19501719500414 29.01.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 nie, nie sprowokujesz mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 29.01.2008 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Jak w każdej sprawie zdania są podzielone, a dlugotrwałych, solidnych badań brak. Pozostaje tylko samodzielnie wyciągać wnioski z tego co się czyta. I tak każdy sam musi zdecydować - chce podłogówkę czy nie. Do mnie nie trafiają argumenty o szkodliwości stąpania po posadzce chłodniejszej niż temepatura ludzkiego ciała więc podłogówka jak najbardziej na tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 29.01.2008 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Jak w każdej sprawie zdania są podzielone, a dlugotrwałych, solidnych badań brak. Pozostaje tylko samodzielnie wyciągać wnioski z tego co się czyta. I tak każdy sam musi zdecydować - chce podłogówkę czy nie. Do mnie nie trafiają argumenty o szkodliwości stąpania po posadzce chłodniejszej niż temepatura ludzkiego ciała więc podłogówka jak najbardziej na tak. ale zaraz Ci bogusław napisze, że nie mozesz podłogówką sterować dynamicznie i że najlepsze są regulusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 30.01.2008 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Jak stałem przed wyborem jakie ogrzewanie wybrać to naczytałem się bzdur na temat szkodliwości podłogówki , obecnie mam grzejniki i poza tym że szybko można nagrzać pomieszczenie nie widzę żadnych plusów W następnym domu na pewno będę miał podłogówkęChcę mieć żylaki od podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 30.01.2008 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Jak stałem przed wyborem jakie ogrzewanie wybrać to naczytałem się bzdur na temat szkodliwości podłogówki a teraz na jakiej podstawie uważasz, że bzdur? mam grzejniki i poza tym że szybko można nagrzać pomieszczenie nie widzę żadnych plusów A minusy? Chcę mieć żylaki od podłogówki Interesujące życzenie. No cóż, Twój wybór, Twoja wola.... Niestety Twoja decyzja może mieć wplyw na zdrowie pozostalych członków Twojej rodziny, a tu już granica Twojej woli powinna być jednak inna. A może by tak złoty środek, jak robi większość. Trochę tego, trochę owego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sevageivi 30.01.2008 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 hmm na dwóch pierwszych stronach tego wątku padały stwierdzenia generalnie odpowiadające tematowi.. Niestety gdy tylko odezwał się bugusław, wątek zamienił się w kolejną przepychankę pod tytułem podłogówka - szkodliwa czy nie. Klikając na ten konkretny tytuł wątku (który, przypomnę, brzmi "czy jest ktoś niezadowolony z podłogówki wodnej" ) chcę znaleźć informacje czy są jakieś niezadowolone z takiego sposobu ogrzewania osoby, a nie czytać kolejne elaboraty o żyłach, żylakach i porównywaniu gorącej kąpieli z ogrzewaniem podłogowym APEL Panowie i Panie. Może wróćmy do głównego tematu a dyskusję nt działania podłogówki na człowieka przenieśmy do innego wątku? z góry dziękuję i pozdrawiam ivi ps:moim zdaniem moderator FM powinien pilnować takich rzeczy i przenieść posty o szkodliwości podłogówki do innego wątku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 30.01.2008 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Otóż generalnie nieprawdą jest co piszesz. Temat szkodliwości podłogówki rozpoczął niezły takim oto stwierdzeniem: Prawidłowo wykonana podłogówka jest nie szkodliwa W swoim życiu słyszałem już (w porządku chronologicznym) o szkodliwych zegarkach mechanicznych ze świecącym cyferblatem, szkodliwych zegarkach elektronicznych, lodówkach powodujących reumatyzm LUDZIE mamy XXI wiek i zapewniam was że siedzenie przed komputerem po kilka godzin dziennie i czytanie o szkodliwości podłogówek jest bardziej szkodliwe od samej podłogówki Moja odpowiedź byla bardzo umiarkowana i nie napastliwa jak teksty innych Pomiarkuj ton moich wypowiedzi i ton wypowiedzi adwersarzy. Zauważ, że gdyby ktoś był niezadowolony z podłogówki, nigdy się do tego w takim klimacie "dyskusji" nie przyzna. Zostanie natychmiast zelżony i wykpiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sevageivi 30.01.2008 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 bogusław - ok, idąc tym tropem można przyczyny zejścia z głównego tematu na tory medyczno-zdrowotne szukać w wypowiedzi agaty "A czy prawdą jest ,że podłogówka jest szkodliwa dla ludzi chorych na serce? Tak kiedyś słyszałam." Co nie zmienia faktu, że rozmowa o szkodliwości podłogówki ma się nijak do tego tematu, a Ty z uporem maniaka (z całą sympatią ) piszesz o szkodliwości podłogówki i prowokujesz do dalszej dyskusji na ten temat:) I kolejny wątek o tym ogrzewaniu zamienia się w ogólną dyskusję o zdrowiu:) . Zadam pytanie wprost: czy masz podłogówkę, jeśli tak, czy jesteś zadowolony czy nie. Jeśli MASZ i jesteś NIEZADOWOLONY - napisz dlaczego (sugerowanie, że osoba niezadowolona z podłogówki zostanie zelżona itd jest imho nieprawdziwe) Jeśli nie masz, nic nie pisz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 30.01.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 W takim razie zażądaj tego samego od większości wypowiadających sią w tym wątku. Większość wypowiedzi jest absolutnie nie na temat. Musi być równowaga w opiniach. Każdy ma prawo poznać dwie strony medalu. Owczy pęd często szkodzi. Mam podłogówkę w łazienkach, toaletach oraz w kuchni. Toalety chodzą wspólnie z łazienkami. Sterowanie pomieszczeń indywidualne termostatem sprzężonym z siłownikiem (elektrozawór) na rozdizelaczu. Kocioł dwufunkcyjny gazowy . I jest ok. Poza tym grzejniki. Grzejniki jako ogrzewanie podstawowe w wiekszości pomieszczeń. Budynek ma w sumie z przyziemiem cztery kondygnacje. Gdybym budował instalację powtórnie w tym samym obiekcie, zastosowalbym podobne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sevageivi 30.01.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 W takim razie zażądaj tego samego od większości wypowiadających sią w tym wątku. Większość wypowiedzi jest absolutnie nie na temat. zaapelowałam o powrót do tematu do wszystkich, nie tylko do Ciebie ale fakt, że w pierwszym poście napisałam że to od Ciebie się zaczęło, a to nieprawda (Ty tylko wykorzystałeś okazje do rozdmuchania dyskusji ) Musi być równowaga w opiniach. Każdy ma prawo poznać dwie strony medalu. Owczy pęd często szkodzi. Faktem także jest to, że każdy ma prawdo poznać obie strony medalu.. albo raczej różne spojrzenia na dane zagadnienie. Jednak można sobie zadać pytanie, czy autor wątku zakładając ten temat chciał w nim znaleźć niepoparte własnym doświadczeniem informacje o szkodliwości podłogówki? Czy może szukał informacji od "praktyków" - czy są zadowoleni czy nie. Mam podłogówkę w łazienkach, toaletach oraz w kuchni. Toalety chodzą wspólnie z łazienkami. Sterowanie pomieszczeń indywidualne termostatem sprzężonym z siłownikiem (elektrozawór) na rozdizelaczu. Kocioł dwufunkcyjny gazowy . I jest ok. Poza tym grzejniki. Grzejniki jako ogrzewanie podstawowe w wiekszości pomieszczeń. Budynek ma w sumie z przyziemiem cztery kondygnacje. Gdybym budował instalację powtórnie w tym samym obiekcie, zastosowalbym podobne rozwiązanie. Dziękuję za konkretną odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.01.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Czekam na opinie, publikacje specjalistów naczyniowców, kardiologów, alergologów. A może sam zacytuj takowych, którzy podzielaja Twój KATEGORYCZNY pogląd, bo na razie, tylko kwestionujesz fachowość innych. Bardzo ciekawy sposób - zwłaszcza dla anonima Ps. Przepraszam za zaśmiecanie, ale nie mogłem się powstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 30.01.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Czekam na opinie, publikacje specjalistów naczyniowców, kardiologów, alergologów. A może sam zacytuj takowych, którzy podzielaja Twój KATEGORYCZNY pogląd, bo na razie, tylko kwestionujesz fachowość innych. Bardzo ciekawy sposób - zwłaszcza dla anonima i co ciekawe - na odpowiedz boguslawa mozesz liczyc o kazdej porze dnia i nocy - ciekawy lekarz - no chyba, że na emeryturze - to by dużo tłumaczyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 30.01.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Minusy ; wyższe temperatury w obiegu grzewczym co za tym idzie większe zużycie opału , nierównomierny rozkład temperatury w pomieszczeniu im dalej od grzejnika tym chłodniej ( komfort cieplny ) , wiszące grzejniki ( wątpliwa estetyka ) , brudzące się ściany itp. bzdurą jest twierdzenie że zastosowanie podłogówki jest szkodliwe dla zdrowia, ma to się tak jak podany wcześniej przykład z anteną satelitarnąto samo z żylakami u osób które nigdy nawet nie słyszały o ogrzewaniu podłogowym Przepraszam że nie na temat ale nie mogłem się powstrzymać od komentarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.01.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Czekam na opinie, publikacje specjalistów naczyniowców, kardiologów, alergologów. A może sam zacytuj takowych, którzy podzielaja Twój KATEGORYCZNY pogląd, bo na razie, tylko kwestionujesz fachowość innych. Bardzo ciekawy sposób - zwłaszcza dla anonima i co ciekawe - na odpowiedz boguslawa mozesz liczyc o kazdej porze dnia i nocy - ciekawy lekarz - no chyba, że na emeryturze - to by dużo tłumaczyło Jeszcze raz przepraszam, że nie w temacie, ale to taka moja "złośliwość" Czyżby http://www.regulus.com.pl/grafa/plener_paintball.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sevageivi 30.01.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Minusy ; wyższe temperatury w obiegu grzewczym co za tym idzie większe zużycie opału , nierównomierny rozkład temperatury w pomieszczeniu im dalej od grzejnika tym chłodniej ( komfort cieplny ) , wiszące grzejniki ( wątpliwa estetyka ) , brudzące się ściany itp. rozumiem, że te wszystkie minusy dotyczą grzejników ? ps: btw my u siebie planujemy w całym domu podłogówkę (łącznie z sypialniami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 30.01.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Odpowiadałem lekarzowi z wykształcenia to dotyczy grzejników Mam u siebie zamontowane w łazience ogrzewanie podłogowe elektryczne i tradycyjny grzejnik i właściwie nie ma co porównywać duży plus na podłogówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 30.01.2008 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Ja zdecydowałem się na podłogówkę w całym domu. Moje wątpliwości rozwiał fakt, że mieszkańcy krajów południowych przez większość roku chodzą po ulicach i posadzkach o temperaturach znacznie wyższych niż ma mieć moja podłoga. Większość chodzi w krótkich spodenkach, a żylaków jakoś nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.01.2008 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 I na zakończenie - taka ciekawostka, ale podparta autorytetami (lekarskimi)medycznymi (klinicznymi) W toku ewolucji powierzchnia podeszwowa stopy została zabezpieczona przed niekorzystnymi wpływami środowiska. Naskórek tej części naszego ciała jest gruby, chroniący przed urazami mechanicznymi, ale jednocześnie wyposażony w dużą ilość termoreceptorów wrażliwych na niskie i wysokie temperatury. Wymienione struktury termowrażliwe zlokalizowane są tuż pod naskórkiem, dlatego za ich pobudzenie odpowiada temperatura skóry właściwej i tkanki podskórnej [1, 2]. Strefa ta jest obszarem konfrontacji temperatury powierzchni skóry z temperaturą otoczenia. Dodatkowym zabezpieczeniem stopy przed zagrożeniami środowiska zewnętrznego jest wystpowanie od strony podeszwowej poduszki tłuszczowej. Poczucie komfortu występujące przy kontakcie stopy z podłogą ogrzewaną przez ogrzewanie podłogowe, w porównaniu z zimnymi powierzchniami podłogi występującymi w innych systmach grzewczych, wynika z chrakterystycznego rozmieszczenia wspomnianych termoreceptorów. W toku badań stwierdzono, że termoreceptory wrażliwe na zimno są liczniejsze niż te wrażliwe na ciepło, dlatego niska temperatura odbierana jest przez organizm intensywniej. W ogrzewaniu podłogowym wykorzystane są możliwości adaptacyjne termoreceptorów w zakresie 20 ;40°C dla temperatury skóry [2]. Zjawisko to polega na zanikaniu wrażeń wywołanych zmianami temperatury skóry do stanu obojętności termicznej. Poza granicami tego przedziału, nie zachodzi adaptacja, a więc może dochodzić do odpowiedzi organizmu na zasadzie reakcji obronnej. [1] Ganong W., Fizjologia: podstawy fizjologii lekarskiej. PZWL,Warszawa,1994 [2] Traczyk W., Trzebski A., Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej i klinicznej. PZWL, Warszawa, 2003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 30.01.2008 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Dlatego w południowych krajach jest sjesta w porze południowego skwaru a Arabowie i Murzyni przeczekują środek dnia pod palemkami. brak mi słów - oni sie chronią przed słońcem !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 30.01.2008 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Ostrzegając forumowiczów zawsze jestem w prawie. Działam dla dobra. Natomiast Wy jeśli nie macie racji, a prawdopodobieństwo, że jej nie macie jest bradzo wysokie, powinniście wykazać znacznie więcej odpowiedzialności. . uhu, hu walnij nick jako nazwisko, podaj namiary, uzupełnij profil i pisz... czasami na berdyczów póki tego nie zrobisz, to tylko powiem/napiszę: dtsdx [szift+alt]strm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts