boguslaw 01.11.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 (edytowane) adiqq. Piotrek42 pisze o swoich odczuciach i swoim domu, nie o twoim... hydrauli... Nie kombinuj.. Promieniowanie we wszystkich kierunkach odbywa się jedynie z powierzchni kulistej..Dla promieniowania cieplnego powietrze jest przeźroczyste.. Ps.U mnie wahania temperatury również wynoszą 0.1 oC a różnica temperatury pomiędzy podłogą a sufitem jest mniejsza od jednego stopnia C. I nie jest to zasługa podłogówki lecz moich grzejników - regulusów, sposobu sterowania nimi oraz sposobu wentylowania a także jakości ocieplenia budynku... Edytowane 1 Listopada 2011 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.11.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 adiqq. hydrauli... Nie kombinuj.. Promieniowanie we wszystkich kierunkach odbywa się jedynie z powierzchni kulistej.. Dla promieniowania cieplnego powietrze jest przeźroczyste.. Boguś to jest bez pojęcia co piszesz. narysuj sobie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 01.11.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 jak pisałem mam wszędzie podłogówkę, nie odczuwam jakichś negatywnych zachowań związanych z bezwładnością , mam ustawioną na sterowniku daną temp 20C i temp nie spada poniżej zadanej mimo że w nocy jest 5 a w dzień 20, oczywiście w dziań jak świeci słońce robi się cieplej ale jak ktoś ma grzejniki to też mu się robi cieplej. Przy obecnych temp w dzień piec gazowy nie pracuje bo nie musi a mimo tego jak się robi w nocy 5C to nadąża za spadkiem temp. Temp na zewnątrz też nie zmienia się skokowo tylko z pewną bezwładnością. Wszystko działa cacy i nie mam na ściabnach tych szpetnych grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 01.11.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Koledzy pytanko związane z temperatury min i max na sterowniku st40 do obsługi podłogówki ,jeżeli ustawiłem min 30 a max 40 to : 1.Czy pompa będzie chodzić tylko w przedziale od min do max ?2.Powyżej max czyli 40 pompa przestaje działać to podłogówka będzie się nagrzewała do opory ?3.Czy to znaczy że podłogówka możne mieć temperaturę np,powyżej max 40 st - dajmy na-przykład 55 st.4.To jak mam ustawić zadaną temp.jeżeli powyżej max ona się nadal nagrzewa w domu będzie gorąco a ja przecież chciałem między 30 - 40 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 01.11.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 (edytowane) Boguś to jest bez pojęcia co piszesz. narysuj sobie . Co konkretnie? Udowodnij to.. To jest bez pojęcia co ty piszesz hydrauli.. Narysuj sobie.. Promieniowanie cieplne rozchodzi się prostoliniowo, prostopadle do powierzchni, z której jest emitowane.. Przy gładkich kaflach ciepło promieniuje na sufit.. Pytanie: Dlaczego przy podłogówce, nad powierzchnią podłogi jest najcieplej a im wyżej tym chłodniej? Jest konwekcja, czy jej nie ma? Edytowane 1 Listopada 2011 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 01.11.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 (edytowane) tak, zgadza się, ale jednocześnie pisze że wg niego mieszana instalacja jest najlepsza. Ja się z tym nie zgadzam Wg niego. On ma swój pogląd w temacie, ty swój. Edytowane 1 Listopada 2011 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.11.2011 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Wg niego. On ma swój pogląd w temacie, ty swój. Dokładnie... mam swoj podglad.... przykład.. w nocy temp w domu spada wg zadanej np zadana 22,5st temp spada..., załancza się zródło ciepła (kocioł na paliwo stałe, PC, czy gaz lub prąd-co tam ktos woli ) no i nagrzewają się te masy betonu....no i te masy betonu nagrzały sie na tyle żeby oddać ciepło.... oddają ciepło ... ale w międzyczasie nadchodzi dzień, sloneczko swieci przez okienko.. nagrzewa pomieszczenie a beton jest jeszcze ciepły i też oddaje ciepło i temp w domu rośnie.. tej nagrzanej masy betonu nie zakrecisz tak jak grzejnika- ona będzie oddawać ciepło jeszcze klka (kilkanaście godzin) i w ten sposób masz ładnych kilka stopni więcej.... jakby sie ktoś pytał, to mam instalację mieszaną w domu... 60% podłogówka i 40% grzejniki i własnie dzięki grzejnikom mogę regulować temeraturą w domu... bo w dobrze ocieplonych nowych domkach będziemy mieć saune... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 01.11.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 koledzy ponawiam swoje pytanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 01.11.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Dokładnie... mam swoj podglad.... przykład.. w nocy temp w domu spada wg zadanej np zadana 22,5st temp spada..., załancza się zródło ciepła (kocioł na paliwo stałe, PC, czy gaz lub prąd-co tam ktos woli ) no i nagrzewają się te masy betonu....no i te masy betonu nagrzały sie na tyle żeby oddać ciepło.... oddają ciepło ... ale w międzyczasie nadchodzi dzień, sloneczko swieci przez okienko.. nagrzewa pomieszczenie a beton jest jeszcze ciepły i też oddaje ciepło i temp w domu rośnie.. tej nagrzanej masy betonu nie zakrecisz tak jak grzejnika- ona będzie oddawać ciepło jeszcze klka (kilkanaście godzin) i w ten sposób masz ładnych kilka stopni więcej.... jakby sie ktoś pytał, to mam instalację mieszaną w domu... 60% podłogówka i 40% grzejniki i własnie dzięki grzejnikom mogę regulować temeraturą w domu... bo w dobrze ocieplonych nowych domkach będziemy mieć saune... jednym słowem masz spieprzoną podłogówkę lub jej regulację, gdybyś miał powiedzmy pogodówke sterującą zasilaniem podłogówki i poprawnie ustawiona krzywą grzewczą, gdybyś miał zasilanie powiedzmy na poziomie 25-28st to wtdy nie miałbyś szans na "przegrzewania mas betonu", zauważ ze jest trochę już instalacji na tym forum, które przy poprawnym wykonaniu, regulacji i sterowaniu nie mają wad o których piszesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.11.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 jednym słowem masz spieprzoną podłogówkę lub jej regulację, gdybyś miał powiedzmy pogodówke sterującą zasilaniem podłogówki i poprawnie ustawiona krzywą grzewczą, gdybyś miał zasilanie powiedzmy na poziomie 25-28st to wtdy nie miałbyś szans na "przegrzewania mas betonu", zauważ ze jest trochę już instalacji na tym forum, które przy poprawnym wykonaniu, regulacji i sterowaniu nie mają wad o których piszesz... Kolego.... u mnie instalacjia chodzi z dokładnością do 0,1 st!!!! jak wspomniałem instalacja mieszana , napisałem tylko co mysle o samej podłogówce ,szwagier ma własnie całą podłogówkę i efekty ktore opisałem... a miało byc tak ładnie... dokładnie jak Ty opisujesz....instalatorzy obiecali mu złote góry..PC miała trzymać temp na stałym poziomie... a wyszło jak wyszło.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.11.2011 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Tak z czystej ciekawosci... kilka osób na forum chwali całosciową podłogówke, a jak widze nawet instalatorzy jej za bardzo nie chwalą? (np hydrauli) , ciekawe od czego to zależy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.11.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 kilka? to może w tym wątku tylko...zajrzyj może do innych wątków np. o PC lub o domach energooszczędnych instalatorem nie jestem - niech się wypowiedzą... może dlatego nie chwalą, bo przy instalacji mieszanej mają więcej roboty? (większy zysk) Tak, kilka- uważny czytający FM zauważy ze na temat podłogówki w całym domu wypowiada się kilku max kilkunastu userów a reszta to pytania w stylu dlaczego nie grzeje? dlaczego w domu zimno? czemu podłogówka jest zimna lub gorąca?? etc..Statystyczny uzytkownik podłogówki nawet nie wie że trzeba ją wyregulowac ,ustawić przepływy np inny przepływ w wiatrołapie czy pod drzwiami balkonowymi a inny w kuchni czy łazience ustawić krzywą pogodówki ustawic okresloną temp na podłogówkę itd... generalnie dość duzo takich ustawień, a rzeczewistość jest taka że przychodzi instalator ustawaia wszystko na fuul otwarte i na pytanie inwestora..zwykle banan na twarzy i mowi...."no co grzeje w końcu w całym domu tz że podłogówka chodzi'' a ze np w salonie mamy 4 rózne temp to już inna para kaloszy...ot taka nasza rzeczywistośc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.11.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 widzisz znowu mijasz się z prawdą - znowu muszę wrócic do postaw - zapotrzebowanie na ciepło. Jak masz policzone zapotrzebowanie na ciepło, to wg tego kładziesz podłogówke - wtedy praktycznie nie trzeba nic regulować....prawda jakie to proste? - porządny projekt i gotowe. problemy które opisujesz wynikają wyłącznie z niewiedzy - tak inwestorów jak i instalatorów hehe, ja? mijam sie z prawdą ??? pokaż mi chociaż JEDEN dom który jest zgodny z ozc.... gość od montażu okien zle osadzi ci okno i już masz straty ciepła, zle osadzone drzwi zewnętrzne-straty, zle zrobione ocieplenie-straty, niedokładnie połozony styropian na gruncie..straty... wszystkie mostki ciepła, nawet zle zamontowany kominek= straty ciepła, a gdzie wady fabryczne materiałów?? gdzie rózni się materiał z DTR a realem,przykładów są setki nie wmowisz mi masz dom w 100% zgodny z OZC ( bo pewnie nikt nie ma) ozc jest POMOCNE-ale nie jest wyrocznią, wszystko wymaga dodatkowych ustawień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.11.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Co konkretnie? Udowodnij to.. To jest bez pojęcia co ty piszesz hydrauli.. Narysuj sobie.. Promieniowanie cieplne rozchodzi się prostoliniowo, prostopadle do powierzchni, z której jest emitowane.. Przy gładkich kaflach ciepło promieniuje na sufit.. Pytanie: Dlaczego przy podłogówce, nad powierzchnią podłogi jest najcieplej a im wyżej tym chłodniej? Jest konwekcja, czy jej nie ma? Magister demagogii .Przedszkole z fizyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 01.11.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Zamiast pomóż koledze , to wy się kłócicie ej panowie !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.11.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 hehhe Arturo72 poczekam aż się wybudujesz i bedziesz pisał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.11.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 haha też byłem pełen zapału przed budową zycie bardzo szybko pokazuje jak sie myliliśmy... nie na darmo jest przysłowie: pierwszy dom dla wroga,drugi dla...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 01.11.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Tak, kilka- uważny czytający FM zauważy ze na temat podłogówki w całym domu wypowiada się kilku max kilkunastu userów a reszta to pytania w stylu dlaczego nie grzeje? dlaczego w domu zimno? czemu podłogówka jest zimna lub gorąca?? etc..Statystyczny uzytkownik podłogówki nawet nie wie że trzeba ją wyregulowac ,ustawić przepływy np inny przepływ w wiatrołapie czy pod drzwiami balkonowymi a inny w kuchni czy łazience ustawić krzywą pogodówki ustawic okresloną temp na podłogówkę itd... generalnie dość duzo takich ustawień, a rzeczewistość jest taka że przychodzi instalator ustawaia wszystko na fuul otwarte i na pytanie inwestora..zwykle banan na twarzy i mowi...."no co grzeje w końcu w całym domu tz że podłogówka chodzi'' a ze np w salonie mamy 4 rózne temp to już inna para kaloszy...ot taka nasza rzeczywistośc Już 8 lat eksploatuję podłogówkę w całym domu, jeśli masz się za doradcę w tym temacie to odpowiedz proszę na podstawowe pytanie odnośnie tego systemu. Zakładając, że płyta akumuluje ciepło to ile ciepła dodatkowo zakumuluje płyta o pow 100m2 i grubości 8cm (średni jastrych) jeśli jej temperaturę podniesiemy o 1 stC? Jak widzę taka wiedza pomoże Ci w zrozumieniu nieco tego tematu, bo bez podstaw daleko nie zajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 01.11.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 w sumie jałowa dyskusja niestety... bo my piszemy z pozycji"mamy, użytkujemy" a kolega Piotrek z pozycji "ktoś odradza, szwagier ma itp zasłyszane przez trzy uszy", zanim kolega Artur wybuduje i opisze to moze ja niewiernemu napiszę, że mam podłogówke po całości plus grzejnik w wiatrołapie podłaczony do rozdzielacza podłogówki (teraz sam nie bardzo wiem po co go tam mam ), na parterze gres drewnopodobny, na poddaszu zwykłe panele na tekturze, dwa rozdzielacze kiedyś po pierwszym odpaleniu ustawione na równe przepływy, zasilane oczywiscie niskotemperaturowo (teraz gdy 5-10stC to ~24-27stC), mieszacz to jeden zawór 3d z siłownikiem którym steruje regulator pogodowy z czteropunktową krzywą grzewczą, OZC sobie kiedyś zrobiłem (nie mając wcześniej z tym doczynienia), podobnie jak zrobiłem sobie projekt podłogówki - też debiut, noi powiem Ci że ja, a przede wszystkim moja zona (a wiadomo: baby są jakieś inne ) jesteśmy w zupełności zadowoleni z posiadania ogrzewania podłogowego i braku upiększaczy podokiennych nigdy nie miałem przegrzanej podłogi ani przegrzanych pomieszczeń, a zimno sie w domu zrobiło gdy przez tydzień nie paliłem w kotle (3-4 dni bez problemu temperaturę utrzymuje akumulacyjnosć domu, podłogówki i 2m3 buforów ale już po 5-6 dniu zaczynaja sie odczuwalne spadki temperatur) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.11.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 kol edde piotrek nie odradza, piotrek ma podłogówkę co prawda w 60% domu ale ma, i zauważa również jej minusy, pokazuje co jest do ustwienia i wyregulowania.. bo jak widze co niektórzy wychodzą z założenia że podajesz zródlo ciepła na podłogówke ustawiasz przykładowo 22st i cały czas tyle masz... a ja stwierdzam fakt... guzik -prawda,jak masz reku to utrzymasz zadaną na tej temp +-1st ale napewno nie na samej podłogówce...i tyle.kbab nie uważam sie za doradcę (nigdzie o tym nie piszę) po prostu stwierdzam fakty,na forum jest duzo teoretyków( jak i sprzedawców) wiec nie chce mi się liczyć, pewnie policzy ktoś dokładniej do0,00001 stopnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts