RadziejS 27.05.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 i koszt prądu wzrośnie o 5 zł/rok . bez przesady, ten dodatkowy opór można pominąć. U Karslena zrobili co 15 cm, szkody mu to nie przyniesie. W razie potrzeby przykręci sobie przepływ na pętli, gdy będzie miał za ciepło. A gdyby miał co 25 cm i by się okazało, że za zimno, to potem już sobie rurek nie dołoży. Poza tym domyślam się, że dzięki temu, że w holu położyli jednak co 15 cm, to mu się długości pętli przypadkiem wyrównały i się układ zrównoważył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 27.05.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Około 90 m rurek dołożono. W skali około 1200 m wszystkich jest to moim zdaniem niewiele. Jednak nie to mnie nie pokoi, a odległość 10cm od drzwiach balkonowych i wejściowych pokazanych na zdjęciach. Czy to nie jest zbyt blisko?Myślę, że gęstsze położenie rurek, aniżeli wymagane stratą ciepła spowoduje, że będę mógł na piecu kondensacyjnym zastosować niższe parametry np. 40/30, a nie jak zakładałem 50/40. Kilka % sprawności więcej pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 27.05.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 i koszt prądu wzrośnie o 5 zł/rok . bez przesady, ten dodatkowy opór można pominąć. U Karslena zrobili co 15 cm, szkody mu to nie przyniesie. W razie potrzeby przykręci sobie przepływ na pętli, gdy będzie miał za ciepło. A gdyby miał co 25 cm i by się okazało, że za zimno, to potem już sobie rurek nie dołoży. Poza tym domyślam się, że dzięki temu, że w holu położyli jednak co 15 cm, to mu się długości pętli przypadkiem wyrównały i się układ zrównoważył 5 złoty tu 10 zł tam to po co są obliczenia .Polak zawsze się potrafi pocieszyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.05.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Akurat przy PCi, czy kondensacie strata tych paru złotych na zwiększonym oporze przepływu będzie zrównoważona większą sprawnością urządzeń grzewczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 27.05.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Jeden jest pesymistą, drugi optymistą. Chyba wyłączę oświetlenie na elewacji, bo to również 5zł/mc. Opory na pompie to jedna sprawa, ilość wody w obiegu to druga. Ja nie widzę problemu. Ma chłop zapas mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 27.05.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Około 90 m rurek dołożono. W skali około 1200 m wszystkich jest to moim zdaniem niewiele. Jednak nie to mnie nie pokoi, a odległość 10cm od drzwiach balkonowych i wejściowych pokazanych na zdjęciach. Czy to nie jest zbyt blisko? Myślę, że gęstsze położenie rurek, aniżeli wymagane stratą ciepła spowoduje, że będę mógł na piecu kondensacyjnym zastosować niższe parametry np. 40/30, a nie jak zakładałem 50/40. Kilka % sprawności więcej pieca. Trochę poleźli za głęboko przy drzwiach wyjściowych najwyżej dasz chodniczek na to (przy balkonowych może być ) .Jednakowe (odstępy ) położenie rurek we wszystkich pomieszczeniach wymusza kryzowanie obiegów ,a tak już samym ułożeniem rurek miałeś zrobioną wstępną regulację temp. pomieszczeń . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 27.05.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 (edytowane) Jeden jest pesymistą, drugi optymistą. Chyba wyłączę oświetlenie na elewacji, bo to również 5zł/mc. Opory na pompie to jedna sprawa, ilość wody w obiegu to druga. Ja nie widzę problemu. Ma chłop zapas mocy. Wiem że to są spawy kosmetyczne wszystko się da wyregulować ale trzeba dążyć do ideału .Z kryzowany zapas mocy . Edytowane 27 Maja 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 02.11.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Ale masz ogrzewanie pod zwykłymi panelami czy specjalnymi pod OP? Mam panele przystosowane do ogrzewania podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 02.11.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 a mnie ten fragment mocno zastanowił, ciekawa jestem bardzo jacy to lekarze i z jakich przyczyn tę podłogówkę odradzali... \ No jak to - jacy? Ci, którzy dorabiają instalowaniem grzejników po domach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 02.11.2012 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 bogusie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jassica 27.11.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 To pytanie do tych co mają takie ogrzewanie.Ja jestem przed budową domu i zastanawiam się nad podłogówką. Byłam u znajomych i efekt jest bardzo przyjemny a moi znajomi są zadowoleni. Mieszkają z podłogówką juz drugi rok i jest OK. Nie jestem pewna tylko czy wrato inwestowac w podłogówkę w sypilani gdzie przebywamy b. krótko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 27.11.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 (edytowane) Słuchaj znajomych. Mam 220 m2 podłogówki. W sypialni mam podłogówkę i grzejniki. Z tych grzejników w sypialni od 2 lat w ogóle nie korzystam, bo przez nie powietrze jest zbyt suche i niedługo będę je likwidował. Podłogówka zdecydowanie lepsza, nawet w sypialniach. Edytowane 27 Listopada 2012 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumajunior 27.11.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Zdecydowanie podłogówka, mam cały dół około 90m2 po podłodze + łazienka na górze, reszta grzejniki i żałuję, komfort jak i zużycie na + dla PODŁOGÓWKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 27.11.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Podłogówka jest normalnym grzejnikiem .A powietrze jest takie samo jak przy grzejnikach stalowych konwekcyjnych.Tyko grzejniki podnoszą kurz,Wilgotność powietrza z tego że w zimie powietrze na dworze zawiera mało wilgoci ,a po podgrzaniu spada wilgotność względna.Jest to niezależne od typu grzejnika .To wynik zmiany temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 27.11.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Nie jestem pewna tylko czy wrato inwestowac w podłogówkę w sypilani Byłaś, widziałaś, nie zakładasz kota w worku. Ja mam podłogówkę na 50%, na 50% grzejniki (przed budową nie widziałem podłogówki). Dziś zrobiłbym 100% podłogówki. Co to znaczy "warto inwestować" ? Czy grzejniki będą za darmo, a podłogówka nie ? Koszty materiałów i wykonania są porównywalne, wylewkę i tak musisz mieć. Jeśli źródło ciepła będzie niskotemperaturowe (gazowy kondensacyjny, pompa ciepła) to przy 100% podłogówki (+drabinki w łazienkach) nie trzeba zakładać układu mieszającego, co obniża koszt instalacji w porównaniu z instalacją mieszaną (grzejniki+podłogówka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 28.11.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Jak się ktoś naczyta wywodów Bogusława, to jest gotów uwierzyć, że podłogówka rzeczywiście jest 10x droższa od grzejników. Instalatorom pewnie tez nie zależy na tym, by z błędu wyprowadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 28.11.2012 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 jest gotów uwierzyć, że podłogówka rzeczywiście jest 10x droższa od grzejników A podłogówka to nic innego jak rura pex leżąca w podłodze. Styropian pod wylewką i tak musi być, sama wylewka też, więc pozostaje rura, której ceny np. Wavina na znanym portalu aukcyjnym za 200m pex16 to 500zł. 200m starczy bez problemów na 30m2 podłogówki przy rozstawie 15cm, grzejnik na 30m2 + złączki wyjdą podobnie. Ułożenie 30m2 rury to załóżmy pesymistycznie, że 2 roboczogodziny, klipsy przytrzymujące rurę w styropianie to grosze. Dalsza część instalacji czy grzejnikowej, czy podłogówkowej dla niskotemperaturowego źródła ciepła jest mniej więcej taka sama, więc koszty też są podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 28.11.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Ja też mam 50/50 i teraz robiłbym 100 % podłogówki plus drabinki w łazienkach. Na podłogę puszczam około 30 st i temperatura podłogi jest przyjemna dla gołej stopy, natomiast jak wchodzę do sypialni gdzie są grzejniki to podłoga jest wyraźnie zimna, to normalne ale nieprzyjemne uczucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 28.11.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 A ja nie mam podłogówki i nie narzekam. Inna sprawa, że mnie grzeje cały dom a piecyk czasem coś pyrknie nocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.11.2012 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 a ja nie jestem zadowolony z podlogówkinie czuję żeby grzałamożecie się śmiać ale ja u siebie nawet jak podloga się grzeje wolę po niej chodzić w laczkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts