Liwko 19.03.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 A, i jeszcze jedno. Reku przy pompie ciepła nie ma sensu ekonomicznego;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 19.03.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Twój dom z drewna typu termos, z WM i oknami trójszybowymi jest równie szczelny i hermetyczny jak twoje horyzonty wiedzy. Szukanie na siłę argumentów dla udowodnienia własnych racji, które nie są podparte żadnymi obliczeniami i pomiarami, przypomina fanatyzm religijny, a nie merytoryczną dyskusję. Ile paliwa więcej pójdzie również policzyłem. W stosunku do WM+R około 10-15%. nilsan Ja nie mam domu z drewna. Napisałem o szkielecie, ponieważ stwierdziłeś, że dom powinien kumulować wilgoć i chyba ciepło. Nie raczyłeś odpowiedzieć na ten mało istotny szczegół. Inne również pominąłeś, ale rozumiem ze jest to po prostu wygodne. Bądź rzetelny w swoich wypowiedziach. Nikt wtedy nie będzie zadawał Ci szczegółowych pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 19.03.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 1. Owszem potrzebuje energii, ale więcej tej energii odzyska!!! 2. Pokazać ci zdjęcia kanałów dolotowych po trzech latach? Na tym forum był opisywany przykład takich kanałów po 15 latach. Bzdura do kwadratu!!! 3. Kolejna bzdura. 4. Fakt, rekuperator może przedrożyć sprawę (ale co to ma wspólnego z ekologią?) 5. To wszystko zależy od danego projektu. Czasami tak, a czasami nie. (co to ma wspólnego z ekologią?) 6. Fakt, rekuperator nie jest bezgłośny, ale czy go będziemy słyszeć czy nie dużo zależy od samej instalacji jak i modelu reku. (co to ma wspólnego z ekologią?) Całości komentować nie będę, bo i po co. Zapłaciłeś, to masz WM+R, tylko nie przekonuj innych, że to jedyna droga, bo tak nie jest. Jeżeli jesteś uczciwy, a zakładam że tak, to wyjmij jeden z anemostatów nawiewnych, wsadź do kanału rękę z czystą białą ściereczką, przetrzyj go w środku i osobiście przekonasz się o czym piszę. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 19.03.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Nie pominął tych strat po prostu jest to pewien koszt, który się płaci jeśli nie chce się wydawać na WM. Lepiej żeby te powietrze wpadało przez grzejnik bo w ten sposób nie będzie uczucia chłodu jak byłoby w przypadku gdyby zastosować tradycyjne nawietrzaki bo wtedy do domu wpadałby strumień chłodnego powietrza. ............... Co na to kamera termowizyjna? I co gdy te dziury za grzejnikiem nie będą kanałem nawiewowym, a wywiewowym? Jak to skontrolujesz? Przeciez często się zdarza przy WG, że wszystko działa na opak. Przykładów nie brakuje na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 19.03.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Ja nie mam domu z drewna. Napisałem o szkielecie, ponieważ stwierdziłeś, że dom powinien kumulować wilgoć i chyba ciepło. Nie raczyłeś odpowiedzieć na ten mało istotny szczegół. Inne również pominąłeś, ale rozumiem ze jest to po prostu wygodne. Bądź rzetelny w swoich wypowiedziach. Nikt wtedy nie będzie zadawał Ci szczegółowych pytań. Domy szkieletowe z drewna wykańczane są od wewnątrz płytą K-G. Jakie właściwości ma gips w nich zawarty przeczytaj sobie na stronie producentów takich płyt, to uzyskasz odpowiedź na swoje pytanie. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.03.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Beata&Sławek Twoje zdanie o wentylacji mechanicznej, jej energochłonności, konieczności czyszczenia, koszcie budowy, jak mi się wydaje, zbudowałeś na bazie mniemań, których się naczytałeś w sieci.Spieprzyć można wszystko (z kowadłem włącznie).MOŻNA zbudować WM pędzoną pół kilowatem...Tylko po co?Wystarczy ciągła moc rzędu 40W, jak twórca tego systemu wie co robi.Podnoszone przez Ciebie zastrzeżenia dyskutowane były już wielokrotnie.Nie masz racji... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 19.03.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Co na to kamera termowizyjna? I co gdy te dziury za grzejnikiem nie będą kanałem nawiewowym, a wywiewowym? Jak to skontrolujesz? Przeciez często się zdarza przy WG, że wszystko działa na opak. Przykładów nie brakuje na tym forum. Gdyby znał podstawy fizyki, na których opiera się praca wentylacji grawitacyjnej, to nie zadałbyś takiego pytania. W WG nic nie działa na opak, podstawowe zasady opisałem parę postów wcześniej na tym wątku. Co ma do rzeczy kamera termowizyjna, która notabene nic nie pokaże, ponieważ chłodne powietrze wpływa do budynku, a nie na odwrót. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2012 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Całości komentować nie będę, bo i po co. Zapłaciłeś, to masz WM+R, tylko nie przekonuj innych, że to jedyna droga, bo tak nie jest. Jeżeli jesteś uczciwy, a zakładam że tak, to wyjmij jeden z anemostatów nawiewnych, wsadź do kanału rękę z czystą białą ściereczką, przetrzyj go w środku i osobiście przekonasz się o czym piszę. nilsan Ha, mam cię Kanał nawiewny po trzech latach. Chusteczka po przetarciu takiego kanału Co teraz wymyślisz by twoje było na wierzchu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.03.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 "Co ma do rzeczy kamera termowizyjna, która notabene nic nie pokaże, ponieważ chłodne powietrze wpływa do budynku, a nie odwrotnie." Poczekaj do lipca, gdy będzie wokół z 35stC. WTEDY taki układ działa odwrotnie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 19.03.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Beata&Sławek- zamiast pisać uogólnienia, wystarczy poszukać w necie jakie moce mają reku. Zresztą już o tym ich użytkownicy napisali, więc widzisz jak bardzo się mylisz. Weź jeszcze pod uwagę rodzaj zasilania- AC lub DC, bo to też robi znaczną różnicę. A odnośnie bezgłośności WG- jak wieją mocne wiatry, co nad morzem jest zjawiskiem bardzo częstym, w mojej WG dudni, aż... nie miło. I może ktoś powie, że dudni bo jest źle zrobiona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 19.03.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 "Co ma do rzeczy kamera termowizyjna, która notabene nic nie pokaże, ponieważ chłodne powietrze wpływa do budynku, a nie odwrotnie." Poczekaj do lipca, gdy będzie wokół z 35stC. WTEDY taki układ działa odwrotnie. Adam M. W szczelnym domu tak, pod warunkiem, że temperatura na zewnątrz jest wyższa od temperatury w budynku. Przy otwartych oknach już nie, zresztą kto w domu bez klimy siedzi przy zamkniętych oknach w lipcu? A poza tym, kto w lipcu mówi o stratach energii? Poza tym bez wymiennika schładzającego napływające powietrze, WM doprowadza do budynku powietrze o takiej samej temperaturze jaka panuje na zewnątrz. Jeżeli temperatura na zewnątrz w nocy spadnie w stosunku do temperatury wewnątrz budynku, to WG działa normalnie. Więc gdzie tu jest różnica w działaniu WM w stosunku do WG. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 19.03.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Domy szkieletowe z drewna wykańczane są od wewnątrz płytą K-G. Jakie właściwości ma gips w nich zawarty przeczytaj sobie na stronie producentów takich płyt, to uzyskasz odpowiedź na swoje pytanie. nilsan No tego gipsu w szkielecie tyle, że hoho, a może i więcej wody się zbierze, aby potem wyrównać wilgotność. Niesamowite! Za każdym grzejnikiem proponujesz dziurawienie ściany, czy tylko za niektórymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 19.03.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Ha, mam cię Kanał nawiewny po trzech latach. Chusteczka po przetarciu takiego kanału Co teraz wymyślisz by twoje było na wierzchu? Ciekawe skąd się ludziom robią smugi na ścianach w pobliżu kanałów wyrzutowych już po roku eksploatacji WM? nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Ciekawe skąd się ludziom robią smugi na ścianach w pobliżu kanałów wyrzutowych już po roku eksploatacji WM? nilsan Jaja sobie robisz? Smugi się mogą zrobić od nawiewanego cieplejszego powietrza, np. od kominka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 19.03.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Jaja sobie robisz? Smugi się mogą zrobić od nawiewanego cieplejszego powietrza, np. od kominka! No ciekawa teoria. Tylko dlaczego zjawisko to występuje przy wszystkich kanałach wyrzutowych, a nie tylko w pomieszczeniu z kominkiem. Poza tym proponuję ci zmienić kominek, bo strasznie ci smoli sadzą. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 19.03.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 (edytowane) przy WM znam sporo takich co nie otwiera okien...w tym siebie a smug nie mam.... A ja mam iloraz inteligencji na poziomie tostera i zapewne ci uwierzę, bo w życiu nie byłem w domach z WM+R i na dodatek GWC. Na mojej ulicy jest już dwóch sąsiadów, którzy rozglądają się za koparką żeby ten wynalazek pod nazwą GWC (gówniany wymiennik ciepła) wykopać i na zawsze usunąć, ba albo w zimę zamarza, albo w lecie śmierdzi jak z nieodgrzybianej klimy w samochodzie. nilsan Edytowane 19 Marca 2012 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 19.03.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 (edytowane) I żeby była jasność. Ja nie jestem przeciwnikiem WM+R zaprojektowanej, wykonanej i eksploatowanej prawidłowo. W końcu wszystko jest dla ludzi.Ja tylko twierdzę, że zysk ekonomiczny z jej zastosowania w stosunku do WG, to tylko 10-15% oszczędnościi, a nie jak się próbuje wmówić ludziom 80-90%.Resztę swoich uwag pod adresem WM+R zawarłem w postach powyżej.Na tym kończę tą nierówną walkę. nilsan Edytowane 19 Marca 2012 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 No ciekawa teoria. Tylko dlaczego zjawisko to występuje przy wszystkich kanałach wyrzutowych, a nie tylko w pomieszczeniu z kominkiem. Poza tym proponuję ci zmienić kominek, bo strasznie ci smoli sadzą. nilsan 1. Nigdzie nic przy żadnych anemostatach mi się nie brudzi. Znowu chcesz zdjęcia? 2. Co ty gadasz o moim kominku??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 19.03.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 A ja mam iloraz inteligencji na poziomie tostera i zapewne ci uwierzę, bo w życiu nie byłem w domach z WM+R i na dodatek GWC. Na mojej ulicy jest już dwóch sąsiadów, którzy rozglądają się za koparką żeby ten wynalazek pod nazwą GWC (gówniany wymiennik ciepła) wykopać i na zawsze usunąć, ba albo w zimę zamarza, albo w lecie śmierdzi jak z nieodgrzybianej klimy w samochodzie. nilsan Nie prościej zrobić wykop na wlocie, odciąć pod ziemią i dla pewności zaślepić, a potem zasypać? Koszt- pół/godzinka kopania i 2 dekle po 2zety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2012 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 A ja mam iloraz inteligencji na poziomie tostera i zapewne ci uwierzę, bo w życiu nie byłem w domach z WM+R i na dodatek GWC. Na mojej ulicy jest już dwóch sąsiadów, którzy rozglądają się za koparką żeby ten wynalazek pod nazwą GWC (gówniany wymiennik ciepła) wykopać i na zawsze usunąć, ba albo w zimę zamarza, albo w lecie śmierdzi jak z nieodgrzybianej klimy w samochodzie. nilsan A ja nie wierzę w takie bzdury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts