Piotrek42 23.03.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 A nogi nie bolą i nie marzną. nogi mi marzną- zimą jak samochodu wyjdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 23.03.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Naprawdę jest tak, że opinie, które słyszałeś, są bzdurne. Ja mam ogrzewanie podłogowe wodne pod panelami i kafelkami i nikt z domowników nie czuje dyskomfortu nóg, puchnięcia czy innych dolegliwości. Zakladaj podłogówkę tam, gdzie Ci się podoba. Bez żadnych obaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muerciak 24.03.2012 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Ja mam ogrzewanie podłogowe w całym domu. Jestem przekonany że była to jedna z najlepszych decyzji jakie podjąłem. Nogi ani nie marzną ani nie bolą. Jest wręcz przeciwnie. Podłogi są przyjemne ciepłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.03.2012 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 jA MAM PODŁ w całym budowanym domuu rodziny po 5 min nogi mi puchną ale mam nadzieję że to z powodu za wysokiej temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 24.03.2012 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 (edytowane) Granica nagrzewania podłogi do temperatury odpowiedniej dla naszego organizmu jest bardzo istotna. Tego nie da się włożyć między FAKTY I MITY, bo to FAKT, bez mitologii . Przekroczenie tej temperatury o 2-3 stopnie, i permanentne przebywanie w takich warunkach, będzie skutkować problemami zdrowotnymi. Nie po roku, nie po dwóch... To moja opinia, więc nie oczekujcie, ze będę się z niej tłumaczył Wynika ona z mojego wieku (podeszłego ) , czytania i słuchania opinii innych, rożnych źródeł naukowych i pseudonaukowych, na które natknąłem się przez ostatnie 20 lat życia. Największą wiedzę dała mi własna podłogówka, którą eksploatuję 5-6 lat. Jestem z niej bardzo zadowolony PS. Dobrym pomysłem jest zrobienie sobie enklawy bez podłogówki. Np okolice tzw "wypoczynku". Zainstalowanie tam podłogi z drewna to kwintesencja tego pomysłu. Edytowane 24 Marca 2012 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 24.03.2012 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Wszystko się zgadza, jeśli będzie zbyt wysoka temperatura podłogi, to będą nieprzyjemne odczucia. Sęk w tym, że dobrze wykonana i eksploatowana podłogówka w ocieplonym domu (takim, jak dziś nakazują normy), nie ma szans na przekroczenie tej granicy -- bo jeśli tak się stanie, to pomieszczenia będą naprawdę mocno przegrzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 24.03.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Mam 100% podłogówki, pod panelami głównie. Zachwyt nią wyraża nawet żona, która była b. sceptyczna. Ważne, żeby podłogówka była właściwie zrobiona (tak naprawdę to cały dom musi być, żebyś czuł komfort podłogówki - chodzi głównie o ocieplenie). W dobrze wykonanym domu z OP, podłoga nie jest ciepła i w tym właśnie tkwi idea dobrze wykonanej instalacji. Żadnego dyskomfortu wtedy nie poczujesz, będzie po prostu ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 24.03.2012 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Taka opinia o ogrzewaniu podłogowym bierze się z tego,że pseudo fachowcy wykonują ogrzewanie podłogowe na regulatorach RTL . Regulatory RTL stosuje się przy częściowym OP o małej powierzchni np.wiatrołap,łazienka, komunikacja. Przy większych powierzchniach i kilku obwodach zdecydowanie rozdzielacz i układ mieszający.Przy wyborze wykonawcy Będziesz bardziej zorientowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 24.03.2012 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Prawidłowo wykonana podlogówka powinna mieć o 2*C mniej od otoczenia. Poczytaj o podstawowych zasadach wykonywania OP. Zrozumiesz dlaczego w niektórych przypadkach podłoga jest przegrzewana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 24.03.2012 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Naprawdę jest tak, że opinie, które słyszałeś, są bzdurne. Ja mam ogrzewanie podłogowe wodne pod panelami i kafelkami i nikt z domowników nie czuje dyskomfortu nóg, puchnięcia czy innych dolegliwości. Zakladaj podłogówkę tam, gdzie Ci się podoba. Bez żadnych obaw. Ale masz ogrzewanie pod zwykłymi panelami czy specjalnymi pod OP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 24.03.2012 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Zamierzam w całym domu zainstalować ogrzewanie podłogowe. Jednak słyszę wiele opinii, że po długim przebywaniu w takim pomieszczeniu bolą nogi, nogi są ciężkie i jest jakiś dyskomfort dla nóg. Pytam użytkowników: jak jest naprawdę? Zazwyczaj wydają je osoby, które nie mają podłogówki ani osobistych doświadczeń w tej sprawie, albo instalatorzy, którzy podłogówki nie robią Mam, jestem bardzo zadowolona i już nie wyobrażam sobie inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 25.03.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Skontaktuj się z lekarzem. Niektóre schorzenia, np. zakrzepica, zwiększona ilość płytek krwi wręcz wykluczają podłogówkę w strefach stałego przebywania. Ostatecznie zawsze możesz zostawić sobie rezerwowe obwody do podłączenia w przyszłości tradycyjnych grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 25.03.2012 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Ale masz ogrzewanie pod zwykłymi panelami czy specjalnymi pod OP? Nie ma paneli specjalnych pod OP. To chwyt marketingowy. Ogrzewanie podłogowe "nie nagrzewa" podłogi pow. 30 st. a tyle potrafi nagrzać podłogę słońce latem. Czy na podłogę w pomieszczeniach wystawionych na letnią ekspozycję słońca są specjalne panele? Nie ma. Więc każdy panel będzie też dobry na OP . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 25.03.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 (edytowane) Mam OP i jakoś nie czuję, że ta podłoga jest ciepłaCzuję za to na piętrze (brak OP) wyraźny dyskomsort i zimną podłogęDzisiaj zrobiłbym po całości, ale wtedy właśnie słuchałem psełdofachowców, żeby nie robić w sypialni itp.PS. A moja babcia ma żylaki, ledwo chodzi o lasce i nigdy nie mieszkała w domu z podłogówką Edytowane 25 Marca 2012 przez piotrmak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 25.03.2012 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Warto dodać, że chęć zastosowania systemu mieszanego - podłogówka na dole, grzejniki na górze (w ogóle łączenie podłogówki z grzejnikami) czyni układ ogrzewania nawet 10 tys. pln droższym niż gdyby po całości rozłożyć ogrzewanie podłogowe. W przypadku 100% podłogówki można całkowicie wyeliminować dodatkowe elementy automatyki. Ja przez niemal 2 lata, nie zauważyłem dosłownie żadnych wad OP (mam 100%) i namawiam do takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 27.03.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Prawidłowo wykonana podlogówka powinna mieć o 2*C mniej od otoczenia. Poczytaj o podstawowych zasadach wykonywania OP. Zrozumiesz dlaczego w niektórych przypadkach podłoga jest przegrzewana. Jeśli pisząc o otoczeniu masz na myśli wnętrze ogrzewanych pomieszczeń, to chyba różnica powinna być na plus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 27.03.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 W przypadku 100% podłogówki można całkowicie wyeliminować dodatkowe elementy automatyki. Spotkałem się z przypadkiem (salon znajomego), w którym nieoptymalnie dobrana automatyka psuje cały komfort podłogówki. Co więcej, u kilkorga żon naszych znajomych utrwaliło to już przekonanie o beznadziejności OP. A problem wynika z tego, że w okresie wiosennym jego podłoga jest okresami zimna. Temperatura w pomieszczeniu jest odpowiednia, ale automatyka na wiele godzin wyłącza kocioł. Podłogówka musi niestety grzać do końca maja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 27.03.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Spotkałem się z przypadkiem (salon znajomego), w którym nieoptymalnie dobrana automatyka psuje cały komfort podłogówki. Co więcej, u kilkorga żon naszych znajomych utrwaliło to już przekonanie o beznadziejności OP. A problem wynika z tego, że w okresie wiosennym jego podłoga jest okresami zimna. Temperatura w pomieszczeniu jest odpowiednia, ale automatyka na wiele godzin wyłącza kocioł. Podłogówka musi niestety grzać do końca maja. Jakoś mi się wydaje, że długość okresu grzewczego nie zależy od sytemu ogrzewania, ale od upodobań domowników. Jedni wolą niższe temperatury, to i wcześniej wyłączają grzanie, inni nie chcą żeby temperatura w domu spadała poniżej iluśtam, to grzeją dopóki aura niesprzyjająca. Jakoś nie umiem ogarnąć zależności, o których piszesz. Jeśli możesz, to proszę jakoś mi to przełóż na prosty, chłopski rozum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 27.03.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Warto dodać, że chęć zastosowania systemu mieszanego - podłogówka na dole, grzejniki na górze (w ogóle łączenie podłogówki z grzejnikami) czyni układ ogrzewania nawet 10 tys. pln droższym niż gdyby po całości rozłożyć ogrzewanie podłogowe. W przypadku 100% podłogówki można całkowicie wyeliminować dodatkowe elementy automatyki. Ja przez niemal 2 lata, nie zauważyłem dosłownie żadnych wad OP (mam 100%) i namawiam do takiego rozwiązania. !0 000 to chyba przesada. Nas też namawiano do podłogówki w sypialniach na poddaszu, ale przeważyło nasze upodobanie do spania w niższych temperaturach oraz możliwość zmniejszenia grzania w ciągu dnia, gdy i tak nas nie ma. Kosztowo nam wyszło niemal na to samo, bo jednak sama instalacja przy OP jest nieco droższa. Ale co komu pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 27.03.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 już kiedyś wklejałem to na forum PN-EN ISO 7730:2006(U)Wartość minimalna Parametr Wartość maksymalna20 oC temperatura operatywna 24 oC0 K gradient temperatury na poziomie głowy i kostek u nóg 3 K19 oC temperatura powierzchni podłogi 26 oC0 m/s prędkość powietrza 0,15 m/s0 K asymetria temperatury promieniowania z powierzchni pionowych 10 K0 K asymetria temperatury promieniowania z powierzchni poziomych 5 Kjest to urywek normy zwróćcie uwagę na maksymalną temperaturę podłogi, założyłem wiele podłogówek ale żadna nie była w stanie spełnić tej normy, miałem też dwa przypadki odcinania podłogówki i zmieniania systemu na grzejnikowy, klienci tłumaczyli że robią to na polecenie lekarza, są osoby na które źle działa ogrzewanie podłogowe i niemożna tego faktu pomijać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts