Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość Rodzinka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie, czy Wy nie widzicie, że od nilsana nie uzyskacie żadnej odpowiedzi na pytania dla niego kłopotliwe,

bo zamiast odpowiedzi może nastąpić natomiast porównanie Was, do Talibów,

Polemika z wami, to jak polemika z talibami i żadne racjonalne argumenty nie mają znaczenia, bo silniejsza jest wiara w cuda obiecywane przez marketingowych kaznodziei.

do ludzi którzy są bardzo zadowoleni ze swojej głupoty

Liwko

Ty jesteś jednym z niewielu ludzi, którym własna głupota poprawia samopoczucie i na dodatek potrafią się do tego publicznie przyznać.

o marketingowym bełkocie tak przez niego skutecznie stosowanym

Ja z kolei stawiam na metody proekologiczne, które zastosowane w umiejętny sposób zapewniają maksymalny komfort możliwy do uzyskania we współczesnym budownictwie, z jednoczesnym maksymalnym ograniczeniem negatywnego wpływu nowoczesnych technologii. Zanim którąś z nich zastosuję staram się dokładnie przeanalizować jej wady i zalety. Niestety w wielu przypadkach mają one więcej skrzętnie ukrytych wad niż zalet, które ujawniają się dopiero podczas eksploatacji budynków. Dlatego staram się nowoczesne technologie stosować tylko tam, gdzie ich zalety zdecydowanie przewyższają wady, ale w sposób przemyślany, a nie na zasadzie owczego pędu.

o tym, że kocioł kondensacyjny pracuje z najwyższą sprawnością przy temperaturach powrotu rzędu 56 C,

o braku kwalifikacji do brania udziału w dyskusji i wielu jeszcze innych inwektywach,

wcale się temu nie dziwię,

bowiem jeżeli jego rzetelność jest taka jak ją prezentuje na swojej stronie http://www.nilsan.pl gdzie sprzedaje kotły na paliwo stałe pracujące ze sprawnością 98%

to ja już wiem wszystko czego można się spodziewać

dlatego chciałbym, ponieważ nie jestem dobry z wentylacji, dowiedzieć się czegoś na ten temat, od okazuje się guru w tym temacie,

bądź może łaskaw ustosunkować się do postu Tevesa które podsumował Twoje wypowiedzi i nie pisz, że są wyrwane z kontekstu,

1. Dom nie może być zbyt dobrze wyizolowany bo słabo się reguluje.

2. Temp. w domu powinna być stabilizowana +/- 0,5 bo inaczej to wyrzucanie pieniędzy.

3. Musimy zapewnić odpowiednią stratę na wentylację bo inaczej patrz pkt.1

4. Powietrze powinniśmy wymieniać 0,5V/h bo inaczej smród i wilgoć i można się udusić.

5. WM jest "be" bo pozwala zmniejszyć wymianę.

6. Rekuperator też jest "be" bo wysusza nawiewane powietrze.

7. Ogrzewanie konwekcyjne jest "be" bo wysusza powietrze, ale nie wysusza powietrze nawiewanego wprost na konwektor przez specjalna dziurę w ścianie.

8. W zimie powietrze na zewnątrz jest wilgotne tylko wysusza się jak wpada do domu przez WM albo, co gorsza rekuperator.

9. Dom powinien mieć małą bezwładność cieplną (małą akumulację ciepła).

10. Dom powinien mieć dużą akumulację wilgoci.

11. Dopływ ciepła powinien być regulowany porcjami, bo stały proporcjonalny dopływ ciepła i samoregulacja jest "be".

12. Wilgotność/wentylacja nie powinna być regulowana bo powinna ustabilizować się sama.

13. WM mechaniczna to wyrzucanie pieniędzy, ale montaż kilku grzejników po to żeby podgrzać powietrze wpadające przez dziurę w ścianie jest racjonalne.

aha i nie pisz też o ilości postów i pseudofachowcach.

wykaż się proszę,

podejrzewam, że wszyscy chcą wiedzieć dlaczego sam sobie zaprzeczasz i plączesz się w zeznaniach

Adam - skąd u Was (bo już któryś raz słyszę) te wiatry w gniazdkach?

A ja uważam, że te wiatry mają bardziej prozaiczną przyczynę: kable do gniazdka puszczone peszlem, czyli rurką i przez nią wieje, a nie jakieś konwekcje, wymiany, zmiany ciśnienia w samej ścianie. Podobnie będzie w ścianie z "dziurawej" ceramiki.

Snucie teorii naukowych... nie wiem... chcecie zabłysnąć czy jak?

Na grupie budowlanej jest inwestor, który przerabiał ten problem jakiś czas temu i teraz potrafi doradzić każdemu. Jeśli masz czas to poczytaj posty "kiki", ale obejrzyj najpierw ile i po co wydał kupę kasy na poprawienie ocieplenia szczytów. Zaznaczam, że problem dotyczy pustaków. Przy gazobetonie jest trochę lepiej.

http://usenet.gazeta.pl/usenet/0,47943.html?group=pl.misc.budowanie&tid=1290229&pid=1290372&MID=%3Cjjd5uh%24cbd%241%40inews.gazeta.pl%3E

A to to może ja pisałem?

Wyjaśnij proszę.

Byłeś uprzejmy napisać:

Jaja sobie robisz? Smugi się mogą zrobić od nawiewanego cieplejszego powietrza, np. od kominka!

a ponieważ na siłę szukałeś kontrargumentów, z tego przekornie wyciągnąłem wniosek, że masz takie doświadczenia ze swoim kominkiem.

Rozumiem, że chodziło ci o DGP, ale o tym nie wspomniałeś.

nilsan

"Konwekcja – proces przekazywania ciepła związany z makroskopowym ruchem materii w gazie, cieczy bądź plazmie, np. powietrzu, wodzie, plazmie gwiazdowej. Czasami przez konwekcję rozumie się również sam ruch materii związany z RÓŻNICAMI TEMPERATUR, który prowadzi do przenoszenia ciepła. Ruch ten precyzyjniej nazywa się prądem konwekcyjnym."

Wołami special for you.

Tak na marginesie, to powinno być specially for you.

A teraz do rzeczy.

Jak pokazuje przytoczona przez ciebie definicja konwekcji naturalnej, jest to proces wywołany przemieszczaniem się gazu o wyższej temperaturze (entalpii) w środowisku gazowym o niższej temperaturze (entalpii). W ten sposób realizowany jest proces transportu energii od jej źródła w górę, do obszarów o niższej entalpii (energii potencjalnej) gazu.

W przypadku przepływu powietrza z zewnątrz do wewnątrz budynku nie zachodzi zjawisko konwekcji, ponieważ entalpia napływającego z zewnątrz powietrza jest niższa od entalpii powietrza wewnętrznego. Wspomniany przepływ powietrza wywołany jest różnicą gęstości powietrza zewnętrznego (większa) i wewnętrznego (mniejsza) i związaną z tym różnicą ciśnień wytwarzanych poprzez słupy powietrza zewnętrznego i wewnętrznego, mierzone od wylotu z kanału wentylacyjnego w kominie ponad dachem do miejsca przepływu powietrza z zewnątrz do wewnątrz budynku.

nilsan

1950

Kolego jesteś po prostu żałosny ze swoimi insynuacjami kierowanymi pod moim adresem.

Odnoszę nieodparte wrażenie, że masz wyraźne problemy w czytaniu ze zrozumieniem, dlatego udaj się po poradę do jakiegoś logopedy.

Na każde pytanie staram się udzielić odpowiedzi na miarę posiadanej wiedzy i doświadczenia.

Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, to masz prawo mieć odmienne zdanie od mojego, ale uzasadnij je w sposób merytoryczny, a nie na zasadzie autorytatywnej, bo ja guru tak mówię.

Natrzaskałeś blisko 8tys. postów wypisując bzdety i robiąc wodę z mózgu ich czytelnikom, dlatego wybacz, ale w inny sposób niż ten, nie ustosunkuje się do twojej wypowiedzi.

nillsan

a ponieważ na siłę szukałeś kontrargumentów, z tego przekornie wyciągnąłem wniosek, że masz takie doświadczenia ze swoim kominkiem.

Rozumiem, że chodziło ci o DGP, ale o tym nie wspomniałeś.

nilsan

Odpowiem tobie tak

Kolego jesteś po prostu żałosny ze swoimi insynuacjami kierowanymi pod adresem mojego kominka.

Odnoszę nieodparte wrażenie, że masz wyraźne problemy w czytaniu ze zrozumieniem, dlatego udaj się po poradę do jakiegoś logopedy.

Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, to masz prawo mieć odmienne zdanie od mojego, ale uzasadnij je w sposób merytoryczny, a nie na zasadzie autorytatywnej, bo ja guru tak mówię.

Natrzaskałeś blisko 1,5tys. postów wypisując bzdety i robiąc wodę z mózgu ich czytelnikom, dlatego wybacz, ale w inny sposób niż ten, nie ustosunkuje się do twojej wypowiedzi.

brawo,

i tego się spodziewałem,

wszystko tylko nie merytoryczna odpowiedź,

co z tego co napisałem jest insynuacją?

nic,

to są Twoje wypowiedzi,

to przecież Ty tutaj robisz za guru,

ustawiając wszystkich i w niewybredny sposób wyrażasz się o nich,

tylko Ty jesteś wyrocznią która niestety plącze się w zeznaniach,

tak jak się spodziewałem nie wyjaśniłeś rzeczy z postu Tevesa,

nie mogłeś, bo on zadawał pytania na podstawie Twoich postów,

postów w których sam sobie zaprzeczasz i za każdym razem piszesz coś innego,

poza tym, tak jak myślałem nie odmówisz sobie pisania o ilości postów,

i jeszcze jedno,

w wojsku funkcjonowało kiedyś takie powiedzenie,

w cywilu psa nie miał,

a tutaj kolegi szuka

1950&Liwko

No to rozumiem, że sobie wszystko wyjaśniliśmy.

Na tym forum ktoś już to raz napisał, że:

nie zaczyna się dyskusji z chamem, bo najpierw będzie się starał sprowadzić cię do swojego poziomu, a następnie pokonać doświadczeniem.

nilsan

Edytowane przez nilsan

są różne opinie,

jedni mówią, że samochód źle znosi w zimie przebywanie w temperaturach powyżej zera,

drudzy mówią, że bardzo dobrze jest wjechać do ciepłego garażu i rano wsiadać bez skrobania do ciepłego samochodu,

są jeszcze tacy którzy twierdzą, że w ogóle nie warto ogrzewać garażu i ocieplać podłogi w garażu bo przecież garaż będzie grzany ciepłem ziemi,

ci twierdzą, że to funkcjonuje,

ja, ilekroć liczę zapotrzebowanie na ciepło, symuluję sobie obliczenie zapotrzebowania garażu bez izolacji w podłodze i ogrzewania,

zawsze jakoś wychodzi mi temperatura ujemna,

ale, może to źle robię,

jak widzisz, nie ma jednoznacznej odpowiedzi,

norma przewiduje temperaturę 5C dla garażu

no właśnie o to chodzi że słyszałem opinię że jak jest podłogówka

to wjeżdżając mokrym autem woda paruje i jest duża wilgotność

w garażu ale nie wiem ile w tym prawdy

ja właśnie zastanawiam się żeby nie ogrzewać garażu i nie kłaść styropianu

na podłogę chciałem tylko ocieplić (5cm styropianu) ścianę przylegającą do salonu,

ale zastanawiam się może jednak dać styropian w podłogę

nilsan

może bardziej merytorycznie do Liwko i do mnie,

słuchaj, to, że u siebie w firmie jesteś prezesem, to twój problem,

tutaj jesteś zaledwie forumowiczem, na dodatek źle wychowanym forumowiczem,

no cóż

i tacy się zdarzają,

i takich trzeba znosić,

czasami są na tyle inteligentni, że potrafią się wyprostować,

ale po tobie się tego nie spodziewam,

niestety,

a możesz napisać dlaczego?

bo to chyba dość kosztowne:)

Eee, nie mam jeszcze płytek więc wystarczy skuć, wywalić styro i ponownie zalać. Mam to gratis z wdzięczności:)

Podczas dużych mrozów temperatura potrafiła mi spaść poniżej 0. W lutym przez dwa tygodnie chodził grzejniczek elektryczny by słoiki nie pozamarzały. Zobaczymy jaki będzie efekt po usunięciu styropianu.