Gość justyna_m 31.12.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 strasznie duże rachunki u nas 150mkw i tak samo 24 beton komórkowy i 12 styropian. Piec co prawda będzie kondensacyjny. Mam nadzieję, żę max 400zł u nas będzie. i cytat z Waszego Dziennka Budowy POMPA CIEPŁA ODPADŁA W PRZEDBIEGACH Mój mąż już zaliczył firmęw Koszalinie ... powalił nas koszt 65tyś KIEDY TO SIĘ ZWRÓCI???????? nawet jak gaz podrożeje ... NIE NIE NIE dla tak wysokich kosztów Zostaje gaz i piec kondensacyjny Nadzieję oczywiscie możesz mieć, ale obawiam się, że przy Waszym domu (parterowy, rozbudowana bryła budynku, wiele mostków cieplnych, standardowe ocieplenie ścian - 12cm) zmieszczenie się w takiej kwocie przy gazie będzie trudne. Parę decyzji, które mogą zmienić zapotrzebowanie na ciepło w waszym budynku jeszcze przed Wami - grubość ocieplenia w posadzce i na stropie. Akurat w waszym domu są to bardzo istotne elementy (budynek parterowy). Podejmowanie decyzji na podstawie oferty cenowej z jednej firmy to zły pomysł. Jeżeli mielibyście oferty od minimum 5 wykonawców, prawdopodobnie zupełnie inaczej by to wyglądało (poszukajcie na Forum - instalację z pompą ciepła dla domu podobnego do Waszego można spokojnie wykonać za kwotę 30 - 50% niższą). Druga sprawa, że zmiana decyzji odnośnie ogrzewania na tym etapie nie jest najlepszym pomysłem (wykonane przyłącze gazowe, wykonany komin do pieca gazowego). Pozostaje nam mieć nadzieję w przyszłym tygodniu Vaillant ... i Viesssmann - zobaczymy co nam powiedzą. A jak nie to trzeba będzie się pogodzić z tymi kosztami. (na podłogę dajemy 10cm, wełna 25 na poddaszu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 31.12.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 przyszłym tygodniu Vaillant ... i Viessmann szczególnie ten 2 powali cię na miejscu Przewidujesz duże rachunki - trzeba było pokombinować na początku budowy, podczas wybierania projektu, ocieplania domu Wiem wiem - też rozpoczęliśmy budowę domu który nam się podobał Szok przeżyłem po przestudiowaniu projektu ogrzewania - 140W/m - i to jest współczesny budynek? Ale nie martwię się. Pokombinowałem, dociągnąłem gaz - dla swojej własnej wygody (etat palacza nie dla mnie) i może będzie dobrze - może wyjdzie 3 litrow w każdym razie życzę powodzenia i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1707 31.12.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Jak na razie to ja nie jestem do końca zadowolony z podłogówki ! Mam 3 pętle - kuchnia 40 m i pozostałe 2 po ok. 60 m. Czytałem uważnie forum i nie jest to za dużo. Mam jedno podejrzenie, ale nie jestem fachowcem w tej dziedzinie więc pytam. Cała instalacja chodzi na jednej pompie. Czy powinna być osobna pompa do podłogówki ? A może jest zapowietrzona ? Nie grzeje cała powierzchnia - połowa jest zimna !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 31.12.2008 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Dzisiaj powalił mnie tekst kolegi o miłym ciepełku w domu ... ma 20 st. Mogę powiedzieć że u mnie też jest miło bo temp. w domu = 0 st. Jestem z tych osób co lubią chłodek i 20 st. to akurat, ale żeby o tym mówić ciepełko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 31.12.2008 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Odbiegając od tematu podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 31.12.2008 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Jak na razie to ja nie jestem do końca zadowolony z podłogówki ! Mam 3 pętle - kuchnia 40 m i pozostałe 2 po ok. 60 m. Czytałem uważnie forum i nie jest to za dużo. Mam jedno podejrzenie, ale nie jestem fachowcem w tej dziedzinie więc pytam. Cała instalacja chodzi na jednej pompie. Czy powinna być osobna pompa do podłogówki ? A może jest zapowietrzona ? Nie grzeje cała powierzchnia - połowa jest zimna !!! To bierz za kołnierz wykonawcę i niech spowoduje, żeby wszystko działało jak należy. Przecież za to brał pieniądze, żeby grzało wszędzie, a nie na połowie powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 31.12.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Cała instalacja chodzi na jednej pompie. Czy powinna być osobna pompa do podłogówki ? A może jest zapowietrzona ? Nie grzeje cała powierzchnia - połowa jest zimna !!! masz tylko podłogówkę? Która połowa jest zimna? podłogówka powinna raczej mieć swoją pompę. Jedna pompa na cały układ CO to raczej troszkę mało jeżeli masz też grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 01.01.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Mogę powiedzieć że u mnie też jest miło bo temp. w domu = 0 st. Jestem z tych osób co lubią chłodek i 20 st. to akurat, ale żeby o tym mówić ciepełko? A ja 20 "C przy podłogówce odbieram jako "ciepełko" właśnie, przy 19 'C nie czuję chłodu. Ale to kwestia rozkładu temperatur. Przy grzejnikach jest inaczej-gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1707 02.01.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Grzeje tylko początek podłogówki. Mam też 10 grzejników i czasem zbiera się w nich powietrze - więc podłogówka jest chyba zapowietrzona.Należy dodać, że rozdzielacz jest w piwnicy i odpowietrzenie jest trudniejsze.Zastanawiam się tylko czy ktoś ma podłogówkę z grzejnikami i wszystko pracuje na jednej pompie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 02.01.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Zastanawiam się tylko czy ktoś ma podłogówkę z grzejnikami i wszystko pracuje na jednej pompie ? Mój sąsiad na przykład. Na jednej pompie (nieco większej) jest podłogówka grzejniki i boiler. Podłogówki ma mało na rtl-ach Ale biorąc pod uwagę charakterystykę podłogówki i grzejników wskazane byłyby oddzielne pompy jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.01.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Należy dodać, że rozdzielacz jest w piwnicy i odpowietrzenie jest trudniejsze. Kto wymyślił takie cudo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.01.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 rozdzielacze do grzejników w piwnicy to widziałem, poprawnie funkcjonująceale rozdzielacz do podłogówki w kondygnacji poniżej to chyba głupota, co? bo jak to później odpowietrzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.01.2009 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 rozdzielacze do grzejników w piwnicy to widziałem, poprawnie funkcjonujące ale rozdzielacz do podłogówki w kondygnacji poniżej to chyba głupota, co? bo jak to później odpowietrzyć?Podobno rurki o małej średnicy się da. Tylko trzeba to robić ręcznie - każdą pętlę osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 22.02.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Witam. Całą zeszłą "zimę" grzałem podłogówkę przy pomocy kominka z PW (przez wymiennik), teraz grzeję kotłem gazowym. Podłoga jest w dotyku obojętna (ok.27-30 stopni), temperatura w domu 21-22 stopnie. Nigdy nie marzłem. Instalacja jest położona w całym domu także w garażu (mocno skręcony ze względu na samoregulację) i pod skosami (okna mi nie parują). Spalanie gazu ziemnego (o różnej jakości - tak wychodzi z opisu na FV) na poziomie 3,5m3 na dobę. W kolejnym domu też "popełniłbym" podłogówkę. No dobra, musze to odszczekać. cos się nagle s.....o U mnie miało być złoto ok 3-4 m3 na 24h. Jest 9m3 na 24h. Dom 122 m2 + garaż 24m2 Brak ocieplenie pomiędzy garażem a domem. Garaż ok 10c Ściany zew, 24 gazobeton 500 24cm spoina tradycyjna Okna 6 komorowe, 3 -szybowe Podłoga 22cm styro Dach 35cm wełny Reku Storkair CWU 55c 2 razy na dobe po 1h CWU bez cyrkulacji. Dom zadana 21c Piec WOLF CGB 20 Brak mieszacza MM Wszędzie podłogówka 2 rozdzielacze po 1 na poziom. BM (moduł sterujacy) dopuszcza spadek temperatury z 21 do 19c!!! potem grzeje do 22,5c ustawienia. zadana 21c krzywa 0,4 wpływ pomieszczeń "on" wie ktoś o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juni 24.02.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Ja przepraszam, ze wtrącam swoje trzy grosze, zwłaszcza że laikiem całkowitym jestem (póki co) w temacie podłogówki... Przeczytawszy cały wątek - a jesteśmy obecnie na etapie ustaleń co do ogrzewania - generalnie jestem ZA podłogówką w całym domu. Jedynie bogusław wprowadził trochę zamieszania. Zerknęłam przed chwilą na stronę REGULUS.com.pl i co się okazuje? Właściciel firmy też ma na imię BOGUSŁAW Cóż za zbieg okoliczności. Jeśli jest to jedna i ta sama osoba, a wszystko na to wskazuje, chyba nie mam już watpliwości co do ogrzewania podłogowego w całej chacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 24.02.2009 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Co Ty gadasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.02.2009 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Bardzo ciekawa argumentacja..... Powtórzmy. Skoro ja jestem Bogusław a właściciel Regulusa też ma na imię Bogusław to należy zrobić podłogówkę w całym domu..... ----------- Ja akurat też mam podłogówkę w części domu o czym zresztą pisałem. Ale u mnie podłogówka wspomaga miejscami grzejniki a nie odwrotnie. I mając szybkie, dynamiczne, nie wymagające wygibasów elektronicznych w sterowaniu ogrzewanie, na łeb na szyję biję czystych podłogówkarzy w CAŁOROCZNYM KOMFORCIE CIEPLNYM> JESTEM JAKO LEKARZ PRZECIWNIKIEM MONTOWANIA PODŁOGÓWKI W MIEJSCU WIELOGODZINNEJ PRACY I CAŁODZIENNEGO PRZEBYWANIA. W takich miejscach istnieje zagrożenie nasilenia chorób układu krążenia oraz pogorszenia skuteczności pracy umysłowej. I nie chce mi się już setny raz tłumaczyć dlaczego tak uważam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 24.02.2009 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 JESTEM JAKO LEKARZ PRZECIWNIKIEM MONTOWANIA PODŁOGÓWKI W MIEJSCU WIELOGODZINNEJ PRACY I CAŁODZIENNEGO PRZEBYWANIA. W takich miejscach istnieje zagrożenie nasilenia chorób układu krążenia oraz pogorszenia skuteczności pracy umysłowej. Pozdrawiam Ale te problemy wynikają z faktu, że w podłogówce płynie woda, czy że temperatura podłogi wynosi 23-26 stopni Celsjiusza? Czy mógłbyś podać jakieś wiarygodne źródło badań potwierdzających Twoje tezy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 24.02.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Bogusław czuwa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik76 24.02.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Witam!!! Korzystając z obecności… P. Bogusława. CHCĘ MU PODZIĘKOWAĆ !!! Wypowiedzi P. Bogusława na tym forum pomogły mi podjąć decyzję o wyborze „grzejników” Można powiedzieć że mnie ...„wyleczył”… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts