Depi 21.12.2008 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Widzicie jakieś przeciwwskazania? Widzimy. Ogrzewanie garażu to kosmiczny pochłoniacz pieniędzy. No ale jak kogoś stać... A co do podłogówki w sypialniach - nie jest za ciepło jak całe ciało jest na wysokości .5 metra? Pomiędzy tym ciałem, a źrodłem ciepła jest łóżko. Łóżko, z domyślnie instalowanym na nim materacem, jest raczej niezłym izolatorem, więc realnie nie będzie temu ciału wcale cieplej. No ew. tym członkom, które wystają poza obrys ww. łózka. Ja u siebie robię tak, że w miejscu, gdzie ma stać nasze łoże rurki nie dochodzą do poziomu głowy. Tak na wszelki wypadek (a przy okazji będzie łatwiej, bo te głowy w takiej wnęce będą, a wnęki się upierdliwie układa, a że robię to sam, to jest to dla mnie argument ). Nota bene układanie podłogówki to chyba najfajniejsza robota, za jaką się wziąłem na budowie. Fajniejsza nawet od odkurzacza centralnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 21.12.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Widzicie jakieś przeciwwskazania? Widzimy. Ogrzewanie garażu to kosmiczny pochłoniacz pieniędzy. No ale jak kogoś stać... W garażu na dwa samochody (60m2) rurki położone są dużo rzadziej niż w domu (zgodnie z projektem), garaż jest dobrze ocieplony i odizolowany od reszty domu (ocieplony strop i ściany sąsiadujące z resztą domu). Dodatkowo sterowany jest mechanicznym (koszt około 100 pln) termostatem, gdzie ustawiona jest temperatura 12C. Kilkadziesiąt metrów rurek zastępuje kaloryfer(lub dwa - nie liczyłem), jakimi musiałbym ogrzewać garaż. W łazienkach kaloryfery łazienkowe to dodatkowe pętle podłogówki - nie są gorące, są wystarczająco ciepłei by wysuszyć na nich ręczniki (służą też jako wieszaki). Zatem całą instalacja jest niskotemperaturowa - a koszty - pierwszy sezon - zobaczymy. Na marginesie mój kolega od 5 lat ma podłogówkę w całym domu - również w sypialniach. Do dziś jest bardzo zadowolony - nie zauważyłem by źle się wysypiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 21.12.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Widzicie jakieś przeciwwskazania? Widzimy. Ogrzewanie garażu to kosmiczny pochłoniacz pieniędzy. No ale jak kogoś stać... W garażu na dwa samochody (60m2) rurki położone są dużo rzadziej niż w domu (zgodnie z projektem), garaż jest dobrze ocieplony i odizolowany od reszty domu (ocieplony strop i ściany sąsiadujące z resztą domu). przeciwwskazaniem może być jeszcze szybko korodujące nadwozie od tego syfu z drogi w zimie druga sprawa to czemu wydawać kasę na ocieplenie i odizolowanaie garażu skoro utrzymuje się w nim 12 stopni - juz na to ogrzanie będziecie pruć poduszki z kasą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 21.12.2008 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 druga sprawa to czemu wydawać kasę na ocieplenie i odizolowanaie garażu skoro utrzymuje się w nim 12 stopni - juz na to ogrzanie będziecie pruć poduszki z kasą Utrzymywanie 12 st w garażu ma sens - tworzy bufor między zewnętrzem a wnętrzem, obnizajac dT. Ale moim zdaniem jest to nader kosztowne - mój garaż by potrzebował ca. 2000W, które by non-stop uciekały przez bramy garażowe. MSZ nie ma to uzasadnienia _ekonomicznego_. Ale jak kto lubi mieć ciepły samochód rano, to nie ma wyjścia. To trochę tak, jak z cyrkulacją - komfort kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 21.12.2008 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Podłogówka zaprojektowana została w garażu na 12 stopni (sam nie projektowałem, robił to fachowiec) - nie ma zapewne żadnych przeciwskazań, by na termostacie użyć pokrętła i ustawić temperaturę na np 7C lub mniej - grunt by nie dopuścić do zamarznięcia - inaczej byłoby po słoikach z przetworami (garaż pełni też funkcję pomieszczenia gospodarczego - nie mam piwnic). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.12.2008 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Podłogówkę mam od kilku tygodni.I bardzo się cieszę z tej decyzji.Jest fajnie cieplututko - nie za ciepło, ale odczuwalny komfort jest świetny.Przy grzejnikach przypuszczam, że mogłabym mieć problem z ogrzaniem salonu z antresolą z oknami do podłogi. To był dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altaries 22.12.2008 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 podlogowki nie mam (jeszcze) ale bede miec w calym domu na 100%. na dodatek ze wzgledu na antresole i klatke schodowa mozliwe, ze na pietrze bedzie na tyle cieplo, ze ogrzewanie bedzie sobie tam chodzic na niskich parametrach lub... wcale co do garazu... u mnie jest to odrebny budynek jesli chodzi o parter (ok. 2 metry od domu) ale polaczony na pietrze (korytarz i dach). bedzie dobrze ocieplony, grzac w nim nie zamierzam wcale i stad mam pomysl, by podlogi na gruncie w ogole nie ocieplac. poniewaz temperatura gruntu w obrebie zabudowan juz na niewielkiej glebokosci utrzymuje caly rok podobna wartosc (powiedzmy: 8-10 stopni), licze na przyjemny chlodek latem i temperature powyzej zera zima. w garazu nie bedzie instalacji wodnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 22.12.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Widzicie jakieś przeciwwskazania? Widzimy. Ogrzewanie garażu to kosmiczny pochłoniacz pieniędzy. No ale jak kogoś stać... W garażu na dwa samochody (60m2) rurki położone są dużo rzadziej niż w domu (zgodnie z projektem), garaż jest dobrze ocieplony i odizolowany od reszty domu (ocieplony strop i ściany sąsiadujące z resztą domu). przeciwwskazaniem może być jeszcze szybko korodujące nadwozie od tego syfu z drogi w zimie druga sprawa to czemu wydawać kasę na ocieplenie i odizolowanaie garażu skoro utrzymuje się w nim 12 stopni - juz na to ogrzanie będziecie pruć poduszki z kasą Pragnę zwrócić Waszą szanowną uwagę, chłopcy, że pytanie nie było: czy ogrzewać garaż, tylko: jeśli ogrzewać (decyzja podjęta, styro obecny), to czy podłogówką A po co izolować garaż to chyba oczywiste jest? Bo w domu ma być więcej niż 12 st. na przykład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 22.12.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 druga sprawa to czemu wydawać kasę na ocieplenie i odizolowanaie garażu skoro utrzymuje się w nim 12 stopni - juz na to ogrzanie będziecie pruć poduszki z kasą Utrzymywanie 12 st w garażu ma sens - tworzy bufor między zewnętrzem a wnętrzem, obnizajac dT. Ale moim zdaniem jest to nader kosztowne - mój garaż by potrzebował ca. 2000W, które by non-stop uciekały przez bramy garażowe. nie prawda, no chyba że w ogóle nie ogrzewasz garażu, jeżeli grzejesz to jest wsio ryba czy grzejesz grzejnikiem czy też podłogówką, a tak prawdę mówiąc, garaż normowo grzeje się do + 5C MSZ nie ma to uzasadnienia _ekonomicznego_. Ale jak kto lubi mieć ciepły samochód rano, to nie ma wyjścia. To trochę tak, jak z cyrkulacją - komfort kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 22.12.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Na pewno to zalezy od projektu i jego wykonania, ale ja mam garaz 2-stanowiskowy w bryle domu, mam w nim kaloryfer, ale nigdy nie grzałem, bo nie ma po co. Temperatura 10 st i wiecej, codziennie jest nieco dogrzewany przez stygnące silniki samochodów. W układaniu podłogówki w garażu nie widze większego sensu. Chyba też wykonanie całego podłoża musi byc ekstra mocne, bo przecież obciążenia przy samochodzie sa większe.Podłogówka ogólnie to fajne dobro z tym tylko, że konfliktuje się z rodzajem podłogi. Nie chcę otwierać dyskusji na ten temat, bo sa na to oddzielne tematy na forum, ale generalnie tam, gdzie i tak ze wzgledów dla mnie funkcjonalnych daje płytki (hall, kuchnia, łazienki) - dałem podłogówkę. Tam, gdzie chcę mieć porządny parkiet, ida kaloryfery. Podłogówka wodna ma dla mnie jedną wadę techniczną - potrzebuje miejsca w grubości podłogi. U mnie na piętrze miałem ograniczana wysokość wylewki i nie mogłem przez to dać podłogówki w dwóch pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 22.12.2008 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Pragnę zwrócić Waszą szanowną uwagę, chłopcy, że pytanie nie było: czy ogrzewać garaż, tylko: jeśli ogrzewać (decyzja podjęta, styro obecny), to czy podłogówką A po co izolować garaż to chyba oczywiste jest? Bo w domu ma być więcej niż 12 st. na przykład? spoko spoko dziewczyna tak przy okazji zaistnienia takowegoż tematu stwierdzamy aspekty zastosowanych technologii i wybranych rozwiązań a poważnie to jak poprzednik napisał - utrzymywać na plusie lecz niedużym więc starczy kaloryferek (moim zdaniem) - niski koszt i bez problemów posadzkowych - znaczy się kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R.A.F. 24.12.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 Witam, ja trochę z innej beczki. Podjąłem decyzje narazie o wykonaniu podłogówki na parterze i w łazience na poddaszu. Kocioł będzie gazowy kond. i kominek z płaszczem wodnym. Tak się zastanawiam czy jak napalę w kominku to po jakim czasie odczuję na parterze, że podłoga zaczyna grzać (wzrośnie temp. w pomieszczeniach). Zastanawiam czy rozwiązaniem takiego tematu byłoby ustawienia sterownika od kominka na max np. 50st., żeby wydłużyć czas spalania drewna i uzyskać efekt oddawania ciepła przez podłogę. Hmm, czy sie tak da w praktyce i czy ma to sens, albo czy nie zrezygnować w takim ukladzie z kominka z płaszczem wodym. Co lepsze?. Proszę o opinię, może ktoś ma doświadczenia z takim rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 26.12.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 Gdzies już widziałam te dane, nie mogę teraz znaleźć - jaka jest zalecana maksymalna długość rurki (pętli) w ogrzewaniu podłogowym, by działało efektywnie? Niedługo mi to będzie potrzebne i jak na złość zapomniałam zapisać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 27.12.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 100-120mb.Było nawet w tym wątku na 1 albo 2str. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.12.2008 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Optymalnie to 70 mb, 100-120 to max ! A max to nie jest optymalny według mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość justyna_m 29.12.2008 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 A ja tak z innej beczki ... u nas zaplanowaliśmy podłogówkę na całości czyli 150mkw powierzchni domu. Dom parterowy, na podłogach będą kafle (łazienki, kuchnia, korytarz) a na pozostałych powierzchniach panele przeznaczone na ogrzewanie podłogowe (prawdopodobnie firmy WITEX). Dom będzie ogrzewany gazem, piec kondensacyjny z zasobnikiem - MOJE PYTANIE: czy ktoś z Was grzeje właśnie takim paliwem - czy jest to ekonomiczne??? boimy się, że koszta nas zjedzą a mamy jeszcze czas aby zaplanować alternatywną metodę. Proszę wypowiedzcie się na ten temat. Czyli o kosztach ... bardzo proszę. Justyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 29.12.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Gaz z sieci czy butli,jeśli tan pierwszy proponuję pozostać przy piecu kondensacyjnym jesli z butli to oczywiste że pompa ciepła.Jak podawałem w innym wątku koszt miesieczny grzania pompą u mnie w domu o pow.uzytkowej 168 m2 to 140 zł/miesiąc średnio w okresie grzewczym za XI 07 - XI 08. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość justyna_m 29.12.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Mamy gaz z sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 29.12.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 No to odpowiedź jest jw.Kusi jednka pompa ciepła przy podłogówce w całym domu oj kusi lecz koszt to ok.40-50 kzł z odwiertami pinowymi.Koszt dobrego pieca kondensata to 15-20 kzł ( może przesadziłem w górę ale tak miałem wstepnie wycenioną dobry kocioł z wszelką automatyką i bajerami ).Proponuję przeliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość justyna_m 29.12.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Przyznam się, że w ogóle nie interesowaliśmy się pompą ciepła wstyd się przyznać. Poczytam, popytam ... do marca mamy czas - później już podłogówkę kładą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts