wicekK 13.06.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Mam pytanie do użytkowników podłogówki - czy sprawdza się przy dużych mrozach? Bo 2 osoby ostanio straszyły mnie, że nie jest wystarczajaco wydajna i trzeba sie dogrzewać kaloryferami. Wydaje mi się to raczej dziwne, gdyby dom był porządnie ocieplony z wentylacja mechaniczną. Z wydajnością podłogówki jest tak jak z kaloryferami : za małe nie dogrzeją . Różnica polega na tym , że kaloryfer możesz zastąpić większym - podłogówki nie poprawisz . A prawidłowo policzona i wykonana nie powinna mieć problemów z dogrzaniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.06.2008 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Jak ktoś MUSI - to "wyciśnie" z podłogówki i 80W/1m2Zazwyczaj pracuje ona między 20 a 40W.Pokoik 3 x 4 x 40W = 480W zamieniane na ciepło. To blisko 500J w każdej sekundzie.Jak domek dobrze otulony jaką kołderką i ciepełka nie traci - to podłogowe sobie radzi.Podłogówka nie jest "szybka".Podłogówka jest wydajna.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 14.06.2008 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Adamie, nie chodzi mi o szybkość podłogówki (he he - tylko to zrozumiałam z tego co napisałeś), tylko, żeby w zimie było nam w domu przyjemnie bez dodatkowych źródeł ciepła. Ale rozumiem, że skoro jest wydajna, to dobrze zrobiona da sobie radę, tak? Przy okazji chciałabym wrócić do zapytania, które kiedyś Ci zadalam - mianowicie czy podjąłbyś się wykonania instalacji went. mechanicznej z odzyskiem ciepła i może podłogówki u mnie w domu - woj warmińsko-mazurskie. Jeśli tak, to prosze o kontakt na priv, podaj swój adres i co mam Ci przesłać, żebyś móg oszacować koszt wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.06.2008 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Poszło na PW.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 14.06.2008 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Im większa przestrzeń, tym lepiej dla podłogówki. szczera prawda, np. w super/hipermarketach. widział tam ktoś kaloryfery ? a metrów wzdłóż, szerz i wzwyż od groma. Ciepło zimą jednak mają ... Inny przykład to niektóre kościoły ( te z podłogóką ), tylko tam to chyba bieda, bo załączają ją na 15 minut przed mszą, chyba na półgodziny Jak będziesz w super/hiper to spójrz do góry. Na podłogówkę to nie wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 18.06.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 "Jak będziesz w super/hiper to spójrz do góry. Na podłogówkę to nie wygląda." dokładnie Ja podłogówkę dam tam gdzie glazurę (łazienki, kuchnia), a na pewno nie chcę jej w całym domu. Może jestem staroświecki i może mężczyzna tego nie powinien mówić, ale po domu chodzę w pantoflach bo lubię więc parkiety czy dywany nie są dlamnie zbyt zimne. Natomiast nie wyobrażam sobie zimnych płytek w łazience. Do zalet podłogówki należy zwiększenie powierzchni użytecznej przez brak grzejników ale psuje się komfort pomieszczenia w wyniku braku cyrkulacji powietrza no i co jak co ale parkiet na podłogówce to nieporozumienie a lubię drewno w salonie. Widziałem całe domy w podłogówce, całe w terakocie, efekt wyglądały jak przestrzeń handlowa w markecie a nie przytulny dom a do tego ten pogłos od płytek przy kinie domowym. Wiem, że ty raczej chwalą to rozwiązanie ale dla równowagi przyda się i mój głos podłogówka TAK, ale zależy gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 18.06.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 a to dlaczego? rozumiem ze to taki osobisty przesad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 18.06.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 bo izolacje daje się pod podłogówkę a nie na nią, to , że ludzie tak robią nie zmienia faktu, że to pogarsza jej sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.06.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 bo izolacje daje się pod podłogówkę a nie na nią, to , że ludzie tak robią nie zmienia faktu, że to pogarsza jej sprawność. A o ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 18.06.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 bo izolacje daje się pod podłogówkę a nie na nią, to , że ludzie tak robią nie zmienia faktu, że to pogarsza jej sprawność. juz sSiwy sie dobrze zapytal.. ale moze jakis dane..bo wiesz tak to sobie mowic mozna.. czyli Ci co maja i uzywaja i nie zauwazaja ze jest zimniej/drozej itd to co omamy maja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 18.06.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 psuje się komfort pomieszczenia w wyniku braku cyrkulacji powietrza jak to rozumieć? znaczy przy podłogówce kurz nie lata w powietrzy i to źle? poza tym, wskazane uwagi to z doświadczenia ("widziałem całe domy") czy domiemania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.06.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 psuje się komfort pomieszczenia w wyniku braku cyrkulacji powietrza jak to rozumieć? znaczy przy podłogówce kurz nie lata w powietrzy i to źle? poza tym, wskazane uwagi to z doświadczenia ("widziałem całe domy") czy domiemania? To chyba jakieś nowatorskie rozwiązanie, którego nie znam. Do tej pory myślałem, ba - byłem pewien, ze za cyrkulację powietrza odpowiada wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.06.2008 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Jakiś wszystkodobrzewiedzący i nienaprawialny... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 18.06.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Jeden ciekawy punkt się pojawił w tej dyskusji - chodzi o dywan. Bardzo lubię gdy na podłodze leży jakiś dywan, poza tym przy gołej podłodze i dużym pomieszczeniu często powstaje nieprzyjemne echo, dywan znacznie polepsza 'akustykę' pomieszczenia. Czy dywan na podłogówce jest dopuszczalny? Oczywiście mam na myśli dywan prawdziwy, a nie jakąś cieniutką wykładzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 18.06.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Pod dywanem bardzo się nagrzewa. Pewnie jak jest bardzo duży to izolując powoduje pogorszenie wydolności podłogówki. Więc dywaniki raczej nie duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 19.06.2008 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 kosmo77. Taki bieżniczek sobie daj. Są takie: 0.6 x 0.8 m. ---------------------------- Widzę, że jak ktoś pozwoli sobie mieć inne zdanie, niż powszechnie obowiązujące wśród "mądrali" , to cała reszta lży go do skutku. Jedni bardziej inteligentnie i "naukowo", drudzy w sposób niewybrednie obraźliwy. Efekt wynika z sumy agresji: nec Hercules contra plures. ---------------------------- kosmo77. Zapomnij o "persach". o pięknych parkietach, o kwiatach w donicach stojących na posadzce i o innych pięknych anachronizmach......... Masz mieć podłogówkę wszędzie, albo jesteś zdaniem wielu obecnych w tym wątku, skończony dupek. ---------------------------- A może jednak należy pozostać przy swoim zdaniu, postąpić zgodnie ze swoją naturą i potrzebami, a nie kierować się owczym pędem i zafundować sobie i innym jakiekolwiek niezmienialne w bliższej lub dalszej przyszłości rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 19.06.2008 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Witamy głównego krytyka ogrzewania podłogowego po ponad 2 tygodniach nieobecności na Forum . kosmo77. Zapomnij o "persach". o pięknych parkietach, o kwiatach w donicach stojących na posadzce i o innych pięknych anachronizmach......... Masz mieć podłogowkę wszędzie, albo jesteś zdaniem wielu obecnych w tym wątku, skończony dupek.Czy oferując grzejniki rozczulasz się też nad tym, że w domu, w którym one będą skutecznie pracowały właściwie zbędne są piękne piece kaflowe, kominki? Czy posiadacz nowoczesnego samochodu tęskni za misternie zdobioną lektyką noszoną przez 4 niewolników? Czy w domu z wentylacją mechaniczną z odzyskiem ciepła będziesz rozczulał się nad brakiem "pięknych" kominów wentylacyjnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 19.06.2008 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 mylisz się HenoK kilkakroć. Wiele miesięcy nie uczestniczylem w "debacie". Nie jestem krytykiem "podłogówki" lecz zwracam uwagę na zagrożenia, jakie może ona z sobą nieść, w razie jej stosowania w pomieszczeniach dłuższego przebywania i pracy. Pisząc o podłogówce nie oferuję grzejników. O grzejnikach wspominają wyłącznie moi adwersarze. Ostatnie zdanie to manipulacja i zniekształcające przerysowanie problemu. Ale masz do tego pełne prawo. Grzejniki to nie lektyka. Wręcz przeciwnie, podłogówka to powolna mułowata lektyka a grzejniki to samochód a niektóre z nich to nawet Formuła I jeśli chodzi o szybkość i precyzję grzania. A za czym jestem? Jestem za dynamicznym ogrzewaniem polączonym z rekuperacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasp-berry 19.06.2008 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 rurki w podłogówce Pytanie do tych, co mają lub się znają: jakie rurki są najlepsze do podłogówki?? Znajomy facet od ogrzewań polecił firmę WIRSBO, znalazłam trochę w necie: http://systemlodz.pl/wp-content/themes/system/pdf/wirsbo-poradnik.pdf A może to nie ma znaczenia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.06.2008 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Podręcz szukaczkę. Z 1000 razy było o wyższości jednej rurki nad inną! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts