Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość Rodzinka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Naprawdę jest tak, że opinie, które słyszałeś, są bzdurne. Ja mam ogrzewanie podłogowe wodne pod panelami i kafelkami i nikt z domowników nie czuje dyskomfortu nóg, puchnięcia czy innych dolegliwości. Zakladaj podłogówkę tam, gdzie Ci się podoba. Bez żadnych obaw.

Granica nagrzewania podłogi do temperatury odpowiedniej dla naszego

organizmu jest bardzo istotna. Tego nie da się włożyć między FAKTY I

MITY, bo to FAKT, bez mitologii :D. Przekroczenie tej temperatury o

2-3 stopnie, i permanentne przebywanie w takich warunkach, będzie

skutkować problemami zdrowotnymi. Nie po roku, nie po dwóch...

To moja opinia, więc nie oczekujcie, ze będę się z niej tłumaczył :)

Wynika ona z mojego wieku (podeszłego :D) , czytania i słuchania opinii

innych, rożnych źródeł naukowych i pseudonaukowych, na które natknąłem

się przez ostatnie 20 lat życia.

Największą wiedzę dała mi własna podłogówka, którą eksploatuję 5-6 lat.

Jestem z niej bardzo zadowolony :)

PS. Dobrym pomysłem jest zrobienie sobie enklawy bez podłogówki.

Np okolice tzw "wypoczynku". Zainstalowanie tam podłogi z drewna

to kwintesencja tego pomysłu.

Edytowane przez eniu

Wszystko się zgadza, jeśli będzie zbyt wysoka temperatura podłogi, to będą nieprzyjemne odczucia.

Sęk w tym, że dobrze wykonana i eksploatowana podłogówka w ocieplonym domu (takim, jak dziś nakazują normy), nie ma szans na przekroczenie tej granicy -- bo jeśli tak się stanie, to pomieszczenia będą naprawdę mocno przegrzane.

Mam 100% podłogówki, pod panelami głównie. Zachwyt nią wyraża nawet żona, która była b. sceptyczna. Ważne, żeby podłogówka była właściwie zrobiona (tak naprawdę to cały dom musi być, żebyś czuł komfort podłogówki - chodzi głównie o ocieplenie).

W dobrze wykonanym domu z OP, podłoga nie jest ciepła i w tym właśnie tkwi idea dobrze wykonanej instalacji. Żadnego dyskomfortu wtedy nie poczujesz, będzie po prostu ciepło.

Taka opinia o ogrzewaniu podłogowym bierze się z tego,że pseudo fachowcy wykonują ogrzewanie podłogowe na regulatorach RTL . Regulatory RTL stosuje się przy częściowym OP o małej powierzchni np.wiatrołap,łazienka, komunikacja. Przy większych powierzchniach i kilku obwodach zdecydowanie rozdzielacz i układ mieszający.Przy wyborze wykonawcy Będziesz bardziej zorientowany.

Naprawdę jest tak, że opinie, które słyszałeś, są bzdurne. Ja mam ogrzewanie podłogowe wodne pod panelami i kafelkami i nikt z domowników nie czuje dyskomfortu nóg, puchnięcia czy innych dolegliwości. Zakladaj podłogówkę tam, gdzie Ci się podoba. Bez żadnych obaw.

Ale masz ogrzewanie pod zwykłymi panelami czy specjalnymi pod OP?

Zamierzam w całym domu zainstalować ogrzewanie podłogowe. Jednak słyszę wiele opinii, że po długim przebywaniu w takim pomieszczeniu bolą nogi, nogi są ciężkie i jest jakiś dyskomfort dla nóg.

Pytam użytkowników: jak jest naprawdę?

Zazwyczaj wydają je osoby, które nie mają podłogówki ani osobistych doświadczeń w tej sprawie, albo instalatorzy, którzy podłogówki nie robią :rolleyes:

Mam, jestem bardzo zadowolona i już nie wyobrażam sobie inaczej :bye:

Ale masz ogrzewanie pod zwykłymi panelami czy specjalnymi pod OP?

Nie ma paneli specjalnych pod OP. To chwyt marketingowy. Ogrzewanie podłogowe "nie nagrzewa" podłogi pow. 30 st. a tyle potrafi nagrzać podłogę słońce latem. Czy na podłogę w pomieszczeniach wystawionych na letnią ekspozycję słońca są specjalne panele? Nie ma. Więc każdy panel będzie też dobry na OP :).

Mam OP i jakoś nie czuję, że ta podłoga jest ciepła

Czuję za to na piętrze (brak OP) wyraźny dyskomsort i zimną podłogę

Dzisiaj zrobiłbym po całości, ale wtedy właśnie słuchałem psełdofachowców, żeby nie robić w sypialni itp.

PS. A moja babcia ma żylaki, ledwo chodzi o lasce i nigdy nie mieszkała w domu z podłogówką

Edytowane przez piotrmak

Warto dodać, że chęć zastosowania systemu mieszanego - podłogówka na dole, grzejniki na górze (w ogóle łączenie podłogówki z grzejnikami) czyni układ ogrzewania nawet 10 tys. pln droższym niż gdyby po całości rozłożyć ogrzewanie podłogowe. W przypadku 100% podłogówki można całkowicie wyeliminować dodatkowe elementy automatyki.

Ja przez niemal 2 lata, nie zauważyłem dosłownie żadnych wad OP (mam 100%) i namawiam do takiego rozwiązania.

Prawidłowo wykonana podlogówka powinna mieć o 2*C mniej od otoczenia. Poczytaj o podstawowych zasadach wykonywania OP. Zrozumiesz dlaczego w niektórych przypadkach podłoga jest przegrzewana.

Jeśli pisząc o otoczeniu masz na myśli wnętrze ogrzewanych pomieszczeń, to chyba różnica powinna być na plus?

W przypadku 100% podłogówki można całkowicie wyeliminować dodatkowe elementy automatyki.

Spotkałem się z przypadkiem (salon znajomego), w którym nieoptymalnie dobrana automatyka psuje cały komfort podłogówki. Co więcej, u kilkorga żon naszych znajomych utrwaliło to już przekonanie o beznadziejności OP. A problem wynika z tego, że w okresie wiosennym jego podłoga jest okresami zimna. Temperatura w pomieszczeniu jest odpowiednia, ale automatyka na wiele godzin wyłącza kocioł. Podłogówka musi niestety grzać do końca maja.

Spotkałem się z przypadkiem (salon znajomego), w którym nieoptymalnie dobrana automatyka psuje cały komfort podłogówki. Co więcej, u kilkorga żon naszych znajomych utrwaliło to już przekonanie o beznadziejności OP. A problem wynika z tego, że w okresie wiosennym jego podłoga jest okresami zimna. Temperatura w pomieszczeniu jest odpowiednia, ale automatyka na wiele godzin wyłącza kocioł. Podłogówka musi niestety grzać do końca maja.

Jakoś mi się wydaje, że długość okresu grzewczego nie zależy od sytemu ogrzewania, ale od upodobań domowników. Jedni wolą niższe temperatury, to i wcześniej wyłączają grzanie, inni nie chcą żeby temperatura w domu spadała poniżej iluśtam, to grzeją dopóki aura niesprzyjająca.

Jakoś nie umiem ogarnąć zależności, o których piszesz. Jeśli możesz, to proszę jakoś mi to przełóż na prosty, chłopski rozum.

Warto dodać, że chęć zastosowania systemu mieszanego - podłogówka na dole, grzejniki na górze (w ogóle łączenie podłogówki z grzejnikami) czyni układ ogrzewania nawet 10 tys. pln droższym niż gdyby po całości rozłożyć ogrzewanie podłogowe. W przypadku 100% podłogówki można całkowicie wyeliminować dodatkowe elementy automatyki.

Ja przez niemal 2 lata, nie zauważyłem dosłownie żadnych wad OP (mam 100%) i namawiam do takiego rozwiązania.

!0 000 to chyba przesada. Nas też namawiano do podłogówki w sypialniach na poddaszu, ale przeważyło nasze upodobanie do spania w niższych temperaturach oraz możliwość zmniejszenia grzania w ciągu dnia, gdy i tak nas nie ma. Kosztowo nam wyszło niemal na to samo, bo jednak sama instalacja przy OP jest nieco droższa. Ale co komu pasuje.

już kiedyś wklejałem to na forum PN-EN ISO 7730:2006(U)

Wartość minimalna Parametr Wartość maksymalna

20 oC temperatura operatywna 24 oC

0 K gradient temperatury na poziomie głowy i kostek u nóg 3 K

19 oC temperatura powierzchni podłogi 26 oC

0 m/s prędkość powietrza 0,15 m/s

0 K asymetria temperatury promieniowania z powierzchni pionowych 10 K

0 K asymetria temperatury promieniowania z powierzchni poziomych 5 K

jest to urywek normy zwróćcie uwagę na maksymalną temperaturę podłogi, założyłem wiele podłogówek ale żadna nie była w stanie spełnić tej normy, miałem też dwa przypadki odcinania podłogówki i zmieniania systemu na grzejnikowy, klienci tłumaczyli że robią to na polecenie lekarza, są osoby na które źle działa ogrzewanie podłogowe i niemożna tego faktu pomijać