compi 17.03.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 No szkoda bo przytoczyłem Twoje wypowiedzi wg życzenia. Ok, policz jeszcze raz koszt Twojej WG i dojdziemy do sedna, bo przy pierwszym kalkulatorze pominąłeś obróbkę dekarską. To ile kosztowała Cię Twoja wentylacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.03.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 a czy jest ktoś niezadowolony z podłogówki wodnej??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.03.2012 00:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 a czy jest ktoś niezadowolony z podłogówki wodnej??? Ale o co tobie chodzi:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 18.03.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 No szkoda bo przytoczyłem Twoje wypowiedzi wg życzenia. Ok, policz jeszcze raz koszt Twojej WG i dojdziemy do sedna, bo przy pierwszym kalkulatorze pominąłeś obróbkę dekarską. To ile kosztowała Cię Twoja wentylacja? Widzę że dalej nie rozumiesz, że te 2000,- PLN za obróbkę blacharską 6szt dwukanałowych kominów, to był sarkazm. Koszty zostały przeze mnie oszacowane tzw. grubym ołówkiem w oparciu o dostępne w necie ceny. Nie odjąłem 2szt kominów w garażu oraz 1szt komina w kotłowni, które w tych miejscach muszą być wykonane jako grawitacyjne. Więc twój tekst z obróbkami blacharskimi był przysłowiowym szukaniem dziury w całym. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 18.03.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Chłopie, pozbieraj się, bo na pytanie o koszt obróbki podajesz określona kwotę, po czym na drugi dzień mówisz że to był sarkazm. Napisz w końcu czy miałeś to gratis( kto wykonał obróbki), bo wtedy wyjdzie że należy Ci zazdrościć, a nie brać z Ciebie przykład. Określ się w końcu czy reku wysusza powietrze czy nie. Podaj też dowód na to, że właściciele WM mają grzyby w kanałach, a ty w swoich z WG ich nie masz(jeśli regulujesz WG to je chyba czasowo zamykasz?). I w końcu zdradź patent na w miarę komfortowe w obsłudze regulowanie dopływu powietrza w WG, bo dla mnie to jest zagadka. Taka sama jak akumulowanie wystarczającej ilości wilgoci przez budynek( w szkielecie drewnianym również?). Poza tym faktycznie należy chyba tę dyskusję przenieść do działu wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 18.03.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Chłopie, pozbieraj się, bo na pytanie o koszt obróbki podajesz określona kwotę, po czym na drugi dzień mówisz że to był sarkazm. Napisz w końcu czy miałeś to gratis( kto wykonał obróbki), bo wtedy wyjdzie że należy Ci zazdrościć, a nie brać z Ciebie przykład. Określ się w końcu czy reku wysusza powietrze czy nie. Podaj też dowód na to, że właściciele WM mają grzyby w kanałach, a ty w swoich z WG ich nie masz(jeśli regulujesz WG to je chyba czasowo zamykasz?). I w końcu zdradź patent na w miarę komfortowe w obsłudze regulowanie dopływu powietrza w WG, bo dla mnie to jest zagadka. Taka sama jak akumulowanie wystarczającej ilości wilgoci przez budynek( w szkielecie drewnianym również?). Poza tym faktycznie należy chyba tę dyskusję przenieść do działu wentylacja. I kto tu powinien się ogarnąć. W przypadku WG kanały dolotowe powietrza zewnętrznego nie istnieją, więc nie ma się co w nich osadzać, czyli zarodniki grzybów i pleśni oraz wilgoć. Kanały wylotowe są ceramiczne i posiadają zdolność do pochłaniania wilgoci. Poza tym z racji pełnionych przez nie funkcji, nie mają żadnego wpływu na jakość powietrza wewnętrznego. Odpowiedzi na resztę pytań już ci udzieliłem. Sposób regulacji dopływu świeżego powietrza do budynku opisałem w wątku o "Ekonomicznym spalaniu paliw stałych", do którego podałem linki. I z mojej strony, to już wszystko w tym temacie. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 18.03.2012 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 (edytowane) WG super się sprawdza z podłogówką w otwartych dużych i wysokich przestrzeniach. W małych niskich klitkach z grzejnikami jest słabo, z podłogówką tak sobie.Chodzi mi o komfort i klimat powietrza. Tak zauważyłem u siebie, dom 2-częściowy 400m2, pół na pół grzejniki-podłogówka, antresola, pomieszczenia od 2,5m - 6m wysokości. Jeśli chodzi o koszt mojej instalacji WG, to tylko zwykłe wywietrzniki pod sufitem z wylotem przez ścianę na zewnątrz i kratkami z żaluzjami. W małych pomieszczeniach zero wentylacji, tylko okna otwórz-zamknij. Koszt materiałów kilkadziesiąt złoty. Edytowane 18 Marca 2012 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 18.03.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Podsumowując: Dom nie może być zbyt dobrze wyizolowany bo słabo się reguluje.Temp. w domu powinna być stabilizowana +/- 0,5 bo inaczej to wyrzucanie pieniędzy. Musimy zapewnić odpowiednią stratę na wentylację bo inaczej patrz pkt.1 Powietrze powinniśmy wymieniać 0,5V/h bo inaczej smród i wilgoć i można się udusić. WM jest "be" bo pozwala zmniejszyć wymianę. Rekuperator też jest "be" bo wysusza nawiewane powietrze. Ogrzewanie konwekcyjne jest "be" bo wysusza powietrze, ale nie wysusza powietrze nawiewanego wprost na konwektor przez specjalna dziurę w ścianie. W zimie powietrze na zewnątrz jest wilgotne tylko wysusza się jak wpada do domu przez WM albo, co gorsza rekuperator. Dom powinien mieć małą bezwładność cieplną (małą akumulację ciepła). Dom powinien mieć dużą akumulację wilgoci. Dopływ ciepła powinien być regulowany porcjami, bo stały proporcjonalny dopływ ciepła i samoregulacja jest "be". Wilgotność/wentylacja nie powinna być regulowana bo powinna ustabilizować się sama. WM mechaniczna to wyrzucanie pieniędzy, ale montaż kilku grzejników po to żeby podgrzać powietrze wpadające przez dziurę w ścianie jest racjonalne. Jakbym o czymś zapomniał to proszę uzupełnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.03.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 WG super się sprawdza z podłogówką w otwartych dużych i wysokich przestrzeniach. W małych niskich klitkach z grzejnikami jest słabo, z podłogówką tak sobie. Chodzi mi o komfort i klimat powietrza. Tak zauważyłem u siebie, dom 2-częściowy 400m2, pół na pół grzejniki-podłogówka, antresola, pomieszczenia od 2,5m - 6m wysokości. Jeśli chodzi o koszt mojej instalacji WG, to tylko zwykłe wywietrzniki pod sufitem z wylotem przez ścianę na zewnątrz i kratkami z żaluzjami. W małych pomieszczeniach zero wentylacji, tylko okna otwórz-zamknij. Koszt materiałów kilkadziesiąt złoty. Dramat. Zero wentylacji w niektórych pomieszczeniach to dramat. Proszę cię, nie doradzaj nikomu twoich rozwiązań. Szczerze to mówię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 18.03.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Dramat. Zero wentylacji w niektórych pomieszczeniach to dramat. Proszę cię, nie doradzaj nikomu twoich rozwiązań. Szczerze to mówię. Najwyraźniej chyba nie wiesz jak działa WG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.03.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Najwyraźniej chyba nie wiesz jak działa WG Niemal 40 lat miałem z nią do czynienia i nigdy więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 18.03.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Niemal 40 lat miałem z nią do czynienia i nigdy więcej. Musiałeś mieć małe klitki, bo w przestrzeniach rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.03.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 W małych pomieszczeniach zero wentylacji, tylko okna otwórz-zamknij. A kto to napisał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 18.03.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Nilsan, napisz nam o wspomnianych wcześniej grzybach w WM. Nie ma ich WG bo tam ceramika przyjmuje wilgoć i znika potem w cudowny sposób. Szczególnie w parne, gorące dni gdy powietrze stoi w miejscu. Temat kosztów budowy WG tez jak widzę zakończyłeś. Teves mi uświadomił, że Twoje grzejniki się nie sprzedają bo ich idea pada przy WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 19.03.2012 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 (edytowane) Teves&compi Polemika z wami, to jak polemika z talibami i żadne racjonalne argumenty nie mają znaczenia, bo silniejsza jest wiara w cuda obiecywane przez marketingowych kaznodziei. A ponieważ w miejscu, w którym zaczyna się wiara kończy się rozum, to o czym tu dalej dyskutować? nilsan Edytowane 19 Marca 2012 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 19.03.2012 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Niemal 40 lat miałem z nią do czynienia i nigdy więcej. Za pomocą WG można wentylować dowolnej wielkości pomieszczenie. Niestety według obowiązujących minimalistycznych standardów budownictwa w poprzednim ustroju, skutecznie zniechęcono ludzi do WG. A ponieważ teraz jest powrót do sprawdzonych przez wieki metod naturalnych w budownictwie, to również WG przeżywa swój renesans. Niestety nie wielu inżynierów wie jak prawidłowo zaprojektować WG, stąd później powstają mity i legendy na ten temat. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2012 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Za pomocą WG można wentylować dowolnej wielkości pomieszczenie. Niestety według obowiązujących minimalistycznych standardów budownictwa w poprzednim ustroju, skutecznie zniechęcono ludzi do WG. A ponieważ teraz jest powrót do sprawdzonych przez wieki metod naturalnych w budownictwie, to również WG przeżywa swój renesans. Niestety nie wielu inżynierów wie jak prawidłowo zaprojektować WG, stąd później powstają mity i legendy na ten temat. nilsan Większość swojego życia mieszkałem w domu poniemieckim z kratkami pod oknami. Nie było źle, ale zdecydowanie wolę mechaniczną bo jest dobrze zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.03.2012 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Za pomocą WG można wentylować dowolnej wielkości pomieszczenie. Niestety według obowiązujących minimalistycznych standardów budownictwa w poprzednim ustroju, skutecznie zniechęcono ludzi do WG. A ponieważ teraz jest powrót do sprawdzonych przez wieki metod naturalnych w budownictwie, to również WG przeżywa swój renesans. Niestety nie wielu inżynierów wie jak prawidłowo zaprojektować WG, stąd później powstają mity i legendy na ten temat. nilsan Ciekawe rzeczy opowiadasz. Gdy dwa lata temu kończyłem audyting energetyczny na AGH nic nie wspominano o tym renesansie. Moze coś przegapiłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 19.03.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 (edytowane) Większość swojego życia mieszkałem w domu poniemieckim z kratkami pod oknami. Nie było źle, ale zdecydowanie wolę mechaniczną bo jest dobrze zawsze. Ja z kolei stawiam na metody proekologiczne, które zastosowane w umiejętny sposób zapewniają maksymalny komfort możliwy do uzyskania we współczesnym budownictwie, z jednoczesnym maksymalnym ograniczeniem negatywnego wpływu nowoczesnych technologii. Zanim którąś z nich zastosuję staram się dokładnie przeanalizować jej wady i zalety. Niestety w wielu przypadkach mają one więcej skrzętnie ukrytych wad niż zalet, które ujawniają się dopiero podczas eksploatacji budynków. Dlatego staram się nowoczesne technologie stosować tylko tam, gdzie ich zalety zdecydowanie przewyższają wady, ale w sposób przemyślany, a nie na zasadzie owczego pędu. nilsan Edytowane 19 Marca 2012 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 WG proekologiczna? A ja zawsze myślałem, że takim urządzeniem jest rekuperator w WM. Fakt, kosztuje, ale to tylko pieniądze, najważniejsze że oszczędza energię. W jaki sposób WG jest proekologiczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts