Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość Rodzinka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

waldi 65

niezły , jaki kociołek byś polecił? chodzi o gazowy z zasobnikiem - domek w szeregówce, ok 150 m2 do ogrzania, jest kominek z dgp, 4 osoby mają mieszkać, ok 60 m2 podłogówki, trochę się interesowałem imergaz i buderus, znasz te urządzenia? to narazie tyle ..........

Jeżeli chodzi o mnie to generalnie jestem za Vaillantem ale Immergassa też dobrze znam i mam o nim dobre opinie

Jakiś konkretny model? A tak z innej beczki........ fotka tego auta wydawała mi się znajoma, pozwoliłem sobie luknąć w twój profil iiiiiii.......... ziomale my jesteśmy......pozdrawim

Nie fotograf. Do tego wystarczyłby zwykły parasol. Oni nie chcą dreptać po rozgrzanej nadmiernie ziemi i narażać się na oddychanie gorącym powietrzem..

boguslaw, z całym szacunkiem byłeś kiedyś w Afryce lub choćby na południu ?

Jak do Twojej teorii ma się sjesta pracowników w klimatyzowanych hotelach, restauracjach itp. Że niby im klima nie działa, podłoga gorąca czy cuś ?

Jeśli nie byłeś na Saharze to Ci podpowiem, że tam nie ma miejsca latem gdzie się ciężko nie oddycha :roll: Co więcej w Hiszpanii jak jest sjesta to ludzie idą na plażę z klimatyzowanej roboty :lol:

Nie fotograf. Do tego wystarczyłby zwykły parasol. Oni nie chcą dreptać po rozgrzanej nadmiernie ziemi i narażać się na oddychanie gorącym powietrzem..

boguslaw, z całym szacunkiem byłeś kiedyś w Afryce lub choćby na południu ?

Jak do Twojej teorii ma się sjesta pracowników w klimatyzowanych hotelach, restauracjach itp. Że niby im klima nie działa, podłoga gorąca czy cuś ?

Jeśli nie byłeś na Saharze to Ci podpowiem, że tam nie ma miejsca latem gdzie się ciężko nie oddycha :roll: Co więcej w Hiszpanii jak jest sjesta to ludzie idą na plażę z klimatyzowanej roboty :lol:

a dlaczego w nocy śpimy, chociaż wtedy jest chłodniejsza podłoga? ;)

z bogusławem nie wygrasz - on jest najmądrzejszy a wszyscy inni to tylko mają powierzchowną wiedze :) ja już odpuszczam dyskusje z nim

w temacie wątku dodam tylko, że w sobote nie miałem prądu przez prawie dobe i przy podłogówce temperatura w domu spadła mi z 23 na 20 stopni a to dlatego, że grzeje tylko w II taryfie i prąd wyłączyli właśnie, gdy miało zacząć sie grzać - czyli podłogówka nie grzała w sumie 36 godzin

waldi 65

niezły , jaki kociołek byś polecił? chodzi o gazowy z zasobnikiem - domek w szeregówce, ok 150 m2 do ogrzania, jest kominek z dgp, 4 osoby mają mieszkać, ok 60 m2 podłogówki, trochę się interesowałem imergaz i buderus, znasz te urządzenia? to narazie tyle ..........

Jeżeli chodzi o mnie to generalnie jestem za Vaillantem ale Immergassa też dobrze znam i mam o nim dobre opinie

Jakiś konkretny model? A tak z innej beczki........ fotka tego auta wydawała mi się znajoma, pozwoliłem sobie luknąć w twój profil iiiiiii.......... ziomale my jesteśmy......pozdrawim

Jak to się ma do tematu wątku : czy jest ktoś niezadowolony z podłogówki wodnej? :).

--------------------------------------------

Przepraszam że nie na temat ale nie mogłem się powstrzymać od komentarza

A miałem już odpuscić. :cry: :cry:

Ale co tam. :p

w sytuacji ktora istnieje (podobne temp. dol i gora) to powitrze musi byc cholernie wysuszone,

Wilgotność powietrza zależy od różnicy temperatur w pomieszczeniu??? :o :o

Czyli im większa różnica, tym większa wilgotność? Tak to trzeba rozumieć?

to powitrze musi byc cholernie wysuszone.... i nie wiesz ze to jest gorsze dla organizmu niz ryzyko domniemanych zylakow?

Taką tezę może wysunąć tylko piwopijca. O tak! Jak suszy, niektórym jest okropnie źle.

Ja zaczynam, moja sasiadka nie robi wszedzie podlogowki bo sercowa jest i nie moze stale przebywac w pomieszczeniu z takim systemem

No proszę. A jednak !!!! :p Ktoś to ewidentnie powiązał. Daj mi do niej namiar. Albo niech się pani wypowie wwewontku.

Żylaki to jedno i to nie najważniejsze, wzmożenie rozwoju choroby nadciśnieniowej, rozwój miażdżycy, ponadto nasilenie astmy oskrzelowej.........

Udowodnienie tego jest banalnie proste.

Ktoż jednak takie badania musiałby sfinansować. :roll:

Myślę właśnie przede wszystkim o najbliższych.

Za swoje błędy i różne pomysły rachunki staram się płacić sam, nie wciągając w to rodziny.....

Podłogówkę mam tylko w miejscach krótkotrwałego przebywania... :wink:

Gdzie jest się rozebranym lub chodzi się boso.

Podłogówkę sterowaną sterownikami indywidualnymi..

Przecież nigdzie nie napisałem, że podlogówka ogólnie jest do kitu.

Wypowiedziałem się jedynie, gdzie nie powinno się jej zastosować, a gdzie i kiedy należy ją zastosować ostrożnie.

Czytaj uważniej.

Ja tak tylko dorzucę, że ostatnio zrobiłem test za pomocą takiej "stacji pogodowej", co mam jeden termometr w sobie, a drugi na sznurku. W kilku miejscach ustawiałem i sprawdzałem odczyty i powiem, że byłem zdziwiony. Różnice na 2 m dochodziły do 1,5 stopnia.

Termometry pewnie niezbyt precyzyjne, ale powtarzalność wyniku oznacza, że proporcja jest stała.

Oczywiście ogrzewanie tradycyjne - grzejnikowe: cieplej było u góry :-)

Spora roznica wychodzi to 1.5*C, przeciez to mozg powinien miec chlodniej niz nogi. Wynika z tego, ze taka forma ogrzewania nie jest optymalna.

Mozna pewnie dlugo dyskutowac bezproduktywnie nad wyzszoscia jednego nad drugim, ale nic to nie da. Kazdy zachwala to co ma, malo kto stara sie byc obiektywny.

Jak wspomnialem zamierzam miec podlogowke w calym domu, nie jest to wychwalanie bo moge zawsze zmienic -na razie nic nie ma jeszcze, ale wywazona decyzja i swiadoma.

Odnosnie wysuszania i riposty (jakze zalosnej) @boguslaw, to lubie piwo i nie bardzo rozumiem ja to sie ma do wysuszonych drog oddechowych? No, ale skoro uwazasz ze tak jest to tkwil w Swoim przekonaniu -mnie to totalnie zwisaja takie uwagi, szczegolnie od goscia ktory chce zablysnac na forum bo w zyciu mu nie wyszlo :lol:

Dosc uszczypliwosci bo naprawde mnie to wisi.

Odnosnie tego ... mialem juz odpuscic, to nie czaruj, czekales az ktos Cie zaczepi zeby moc ponownie o czym pisac :wink:

Koleina rzecz to wysuszone powietrze, Panie bystrzacho nie wpadles na to ze zeby miec ze "zwyklego" grzejnika cieplo i taka sama temperature wszedzie (bo zakladam ze masz cieplo w domciu) to musisz mocno grzac a to juz jest wysuszanie powietrza - nie od roznicy temperatur. Prosilbym o uwazne czytanie i ze zrozumieniem, mniej emocji i dopiero wtedy odpowiadania. Ironizowanie jest prosta forma reakcji ludzi ktorzy nie wiedza co "powiedziec"

Jeszcez niedawno sam zarzucales drogi Panie "boguslaw" brak zrozumienia dla odmiennych opini, no coz jak widac ...

Pzdr.

Mam podłogówkę w łazienkach, toaletach oraz w kuchni. .

sugerujesz, że w kuchni się krótko przebywa (albo chodzi się rozebranym??)

czytaj co piszesz ;)

EOT, bo to się przykre zaczyna robić :)

pozdrawiam :)

Najpierw sugerowal zylaki od podlogowki w kuchni i dlugiego tam przebywania, teraz juz nie przebywa sie tam dlugo ...

Czyzby brak konsekwencji?Moze jednak ocenianie innbych chociaz samemu robi sie tak samo!!!!! No, ale jak u mnie to OK, ale u kogos to feee... :wink:

Pzdr.

W ogóle nie wchodzę do kuchni....

:o

A tak na poważnie:

Kuchnia ma około 20m2. Niemal na całej długości trzech stron jest zabudowana. W kuchni jest mały pionowy grzejniczek, koło filara, który przez większą część sezonu grzewczego wystarczy do jej ogrzania.

Dodatkowo przy wejściu do kuchni ułożona jest jedna pętla grzewcza, która ułożona kończy się przeszło pół metra od linii roboczej.

Na ścianie przy wejściu na wys. 1.30m, znajduje się czujnik temperatury (sterownik Honeywell), który ustawiony jest na żądaną temperaturę.

Gdy grzejnik nie wystarcza, siłownik otwiera przepływ przez pętlę i uruchamia dogrzewnie pomieszczenia przez podłogówkę. Dzieje sie tak jedynie przy większych spadkach temperatury. Na codzień grzejnik + ciepło bytowe wydzielane przez pracujace w kuchni urządzenia są całkowicie wystarczające.

Pasi? :p

Ps. W kuchni i łazience dochodzi do znacznego stopnia parowania, regulującego pięknie wilgotność powietrza.

W łazience prócz podłogówki też mam grzejniczek, "dyżurny" strażnik temperatury.

Z podlogowka jest jak z lekami (z reklam) przeciwbolowymi, nie sa szkodliwe, ale zaleca sie sprawdzenie czy ktos nie jest uczulony na ktorys sladnik.

Ja nie jestem, moja rodzina jak na razie tez nie, jezeli ktos ma klopoty zdrowotne np. ze wspomnianym sercem, bo ma zastawke, albo cos innego wszczepione to moze i zaszkodzi (nie wiem, nie znam sie)

Ja bym jednak nie generalizowal i nie mowil od razu ze podlogowe jest szkodliwe. Nie watpie, ze 1 na 100 uzytkownikow jest niezadowolony, zle szie od tego czuje etc., ale to nie jest wyznacznikiem dobrego i zlego ukladu.

Mysle (subiektywna ocena) ze podlogowe jest dobrym wyborem, jezeli kogos stac na to oczywiscie i osobiscie nie widze tak naprawde zadnych przeciwskazan (oprocz wspomnianych wczesniej) zeby zastosowac je w calym domu. Obowiazkowo musi byc system ze sterowaniem, najlepiej wewnatrz pomieszczenia czujnik i na zewnatrz, ktore sie uzupelniaja kazdy powinien byc zadowolony :roll:

Pzdr.

Z podlogowka jest jak z lekami (z reklam) przeciwbolowymi, nie sa szkodliwe, ale zaleca sie sprawdzenie czy ktos nie jest uczulony na ktorys sladnik.

Kolosalny błąd w ocenie rzeczywistości.

Dawniej np. Ibuprofen stosowany był w ściśle określonej maksymalnej dawce dobowej wynoszącej 600 mg jako lek przeciwzapalny i przeciwbólowy, stosowany głównie w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów i innych schorzeń reumatycznych.

Mnóstwo działań ubocznych - dolegliwości ze strony układu pokarmowego, uczynnienie choroby wrzodowej, uszkodzenie wątroby i układu krwiotwórczego, ostrożne stosowanie w niewydolnosci serca, chorobach nerek, w astmie, wzmacnianie szkodliwego działania szeregu innych leków i in.

Alergia, w tym krzyżowa z np. aspiryną i innymi lekami przeciwzapalnymi, jest powikłaniem najbardziej spektakularnym, gdyż może prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego i w jego efekcie do śmierci.

I co? :o

Obecnie jako Ibuprom i inne prep. w rozmaitych odmianach i w megadawkach, bez ograniczeń stosowany jest jako lek głównie na bóle głowy i bóle menstruacyjne. :o

Bez recepty !!

Witam wszystkich!!!

Beznadziejna ta Wasza dyskusja z Bogusiem :-?

Jak wiekszosc ludzi w obecnych czasach korzysta z dobrodziejstw cywilizacji pomimo tego,ze sa szkodliwe a nawet niebezpieczne dla organizmow ludzkich :o

Przytocze pare przykladow: spaliny samochodowe,pola magnetyczne-wytwarzane przez multum urzadzen,klimatyzatory itp,itd......

Problem polega na tym aby kazdy mial swiadomosc ze o coraz mniejszej ilosci "rzeczy" mozemy powiedziec ze sa zdrowe :roll:

ale o wielu nowinkach cywilizacji z pewnoscia za wczesnie jest powiedziec zdecydowanie ze szkodza :-?

Podlogowka to frajda :p :p :p a czy szkodzi to przekonamy sie za jakies 30 lat-jak oddychanie trujacym powietrzem wczesniej nas nie zabije :evil: :evil: :evil:

"Posadziłem" przedwczoraj ful wypas wentylację z odzyskiem w domu forumowicza. Ma podłogówkę zrobioną (jak dla mnie) wręcz idealnie.

W pierwszym podejściu miałem zamiar walnąć o ścianę moimi DWOMA termometrami, bo pokazywały upierdliwie 16 stC a ja biegałem w krótkich rękawkach i było mi dobrze!

Pomiar temperatury PODŁOGI dał wynik 23stC. Pomiar TYM SAMYM TERMOMETREM położonym na płycie styropianu - stale +16stC.

Podłoga chłodna, ale nie zimna!

Po prostu ładnie "ŚWIECIŁA" sobie ciepłem i tyle.

TYLKO PODŁOGÓWKA DOBRZE ZROBIONA!!! Resztę skreślam! (u siebie).

:lol:

Pozdrawiam Adam M.

Jak się stawia reku i w nawiewie ma się upierdliwe +16 i pot na grzbiecie, to można się na termometr zdenerwować! :roll:

Pomiar wyjaśnił, że tam naprawdę wywiewane było TEŻ +16stC (czyli reku działa dobrze!)

No to nareszcie powoli dochodzimy do sedna, które tak uporczywie usiłuję niektórym uświadomić i z przyjęciem którego jest taki wielki problem.

Sami sie naprowadzacie a jak już, już dochodzi do konkluzji, jest ona gwałtownie odrzucana.

Dlaczego? :roll:

Być może to jest tak, jakby uświadomić sobie, że nas najlepszy przyjaciel może okazać się człowiekiem nie do końca wobec nas rzetelnym.

Nikt nie wierzy w taką możliwość, póki sam sie o tym na własnej skórze nie przekona.

Zasada ograniczonego zaufania powinna obowiązywać nie tylko w ruchu drogowym.

Należy mieć co najmniej świadomość możliwości zagrożenia, po to, by w odpowiednim czasie, odpowiednio zareagować i odpowiednio zdiagnozować objawy.

Inaczej stoimy przed ryzykiem postawienia błędnej diagnozy a to już jest katastrofa.

Należy mieć tę świadomość po to, by maksymalnie ograniczyć ekspozycję ludzi podatnych, chorych, małoletnich, innych na czynnik potencjalnie szkodliwy.

Chronimy wszak najbliższych.

Wiemy, że spaliny szkodzą i dlatego nikt nie siedzi w zamkniętym garażu, w którym pracuje silnik samochodu. Nikt nie stoi cały czas obok pracującej mikrofalówki itd.

Dlaczego? Bo wiemy, mamy tę świadomość, że może nam to zaszkodzić.

Można się sprzeczać, czy lepsze jest ogrzewanie dynamiczne czy mało dynamiczne w naszej strefie klimatycznej. Ja osobiście jestem zwolennikiem ogrzewania maksymalnie dynamicznego jedynie z komponentem stabilizującym z uwagi na dominację okresu przejściowego ze zmienną temperaturą i nasłonecznieniem.

Żeby dobrze zrobić podłogowkę, należy mieć pełną, jasną i oczywistą świadomość, że można ją spieprzyć, zrobić źle, przedobrzyć, przesadzić, źle użytkować a tym samym stworzyć zagrożenie dla zdrowia a nawet życia niektórych domowników, a w dłuższej perspektywie dla wszystkich.

Zagrożenie to rośnie gwałtownie, gdy ma to miejsce w pomieszczeniach o długim czasie ekspozycji.

Ile Waszym zdaniem jest obecni instalacji podłogowych zrobionych optymalnie, lege artis, a ile nieadekwatnych, zrobionych li tylko z powodu zgubnej czasami mody, z zapasem, "na pałę", przez dyletantów?

Kto powiąże niektóre powikłania zdrowotne czy nawet zgony z wadliwie wykonanym ogrzewaniem podłogowym czy w ogóle z ogrzewaniem podłogowym?

Komu w ogóle przyjdzie do głowy to powiązać?

Babcia umarła? No tak, była stara i schorowana.......

Czas ekspozycji na czynnik potencjalnie szkodliwy, ostrożność.

Dlatego nie zawsze, nie wszędzie i nie dla każdego i nie przez każdego.

Jeśli choć w części czytających taka świadomośc powstanie, to moje zmagania

i narażanie się na głupie, agresywne docinki miały pozytywny sens.

Jeśli nie, był to tylko vox clamantis in deserti - głos wołającego na puszczy,

nieskuteczny wobec wyłącznie złej woli dominującej na forum grupy.