Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość Rodzinka

Recommended Posts

nie będę się bawił w, nie przez wszystkich znaną forumowiczkę, mimi,

nie będę odpisywał używając milionów cytatów,

Twoich cytatów,

gdzie w jednym poście piszesz to, a dwa posty niżej co innego, zaprzeczając sobie,

w końcu nie ja dałem Ci przydomek WIELKIEGO MANIPULATORA,

kto chce może przeczytać i wyciągnąć wnioski,

http://forum.muratordom.pl/podlogowka-kaloryfery,t84616-60.htm

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przestańcie sie już spierać, bo zainteresowani szukają tu INFORMACJI a ciężko do niej dotrzeć przez kilka stron Waszych wymądrzań. Ewentualnie przenieście sie na nowy wątek pt. "Spory o podłogówkę".

Może ktos mi odpowie czy można tak ustawić ogrzewanie podłogowe, żeby w sypiani w godzinach nocnych grzało mniej, tzn od ok. 18 zaczęlo wychładzać temp. w pokoju do ok. 18 stopni?

Niestety nie wytrzymałem, ale ponad strone i owszem :lol:

WM - Bogusławie, to jest bardzo ryzokowna jazda bawet nie po bandzie, ale po brzytwie:

A jak ktoś chce mieć, podczas gdy na zewnątrz jest temp. np. -10oC,

w pomieszczeniu + 23oC. to ile wówczas oC ma podłoga?

Bo moim zdaniem, może być dokładnie taka sama jak przy temperaturze zewnętrznej np. -1 czyli np. 26 stopni. I jesli możesz, to udowodnij, że jest inaczej.

Pozdrawiam

Niestety nie wytrzymałem, ale ponad strone i owszem :lol:

WM - Bogusławie, to jest bardzo ryzokowna jazda bawet nie po bandzie, ale po brzytwie:

A jak ktoś chce mieć, podczas gdy na zewnątrz jest temp. np. -10oC,

w pomieszczeniu + 23oC. to ile wówczas oC ma podłoga?

Bo moim zdaniem, może być dokładnie taka sama jak przy temperaturze zewnętrznej np. -1 czyli np. 26 stopni. I jesli możesz, to udowodnij, że jest inaczej.

Pozdrawiam

dokładnie taka sama to nie może być ale może być o ułamek stopnia wyższa :-)

czekaj.... a jak słonko zaświeci? to może być i niższa :-)

Dobra uściślijmy im jak słusznie chcesz sSiwy:

Dla U= 0.35, U= 0.7 i U= 1.4 .

Wszystkie ściany. Wysokość podałeś.

Aha i jak sie zachowa temperatura wnętrza przy U=0.35 przy temp. zewnętrznej - 3oC, gdy nagle na długo bardzo mocno zaświeci słoneczko (jak chce fotograf).

No Panowie...... czekamy. :p

Boguś, nie rozmydlaj. Podałem średnie (bardzo wysokie) U dla wszystkich przegród, czyli ścian zewnętrznych, "sufitu" i "podłogi" czyli w przyblizeniu powierzchni wszystkich przegród zewnetrznych około 360m2.

Dodatkowo, ze wzgledy na to, ze ten budynek jest bardzo źle ocieplony zastosowano kocioł o mocy 12 kW.

Mozemy dla porównania przyjąc dobrze ocieplony dom z U=0,35 i dobrze dobranym kotłem o mocy np. 7kW.

W obu tych przypadkach temperatura podłogi bedzie taka sama - czyli zadana.

Bijemy pianę!

Żeby nie rozwiązywać takich wydumanych problemów, to wymyślono cały zestaw urządzeń regulacyjnych i zadających (ścienne regulatory).

Mnie wystarczy, że w największe mrozy podłoga może osiągać 28stC.

W każdej innej sytuacji będzie (bo musi być) mniej.

Ustawia się wymagany stan, a automatyka robi resztę, jak system jest dobrze zbudowany. Moc 1 m2 podłogi może sięgnąć kilkudziesięciu W. To wystarcza do ogrzania pomieszczeń. Sprawdzone wielokrotnie. Sterowalne w bardzo szerokim zakresie. Praktycznie od "zera".

Mało mamy innych problemów? Życie nie składa się wyłącznie z podłogówki!

Chcesz KONIECZNIE wiedzieć?

W każdym domu będzie nieco inaczej. Nieco oznacza zakres kilku stopni.

Każdy dom jest nieco inny. Dlatego właśnie tak.

Zrób eksperyment i połóż sobie termometr na podłodze na czas pomiaru. Po 10 minutach i bez liczenia masz odpowiedź.

Adam M.

W każdym domu będzie nieco inaczej. Nieco oznacza zakres kilku stopni.

Tak, chcę koniecznie wiedzieć. A może wiem?

Bez uników.

S-sSiwy doprecyzował dane wyjściowe.

Można jeszcze dołożyć średnio dużą powierzchnię przeszklenia o U- 1.1, dwoje drzwi wejściowych i będziemy mieli komplet.

I właśnie o to nieco się cała sprawa rozbija.

Forumowicze czekają... :p

Może ktos mi odpowie czy można tak ustawić ogrzewanie podłogowe, żeby w sypiani w godzinach nocnych grzało mniej, tzn od ok. 18 zaczęlo wychładzać temp. w pokoju do ok. 18 stopni?

Pytanie do pani. Po co wcześniej miałoby być więcej?

A teraz odpowiedz pani Adamie....

Załóżmy, że jest połowa marca i temp. w dzień wynosi + 18oC a w nocy -5oC.

U- 0,7. Rolety w oknach opuszczone.......

Dobra uściślijmy im jak słusznie chcesz sSiwy:

Aha i jak sie zachowa temperatura wnętrza przy U=0.35 przy temp. zewnętrznej - 3oC, gdy nagle na długo bardzo mocno zaświeci słoneczko (jak chce fotograf).

No Panowie...... czekamy. :p

No Boguś - sam sie dopominasz, bo to nastepna ewidentna "mina" :lol:

W bardzo skrajnych warunkach np. czarna elewacja, to przy U=0,35 dla ściany 1W różnica temperatury wyniesie około +0,3 stopnia, a dla ściany 2W (ale takich nie wolno budować 8) wyniesie około +0,2 stopnia - teoretycznie oczywiście, bo biorąc pod uwagę dynamikę warunków zewnętrznych (np. wiatr) różnice bedą niezmierzalne.

okna, okna sSiwy, i inne tam takie .

Dom to nie jest ciało czarne, nie rozpatruj przypadków szczegolnych tylko przeciętny dom Kowalskiego niespecjalnie zaopatrzony w elektronikę, która poza tym zawsze moze wysiąść. Im jej więcej, tym bardziej.

Czekam na Adama i 1950.....

okna, okna sSiwy, i inne tam takie .

Dom to nie jest ciało czarne, nie rozpatruj przypadków szczegolnych tylko przeciętny dom Kowalskiego niespecjalnie zaopatrzony w elektronikę, która poza tym zawsze moze wysiąść. Im jej więcej, tym bardziej.

Czekam na Adama i 1950.....

Jesli elewacja nie jest czarna, to różnica jest jeszcze mniejsza :lol:

Załóżmy, że jest połowa marca i temp. w dzień wynosi + 18oC a w nocy -5oC.

U- 0,7. Rolety w oknach opuszczone.......

Róznica wynosi +2 stopnie dla ściany 1W, i +1 stopień dla ściany 2W

I odpowiadajac na pierwsze pytanie, to nie bedzie róznicy w temeraturze podłogi. Jesli temperatura podlogi jest ustalona na 26 stopni, to ubytki ciepła z domu spowodowany róznymi temperaturami ciepła na zewnątrz, przy takich samych parametrach w jednym przypadku np. 0 stopni wystarczy, że kocioł pracuje np. 0,3 godziny, a przy np. -10 stopnia, bedzie musiał uzupełnić to dodatkowe uciekające przez przegrody ciepło i bedzie pracował np. przez 0,6 godziny. Temperatura podłogi bedzie taka sama. :lol:

Dobra.. Na razie...

Posłuchamy dalej.

A teraz rolety w oknach podniesione....

Powierzchnia okien standardowa.

I jeszcze sterowanie. Opisz je.

Najniższa temp. panuje nad ranem pomiędzy 3-6 godz.

W ciągu dnia 10-15 + 18o C.

Ruch powietrza - wiatr, zaniedbujemy.