boguslaw 08.03.2015 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Sam sobie policz na własnym przypadku.. Akumulowanie CAŁEGO "tańszego" ciepła w jego "nieszczelnym " zbiorniku? Twój wybór... === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 08.03.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Przegrzać dom grzejnikami o krótkim czasie reakcji (regulusy), jest możliwe, lecz wyłącznie jako działanie celowe, świadomie zrealizowane. Tymczasem przegrzać pomieszczenie pracującą "podłogówką", szczególnie w taki dzień jak dzisiaj, jest nie do uniknięcia a to oznacza dyskomfort oraz stratę ciepła czyli stratę kasy. === Pod warunkiem że tą podłogówkę robił hydraulik który od trzydziestu lat tak robi i nikt nie narzekał a inwestor to typowy humanista - nie obrażając wszystkich humanistów - co trochę techniki i się gubi. Powiem w ten sposób - przegrzać dom podłogówką jest możliwe lecz wyłącznie jako działanie celowe lub całkiem nieświadome że można inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 08.03.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Jak przegrzać budynek podłogówką o temperaturze 23 "C (temperatura powietrza 22) Bogusławie jak to zrobić . Ja tak mam .I żyje Skoro masz temperaturę powietrza 22 oC czyli jak rozumiem, taką jak chcesz, straty ciepła żadne, wręcz duże jego uzyski, gdyż Słońce ogrzewa nie tylko posadzki lecz i całą odsłoneczną stronę budynku, to po co Ci kilkanaście ton betonu nagrzanego do 23 oC? === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 08.03.2015 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 pisanie o temperaturze podłogi na poziomie 28 -33 stopnie to zwykłe chamskie kłamstwo i manipulacja i kretynizm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 08.03.2015 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Skoro masz temperaturę powietrza 22 oC czyli jak rozumiem, taką jak chcesz, straty ciepła żadne, wręcz duże jego uzyski, gdyż Słońce ogrzewa nie tylko posadzki lecz i całą odsłoneczną stronę budynku, to po co Ci kilkanaście ton betonu nagrzanego do 23 oC? === Ja nie liczę na zyski od słońca .Słonce wpadając przez okno da max 500 W .O ile wzrośnie temperatura pomieszczenia przy tej mocy przez 3 godziny.Tyle świeciło .Jak zmieni się temperatura ścian na które świeci słońce. Podaj konkretny wzrost temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 08.03.2015 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 (edytowane) 500 W ze słoneczka?To słabiutko.... U mnie w Bielsku-Białej widocznie słońce świeci dużo mocniej..Musisz mieć bardzo, bardzo małe okienka. A propos...Szkoda mi tej pogody.. Idę na długi spacer do lasu a później na basen.U mnie nic nie grzeje..Ogrzewanie od dwu dni wyłączone, okna pootwierane na ościerz... Dom się wentyluje wiosennym powietrzem. Super. PozdrawiamBogusław Edytowane 8 Marca 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 08.03.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 pisanie o temperaturze podłogi na poziomie 28 -33 stopnie to zwykłe chamskie kłamstwo i manipulacja i kretynizm. Jak zapewne zwróciłeś uwagę, też tak uważam.. To prawie tak, jakbym ja pisał o mocach Regulusów przy ogrzewaniu parą +100 oC... To dopiero potęga mocy.. Zacytuj, kto takie temperatury przywołuje... to argument mpoplawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 08.03.2015 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Bogusławie zadałem całkiem inne niewygodne pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.03.2015 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Sam sobie policz na własnym przypadku.. Akumulowanie CAŁEGO "tańszego" ciepła w jego "nieszczelnym " zbiorniku? Twój wybór... === dzięki, policzyłem. nie mój wybór, ja akurat nie grzeję pompą. wychodzi, że kaloryfery się nie opłacają przy niskotemperaturowym źródle, a jak jeszcze to źródło ma działać w określonym czasie, bo tak ekonomiczniej, to już w ogóle. czyli zgadzamy się, że podłogówka lepiej współpracuje z niskotemperaturowymi źródłami. jak pompa ciepła, to tylko podłogówka, skoro Tobie i mnie z obliczeń nie chce wyjść inaczej. a jako że niskotemperaturowe zasilanie jest bardziej przyszłościowe, to w nowych domach tylko podłogówka. bezpieczniejsza też jest dla dzieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 08.03.2015 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 100 m2 - to około 20 ton betonu o temp. 33 oC - zaiste potęga !! 20 kW! A ile ciepła należy tam wpakować..? Ile paliwa zużyć? 100m2 * 6cm gruba posadzka to w okolicach 13Mg a to automatem oznacza 2,9kWh na stopień czyli dla dt=10K całe oszałamiające 29kWh za 7zł co do przewymiarowywania grzejników rozumiem, że zamiast grzejnika metrowego należy przy PC zamontować jeden pięciometrowy lub 5 jednometrowych? czyli jak widać wyraźnie grzejnik to kompletny bezsens i przeżytek, czas wynieść go do lamusa albo do muzeum gdzie jego miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 08.03.2015 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 (edytowane) hołduję zasadzie jednego magazynu ciepła, którą opisuję jako "zasadę jednego bufora".Duży bufor + 100% podłogówki z tą zasadą się kłóci, gdyż oznacza to podwojenie ilości magazynów ciepła Największą precyzję ogrzewania gwarantuje ogrzewanie elektryczne.Ogrzewanie mieszane, podłogówka + grzejniki, także ma swój sens, jednakże proponuję asymetryczny podział mocy.Rozumuję tak: okres przejściowy trwa bez mała pół roku, natomiast wysokie potrzeby grzewcze są krótkie, powiedzmy w sumie maksimum jedno- dwumiesięczne...Proporcje podziału mocy na grzejniki i podłogówkę proponuję zatem odpowiednio 70 : 30. Dobieramy małe grzejniki pod okres przejściowy - zabezpieczą one potrzeby cieplne przez 70% sezonu grzewczego, natomiast w okresach wysokich potrzeb grzewczych włączamy do grzania podłogę - uzupełnia ona brakujące grzejnikom 30% mocy + przez resztę sezonu podłogę neutralną temperaturowo - efekt ciepłej, letniej podłogi.Grzejniki nie muszą być zlokalizowane pod oknem, mogą także mieć formę ozdobną, designerską Produkcja ciepła - optymalnaMagazynowanie ciepła- optymalneDystrybucja ciepła- optymalnaCały dom stabilizuje temperaturę wnętrza pomieszczeń, w tym w największym stopniu, nieprzesłonięty niczym, betonowy sufit.=== Edytowane 8 Marca 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.03.2015 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Produkcja ciepła - optymalna Magazynowanie ciepła- optymalne Dystrybucja ciepła- optymalna dla pompy ciepła to przy grzejnikach i buforze będzie Produkcja ciepła - nieoptymalna Magazynowanie ciepła - nieoptymalne Dystrybucja ciepła - optymalna Zgadzasz się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 08.03.2015 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Myślę że bogusław zdaje sobie sprawę, że koniec życia grzejników jest bliski. Jest to nieuchronne. Te źródła ciepła nie mają przyszłości. Znikną tak jak zniknęły kurne chaty. Lepsze jest wrogiem dobrego.bogusław walczy tylko o jak najdłuższe odciągnięcie tego momentu. Może nawet jakoś do emerytury dociągnie. Akurat w tej branży, naród nie jest tak szybki jak przy elektronice. Jednak zmiany są widoczne gołym okiem. Lawinowo spada ilość montowanych grzejników w nowych domach. On o tym wie. Wciąga publikę w bezsensowne dyskusje na forum. To widać gołym okiem. Ja się w polemikę nie wdaję, to nie ma sensu.Naszym obowiązkiem:) jest uświadomić jak największą ilość nowych inwestorów. I nawet nieźle to wychodzi. Robimy coś nie dla siebie. I tak trzymać. Zacofaniu mówimy zdecydowane NIE:mad: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 09.03.2015 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Ogrzewanie mieszane, podłogówka + grzejniki, także ma swój sens żadnego sensu w tym nie ma będzie drożej w inwestycji bo trzeba komplikować układ CO, dawać nikomu niepotrzebne ekstra pompki + mieszacze + specjalny dedykowany rozdzielacz a potem trzeba zmuszać PCi albo kondensata do pracy w wysokiej temperaturze i patrzeć na wyższe rachunki za CO bo się kondensacja wyłączyła albo COP PCi wyzerował PS bufor ciepła też bardzo lubi podłogówkę bo dzięki temu może się rozładować do niższej temperatury więc na dłużej starcza (podłogówka to zakres pracy bufora 95-30 z kaloryferami ten sam bufor to 95-55 czyli połowa możliwości bufora znika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.03.2015 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Na pewno sama podłogówka będzie prostsza do wykonania. Będzie tez bardziej ekonomiczna ze względu na brak różnic temperaturowych . Co do sensu się nie wypowiem bo każdy ma inne potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.03.2015 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Ogrzewanie mieszane, podłogówka + grzejniki, także ma swój sens, jednakże proponuję asymetryczny podział mocy. Nie ma najmniejszego sensu taka instalacja oprócz większej kasy dla instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafostry 09.03.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Poczytaj moje wypowiedzi w tym i w innych wątkach, pomyśl i sam sobie wytłumacz... === Pomyśl trochę zanim znów mi coś takiego odpiszesz, bo skoro pytam się tu Ciebie, to znaczy ze do tej pory nie doczytałem tego w Twoich wypowiedziach - albo pisałeś o tym w sposób nie zrozumiały, albo, co jest dużo bardziej prawdopodobne, nie potrafisz w sposób sensowny tego uzasadnić i próbujesz zaczarować rzeczywistość. Wiec ponawiam pytanie: "Napisałeś, że przebywanie w przegrzanym pomieszczenie nie jest zdrowe. Z tym chyba zgodzi się większość. Nie rozumiem tylko dlaczego przegrzane przez podłogówkę jest bardziej szkodliwe niż przegrzane przez grzejniki. Możesz to wytłumaczyć." PS Właśnie siedzę w niewielkim pomieszczeniu ogrzewanym dużym przewymiarowanym grzejnikiem. Na weekend ktoś wyłączył w budynku ogrzewanie. Od 3godzin mi jest zimno, pomimo że grzejnik ma prawie 60stC. Jak to się ma do "szybkiego" podnoszenia temperatury grzejnikami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.03.2015 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Myślę że bogusław zdaje sobie sprawę, że koniec życia grzejników jest bliski. Jest to nieuchronne. Te źródła ciepła nie mają przyszłości. Znikną tak jak zniknęły kurne chaty. Lepsze jest wrogiem dobrego. bogusław walczy tylko o jak najdłuższe odciągnięcie tego momentu. Może nawet jakoś do emerytury dociągnie. Akurat w tej branży, naród nie jest tak szybki jak przy elektronice. Jednak zmiany są widoczne gołym okiem. Lawinowo spada ilość montowanych grzejników w nowych domach. On o tym wie. Wciąga publikę w bezsensowne dyskusje na forum. To widać gołym okiem. Ja się w polemikę nie wdaję, to nie ma sensu. Naszym obowiązkiem:) jest uświadomić jak największą ilość nowych inwestorów. I nawet nieźle to wychodzi. Robimy coś nie dla siebie. I tak trzymać. Zacofaniu mówimy zdecydowane NIE:mad: . Jak możesz tak biednego Bogusława stresować, niedobry jesteś - nu , nu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 09.03.2015 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Hue, hue...====== Przy ogrzewaniu mieszanym tj. podłogówka + grzejniki - proponuję asymetryczny podział mocy.Okres przejściowy w naszej strefie klimatycznej trwa pół roku, natomiast wysokie potrzeby grzewcze są bardzo krótkie, w sumie maksimum jednomiesięczne...Proporcje podziału mocy na grzejniki i podłogówkę powinny być w takim przypadku odpowiednio 70 : 30 lub nawet 80 : 20.Podłogówka głównie w pomieszczeniach służących komunikacji, wyłączona całkowicie z miejsc dłuższego przebywania i z miejsc pracy (np. okolice biurka z komputerem). Należy dobrać mniejsze grzejniki niż dla pełnego OZC - grzejniki na okres przejściowy - zabezpieczą one potrzeby cieplne przez 70- 80 % sezonu grzewczego, natomiast w okresach wysokich potrzeb grzewczych włączamy do grzania podłogę - uzupełnia ona brakujące grzejnikom 30% mocy + zachowując przez resztę sezonu podłogę temperaturowo neutralną, co najwyżej letnią.Grzejniki w budynku ciepłym, dobrze akumulującym nie muszą być zlokalizowane pod oknem, mogą być ukryte w ścianie (system INSIDE), mogą także mieć formę ozdobną, designerską. Taka konfiguracja systemu centralnego ogrzewania pozwala na ogrzewanie optymalne pod względem ekonomiki oraz wymagań co do komfortu cieplnego.Ekonomiczne, gospodarowanie wyprodukowanym ciepłem musi być oparte na trzech składowych:Optymalna produkcja ciepła - Optymalne magazynowanie ciepła ( opcja warunkowa - gdyż magazynowanie nie zawsze jest potrzebne)lOptymalna dystrybucja ciepła- Cały dom bierze udział w samoregulacji temperatury wnętrza pomieszczeń domu ciepłego i dobrze akumulującego, przy czym w największym stopniu, nieprzesłonięty niczym, betonowy sufit. Optymalny komfort cieplny oznacza dobre samopoczucie a zatem zdrowie i relaks.Wszelkie formy dynamicznego wpływu na komfort cieplny to przyszłość nowych, coraz zdrowszych i coraz bardziej inteligentnych domów..=== Hue, hue... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 09.03.2015 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 w koło to samo. odpowiedz na moje pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts