nilsan 21.03.2012 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Wystarczy przejść na regulację OP w funkcji temperatury wewnętrznej. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 21.03.2012 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Regulacje OP??a jak to sie ma jak za dnia jest w domu 23 a na noc spada ??podłogówka ma duża bezwładność ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 21.03.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Wystarczy przejść na regulację OP w funkcji temperatury wewnętrznej. nilsan No właśnie tak mam we wszystkich pomieszczeniach, sterowniki pokojowe a na wszystkich pętlach siłowniki. Mimo wszystko instalacja głupieje. Wieczorem dogrzewa, a w dzień oddaje za dużo tego skumulowanego ciepła, choć wszystkie obiegi zamknięte. Bezwładność betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 21.03.2012 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 No właśnie tak mam we wszystkich pomieszczeniach, sterowniki pokojowe a na wszystkich pętlach siłowniki. Mimo wszystko instalacja głupieje. Wieczorem dogrzewa, a w dzień oddaje za dużo tego skumulowanego ciepła, choć wszystkie obiegi zamknięte. Bezwładność betonu. To trochę za mało. Trzeba jeszcze regulować temperaturę źródła ciepła w funkcji temperatury wewnętrznej, wtedy nie ma opisanych przez ciebie efektów. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 21.03.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 zyzolek, jak masz tak rozbudowaną instalację to czemu nie zmniejszysz odrobinę zadanej temperatury? Ja mam tylko programator wewnętrzny i po prostu zdjąłem zadaną z 22,75 na 22,25. Przedtem kocioł chciał podgrzać atmosfę w domu około 18-19 teraz przesunęło się to o godzinę-półtorej. Wtedy jak jestem w domu to reaguję i palę w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 21.03.2012 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 zyzolek, jak masz tak rozbudowaną instalację to czemu nie zmniejszysz odrobinę zadanej temperatury? Ja mam tylko programator wewnętrzny i po prostu zdjąłem zadaną z 22,75 na 22,25. Przedtem kocioł chciał podgrzać atmosfę w domu około 18-19 teraz przesunęło się to o godzinę-półtorej. Wtedy jak jestem w domu to reaguję i palę w kominku. Szczerze mówiąc nie chce mi się już tracić czasu na zabawę z ustawieniami kotła itd. Wszystko mam ustawione na zimę i doskonale się sprawdza w temperaturach od -25 do powiedzmy +8. I niech tak już zostanie. Teraz jak jest na zewnątrz +13 do +15 a w nocy 0, to się dziwnie zachowuje. Jak wrócą zimne dni, to włączę z powrotem. Wygodniej jest wyłączyć i z głowy. Tak jak wcześniej pisałem, od tygodnia wyłączone, a w domu mimo wszystko 20-21. Jak jest dyskomfort ciepła, to kominek, 4 klocki i po sprawie. Zimne piwko, TV i relaks. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 21.03.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Trochę nie rozumiem inwestowania w sterowniki pokojowe i niekorzystania z nich właśnie w takich sytuacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 21.03.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Trochę nie rozumiem inwestowania w sterowniki pokojowe i niekorzystania z nich właśnie w takich sytuacjach. Przy małych wahaniach temperatury sprawdza się idealnie, przy dużych średnio. Pewnie można to lepiej ustawić, ale szkoda mi na to czasu, bo i tak sezon się kończy. Zaletą sterowników pokojowych jest ustawianie temperatur poszczególnych pomieszczeń niezależnie od siebie. Jedna sypialnia 23, druga 20, łazienka 24, salon 23, przedpokój 21 i w każdej chwili mogę to korygować wedle uznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 21.03.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Jak to działa to wiem bo byłem bliski ciągnięcia przewodów do poszczególnych pomieszczeń. Ale cena za komplet trochę mnie ostudziła w tym zapale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 21.03.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Jak to działa to wiem bo byłem bliski ciągnięcia przewodów do poszczególnych pomieszczeń. Ale cena za komplet trochę mnie ostudziła w tym zapale. Masz rację compi Przy modernizacji lub remoncie nie ma to sensu, ale jak się buduje od zera to te dodatkowe około 2,5 tys zł są śmiesznym kosztem w porównaniu z oknami, roletami, drzwiami, kominkiem, wyposażeniem kuchni itd. Suma summarum nie przeszkadza mi, że mam te siłowniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 21.03.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 No właśnie tak mam we wszystkich pomieszczeniach, sterowniki pokojowe a na wszystkich pętlach siłowniki. Mimo wszystko instalacja głupieje. Wieczorem dogrzewa, a w dzień oddaje za dużo tego skumulowanego ciepła, choć wszystkie obiegi zamknięte. Bezwładność betonu. Trzeba tak : http://img849.imageshack.us/img849/6382/ogrzewaniepodogowe.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 21.03.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Trzeba tak : http://img849.imageshack.us/img849/6382/ogrzewaniepodogowe.png Nie bardzo kumam tego wykresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.03.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 U mnie od piątku podłoga nie grzeje (po za jedną nocą) i nawet w kominku nie musiałem przepalać. Teraz w salonie mam 21, nad ranem będzie coś koło 20. Jutro ma być słońce więc znowu dom się "naładuje". Ale też uważam, że najlepszym rozwiązaniem na okresy przejściowe jest kominek. Przecież nasze sterowniki nie wiedzą czy nastepnego dnia będzie słoneczko czy nie, a mułowatość podłogówki nie pozwala na szybkie zmiany temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 21.03.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 (edytowane) Nie bardzo kumam tego wykresu. Na pierwszym wykresie OP w dzień przegrzewa pomieszczenie. Na drugim już nie w przy ogrzewaniu mieszanym . Obniżasz temperaturę OP żeby w dzień ogrzewanie nie przegrzewało pomieszczenia . Nocne braki przejmuje inne ogrzewanie. Edytowane 21 Marca 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 21.03.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Na pierwszym wykresie OP w dzień przegrzewa pomieszczenie. Na drugim już nie w przy ogrzewaniu mieszanym . Obniżasz temperaturę OP żeby w dzień ogrzewanie nie przegrzewało pomieszczenia . Nocne braki przejmuje inne ogrzewanie. Oznacza to podwójną instalację, wodną plus kable. Trochę miszmasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 21.03.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Oznacza to podwójną instalację, wodną plus kable. Trochę miszmasz. Niekoniecznie choć kable bezpośrednio pod płytkami - glazurą mogły by sprostać temu zadaniu . Założenia są takie : Plusy +Praca praktycznie w nocy gdy jest obniżona temperatura powietrza około 2 stopnie. +Sprawność niewielka bo działa uzupełniająco. + Łatwe sterowanie + Abonament za prąd i tak płacisz. + Druga taryfa nieco tańsza minusy - nocą większe ujemne temperatury ale że to okres przejściowy to nie są aż tak duże . Ogrzewanie elektryczne ale nie akumulacyjne . Można do tego wykorzystać np. WM + ON (Wnt.Mech.)+(Ogrz.Nadmuch.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 22.03.2012 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Panowie, załóżcie sobie osobny wątek na temat wentylacji WM, GW i termoizolacji budynków.Tam się kłóćcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 23.03.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Zamierzam w całym domu zainstalować ogrzewanie podłogowe. Nawet na panelach. Jednak słyszę wiele opinii, że po długim przebywaniu w takim pomieszczeniu bolą nogi, nogi są ciężkie i jest jakiś dyskomfort dla nóg.Pytam użytkowników: jak jest naprawdę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 23.03.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Kategoria fakty i mity. A nogi nie bolą i nie marzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 23.03.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Zamierzam w całym domu zainstalować ogrzewanie podłogowe. Nawet na panelach. Ja tam na panelach bym nie montował podłogówki- niewygodnie będzie się chodzić pod panelami przystosowanymi do ogrzewania podłogowego: owszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts