Maciej14 08.02.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Witajcie, dla mnie osobiście ogrzewanie ścienne odpada, zdecydowanie bardziej przemawia do mnie podłogówka, nawet pod panelami. Ale dzięki za podpowiedź i wszystkie posty:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 08.02.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Ja będę wykonywał podłogówkę na betonie grubości 25cm,który jest wylany na styropian grubosci 20cm Tak się normalnie robi/powinno robić przy domkach parterowych bez podpiwniczenia. Wylewka z podłogówką na izolowanej wylewce betonowej. Też tak mam w części parterowej domu bez piwnicy. W części z piwnicą jest inaczej, bo dochodzi odwodnienie i drenaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 09.02.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Jak masz zrobione dylatacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej14 19.02.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Czy podłogówkę macie ułożoną także pod meblami? Mam na myśli meble, które pozostaną zawsze w tych samych miejscach takie jak zabudowa kuchni, szafy, kanapy w salonie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berbelucha 19.02.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Podłogówki nie kładłem pod szafami w ścianach, pod meblami w kuchni, gdzie pomimo że stoją na nóżkach, przewidywaliśmy cokoły ograniczajace dostęp powietrza /cyrkulację/. Pozostała powierzchnia cała w podłogówce. Meble na niższych lub wyższych nóżkach nie ograniczające cyrkulacji powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 19.02.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Czy podłogówkę macie ułożoną także pod meblami? Mam na myśli meble, które pozostaną zawsze w tych samych miejscach takie jak zabudowa kuchni, szafy, kanapy w salonie itp. Pominąłem tylko meble kuchenne i szafy wnekowe. Poza tym wszędzie jest instalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 19.02.2012 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Czy podłogówkę macie ułożoną także pod meblami? Mam na myśli meble, które pozostaną zawsze w tych samych miejscach takie jak zabudowa kuchni, szafy, kanapy w salonie itp. No właśnie nie mamy i z perspektywy drugiej mieszkanej zimy żałuję, że nie. Teraz to bym wpakowała tam rurki na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 20.02.2012 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 ale czemu byś wpakował - zimne koszule i talerze???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 20.02.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 ja pod miejscem na zabudowę kuchni dałem ale chyba dwie na tej szerokości (czyli 2-3 razy rzadziej), wolę mieć nieco zrównoważoną temperaturę podłogi niz wychłodzona w tym miejcu (też ściany zewnętrzne), sezon grzewczy w pełni, zabudowy jeszcze nie ma, i pomimo niskich parametrów zasilania i jednak obecności tam tych chyba dwóch rurek stopą da się wyczuć różnicę temperatury, nie mam też rur w pzrejsciach, progach jakby, w świetle, rzucie nadproży, i tu w chodząc bosą stopą po gresie da się wyczuć zimną strefę, teraz zawinąłbym tam rurkąpod szafy nie zostawiałem miejsca nieogrzewanego bo nie miałem na tym etapie (i do końca jeszcze nei mam) koncepcji zabudowy stałej, nie uważam za problem posiadanie tam ogrzewania, z dwudziestu kilku stopni nie zagotuję szafy ani jej wnętrza, a wentylację jakąś szaf i tak planuję, lepiej mieć tam pokojowa temperaturę niż wychłodzone zamknięte przestrzenie włącznie z powierzchniami ścian zewnętrznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 20.02.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Tak mam połozoną wszędzie (tylko pod brodzikiem w wewnętrzenej łazience nie)- przeciwnicy pewno zaraz będa krzyczeć - ale: wyszedłe mz załozenia ze odsuwanie od ściany zewnętrznej niewiele da, bo beton i tak sie bedzie nagrzewał , dodatkowo zwiększy sie możliwośc dostawania zimna od ściany zewnętrznej, przy okazji zamiast tzw gąbki wylewka przy ścianach zewnętrznych jest odseparowana paskami styropianu 1 - 2 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 20.02.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 ale czemu byś wpakował - zimne koszule i talerze???? W kuchni koszul ani innej garderoby nie trzymam Zabudowę kuchenną mam na ścianach zewnętrznych i choć są ocieplone 10 cm styro, to jednak w te mroźne dni ciągnie od nich chłodem. Blaty mam wpuszczane jako parapety no i też są chłodzone , w dotyku nieprzyjemne. Dobrze, że pod prysznicem bez brodzika uparłam się i rurki tam są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 20.02.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 W kuchni koszul ani innej garderoby nie trzymam Zabudowę kuchenną mam na ścianach zewnętrznych i choć są ocieplone 10 cm styro, to jednak w te mroźne dni ciągnie od nich chłodem. Blaty mam wpuszczane jako parapety no i też są chłodzone , w dotyku nieprzyjemne. Dobrze, że pod prysznicem bez brodzika uparłam się i rurki tam są Też mam pod brodzikiem. Ale pod szafkami kuchennymi nie i nie demonizował bym tego - kaloryferow tez tam nie montują :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natalutka 20.02.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 ja nie mam rurek pod szafkami kuchennymi i pluję sobie w brodę, że tego nie dopilnowałam. Panowie luźno potraktowali moje 60cm i w efekcie kiedy stoję przy szafkach czuję zimną podłogę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej14 20.02.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Też mam pod brodzikiem. Ale pod szafkami kuchennymi nie i nie demonizował bym tego - kaloryferow tez tam nie montują :) Zgadzam się z przedmówcą Moje pytanie bardziej odnosi się do tego, że zamierzamy ominąć podłogówkę pod stałymi elementami wystroju ze względu na oszczędności - po pierwsze materiału a po drugie, co ważniejsze energii cieplnej. Zawsze to powiedzmy o 20m2 mniej rurek i wody do grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 20.02.2012 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Też mam pod brodzikiem. Ale pod szafkami kuchennymi nie i nie demonizował bym tego - kaloryferow tez tam nie montują :) Ależ ja nie demonizuję, tylko bardzo żałuję. Nie lubię dotykać zimnego, a poza tym podczas tęgich mrozów ciasto drożdżowe do rośnięcia muszę odstawiać na stół w jadalni :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 20.02.2012 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Ależ ja nie demonizuję, tylko bardzo żałuję. Nie lubię dotykać zimnego, ... Już Cię lubię :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 21.02.2012 01:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Zgadzam się z przedmówcą Moje pytanie bardziej odnosi się do tego, że zamierzamy ominąć podłogówkę pod stałymi elementami wystroju ze względu na oszczędności - po pierwsze materiału a po drugie, co ważniejsze energii cieplnej. Zawsze to powiedzmy o 20m2 mniej rurek i wody do grzania. no tym stwierdzeniem się akurat zbytnio nie popisałeś... a odn. brodzika to mam odpływ w podłodze i głupotę bym zrobił gdybym nie dał tam i to gęsto (bo łazienka mała i mocy z powierzchni i tak jest na styk jak nie przymało) rur podłogówki, nie wyobrażam sobie prysznica i zimnej ceramiki pod gołymi stopami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 21.02.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 po pierwsze materiału a po drugie, co ważniejsze energii cieplnej. Zawsze to powiedzmy o 20m2 mniej rurek i wody do grzania. Ja popatrzyłem na to nieco inaczej - beton newet ten pod szafką kuchenną bedzie sie grzał/studził obwód bo to przecież struktura "ciagła" taka wylewka i po prostu bedzie systematycznie w tym miejscu znacznie więcej ciepła odbierac (chyba zeby zrobić deletację powiedzmy 50cm od ściany ale sensu nie widzę) od tych rurek dodatkowo jeszcze od ściany zewnętrznej. Oczywiście meblem am na nóżkach. I kazdy robi jak chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej14 21.02.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 no tym stwierdzeniem się akurat zbytnio nie popisałeś... a odn. brodzika to mam odpływ w podłodze i głupotę bym zrobił gdybym nie dał tam i to gęsto (bo łazienka mała i mocy z powierzchni i tak jest na styk jak nie przymało) rur podłogówki, nie wyobrażam sobie prysznica i zimnej ceramiki pod gołymi stopami... Niby dlaczego się nie popisałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 21.02.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 (edytowane) Niby dlaczego się nie popisałem? Bo o jakich oszczędnościach mówisz- 20m2, rura po 2,5zł- 250zł, ilość wody w rurce - nawet mi się nie chce liczyć. Argumentujesz bez sensu . Edytowane 21 Lutego 2012 przez DEZET Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts