji, zwiększa opory naczyniowe, rośnie ciśnienie rozkurczowe, zwieksza sie poje,mnośc wyrzutowa serca oraz częstośc akcji skurczowej.Organizm nie wypoczywa, organizm nie znajduje sie w stanie opimum. Temperatura, w ktorej to występuje jest zróżnicowana w zależności od ubioru, budowy kostytucjonalnej, stanu naczyń i i ch elastyczności etc.Stąd kolego sSiwy moja definicja "temperatury podwyższonej" jako kazdej, która powoduje ponadspoczynkowe parametry ukladu krążenia..Będzie ona różna dla różnych ludzi, choć różnice te nie będą wielkie. Najogólniej mówiąc, temperatura, pomiędzy 18-22oC mierzona na poziomie stóp- łydek ( a nie na poziomie głowy) jest temperaturą komfortu cieplnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 23.11.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Wszystko jest dla ludzi, tylko trzeba umieć używać i wiedzieć co dla kogo i kiedy O niczym innym od samego początku nie piszę. Podłogówka tak, lecz nie wszędzie i nie dla każdego. Wot i wszystko. I każdy winien mieć taką świadomość. Utrzymujące się długotrwale, każde podwyższenie ciśnienie rozkurczowego, dziala na naczynia dając efekt nikotynopodobny. Naczynia sztywnieją adaptując się do podwyższonego ciśnienia. Ten efekt wiosną, latem u niepalących może się zmniejszyć, natomiast naczynia żylne ulegają trwłemu poszerzeniu. Wot i wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.11.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Da się tak ustawić, jeżeli się wie, że trzeba! Nie szalej! Raczej zrób nagonkę na nylony u dziewczyn! Jednym z najskuteczniejszych mechanizmów jest posługiwanie się wodą do ustabilizowania temperatury. Pocenie, zianie itp. Zapostulowałbym pończoszki z gorateksu! Ciekawe , co One na to? Walka z podłogówką jest mało twórcza. To niezły system i mało inwazyjny (jeżeli chodzi o organizm). A jak się ktoś odrobinę porozbiera...To co? Oby tylko miał co pokazać - to jest O.K. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 23.11.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 ............. Wot i wszystko. Вот нашолся настаящий врачь от полу. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.11.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 A.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 23.11.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Jeśli jesteś w stanie trzymać taką temperaturę bez względu na zmiany aury, nie ma o czym mówić. Uważaj jednak mimo wszystko na ludzi starszych i dzieci w soim otoczeniu. Te zapychają przeważnie z nosem blisko ziemi... Jeżeli sa alergikami mają przechlapane. Będą też podatne na choroby przeziębieniowe. Ale to pikuś, prawda? Ten się śmieje, kto się śmieje ostatni... Na razie poćcie się i ziajajcie. Ktoś miły może pomyśli, że to na jego widok. настаящий настoящий .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 23.11.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Naturalną i podstawową chłodnicą ciała są kończyny dolne. Fiu, fiuuuu. Ten bogusław to nie tylko doctor ale i tfurca nowych teorii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.11.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Podawaj dzieciakom destylatkę.Załóż filtry EU5 na wentylację.Śrubuj do bólu te parametry termiczne i wilgotności.Dodatkowo jeszcze sprzątanie 5 razy dziennie i sterylna czystość WSZĘDZIE!Żadnych zwierzątek (poza tymi w TV). Masz alergika z całą pewnością!!! Czy cokolwiek z wymienionych spraw jest nie O.K.? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 23.11.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Tyle się tu powiedzialo o podłogówce. A ja mam trochę nietypowepytanie: jaka jest własciwie temperatura gdzieś wyżej, pod sufitem, jakprzy podlodze jest te bezpieczne 25 st ? Zakladam oczywiście, że podlogówkajest jedynym ogrzewaniem. Czy ktoś z Was mierzyl tę temperaturę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.11.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Właśnie zmierzyłem.Pobudziłeś moją ciekawość. Blok z wielkiej płyty. Kaloryfery wysokotemperaturowe. Przy podłodze 23,2Na wysokości oczu 23,3Pod samym sufitem 23,5 Zobaczę jak będzie rano, w południe... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 23.11.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Jakie to polskie..... A co to jest alergia? ---------------------------------------- Podłogówka tak, lecz nie wszędzie i nie dla każdego. I każdy winien mieć taką świadomość. -------------------------------------------- Utrzymujące się długotrwale, każde podwyższenie ciśnienie rozkurczowego, dziala na naczynia dając efekt nikotynopodobny i prowadzi do nadciśnienia tętniczego. Miarą nadciśnienia tętniczego jest ciśnienie rozkurczowe. Naczynia sztywnieją adaptując się do podwyższonego ciśnienia. W podwyższonej długotrwale temperaturze, naczynia żylne ulegają trwłemu poszerzeniu. ---------------------------------------- Naturalną i podstawową chłodnicą ciała są kończyny dolne. Zmienność przeplywów poprzez układ krwionośny kończyn dolnych jest podstawowym czynnikiem termoregulacyjnym organizmu. Proszę udowodnić ,że jest inaczej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 23.11.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Właśnie zmierzyłem. Pobudziłeś moją ciekawość. Blok z wielkiej płyty. Kaloryfery wysokotemperaturowe. Przy podłodze 23,2 Na wysokości oczu 23,3 Pod samym sufitem 23,5 Zobaczę jak będzie rano, w południe... Adam M. Adamie, niechcący zrobileś antyreklamę podłogówce tymi kaloryferami wysokotemperaturowymi. Nie wierzylem dostępnej mi literaturze o rozkladzie temperatury przy ogrzewaniu grzejnikami pod oknem. Okazuje sie, że przy tak umieszczonych grzejnikach osiągamy najmniejsze róznice temperatury w pionie i poziomie, co jest konieczne dla komfortu cieplnego, a co trudno uzyskać podłogówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 23.11.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 jeszcze zdzierżę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 23.11.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Witaj 1950 Powiedz coś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 23.11.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 настаящий настoящий .... Sorry Master. Widocznie mam żylaki mózgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.11.2007 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Pomiar zrobiłem centralnie w pomieszczeniu. Czemu przy oknie wyraźnie pizga chodem?Okno szczelne. Zadbałem.Trzeba by chyba mapę temperatur zrobić.Robota niewielka. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 23.11.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Źle. Jesli masz podłogówke masz pogorszone ukrwienie oraz zaopatrzenie mózgu, wskutek przesunięcia krwi do łozyska naczyniowego kończyn dolnych, zmniejszenia iliości krążących erytrocytów oraz spowolnienia metabolizmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 23.11.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Cześć Boguś No taką definicję "podwyższonej temperatury" akceptuję - bo jest kompletna (moim zdaniem oczywiście) W poprzedniej "edycji" tego odcinka serialu "o szkodliwości podłogówki", ale i teraz Boguś duzo uwagi poświęcał teroregulacji - i też słusznie. Przyznam się, że zrobiłem pewne doświadczenie, tj spróbowałem określić kiedy ta terrmoregulacja (w przypadku stóp "zadziała"). Ponieważ na codzień w swojej pracy mam do czynienia z potencjałami wywołanymi z pnia mózgu, to spróbowałem. Ciekawe wyniki - zarówno związane z tym tematem, ale i ja przy okazji mogłem zaobserwowac, po raz pierwszy wyraźną IV fale. Jak interesuje to Was, to spróbuje odnaleźć zapiski, ale dopiero w przyszłym tygodniu, bo jestem poza firmą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts