sSiwy12 02.02.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Przepraszam bardzo, ale nie rozumiem - co chcesz udowodnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 02.02.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 A jak ktoś chce mieć, podczas gdy na zewnątrz jest temp. np. -10oC, w pomieszczeniu + 23oC. to ile wówczas oC ma podłoga? Wykaż się 1950. Odpowiedz na to pytanie. Ale rzetelnie, aby nie było wątpliwości. Całe forum na Ciebie patrzy. witam mam ogrzewanie podłogowe w całym domu, do tego kominek z pw, temperatura podłogi niewiele różnie się od temp powietrza w pomieszczeniach (max do 2 st.C). Nawet w największe mrozy (zima 05/06 sięgały -25 st.C) temperatura podłogi nigdy nie przekraczała 25-26 st.C. Temp w pomieszczeniach na dole to 23-25 st.C (jak palę w kominku), na górze 22-23 st.C. Temp nocna ustawiona na programatorze pokojowym to 21,5 st.C, ale do takiej nigdy nie spadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 02.02.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Aha, jeszcze liczysz.... Wpadłem na 10 sec, przelotem...... No to teraz z drugiego końca: Temp. zewn.ta sama. Budynek U-1.4, przeszklenia strona południowa - pow. 60% U-1.7 x - zawsze temp. podłogi Adamie i 1950 oczywiście śledzicie obliczenia sSiwego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 02.02.2008 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Może ktos mi odpowie czy można tak ustawić ogrzewanie podłogowe, żeby w sypiani w godzinach nocnych grzało mniej, tzn od ok. 18 zaczęlo wychładzać temp. w pokoju do ok. 18 stopni? Pytanie do pani. Po co wcześniej miałoby być więcej? Przy założeniu, że dzieci będą bawić sie i uczyć w swoich sypialniach myślę, że przyda sie wyższa temperatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 02.02.2008 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 bogusławie, wprawdzie nie wiem dlaczego zarzucasz mi kłamstwo ale, nic to postaram się któryś raz z rzędu odpowiedzieć Ci na Twoje pytanie, jeżeli nie zrozumiesz napiszę to drugi raz ale już dużymi literami, Twoja cytata brzmiała tak A jak ktoś chce mieć, podczas gdy na zewnątrz jest temp. np. -10oC, w pomieszczeniu + 23oC. to ile wówczas oC ma podłoga? pomijam już następne pytania które były rozwinięciem tego co zacytowane wyżej, odpowiadam Ci, prawidłowo zrobina podłogówka tj. taka: gdzie jest wyliczone zapotrzebowanie na ciepło w danym pomieszczeniiu, gdzie odpowiednio dobrano temperaturę zasilania obiegu ogrzewania podłogowego, gdzie jest na podstawie wyliczeń zapotrzebowania na ciepło wyliczono odpowiedni rozstaw rur w podłogówce, gdzie zrobiono to wszystko tak jak w ksiiążce pisze, to znaczy w sposób zgodny ze sztuką, w takim pomieszczeniu niezależnie od warunków panujących na zewnątrz temperatura podłogi nie może przekroczyć zgodnie z normą: dla pomieszczeń mieszkalnych i biurowych - 29C dla łazienek 33C dla stref brzegowych 35C oraz jeszcze jedno ograniczenie nie ujęte w normach dla miejsc pracy w stałej pozycji stojącej (kuchnie) 27C te powyższe ograniczenia odnoszą się oczywiście do maksymalnyc temperatur podłogi a nie do temperatury średniej, i powiem Ci jeszcze jedno, dobrze zaprojektowana i zrobiona podłogówka w ciągu całego sezonu grzewczego ma średnią temperaturę powierzchni rzędu 23-24C jak to się ma do temperatury stóp która wynosi średnio 30C i tutaj właśnie kłania się II zasada termodynamiki czy to naprawdę tak trudno zrozumieć? dla człowieka który ma wyższe wykształcenie medyczne, był olipijczykiem z fizyki i w ogóle jest człowiekem Renesanxu jestem zniesmaczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 02.02.2008 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 niestety bogusław się już tylko pogrąża - bo racji ci nie przyzna - taki typ faceta. Trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 02.02.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Wydaje Ci sie, że się znasz na facetach sasha? Wiesz dobrze 1950 dlaczego Ci zarzucam kłamstwo !! tam przecież negujesz 2 zasadę termodynamiki starając się wmówić że ciepło przepływa z podłogi o temperaturze trochę ponad 20C do stóp o temperaturze około 30C Na żądanie zacytowania, gdzie coś takiego napisałem, wijesz się jak piskorz... Robisz uniki. Przeczekujesz. Czy forumowicze tego nie widzicie??? Nie stać Cię na przeprosiny? Nie możesz powiedzieć, że się przejęzyczyłeś? Teraz mną dopiero wstrząsnąłeś. Miałem Cię za Gościa. Temperatura nie może przekroczyć normy !!! ( na marginesie: Kto tę normę opracował? Gdyby ją tylko nieznacznie zaostrzyć, byłoby po podłogówce.) I co z tego? Ale przekracza. W większości instalacji. I dobrze o tym wiesz. I nie mów, że to jest nie Twoja sprawa, bo wówczas uznam Cię za człowieka nieodpowiedzialnego.... Ale dobrze. Trzymając się przytoczonej normy i mantrycznych 30oC jako temp. powierzchni ciała. dla pomieszczeń mieszkalnych i biurowych - 29C dt między ciałem a podłogą wynosi ledwie 1oC dla łazienek 33C tu dT już jest +3o C Schłodzenie ciała przez kończyny niewykonalne. dla stref brzegowych 35C jeszcze więcej +5oC - Tu już musisz się pocić. I tutaj kłania się Twoja II zasada termodynamiki!! dla miejsc pracy w stałej pozycji stojącej (kuchnie) 27C tylko -3oC A ciepło bytowe o bardzo zmiennej wartości? Jak je ujmujesz w obliczeniach? Ile wytrzymasz np. w biurze o temp. podłogi 29oC ???? Jak bardzo zagrożony jest człowiek z chorobami krążeniowymi poddany wielogodzinnej ekspozycji? A starszy człowiek siedzący kołkiem w jednym miejscu? Wszyscy będziemy starzy.... A inni? Po nas choćby potop..... ----------------------------- Ja to dopiero jestem zniesmaczony.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.02.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Powiem Ci tak:NIE, NIE ŚLEDZĘ!Myślę, że w odróżnieniu od Ciebie, ja mam co robić! Zrobiłeś sobie podłogowe i nie potrafisz go opanować, że jesteś taki dociekliwy?Za trudna ta sztuka?Zadane nastawy nie "trzymają?"Zrobienie podłogowego w sposób poprawny nie jest cudem. Powiedz jednoznacznie o co Ci chodzi!Umiesz? No, czekam... czekam... czekam!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 02.02.2008 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 sSiwy jeszcze liczysz ??? Teraz uważaj! Przykład - parametry numer trzy. Zaczyna ostro wiać. Halny. Szybkość wiatru 75m/sec. Temperatura powietrza w ciagu trzech godzin podnosi się o 10oC. Okna wszystki - obramowanie aluminiowe - RAL 1036. --------------------------------- Wchodzą w życie certyfikaty energetyczne budynków. Nowoprojektowane instalacje c.o. będą musiały posiadać ocenę dynamiczności pracy już na poziomie projektu. Zalecenie UE. Jak myślicie, dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 02.02.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Powiedz jednoznacznie o co Ci chodzi! Umiesz? Adamie, Powiedz prosto i uczciwie forumowiczom, że istnieje prawdopodobieństwo zaszkodzenia nie promilowi lecz znaczącemu odsetkowi użytkowników podłogówki przez jej złe wykonanie lub (i) eksploatację. Powiedziałeś onegdaj "promilowi" - a to już coś.... To już sygnał dla innych, że należy uważać, należy mieć się na baczności... Podałem Ci niezłą receptę na ograniczenie szkodliwości podłogówki. Nie podziękowałeś.... Przemyślałeś ją chociaż? .. Ja też czekam...... Na Waszą autentyczną rzetelność i autentyczną troskę o wysoki poziom doradztwa.. Na prawdziwą umiejętność ważenia "za" i "przeciw". Na uczciwość w dyskursie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 02.02.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Mam ogrzewanie podlogowe w calym domu . Ani jednego kaloryfera . Nawet pod brodzikiem w lazienkach . W poprzednim domu mialem grzejniki . Roznica jest widoczna golym okiem . Teraz mam cieplo rozlozone rownomiernie . Mam nadzieje , ze Boguslaw nie bedzie mial mi tego za zle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.02.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Może Ci się wydawać, że wygrałeś, bo ja... nie żyję z budowania podłogówek!Choć bym mógł, bo potrafię... Sobie zrobię, bo chcę, bo lubię, bo umiem...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 02.02.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 No to dalej z eksperymentowaniem adamie_mk. Napełnij wannę wodą o temp. 28oC, usiądź ubrany na brzegu wanny i włóż nogi w spodniach i skarpetkach do tej wody. Zakladam, że jesteś cierpliwy eksperymentator i długo wytrzymasz. Pilnuj tej zadanej temperatury dolewając stale ciepłej wody. I pamietaj , że w mrozy temperatura w okolicy łydek musi być wyższa, by sprostać potrzebom cieplnym budowli. - - - - - - - - - Rób tak przez dziesięć godzin dziennie przez pół roku przez powiedzmy dziesięć lat. - - - - - - - - - - - - - - - - - A teraz wyobraź sobie, że na Twoim miejscu znajduje się człowiek z problemami krążeniowymi i już będziesz wiedział o co mi kolego biega...... a czy przy ogrzewaniu podłogowym masz nogi w posadzce? czy tylko po niej chodzisz a owiewa je powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swienty 02.02.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 "czy jest ktoś niezadowolony z podłogówki wodnej" ?Nie mam podłogówki - jestem niesamowicie niezadowolonym użytkownikiem grzejników konwekcyjnych w mieszkaniu.W domu zrobię podłogówkę we wszystkich pomieszczeniach łącznie z sypialniami. Bywam w domu z ogrzewaniem podłogowym - przebywanie w nim mi się podoba. A imho bogusław to forumowy troll. (przemol reaktywacja)albo nachalny virus-marketing (jak ktoś wskazywał: regulus) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 02.02.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 no po prostu rewelacja bogusławie - jestem twoim fanem chcesz aby umiejętnie wyrażać za i przeciw a mimo wszystko nic nie mówisz o szkodliwym wpływie grzejników na życie ludzkie. Wypowiedz się o złym rozkładzie temp przy grzejnikach, o alergikach, o większym zużyciu energii, zrób jakąś tabelę porównującą te dwie "metody" ogrzewania domów i wtedy się napinaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 02.02.2008 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Mam podłogówkę w całym domu...Był to jeden z najlepszych wyborów wśród całości dokonywanych na etapie projektowania. Dodam, że mam porównanie z ogrzewaniem grzejnikowym, które miałam w poprzednim domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 03.02.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Temperatura nie może przekroczyć normy !!! ( na marginesie: Kto tę normę opracował? Gdyby ją tylko nieznacznie zaostrzyć, byłoby po podłogówce.) Ty nie wiesz kto opracowywuje normy?, to powiedz mi w jaki sposób produkujesz te Regulusy, bez norm?, (dla niewtajemniczonych - bogusław jest producentem Regulusów, nie wiem jak z praktyką lekarską) bogusław dobrze to wiesz, że Polski Komitet Normalizacyjny, a kto je w tym PKN opracowywuje?, wystarczy spojrzeć na autorów którzy są wymieniani jako autorzy normy, rzadko jest ktoś kto ma dr przed nazwiskiem, z reguły są to profesorowie z danej dziedziny I co z tego? Ale przekracza. W większości instalacji. I dobrze o tym wiesz. I nie mów, że to jest nie Twoja sprawa, bo wówczas uznam Cię za człowieka nieodpowiedzialnego.... wydawało mi się cały czas, że mówimy o prawidłowo zrobionej podłogówce, zawsze to podkreślam i podkreślałem Ale dobrze. Trzymając się przytoczonej normy i mantrycznych 30oC jako temp. powierzchni ciała. dla pomieszczeń mieszkalnych i biurowych - 29C dt między ciałem a podłogą wynosi ledwie 1oC dla łazienek 33C tu dT już jest +3o C Schłodzenie ciała przez kończyny niewykonalne. dla stref brzegowych 35C jeszcze więcej +5oC - Tu już musisz się pocić. i znowu manipulujesz, normowa temperatura dla łazienki to 24C, jeszcze parę lat temu było 25C, chyba nie muszę Ci wyjaśniać, że jest to, po to żebyś nie czuł dyskomfortu gdy wychdzisz nagi i mokry z wody, a te 33C na podłodze też po to, żebyś jak staniesz gołą stopą na podłogę odczuwał przyjemne ciepło, ponad to w łazience nie przebywasz stale, I tutaj kłania się Twoja II zasada termodynamiki!! tak Wielki Manipulatorze dla miejsc pracy w stałej pozycji stojącej (kuchnie) 27C tylko -3oC A ciepło bytowe o bardzo zmiennej wartości? Jak je ujmujesz w obliczeniach? tutaj kłania Ci się, to coś co jest nazywane samoregulacją podłogówki, ale Ty znający doskonale fizykę nie chcesz przyjąć do wiadomości, że gdy wyrównuje się temperatura powierzchni podłogi z temperaturą powietrza przy podłodze nie następuje wymiana ciepła, kolejny raz z rzędu tłumaczę Ci, że w takim przypadku powrót z kotła ma za wysoką temperaturę i automatyka albo wyłącza kocioł albo steruje zaworem trójdrogowym który zamyka zasilanie podłogówki i czeka aż temperatura wody w układzie obniży się na tyle, żeby znowu można było zasilać podłogówkę ciepłą wodą Ile wytrzymasz np. w biurze o temp. podłogi 29oC ???? Jak bardzo zagrożony jest człowiek z chorobami krążeniowymi poddany wielogodzinnej ekspozycji? A starszy człowiek siedzący kołkiem w jednym miejscu? Wszyscy będziemy starzy.... A inni? Po nas choćby potop..... widzisz, a wydawało mi się, że potrafisz czytać ze zrozumieniem, pisałem Ci, że są to temperatury maksymalne, czyli mogące wystąpić rzadko, np. przy bardzo niskich temperaturach zewnętrznych, a tak na marginesie, jeszcze nie spotkałem biura ogrzewanego podłogówką, chociaż nie twierdzę, że tak nie może być ----------------------------- Ja to dopiero jestem zniesmaczony.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 03.02.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Gdybyś moje slowa 1950 czytał z mniejszym ładunkiem złej woli, pewnie byłoby po dyskusji, gdyż generalnie w naszych poglądach znów tak znacznie się nie różnimy. Na Twoje krańcowe naświetlanie sprawy ja odpowiadam krańcowym. Jak w formule telewizyjnej "Sondy", ktorą zapewne chętnie kiedyś oglądaliśmy. Nie dalej jak strona wcześniej próbowałem podsumować dyskusję lecz nie dało się. Nie pozwolę by prześmiewcy i dyletanci mieli ostatnie słowo.... Przytoczę ten post: No to nareszcie powoli dochodzimy do sedna, które tak uporczywie usiłuję niektórym uświadomić i z przyjęciem którego jest taki wielki problem. Sami sie naprowadzacie a jak już, już dochodzi do konkluzji, jest ona gwałtownie odrzucana. Dlaczego? Być może to jest tak, jakby uświadomić sobie, że nas najlepszy przyjaciel może okazać się człowiekiem nie do końca wobec nas rzetelnym. Nikt nie wierzy w taką możliwość, póki sam sie o tym na własnej skórze nie przekona. Zasada ograniczonego zaufania powinna obowiązywać nie tylko w ruchu drogowym. Należy mieć co najmniej świadomość możliwości zagrożenia, po to, by w odpowiednim czasie, odpowiednio zareagować i odpowiednio zdiagnozować objawy. Inaczej stoimy przed ryzykiem postawienia błędnej diagnozy a to już jest katastrofa. Należy mieć tę świadomość po to, by maksymalnie ograniczyć ekspozycję ludzi podatnych, chorych, małoletnich, innych na czynnik potencjalnie szkodliwy. Chronimy wszak najbliższych. Wiemy, że spaliny szkodzą i dlatego nikt nie siedzi w zamkniętym garażu, w którym pracuje silnik samochodu. Nikt nie stoi cały czas obok pracującej mikrofalówki itd. Dlaczego? Bo wiemy, mamy tę świadomość, że może nam to zaszkodzić. Można się sprzeczać, czy lepsze jest ogrzewanie dynamiczne czy mało dynamiczne w naszej strefie klimatycznej. Ja osobiście jestem zwolennikiem ogrzewania maksymalnie dynamicznego jedynie z komponentem stabilizującym z uwagi na dominację okresu przejściowego ze zmienną temperaturą i nasłonecznieniem. Żeby dobrze zrobić podłogowkę, należy mieć pełną, jasną i oczywistą świadomość, że można ją spieprzyć, zrobić źle, przedobrzyć, przesadzić, źle użytkować a tym samym stworzyć zagrożenie dla zdrowia a nawet życia niektórych domowników, a w dłuższej perspektywie dla wszystkich. Zagrożenie to rośnie gwałtownie, gdy ma to miejsce w pomieszczeniach o długim czasie ekspozycji. Ile Waszym zdaniem jest obecni instalacji podłogowych zrobionych optymalnie, lege artis, a ile nieadekwatnych, zrobionych li tylko z powodu zgubnej czasami mody, z zapasem, "na pałę", przez dyletantów? Kto powiąże niektóre powikłania zdrowotne czy nawet zgony z wadliwie wykonanym ogrzewaniem podłogowym czy w ogóle z ogrzewaniem podłogowym? Komu w ogóle przyjdzie do głowy to powiązać? Babcia umarła? No tak, była stara i schorowana....... Czas ekspozycji na czynnik potencjalnie szkodliwy, ostrożność. Dlatego nie zawsze, nie wszędzie i nie dla każdego i nie przez każdego. Jeśli choć w części czytających taka świadomośc powstanie, to moje zmagania i narażanie się na głupie, agresywne docinki miały pozytywny sens. Jeśli nie, był to tylko vox clamantis in deserti - głos wołającego na puszczy, nieskuteczny wobec wyłącznie złej woli dominującej na forum grupy. Były również moje liczne wypowiedzi apelujące trzymanie się zawsze zasady "złotego środka"...... Wyrywacie moje słowa z kontekstu uporczywie zniekształcając ich sens. Pytam się : dlaczego? To wszystko co mam do powiedzenia w tej sprawie. Howgh! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.02.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 deserto- na pustyni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 03.02.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 polskie powiedzenie, polski odpowiednik to "puszcza". Puszcza a pustynia w tym kontekście to jedno i to samo - "puszcza" ma tu znaczenie pustkowia .Zajrzyj sobie do Miodka i porzy okazji np. do Kopalińskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts