Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość Rodzinka

Recommended Posts

Murzinek Bambo"

W Africe miyszko Bambo, Murzinek,

Blank czorny, mały lokaty synek.

Czorno mo matka, łojca czornego,

Ujka i ciotka, dziadka i ...kożdego.

Mo piykno chałpa - by ją zbudować

trza mieć patyki, deski i trowa.

Bo przeca lepszyj chałpy nie trzeba

Jak sie rok caly hajc leje z nieba.

Bestuż to nagie są Afrykony

A mało kery je łobleczony.

Bestuż fest dużo sie uszporują

Bo czopek, mantli...nic niy kupują.

Bambo Murzinek to mądry synek....

Pozdrawiam wszystkich miłych

Bogusław

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I jeszcze: wiecie, ile ludzie potrafią "dać" w podłogówkę, żeby jednak to

ciepło odczuwać ? A tak około 40 st. C...o czym sami pisali na forum.

nie wierzę, że ktoś może mieć temperaturę podłogi = 40 C, [/b]

taka temperatura wody pod prysznicem, dla większości ludzi jest za duża,

po prostu parzy skórę,

a Ty piszesz o takiej temperaturze podłogi :o :o :o

to se ne da Pane Havranku :roll:

A tak z ciekawości: gdzie się podziewa reszta tej temperatury ?

Nie wierzysz w możliwości niektórych ? Nie doceniasz ludzi....

Wszystko zrobią, byleby tylko poczuć przyjemne ciepło ...

I nikt im tego nie zabroni. Tyle. Pozdrawiam

część wraca do kotła,

nie sądzisz chyba, że temperatura powrotu wynosi 0 C, przy temperaturze zasilania 40 C,

ta różnica nie wychodzi 40 C, ale zaledwie 7-10 C,

przy prawidłowo wykonanej podłogówce,

więcej może wynosić gdy ktoś niedouczony np. da pętle o długości 150 m,

generalnie, im pętla krótsza tym powrót wyższy,

a część ciepła jest kumulowana w płycie podłogowej i oddawana wtedy gdy jest to potrzebne,

...a gdzie się podziewa reszta temperatury z 5 litrów wrzątku, który dolejesz sobie do wanny o temperaturze 38 st C? Zmień kategorie myślenia na energetyczne.
Nie wierzysz w możliwości niektórych ? Nie doceniasz ludzi....

I nikt im tego nie zabroni. Tyle.

A coś Ty taki faszysta? Zabronić zakazać zaregulować.... Czy uważasz również, że należy nakazać zamurowanie wszystkich okien znajdujących się powyżej I piętra ze względu na niebezpieczeństwo upadku.... no i samobójców? Dynamika rozwoju jest proporcjonalna do różnorodności testowanych rozwiązań.... Podziękuj tym, którzy byćmoże z narażeniem życia testują je dla potomnych :)

Nie mogłem się powstrzymać. :lol:

Każde ogrzewanie może być dla kogoś szkodliwe, bo to zależy od uwarunkowań osobniczych.

A czy ogrzewanie podłogowe jest bardziej szkodliwe od innych? Raczej nie, bo gdyby tak było, to istniał by zakaz stosowania takiego w szpitalach, a zgodnie z Ustawą MZ o ZOPZ i „szpitalach”, istnieje tylko zakaz stosowania ogrzewania sufitowego. Powiem więcej, ustawodawca, określił, że kaloryfery mogą być szkodliwe na oddziałach psychiatrycznych i zalecił stosowanie ogrzewania podłogowego. :roll: Czyli w niektórych przypadkach kaloryfery sa bardzo groźne dla zdrowia, a nawet niebezpieczne. 8)

A historycznie ujmując, to:

Centralny Szpital Kliniczny MSWiA w Warszawie

Obiekt zbudowano wg najnowszych wzorów europejskiego budownictwa szpitalnego zastosowano m. in. ogrzewanie podłogowe sal chorych, oświetlenia kopułowe sal operacyjnych….

A wybudowano go w 1954r! :o

nie sądzisz chyba, że temperatura powrotu wynosi 0 C, przy temperaturze zasilania 40 C, (....)

a część ciepła jest kumulowana w płycie podłogowej i oddawana wtedy gdy jest to potrzebne,

Naprawdę nie sądzę, żeby miało wracać 0 st.C....

Czy robiono jakieś badania, jak grubość płyty podłogowej wpływa na

ekonomię ogrzewania ? Czy np. zastosowanie płyty b. grubej (np. 25 cm)

jest korzystne w związku z tą akumulacją, czy raczej należy dążyć do jak

najcieńszej, byleby tylko wystarczająco wytrzymałej ?

I jeszcze jedno dziwne pytanie : czy badano, jak zachowuje się podłogówka

po przykryciu rur styropianem rozsądnej grubości ? Czy zachodzi wtedy

oddawanie ciepła w górę, czy zupełnie nie ?

I nikt im tego nie zabroni. Tyle.

A coś Ty taki faszysta? Zabronić zakazać zaregulować.... Czy uważasz również, że należy nakazać zamurowanie wszystkich okien znajdujących się powyżej I piętra ze względu na niebezpieczeństwo upadku.... no i samobójców? (...)

Przeczytaj uważnie : "i nikt im tego nie zabroni"

Co nie znaczy: "trzeba tego zabronić !" Wręcz przeciwnie.

Proszę o nie przekręcanie znaczenia moich wypowiedzi.

"Nie doceniasz ludzi....

I nikt im tego nie zabroni.

Zrozumiałem tę wypowiedź jako tesknotę za tym aby również tutaj ustawodawca wetknął swój nos. Stąd moje pytanie.

Co nie znaczy: "trzeba tego zabronić !" Wręcz przeciwnie.
... a jeśli tak to :)

Nie mogłem się powstrzymać. :lol:

Każde ogrzewanie może być dla kogoś szkodliwe, bo to zależy od uwarunkowań osobniczych.

A czy ogrzewanie podłogowe jest bardziej szkodliwe od innych? Raczej nie, bo gdyby tak było, to istniał by zakaz stosowania takiego w szpitalach, a zgodnie z Ustawą MZ o ZOPZ i „szpitalach”, istnieje tylko zakaz stosowania ogrzewania sufitowego. Powiem więcej, ustawodawca, określił, że kaloryfery mogą być szkodliwe na oddziałach psychiatrycznych i zalecił stosowanie ogrzewania podłogowego. :roll: Czyli w niektórych przypadkach kaloryfery sa bardzo groźne dla zdrowia, a nawet niebezpieczne. 8) (....)

Jasne, że mogą być niebezpieczne. Jak myślisz, skąd określenie "dom bez klamek" ? Takimi samymi "klamkami" mogą być dla pacjentów kaloryfery,

więc w tym przypadku ich brak to bezpieczne rozwiązanie. Ot i wszystko, nie doszukiwałbym się w tym przypadku innej teorii, chyba że masz na ten temat więcej informacji, dlaczego właśnie podłogówka dobra w psychiatryku.

Czy Wasze podłogówki posiadają mieszacze czy zawory RTL?

Kiedy mieszacz a kiedy RTL może któs się wypowie na ten temat?

Witam !!!

Ja nie mam mieszacza, ani RTL-a :o

Zacznę od początku.

Dom parterowy (GLX 7 studio Atrium) z poddaszem użytkowym,

parter - podłogówka + jeden grzejnik w kotłowni

poddasze - grzejniki Regulus przewymiarowane X 2 ( a ściślej mówiąc, a może pisząc) :wink: dołożyłem po jednym grzejniku do każdego pomieszczeia(teraz jest pod każdym oknem grzejnik).

Piec kondensacyjny z pogodówką Max zasilanie CO 45oC i narazie nie widzę (nie czuję) potrzeby zakładania mieszacza.

Od 1 pażdiernika 08r do dzisiaj to jest 06 03 09r co daje 157 dni, zużyłem 770m3 gazu ziemnego, co daje średie zużycie na dobę 4,9 m3 gazu. W tym CWU ( 4 osoby) i kuchnia gazowa, temperaturę mam ustawioną na 22oC dzień 21oC noc.

Pozdrawiam

Patos

Trochę bez związku z tematem: mój śp. teść całe życie palił papierosy, dożył

95 lat we względnym zdrowiu - umarł na "starość".

Czy jego przypadek przemawia za tym, że palenie papierosów nie szkodzi ?

Czy regułą musi być, że WSZYSCY użytkownicy podłogówki na starość

będą cierpieć na dolegliwości nóg ? Na pewno nie wszyscy.

I jeszcze: wiecie, ile ludzie potrafią "dać" w podłogówkę, żeby jednak to

ciepło odczuwać ? A tak około 40 st. C...o czym sami pisali na forum.

Cytat ze starej książki o ogrzewaniu: (tłumacz. z niemieckiego)

"W przypadku ogrzewania podłogowego istotne jest to, aby w pomieszczeniach przeznaczonych dla ludzi temperatura powierzchni podłogi nie przekraczała 25- 28 st. C. Wyższe temperatury podłogi, zgodnie z wynikami doświadczeń, są przyczyną wystąpienia dolegliwości nóg. W związku z tym w klimacie północnej i środkowej Europy ogrzewanie tego typu jest niewystarczające na pokrycie zapotrzebowania ciepła i dlatego konieczne są dodatkowe powierzchnie grzejne."

(Recknagel- Sprengel : "Ogrzewanie i klimatyzacja")

Hes czy uważasz, że chodzenie, po plaży, gdy temperatura piasku jest o wiele wyższa niż 28oC jest szkodliwe?

A tak na marginesie, czy ktoś mierzył temperaturę w bucie pracownikowi biurowemu?

Bo jeżeli jest wyższa niż 28oC to chyba jakieś szkodliwe się należy ?

Wyższe temperatury podłogi, zgodnie z wynikami doświadczeń, są przyczyną wystąpienia dolegliwości nóg.

Co bardziej śmierdzą?

Jakie te dolegliwości ?

A mniejsze były by, jak by zmarzły?

Według Mnie to jest nagonka producentów grzejników.

Pozdrawiam

Patos

Jasne, że mogą być niebezpieczne. Jak myślisz, skąd określenie "dom bez klamek" ? Takimi samymi "klamkami" mogą być dla pacjentów kaloryfery,

więc w tym przypadku ich brak to bezpieczne rozwiązanie. Ot i wszystko, nie doszukiwałbym się w tym przypadku innej teorii, chyba że masz na ten temat więcej informacji, dlaczego właśnie podłogówka dobra w psychiatryku.

Masz wyjątkowo nieprzyjemny sposób dyskutowania. Traktowanie innych jak idiotów należy do Twoich ulubionych argumentów – a szkoda, bo to zniechęca do dalszej dysputy z Tobą.

(...)

Ja nie mam mieszacza, ani RTL-a :o

A tak z ciekawości - jak sterujesz w takim razie podłogówką ?

Też nie mam RTLi, ale mam mieszacz, ale za to dochodzę do wniosku, że jest on zbędny, szczególnie że instalacja to tylko podłogówka (obieg grzejników nie uruchomiony i po tej zimie widzę że zbędny). Dodatkowo nawet producent kotła pisze w dokumentach serwisowych by dla ogrzewania podłogowego nadwyżkę pracy kotła ustawiać na zero, bo ten sam powinien tak modulować palnikiem by uzyskać zadaną temperaturę zasilania.

Dysproporcje przepływów wyregulowane na zaworach rozdzielaczy.

• 4 weeks później...

Mam podłogówkę od 3 tygodni wygrzewam betony i powiem jedno po nastawieniu na 30 stopni temperatura jest dla mnie nieznośna i to wrażenie, jak się stoi, że "grzeje" od spodu - dla mnie dyskomfort nie do zniesienia.

Oczywiście mam w świadomości, że podłogówki nie będę nastawiać na 30 st. jak już wygrzeje, i że dojdzie jeszcze warstwa docelowa podłogi - korek i kafle, ale w chwili obecnej uczucie na samym betonie przy tej temp. - fatalne.

Mam podłogówkę od 3 tygodni wygrzewam betony i powiem jedno po nastawieniu na 30 stopni temperatura jest dla mnie nieznośna i to wrażenie, jak się stoi, że "grzeje" od spodu - dla mnie dyskomfort nie do zniesienia.

Oczywiście mam w świadomości, że podłogówki nie będę nastawiać na 30 st. jak już wygrzeje, i że dojdzie jeszcze warstwa docelowa podłogi - korek i kafle, ale w chwili obecnej uczucie na samym betonie przy tej temp. - fatalne.

:o :o :o :o

Kto tak wygrzewa , masz NOWE zasady wygrzewania podłogówką :lol: :lol: :lol: :lol:

:o :o :o :o

Kto tak wygrzewa , masz NOWE zasady wygrzewania podłogówką :lol: :lol: :lol: :lol:

Ale w sensie, że jak?

Kto tak wygrzewa , masz NOWE zasady wygrzewania podłogówką

mynia_pynia mówi o dyskomforcie w odczuwaniu ciepłej podłogi a mariankossy wyśmiewa ją, że nie zna zasad wygrzewania podłogówki.. :o

A co ma dyskomfort do tych zasad panie kolego?

A druga część jej postu już jest całkiem bez znaczenia?

Ma prawo odczuwać dyskomfort i napisać o tym, czy jest to na tym forum "podłogówkarzy" zakazane?