Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość Rodzinka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

... Kocioł kondensacyjny osiąga sprawność zbliżoną do maksymalnej już dla temperatury wody wylotowej poniżej temperatury progu kondensacji dla paliwa gazowego tj. 56*C ...

Zatem zaprojektowanie podłogówki na 40/30*C umożliwi mi w skrajnych przypadkach (temperatury poniżej przyjętych dla stref klimatycznych) podniesienie do wartości granicznej 56*C, zachowując w ten sposób komfort cieplny. Nilsan - czy od razu projektować na 50/40*C?

... a takie obniżenie temperatury jakie mam (1 sterownik na kondygnację) w zupełności mi wystarcza...

Ja również planuję jeden sterownik na kondygnację.

Rozgorzała dyskusja, czy "podpalać papierosa zapalniczką czy zapałkami". Mając w domu kominek akumulacyjny, który z założenia ma "czynić" oszczędności w zużyciu gazu, powinienem zastosować sterowniki na kondygnacjach. A sprzęgło w sytuacji, kiedy oba manipulatory zamknął przepływy. To nie jest fanaberia inwestora.

Przypomniał mi się sprzedawca w pewnym salonie samochodowym, który usilnie proponował nabyć auto bez klimatyzacji, twierdząc, że zawsze można sobie okienko uchylić.

Edytowane przez Karlsen

Rozbawiłeś mnie tym pokrętnym tekstem.

nilsan

Cieszę się,że udało mi się cię rozbawić, ale mam nadzieję, że zanim ktoś wyda swoje ciężko zarobione pieniądze choć przez chwilę to przemyśli. Tyle i tylko tyle.

Ja w przeciwieństwie do ciebie zawszę chcę obniżyć ludziom koszty, nie pogarszając komfortu. Lubię ludzi i lubię im bezinteresownie pomagać.

Pzdr

Tylko są to ogrzewania ścienne, a my mówiliśmy o podłogowych.

nilsan

mówię o podłogówce,

poszukaj u producentów

Karlsen

. A sprzęgło w sytuacji, kiedy oba manipulatory zamknął przepływy. To nie jest fanaberia inwestora.

do tego wystarczy by-pass w kotle

Edytowane przez 1950

Ad.1

Upraszczając odpowiedź, jeżeli założymy normatywną ciągłą wymianę powietrza w wysokości połowy kubatury pomieszczenia na godzinę, to już po pierwszych piętnastu minutach.

nilsan

Rownie dobrze mozemy załozyć otwarte okna.

"Najważniejszą normą z punktu widzenia projektanta jest norma PN-83/B-03430

Dnia 8 lutego 2000 r. uchwalono zmianę Az-3 do tej normy

Najważniejsze postanowienia normy :

Budynki mieszkalne

1.Strumień objętości powietrza wentylacyjnego w budynku mieszkalnym jest określony przez sumę strumieni powietrza usuwanego z pomieszczeń pomocniczych. Strumienie te powinny wynosić co najmniej :

w kuchni z oknem zewnętrznym, wyposażonej w kuchenkę gazową lub węglową - 70 m3/h

w kuchni z oknem zewnętrznym, wyposażonej w kuchenkę elektryczną :

a) w mieszkaniu do 3 osób - 30 m3/h

b) w mieszkaniu dla więcej niż 3 osób - 50 m3/h

w kuchni bez okna zewnętrznego wyposażonej w kuchnię elektryczną - 50 m3/h

w łazience ( z WC lub bez) - 50 m3/h

w wydzielonym WC - 30 m3/h

w pomocniczym pomieszczeniu bezokiennym - 15 m3/h

w kuchni bez okna zewnętrznego, wyposażonej w kuchnię gazową obowiązkowo z mechaniczną wentylacją wywiewną - 70 m3/h

dla pokoju mieszkalnego oddzielonego od pomieszczeń kuchni, łazienki i WC więcej niż dwojgiem drzwi lub pokoju znajdującego się na wyższym poziomie w wielopoziomowym domu jednorodzinnym lub w wielopoziomowym mieszkaniu domu wielorodzinnego- 30 m3/h"

Cieszę się,że udało mi się cię rozbawić, ale mam nadzieję, że zanim ktoś wyda swoje ciężko zarobione pieniądze choć przez chwilę to przemyśli. Tyle i tylko tyle.

Ja w przeciwieństwie do ciebie zawszę chcę obniżyć ludziom koszty, nie pogarszając komfortu. Lubię ludzi i lubię im bezinteresownie pomagać.

Pzdr

Myślę, że to jest wystarczający komentarz do powyższego:

adiqq

Nie zawsze to co czytasz na forum to jest cała prawda.

Niestety niewiele osób wie o czym pisze, za to doradców jest na pęczki.

Ja nikogo na siłę nie namawiam do stosowania regulacji OP, pokazuję jedynie możliwe do uzyskania korzyści w zakresie oszczędności energii i komfortu cieplnego w różnych pomieszczeniach. Każdy robi taką regulację na jaką jest go aktualnie stać. Nie zmienia to faktu, że generalnie jest ona potrzebna i zasadna.

Poza tym, tak jak jest napisane w mojej stopce "Każda przyjemność musi kosztować".

nilsan

nilsan

Zatem zaprojektowanie podłogówki na 40/30*C umożliwi mi w skrajnych przypadkach (temperatury poniżej przyjętych dla stref klimatycznych) podniesienie do wartości granicznej 56*C, zachowując w ten sposób komfort cieplny. Nilsan - czy od razu projektować na 50/40*C?

Typowy zakres temperatur zasilania OP zawiera się w przedziale 35-55*C.

Dla zachowania swobody w doborze pozostałych parametrów, najlepiej jest założyć średnią temperaturę z powyższego przedziału np. 40*C i dT = 5*C.

W rzeczywistych warunkach eksploatacyjnych OP zawsze trzeba zrobić jakąś korektę. Dzięki takiemu podejściu mamy możliwość regulacji gęstości mocy zarówno w górę jak i w dół.

nilsan

Rownie dobrze mozemy załozyć otwarte okna.

"Najważniejszą normą z punktu widzenia projektanta jest norma PN-83/B-03430

Dnia 8 lutego 2000 r. uchwalono zmianę Az-3 do tej normy

Najważniejsze postanowienia normy :

Budynki mieszkalne

1.Strumień objętości powietrza wentylacyjnego w budynku mieszkalnym jest określony przez sumę strumieni powietrza usuwanego z pomieszczeń pomocniczych. Strumienie te powinny wynosić co najmniej :

w kuchni z oknem zewnętrznym, wyposażonej w kuchenkę gazową lub węglową - 70 m3/h

w kuchni z oknem zewnętrznym, wyposażonej w kuchenkę elektryczną :

a) w mieszkaniu do 3 osób - 30 m3/h

b) w mieszkaniu dla więcej niż 3 osób - 50 m3/h

w kuchni bez okna zewnętrznego wyposażonej w kuchnię elektryczną - 50 m3/h

w łazience ( z WC lub bez) - 50 m3/h

w wydzielonym WC - 30 m3/h

w pomocniczym pomieszczeniu bezokiennym - 15 m3/h

w kuchni bez okna zewnętrznego, wyposażonej w kuchnię gazową obowiązkowo z mechaniczną wentylacją wywiewną - 70 m3/h

dla pokoju mieszkalnego oddzielonego od pomieszczeń kuchni, łazienki i WC więcej niż dwojgiem drzwi lub pokoju znajdującego się na wyższym poziomie w wielopoziomowym domu jednorodzinnym lub w wielopoziomowym mieszkaniu domu wielorodzinnego- 30 m3/h"

No dobrze, tylko co według ciebie z zacytowanej normy wynika poza tym, że już nie obowiązuje.

Od czerwca 2006r. obowiązuje norma PE-EN 12831.

nilsan

... Karlsen do tego wystarczy by-pass w kotle

Sam bypass rozwiąże problem? Czy dodać trzeba zawór nadmiarowo upustowy dla zapewnienia minimalnego przepływu?

Typowy zakres temperatur zasilania OP zawiera się w przedziale 35-55*C.

Dla zachowania swobody w doborze pozostałych parametrów, najlepiej jest założyć średnią temperaturę z powyższego przedziału np. 40*C i dT = 5*C...

nilsan

Ponieważ lubię rozumieć, a nie tylko wiedzieć, wyjaśnij proszę, dlatego dT=5*C, a nie dT=10*C będzie lepsze dla OP. I skąd przewaga zastosowania bypassu nad sprzęgłem? Koszt zakupu, użytkowania?

Ponieważ lubię rozumieć, a nie tylko wiedzieć, wyjaśnij proszę, dlatego dT=5*C, a nie dT=10*C będzie lepsze dla OP. I skąd przewaga zastosowania bypassu nad sprzęgłem? Koszt zakupu, użytkowania?

Bypass to po prostu sprzęgło hydrauliczne w najprostszej postaci.

dT = 5*C ustala przepływ w wężownicy i tym samym opór wężownicy na średnim poziomie, umożliwiającym jego regulację zarówno w górę jaki w dół.

Wpływa jednocześnie na rozstaw rur wężownicy zapobiegając ich zbyt gęstemu lub rzadkiemu rozstawowi.

nilsan

No dobrze, tylko co według ciebie z zacytowanej normy wynika poza tym, że już nie obowiązuje.

Od czerwca 2006r. obowiązuje norma PE-EN 12831.

nilsan

Tylko tyle, że projektując CO zgodnie z obowiązująca normą powinieneś w stratach uwzględnić moc potrzebną do ogrzania wymiany powietrza równe 0,5 kubatury.

Powietrze w domu psuje zaś człowiek, emitując wilgoć, smród i CO2. I aby to usunąć potrzeba tak ze 20m^3 na osobę, a przy -20 na zewnątrz jeszcze mniej.

Czy jeśli w domu o dwóch poziomach po 100m^2 każdy, mieszkają dwie osoby i na piętro nikt nie wchodzi bo i po co, to masz obowiązek utrzymywać tam 20C bo taką przyjąłeś temp. projektową? Raczej grzejesz tyle ile potrzeba i gdzie potrzeba.

Dlaczego próbujesz uwodnić, że do szczęścia trzeba w domu zrobić przeciąg? 0,5 kubatury to jest naprawdę dużo, po kilku dniach takiego dmuchania przy -10C na zewnątrz zejdziesz z wilgotnością poniżej 30%, a to już nie mieści się w zakresie komfortu.

Teves

Problem z nadmiernym wysuszaniem powietrza masz dzięki przesadnej termoizolacji, zbyt szczelnym oknom i WM+R.

Takie problemy nie występują w budynkach z prawidłowo wykonaną WG (wentylacją grawitacyjną), normalną izolacją termiczną i normalnymi oknami.

Odpowiedni poziom powietrza infiltrującego zapewnia właściwą wilgotność i wymianę powietrza, która jest regulowana w sposób naturalny, a nie wymuszony.

Próby wyeliminowania zjawiska nadmiernego wysuszania powietrza poprzez WM za pomocą rekuperacji z odzyskiem wilgoci, częściowo rozwiązują ten problem, ale generują inne. Przede wszystkim wszystkie kanały dopływu i odpływu powietrza oprócz filtrów cząstek stałych wymagają okresowego odgrzybiania, którego użytkownicy WM+R w ogóle nie robią. Tam gdzie w kanałach powietrza jest obecna wilgoć są również obecne grzyby. Myślę, że o ich negatywnym wpływie na zdrowie człowieka nie muszę cię przekonywać. W przypadku WG czyste, świeże i wilgotne powietrze napływa z zewnątrz do wnętrza budynku, zapewniając odpowiedni komfort. Fakt taka przyjemność kosztuje, ale nie więcej niż 15% rocznych kosztów ogrzewania w stosunku do WM+R. A ponieważ każda przyjemność musi kosztować, to niestety trzeba za nią zapłacić.

Nie zajmuję się ustalaniem norm higienicznych, tylko jestem zobowiązany do ich przestrzegania. Jeżeli zostały określone minimalne poziomy wymiany powietrza, to widoczne takie muszą być, żeby zapewnić całkowite usuniecie CO2, nadmiaru wilgoci i owego smrodku domowego ogniska, o którym pisałeś. Moim zdaniem błąd w twoim rozumowaniu polega na przesadnej próbie zaoszczędzenia energii, kosztem własnego zdrowia. Wymiany powietrza na poziomie połowy kubatury budynku na godzinę nawet nie zauważysz, więc skąd u ciebie te przeciągi, chyba że powstają za sprawą WM. Jednym cyklem wymiany powietrza nie jesteś w stanie usunąć nagromadzonej w konstrukcji budynku wilgoci na skutek okresowego przebywania ludzi. Oprócz człowieka jest wiele innych źródeł wilgoci, której nadmiar również trzeba usunąć. To jest proces ciągły, a nie cykliczny.

nilsan

Poza tym, że mieszkam w domu z WM mieszkałem w kilku różnych mieszkaniach, w tym w XVII budynku ze ścianami jak w Malborku bez "sztucznej" termoizolacji. Absolutnie w każdym był problem z wilgotnością (a właściwie jej brakiem) w sezonie grzewczym. Tak samo jak w przypadku WG jak i WM czyste powietrze pochodzi z tego samego źródła, i niestety ma to do siebie, że bywa suche szczególnie jak jest mróz. 0,5 kubatury to 0,5 grawitacyjnie czy mechanicznie, przy czym przy WM przynajmniej, wiem kiedy jest 0,5.

Przyczyna nadmiernego wysuszania powietrza tkwi w ogrzewaniu konwekcyjnym (grzejniki płytowe, kanałowe itp.), które większość pary wodnej kumuluje w górnej części pomieszczenia, skąd jest ono usuwane poprzez WM lub WG. W budynkach z ogrzewaniem ceramicznym takie problemy nie występowały i rozkład wilgotności w funkcji wysokości pomieszczenia był zgrubsza jednakowy.

Miedzy innymi jest to powód dla którego promuję ogrzewanie płaszczyznowe.

nilsan