Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość Rodzinka

Recommended Posts

i koszt prądu wzrośnie o 5 zł/rok :). bez przesady, ten dodatkowy opór można pominąć. U Karslena zrobili co 15 cm, szkody mu to nie przyniesie. W razie potrzeby przykręci sobie przepływ na pętli, gdy będzie miał za ciepło. A gdyby miał co 25 cm i by się okazało, że za zimno, to potem już sobie rurek nie dołoży. Poza tym domyślam się, że dzięki temu, że w holu położyli jednak co 15 cm, to mu się długości pętli przypadkiem wyrównały i się układ zrównoważył :-)

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Około 90 m rurek dołożono. W skali około 1200 m wszystkich jest to moim zdaniem niewiele. Jednak nie to mnie nie pokoi, a odległość 10cm od drzwiach balkonowych i wejściowych pokazanych na zdjęciach. Czy to nie jest zbyt blisko?

Myślę, że gęstsze położenie rurek, aniżeli wymagane stratą ciepła spowoduje, że będę mógł na piecu kondensacyjnym zastosować niższe parametry np. 40/30, a nie jak zakładałem 50/40. Kilka % sprawności więcej pieca.

i koszt prądu wzrośnie o 5 zł/rok :). bez przesady, ten dodatkowy opór można pominąć. U Karslena zrobili co 15 cm, szkody mu to nie przyniesie. W razie potrzeby przykręci sobie przepływ na pętli, gdy będzie miał za ciepło. A gdyby miał co 25 cm i by się okazało, że za zimno, to potem już sobie rurek nie dołoży. Poza tym domyślam się, że dzięki temu, że w holu położyli jednak co 15 cm, to mu się długości pętli przypadkiem wyrównały i się układ zrównoważył :-)

5 złoty tu 10 zł tam to po co są obliczenia .Polak zawsze się potrafi pocieszyć .

Około 90 m rurek dołożono. W skali około 1200 m wszystkich jest to moim zdaniem niewiele. Jednak nie to mnie nie pokoi, a odległość 10cm od drzwiach balkonowych i wejściowych pokazanych na zdjęciach. Czy to nie jest zbyt blisko?

Myślę, że gęstsze położenie rurek, aniżeli wymagane stratą ciepła spowoduje, że będę mógł na piecu kondensacyjnym zastosować niższe parametry np. 40/30, a nie jak zakładałem 50/40. Kilka % sprawności więcej pieca.

Trochę poleźli za głęboko przy drzwiach wyjściowych najwyżej dasz chodniczek na to (przy balkonowych może być ) .Jednakowe (odstępy ) położenie rurek we wszystkich pomieszczeniach wymusza kryzowanie obiegów ,a tak już samym ułożeniem rurek miałeś zrobioną wstępną regulację temp. pomieszczeń .

Jeden jest pesymistą, drugi optymistą. Chyba wyłączę oświetlenie na elewacji, bo to również 5zł/mc. Opory na pompie to jedna sprawa, ilość wody w obiegu to druga. Ja nie widzę problemu. Ma chłop zapas mocy.

Wiem że to są spawy kosmetyczne wszystko się da wyregulować ale trzeba dążyć do ideału .Z kryzowany zapas mocy .

Edytowane przez animuss

• 5 months później...
  • 4 weeks później...

To pytanie do tych co mają takie ogrzewanie.

Ja jestem przed budową domu i zastanawiam się nad podłogówką. Byłam u znajomych i efekt jest bardzo przyjemny a moi znajomi są zadowoleni. Mieszkają z podłogówką juz drugi rok i jest OK.

Nie jestem pewna tylko czy wrato inwestowac w podłogówkę w sypilani gdzie przebywamy b. krótko

Słuchaj znajomych. Mam 220 m2 podłogówki. W sypialni mam podłogówkę i grzejniki. Z tych grzejników w sypialni od 2 lat w ogóle nie korzystam, bo przez nie powietrze jest zbyt suche i niedługo będę je likwidował. Podłogówka zdecydowanie lepsza, nawet w sypialniach. Edytowane przez zyzolek

Podłogówka jest normalnym grzejnikiem .A powietrze jest takie samo jak przy grzejnikach stalowych konwekcyjnych.Tyko grzejniki podnoszą kurz,

Wilgotność powietrza z tego że w zimie powietrze na dworze zawiera mało wilgoci ,a po podgrzaniu spada wilgotność względna.

Jest to niezależne od typu grzejnika .To wynik zmiany temperatury

Nie jestem pewna tylko czy wrato inwestowac w podłogówkę w sypilani

Byłaś, widziałaś, nie zakładasz kota w worku. Ja mam podłogówkę na 50%, na 50% grzejniki (przed budową nie widziałem podłogówki). Dziś zrobiłbym 100% podłogówki. Co to znaczy "warto inwestować" ? Czy grzejniki będą za darmo, a podłogówka nie ? Koszty materiałów i wykonania są porównywalne, wylewkę i tak musisz mieć. Jeśli źródło ciepła będzie niskotemperaturowe (gazowy kondensacyjny, pompa ciepła) to przy 100% podłogówki (+drabinki w łazienkach) nie trzeba zakładać układu mieszającego, co obniża koszt instalacji w porównaniu z instalacją mieszaną (grzejniki+podłogówka).

jest gotów uwierzyć, że podłogówka rzeczywiście jest 10x droższa od grzejników

;-) A podłogówka to nic innego jak rura pex leżąca w podłodze. Styropian pod wylewką i tak musi być, sama wylewka też, więc pozostaje rura, której ceny np. Wavina na znanym portalu aukcyjnym za 200m pex16 to 500zł. 200m starczy bez problemów na 30m2 podłogówki przy rozstawie 15cm, grzejnik na 30m2 + złączki wyjdą podobnie. Ułożenie 30m2 rury to załóżmy pesymistycznie, że 2 roboczogodziny, klipsy przytrzymujące rurę w styropianie to grosze. Dalsza część instalacji czy grzejnikowej, czy podłogówkowej dla niskotemperaturowego źródła ciepła jest mniej więcej taka sama, więc koszty też są podobne.

Ja też mam 50/50 i teraz robiłbym 100 % podłogówki plus drabinki w łazienkach. Na podłogę puszczam około 30 st i temperatura podłogi jest przyjemna dla gołej stopy, natomiast jak wchodzę do sypialni gdzie są grzejniki to podłoga jest wyraźnie zimna, to normalne ale nieprzyjemne uczucie.