Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość Rodzinka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Beata&Sławek

Twoje zdanie o wentylacji mechanicznej, jej energochłonności, konieczności czyszczenia, koszcie budowy, jak mi się wydaje, zbudowałeś na bazie mniemań, których się naczytałeś w sieci.

Spieprzyć można wszystko (z kowadłem włącznie).

MOŻNA zbudować WM pędzoną pół kilowatem...

Tylko po co?

Wystarczy ciągła moc rzędu 40W, jak twórca tego systemu wie co robi.

Podnoszone przez Ciebie zastrzeżenia dyskutowane były już wielokrotnie.

Nie masz racji...

Adam M.

Tak rzeczywiście na podstawie internetu a nawet więcej na podstawie opinii użytkowników WM ale nie tych co mają powyżej tysiąca wypowiedzi na forum. I z tego wnioskuj, że średni poziom wykonania i radości z użytkowania WM daleko odbiega od ideału, który Pan promuje. Nie każdy ma umiejętności i możliwości zrobienia sobie tej instalacji tymi ręcami, czytałem min opinie ludzi z innego forum co działo się z ich rekuperatorami tej zimy w czasie ostrych mrozów i były kłopoty serwisy miały pełne ręce roboty zakładano jakieś dodatkowe klapy i inne wynalazki, które będzie wiadomo jak się sprawują w następne mrozy bo zanim je pozakładano to mrozy minęły.

Napisz mi tylko, w jakim celu mam czyścić kanały z ciągle działającą wentylacją?

To ty mi napisz skoro nie trzeba dlaczego taką konieczność podają producenci zalecają czyszczenie co 5 lat, skąd w sieci ogłoszenia oferujące czyszczenie tychże wentylacji. Nie piszę, że WM są be pisze, że nie zawsze są zasadne z ekonomicznego punktu widzenia. Ale tutaj na forum panuje jedna zasada jeśli ktoś z dorobkiem mniejszym niż 1000 postów napisze o swoich przemyśleniach doświadczeniach wówczas nagle pojawia się zmasowany atak "zwykłych użytkowników" z kontem 4000 punktów, gdzie wyrwą z całości część wypowiedzi dodadzą swoje teorie często pokrywające się z tekstami broszurek reklamowych.

Skoro tak umiecie liczyć zróbcie rzetelne zestawienie kosztów użytkowania serwisów, dodatkowych kosztów WG przy różnych paliwach metrażach markach WM i rekuperatorów i policzcie zwrot kosztów.

Na tym kończę tą nierówną walkę.

nilsan

No to ja Cię wesprę tym razem. Jako użytkownik WM+R mogę potwierdzić, że to nie 90% a bliżej tych 20% oczywiście zależnie od czego liczymy 100%.

Cały numer polega jednak na czymś innym, niż Ty się upierasz. IMHO (choć usłyszałem to od Adama_MK ) największą zaletą WM jest możliwość regulacji i kontroli. I to jest ta wyższość i oszczędność WM. Dodatkowo w lecie dochodzi wymuszenia szczególnie istotna dla poddaszy.

Skoro możesz wymieniać mniej to wymieniasz mniej i dlatego ta oszczędność WM+R w sezonie zimowy jest mniejsza, bo owszem możemy się karmić 0,5V/h ale nikt tego nie robi bo zrobiłby z domu Sahrę. Swoją szosą nikt z WG też nie wymienia 0,5 bo też miałby Saharę tylko jak to równo albo sensownie rozłożyć w wykonaniu WG ????

Idąc dalej, ja też wolałbym wentylację taką bezobsługową samoregulacyjną i żeby nie było że jestem talibem moja wypowiedz z lutego: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196841-W-co-dzi%C5%9B-zainwestowa%C5%82by%C5%9B-robi%C4%85c-WM&p=5207292&viewfull=1#post5207292

czytałem min opinie ludzi z innego forum co działo się z ich rekuperatorami tej zimy w czasie ostrych mrozów i były kłopoty serwisy miały pełne ręce roboty zakładano jakieś dodatkowe klapy i inne wynalazki, które będzie wiadomo jak się sprawują w następne mrozy bo zanim je pozakładano to mrozy minęły.

To ty mi napisz skoro nie trzeba dlaczego taką konieczność podają producenci zalecają czyszczenie co 5 lat, skąd w sieci ogłoszenia oferujące czyszczenie tychże wentylacji.

Skoro tak umiecie liczyć zróbcie rzetelne zestawienie kosztów użytkowania serwisów, dodatkowych kosztów WG przy różnych paliwach metrażach markach WM i rekuperatorów i policzcie zwrot kosztów.

1. Racja, przy dużych mrozach wymiennik potrafi przymarzać i odzysk ciepła nie działa. Tak miałem przez całe dwa tygodnie tej zimy. Natomiast wentylacja dalej działała, tyle że z reku przez te dwa tygodnie nie miałem pożytku. Rozwiązaniem byłby GWC (wiosną podłączam do reku DZ pompy ciepła)

2. Na wszystkim idzie dzisiaj zarobić. Trzeba tylko dorobić do tego odpowiednią ideologię. (patrz moje zdjęcia z przed kilku postów)

3. Roczny koszt utrzymania mojego reku to około 150zł. Zysku z niego zimą mam podobną kwotę, więc wychodzę na zero. Oczywiście zapłaciłem za niego 2800zł, które mi się nigdy nie zwrócą, tak jak nie zwrócą mi się pieniądze za plazmę 50".

1. Racja, przy dużych mrozach wymiennik potrafi przymarzać i odzysk ciepła nie działa. Tak miałem przez całe dwa tygodnie tej zimy. Natomiast wentylacja dalej działała, tyle że z reku przez te dwa tygodnie nie miałem pożytku. Rozwiązaniem byłby GWC (wiosną podłączam do reku DZ pompy ciepła)

2. Na wszystkim idzie dzisiaj zarobić. Trzeba tylko dorobić do tego odpowiednią ideologię. (patrz moje zdjęcia z przed kilku postów)

3. Roczny koszt utrzymania mojego reku to około 150zł. Zysku z niego zimą mam podobną kwotę, więc wychodzę na zero. Oczywiście zapłaciłem za niego 2800zł, które mi się nigdy nie zwrócą, tak jak nie zwrócą mi się pieniądze za plazmę 50".

Dziękuję za rzetelny post.

Dziękuję za rzetelny post.

No to ja dodam. Mój Brink 300 nie zamarzł tzn. chodził na dysproporcji i jakoś dawał radę chociaż wyciąg zaczynał chyba przymarzać bo był wyraźnie słyszalny. Wyłączyłem go na dwa dni, aby sprawdzić co się dzieje z wilgotnością w domu, wymiana powietrza jednak wciąż była tzn. z nawiewnych leciała słaba strużka tyle, że zimniejszego, niż przy działającym.

Uważam, że jak się ktoś do jakiejś roboty zabiera to powinien dogłębnie poznać CO chce zbudować i JAK to ma działać.

Wtedy łatwiej uniknąć błędów wykonawczych.

Łatwiej też rozwiązuje się napotykane problemy.

NAPRAWDĘ nie wyobrażam sobie, aby można było zbudować sobie system, z którym mieszkać się nie da.

Często obserwuję, że w jednym miejscu składane są pomysły wykluczające się!

Na przykład:

- Zbudujemy DOM!

Pasywny!

Z WIELKIM kominkiem, bo kominki są fajne.

Damy tam PC, bo oszczędne.

A jak kominek, to PW, bo co się będzie marnował!

Ale wtedy - bufor ze 2 tony!

I wychodzi coś takiego, że nie wiadomo gdzie uciekać a opisy użytkowników, którzy sobie to "popełnili" pełne są goryczy i zarzutów, ze im nikt nie wybił ze łba głupich pomysłów...

Pacjent od kominków dostarcza kominek z PW i podłącza - bo po to go wezwali.

Pacjent od PC - tak samo

KAŻDY wezwany robi to, co mu zlecą i za to bierze kasę!

- A całość działa jak sama chce (czyli kiepsko) choć WSZYSTKIE elementy składowe są z najwyższych półek!

Adam M.

Przy pustakach ceramicznych, ociepleniu klejonym na placki i niedocieplonych szczytach ścian(nadal częsty błąd), konwekcja w samym murze to częste zjawisko. Najłatwiejsze do bezpośredniego wykrycia właśnie w gniazdkach osadzonych w owym murze. Być może dla niektórych to zaleta ; ).

Przy pustakach ceramicznych, ociepleniu klejonym na placki i niedocieplonych szczytach ścian(nadal częsty błąd), konwekcja w samym murze to częste zjawisko. Najłatwiejsze do bezpośredniego wykrycia właśnie w gniazdkach osadzonych w owym murze. Być może dla niektórych to zaleta ; ).

To nie jest konwekcja tylko przepływ infiltracyjny powietrza pod wpływem różnicy ciśnień.

nilsan

Poczytaj najpierw na czym polega konwekcja.

nilsan

"Konwekcja – proces przekazywania ciepła związany z makroskopowym ruchem materii w gazie, cieczy bądź plazmie, np. powietrzu, wodzie, plazmie gwiazdowej. Czasami przez konwekcję rozumie się również sam ruch materii związany z RÓŻNICAMI TEMPERATUR, który prowadzi do przenoszenia ciepła. Ruch ten precyzyjniej nazywa się prądem konwekcyjnym."

Wołami special for you.