sure 14.06.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 U mnie w częścii, gdzie na "wyższym parterze", nad piwnicą mam podlogówkę wylano zwykły strop betonowy, ale to ze względu na różnice grubości warstw(podłogówka jest tam tylko w łazience, pod nią też grubszy styropian itp)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 14.06.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Ja mam pytanie do tych co kładli panele na podłogówkę - czy dawaliście pod piankę folię ( jeśli tak to jaką ), czy też pianka wystarczy. I drugie pytanie czy jest tylko jeden rodzaj pianki na podłogówkę ( niebieska dziurkowana ) czy są też jakieś inne. Kama -ja nie kładłam paneli, ale deskę 3warstwową -ale zasada jest podobna -na podłogówce lepiej kleić podłogę niż układać "pływająco", bo jakikolwiek dasz podkład -zawsze jest to dodatkowa izolacja... A co do Terivy -to my też nie mielismy podłogówki zaplanowanej, ale na etapie SSO stwierdziliśmy, że robimy ją wszędzie -no i zrobiliśmy nic się nie zawaliło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 14.06.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 ja nie kładłam paneli, ale deskę 3warstwową -ale zasada jest podobna -na podłogówce lepiej kleić podłogę niż układać "pływająco", bo jakikolwiek dasz podkład -zawsze jest to dodatkowa izolacja... Ekhmm... Ja bym się z tym spierał właśnie na podłogówce niewskazane jest klejenie, bo jastrych grzany podłogówką pracuje bardzo mocno - albo Ci się te dechy rozejdą, albo klej puści... IMO to układać podłogę pływającą, a jako wastwę poślizgową stosować tekturę, ostatecznie piankę. Ja mam pytanie do tych co kładli panele na podłogówkę - czy dawaliście pod piankę folię ( jeśli tak to jaką ), czy też pianka wystarczy. I drugie pytanie czy jest tylko jeden rodzaj pianki na podłogówkę ( niebieska dziurkowana ) czy są też jakieś inne. Pianki są różne - Ty widziałaś niebieską, my kupiliśmy białą z żółtą folią paroizolacyjną, są i bez żadnej folii... Skolko ugodno Tylko mam pytanie, mówisz z doświadczenia czy z "tak uważam"? Bo ja też "tak uważam", ale niepewność robi swoje. No ale dlaczego miało by się zawalić? Głównym obciążeniem stropu jest wylewka jastrychowa, a nie takie błachostki, jak te 50 kg wody w rurkach podłogówki Wanna więcej waży, a jakoś ludzie robią łazienki na piętrach i im się domy na głowę nie walą... Faktem jest, że trochę doświadczenia mam - jestem inżynierem z wykształcenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 17.06.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Mam pytanie do znawców tematu: Czy mogę położyć podłogówkę wodną na 35m2 stropu terriva? Jakoś tak wyszło, że bierzemy to rozwiązanie pod uwagę, choć wcześniej nie planowaliśmy /standard - hol, łazienka, kuchnia/ Stropu nie da się wzmocnić ponieważ jest już zalany, stąd moje pytanie. Chcę wiedzieć czy musiałabym mieć wzmocniony strop, czy nie jest to konieczne i na prawidłowo zbrojonym można podłogówkę położyć. Odpowiadam zasięgnąwszy języka w firmie kładącej podłogówki - MOŻNA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 17.06.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Mieliśmy ten sam problem i wystraszyłam się że strop nie wytrzyma. Tym bardziej, że w jakimś dzienniku przeczytałam, iż czekają na belki stropowe więcej zbrojone bo pod podłogówkę Dzwonie więc do architekta/konstruktora i słysze, że to tylko kilka % więcej obciążenia, że nie mam się czego obawiać UFF od razu lepiej . Lubie takie wiadomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 17.06.2009 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 .... baby, ach! te baby .... duuuża wanna ..... duuuża ..... A wracając do pytania z tematu niezadowoleni są moi współpracownicy - za ciepło im w stopy (mają pracę siedzącą), ja tam nie narzekam. Ps. to po jakiego groma wzmocnienie stropu???, no przecież sama bym tego nie wymyśliła - chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 18.06.2009 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Nie wiem o jakie wzmocnienie chodziło osobie piszącej ten tekst:"Czekamy na strop - jest niestandardowy, tzn. dozbrajany grubszymi prętami aby wytrzymał obciążenie ogrzewania podłogowego i grubszej wylewki." , ale mnie to zaciekawiło, stąd to całe zamieszanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 27.06.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 ... a może prawda jest bardziej prozaiczna, nie chodziło o zbrojenie i nośność stropu teriva tylko o dozbrojenie wylewki jastrychowej żeby posadzka nie pękała od ogrzewania ?? Możliwe że o to chodzi. Ciężar samej podłogówki nie ma znaczenia. Ale znaczenie może mieć grubość (ciężar) wylewki pod podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genesis 27.06.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 ... a może prawda jest bardziej prozaiczna, nie chodziło o zbrojenie i nośność stropu teriva tylko o dozbrojenie wylewki jastrychowej żeby posadzka nie pękała od ogrzewania ?? Możliwe że o to chodzi. Ciężar samej podłogówki nie ma znaczenia. Ale znaczenie może mieć grubość (ciężar) wylewki pod podłogówkę. Jeżeli występuje problem ciężaru - polecam system MiniTec Uponor. System ten można układać nawet na drewnianej podłodze, czy płytach OSB. Mam taki system (chociaż z zupełnie innego powodu - chodziło mi o małą bezwładność systemu) i jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 28.06.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 ... a może prawda jest bardziej prozaiczna, nie chodziło o zbrojenie i nośność stropu teriva tylko o dozbrojenie wylewki jastrychowej żeby posadzka nie pękała od ogrzewania ?? Możliwe że o to chodzi. Ciężar samej podłogówki nie ma znaczenia. Ale znaczenie może mieć grubość (ciężar) wylewki pod podłogówkę. Jeżeli występuje problem ciężaru - polecam system MiniTec Uponor. System ten można układać nawet na drewnianej podłodze, czy płytach OSB. Mam taki system (chociaż z zupełnie innego powodu - chodziło mi o małą bezwładność systemu) i jestem bardzo zadowolony. Jak długo masz system Mini Uponor możesz się podzielić swoimi spostrzeżeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 28.06.2009 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Nie wiem o jakie wzmocnienie chodziło osobie piszącej ten tekst: "Czekamy na strop - jest niestandardowy, tzn. dozbrajany grubszymi prętami aby wytrzymał obciążenie ogrzewania podłogowego i grubszej wylewki." , ale mnie to zaciekawiło, stąd to całe zamieszanie. ja tez nie wiem o co tam chodziło, zamieść linka do wątku, może się wyjaśni czy to było dla świętego spokoju, czy może po prostu maż w ten sposób okłamał zonę zamiast próbować jej 2 tyg tłumaczyć oczywiste rzeczy a może prawda jest bardziej prozaiczna, nie chodziło o zbrojenie i nośność stropu teriva tylko o dozbrojenie wylewki jastrychowej żeby posadzka nie pękała od ogrzewania ?? Ciężar samej podłogówki nie ma znaczenia. Ale znaczenie może mieć grubość (ciężar) wylewki pod podłogówkę. w jaki sposób ?? w jakim sensie zwiększenie grubości wylewki o 2 cm może wpłynąć na strop ?? Nie wiem jak napisałem że może chodzi o wylewkę. Nie jestem konstruktorem czy projektantem ! Kobieta pytała więc grzecznie odpowiedziałem. Jeżeli jesteś do tego uprawniony i przeliczyłeś strop to nie ma problemu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genesis 28.06.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 ... a może prawda jest bardziej prozaiczna, nie chodziło o zbrojenie i nośność stropu teriva tylko o dozbrojenie wylewki jastrychowej żeby posadzka nie pękała od ogrzewania ?? Możliwe że o to chodzi. Ciężar samej podłogówki nie ma znaczenia. Ale znaczenie może mieć grubość (ciężar) wylewki pod podłogówkę. Jeżeli występuje problem ciężaru - polecam system MiniTec Uponor. System ten można układać nawet na drewnianej podłodze, czy płytach OSB. Mam taki system (chociaż z zupełnie innego powodu - chodziło mi o małą bezwładność systemu) i jestem bardzo zadowolony. Jak długo masz system Mini Uponor możesz się podzielić swoimi spostrzeżeniami. Uzytkuję ten system od 4 lat, jego znamienną cechą jest to, że rurki (ok. D=11 mm) kładziemy na warstwie nośnej (6cm wylewki na styropianie lub po prostu podłoga - dotyczy piętra) w specjalnych profilowanych matach. Na to bezpośrednio kładziemy wykończenie - w moim wypadku płytki gresowe, klej zalewa te rurki. Dzięki temu system ma małą bezwładność (nie musi chodzić na okrągło jak to jest w przypadku typowej podłogówki) i można nim sterować jak układem grzejnikowym, sterowanie włącza mi podłogówkęw zakresach: od 6.00 do 10.00 oraz od 16.00 do 20.00 i mam pełen komfort cieplny. Może dzięki temu mam całkiem niezłe rachunki za gaz - bo ok. 1600 zł z rok (w tym ciepła woda) - ogrzewam ok. 180 m2. Do tego trzeba dołożyć ok. 4-5 m3 drewna (dogrzewam kominkiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 28.06.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 ... a może prawda jest bardziej prozaiczna, nie chodziło o zbrojenie i nośność stropu teriva tylko o dozbrojenie wylewki jastrychowej żeby posadzka nie pękała od ogrzewania ?? Możliwe że o to chodzi. Ciężar samej podłogówki nie ma znaczenia. Ale znaczenie może mieć grubość (ciężar) wylewki pod podłogówkę. Jeżeli występuje problem ciężaru - polecam system MiniTec Uponor. System ten można układać nawet na drewnianej podłodze, czy płytach OSB. Mam taki system (chociaż z zupełnie innego powodu - chodziło mi o małą bezwładność systemu) i jestem bardzo zadowolony. Jak długo masz system Mini Uponor możesz się podzielić swoimi spostrzeżeniami. Uzytkuję ten system od 4 lat, jego znamienną cechą jest to, że rurki (ok. D=11 mm) kładziemy na warstwie nośnej (6cm wylewki na styropianie lub po prostu podłoga - dotyczy piętra) w specjalnych profilowanych matach. Na to bezpośrednio kładziemy wykończenie - w moim wypadku płytki gresowe, klej zalewa te rurki. Dzięki temu system ma małą bezwładność (nie musi chodzić na okrągło jak to jest w przypadku typowej podłogówki) i można nim sterować jak układem grzejnikowym, sterowanie włącza mi podłogówkęw zakresach: od 6.00 do 10.00 oraz od 16.00 do 20.00 i mam pełen komfort cieplny. Może dzięki temu mam całkiem niezłe rachunki za gaz - bo ok. 1600 zł z rok (w tym ciepła woda) - ogrzewam ok. 180 m2. Do tego trzeba dołożyć ok. 4-5 m3 drewna (dogrzewam kominkiem). To było podchwytliwe pytanie ale jak dzwoniłem do przedstawicieli UPONOR to każdy a było ich dwóch twierdzili że system Mini wcale nie ma mniejszej bezwładności jest taka sama jak w tradycyjnej podłogówce Jedyną zaletą jest taka że możemy system Mini położyć tam gdzie tradycyjna podłogówka się już nie mieści. Nie wiem teraz co mam o tym myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genesis 30.06.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 ... To było podchwytliwe pytanie ale jak dzwoniłem do przedstawicieli UPONOR to każdy a było ich dwóch twierdzili że system Mini wcale nie ma mniejszej bezwładności jest taka sama jak w tradycyjnej podłogówce Jedyną zaletą jest taka że możemy system Mini położyć tam gdzie tradycyjna podłogówka się już nie mieści. Nie wiem teraz co mam o tym myśleć. Ja kupując ten system nie radziłem się żadnego przedstawiciela - poradził mi go instalator. To że ma mniejszą bezwładność jest oczywiste, i sprawdziłem to organoleptycznie Zresztą wytłumaczenie tego jest dla mnie (a jestem technikiem s krwi i kości) bardzo proste: 1. System tradycyjny: po włączeniu, znim zaczniemy odczuwać ciepło musi nagrzać całą płytęnośną znajdującą sięnad rurkami (6 cm betonu) + wykończenie czyli np. płytki gresowe ) - jasne jest, że musi to trochę potrwać - zależnie od temp. zasilania i użytych materiałów jest to co najmniej 3 h , a słyszałem o przypadkach nawet 10hI to właśnie jest ta duża bezwładność. 2. System MiniTec: po włączeniu ogrzewa wykończenie (np.płytki gresowe)przyklejone na rurkach oraz równocześnie płytę nośną znajdującąsię pod rurkami. Jasne jest, że ogrzanie 1,5 cm płytki nie trwa długo (w moim przypadku przy temp. zasilania 35-38 stopni, po 0,5h już się czuje ciepło) - ta cecha sprawia, iż można się już pokusić o sterowanie takim układem. Oczywiście, gdybyśmy włączyli tali układ na stałe, to niczym nie będzie się różnił od tradycyjnej podłogówki. 3. Owi przedstawiciele mieli rację, że generalnie system ten wymyślono dla zastosowań tam gdzie nie ma dużo miejsca (np. stara podłogówka siada...nie trzeba nic kuć, tylko ten system kładziemy na starej glazurze i raptem mamy podłogę o 2,5 cm. wyżej. 4. Układanie systemu dzieki profilowanym matom jest prozaicznie proste (mam gdzieś zdjęcia, jak znajdę do coś wkleję - aż miło popatrzeć ) 5. Może znajdą sie znawcy tematu, którzy nie zgodzą się z moimi wywodami - ale z góry uprzedzam, nic nie jest zgasić mojego zadowolenia z mojej podłogówki . Pozdrawiam Forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 04.08.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 temat umiera czy wszyscy na wczasach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 05.08.2009 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 temat umiera czy wszyscy na wczasach Chyba druga opcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hagis 09.08.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Pewnie juz to było na forum ale polecam programik do obliczania podłogówki (co i ile metrów pottrzeba rurek i ile pętli itd.) - niby na ich produktach ale można mieć wstępne pojęcie jakie rurki i co ile rozkładać w danym pomieszczeniu. http://www.kan.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniutaJ 12.08.2009 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Witam,A ja z prosba o pomoc w zaprojektowaniu i policzeniu podlogowki (bedzie w calym domu, ok 170m2). Mozecie polecic jakiegos fachowca, ktory podjalby sie wykonac sam projekt? Z gory bardzo dziekuje za pomocAnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 16.08.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Ja rozplanowałem poddasze ale zapomniałem na śmierć o grzejnikach corac częściej myślę aby 100% DOMU BYŁO w podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 17.08.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Praktycy - przy zastosowaniu takiej listwy http://allegro.pl/item708136683_listwa_montazowa_ogrzewania_podlogowego_16x2mm.html jaka powinna być odległość pomiędzy takimi listwami. Zastanawiam sie czy nie zastosowac takiego rozwiąznia, bo widze jeden plus (moze jest ich mniej może więcej) rurki nie stykaja sie z podłozem tylko "wisza nieco ponad czyli beton jest je w stanie opłynąc wokół. I dziwne spostrzezenie (na allegro jest 2 razy drożej niż w lokalnym sklepie niezbyt częst to sie chyba zdarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts