Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komenty do dziennika :)

Tomi78__

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pamiętam jak kiedyś wymieniliśmy kilka zdań na temat ocieplenia poddasza styro, pytałeś czy będę zaciągał styro klejem i siatką. Miałem robić deski, ale stwierdziłem, że wytynkowanie tego to idealne rozwiązanie. Właśnie robię tynki, ale w zamieszkałym domu w zimie idzie to strasznie powoli - robię sam. Podsumowując , super patent. Krokwie mają jedną stronę uwolnioną do atmosfery, więc nim im nie będzie. Teraz już wiem, że mniej ważna jest grubość tego styro między krokwiami , moim zdaniem wystarczy 10cm , bo i tak krokwia jest mostkiem term, a dużo więcej daje ta druga warstwa...takie moje odczucie na podstawie obserwacji dachu po częściowym ociepleniu - znikanie śniegu. Tynk cem wap zabezpieczy w pewnym stopniu przed ogniem. U mnie jest pełne deskowanie i mam 3cm szczeliny wentylacyjnej nad tym styro między krokwiami....to miejsce pokochała ryjówka ...ale już się do niej przyzwyczaiłem. W takim przypadku jak mój, trzeba bardzo dobrze zabezpieczyć okap przed zwierzętami.

Domek masz super !!! Nie zaniedbuj dziennika. Ja mam 32m po podłodze w 3 poziomach i to na prawdę nie jest mało. Pozdrawiam.

• 3 weeks później...
Ja juz mam otynkowane skosy, siatka, klej i tynk maszynowy gipsowy. Tez sie zastanawiam co sie stanie jak mi tam zwierzki w ten styro wleza... ale bede sie martwil jesli to sie stanie, a dziennika w sumie nie zaniedbuje, poprostu pomalutku sie dzieje ...:) A moje 92m2 uwazam za duzy dom.... chociaz wiekszosc kibicow jest innego zdania:)

• 5 months później...
Tomi78_ - gratuluję!!!!!!!!!!!!!!! Fantastyczny domek :) Osobiście od wielu lat jestem zwolenniczką właśnie takich domów (pracuję w branży budowlanej od 12 lat) i zdążyłam się sporo nauczyć i zobaczyć. Jesienią też zaczęłam budowę bardzo podobnego domku (ok. 90m2 z poddaszem) i za chwilę będzie wieniec a za drugą chwilę - więźba :) A mój brat właśnie swój wykańcza :) I oboje jesteśmy mega szczęśliwi i zadowoleni ze swoich "Skrzatów" :yes: Pozdrawiam serdecznie!

• 4 weeks później...
  • 8 months później...

Jakis miesiac temu spotkałem sie z tynkarzem, wykonawca moich skosow, sam był ciekawy czy cos sie dzieje z tym, i jest tak:

Nic jeszcze nie pekło i mam nadzieje ze sie tak nie stanie, ale doklejony styro jest dokładnie zaparty o sciany nosne szczytow jak i działowe, wiec nie ma prawa drgnąć, dach bez styro podczas wiatru trzeszczał i minimalnie sie poruszał, teraz przez to, ze jest styro zaparty pomiedzy krokwiami, i druga warstwa zaparta pomiedzy sciany, dach nie trzeszczy ani sie nie porusza. Osobiscie jestem mega zadowolony z tego rozwiazania, a otynkowane skosy sa dodatkowo bardzo szczelne, przez co budynek staje sie cieplejszy, badz mniej traci cieple powietrze. Ocieplenie wykonałem sam, i bardzo dbałem o szczelnosc połączeń, nie wiem jakby to było jakby robił to jakis wykonawca, bo nie wierze, ze chciało by mu sie tak o to dbac. Dlatego polecam to do samodzielnego wykonania, ocieplenie, a tynki to juz wiadomo... :)

U mnie wełna pomiędzy krokwiami,

Zastanawiam się nad styro podkrokwiowo,

Obawiam się że dach nie jest odpowiedno sztywny na takie rozwiązanie.

Może podbicie desek szałunkowych w jodełkę go usztywni i dopiero na to styro (od dołu)?

Desek mam na około połowę poddasza. Resztę musiałbym dokupić (około 800zł).

Co o tym myślisz?

Ewentualnie dać co drugą deskę, na to styro.

Robota własna.

Edytowane przez klaudiusz_x

U mnie sztywnosc zapewnia styro pomiedzy krokwiami, i to jest chyba klucz do sztywnosci, ale jakbys usztywnił konstrukbe deskami, badz płyta osb, to osiagniesz porzadany efekt, styro wbij ciasno pomiedzy scianki szczytow i działowe (młotek i deska) i nic nie powinno sie z tym dziac. Miałbym tylko obawe, ze jesli sie nie usztywni konstrukcji to poruszajacy sie dach mógłby skrzypiec o ten styro, co by było dosc irytujace. U mnie nawet przy bardzo silnym wietrze nic a nic nie skrzypi.

Witam

Śledziłem twoje postępy w budowie i jestem ciekaw jak wyglądają temp. wewnętrzne i ile energii to pochłoneło

Witam, Nadal nie stac mnie na reku, chociaz rury do WM mam rozprowadzone, czyli mam narazie rurowa W grawitacyjna. Temp na dole od 20,5 - 22stC, w sypialniach na górze ok 19-20stC, wilgotnosc 53-57% (bo nie ma reku). Od wrzesnia dotychczas zuzyte 7000kWh tylko w taniej taryfie. Duzo, ale jak podokanczam i zamontuje reku bedzie znacznie lepiej.

Grzejesz piwnicę? Jakie schody do piwnicy?

U mnie schody żelbetowe. Kombinuję z ociepleniem całej klatki schodowej od wewnątrz.

Zużycie masz spore jak na taki domek. Aż boję się ile u mnie będzie ciągło kwh.

Duzo, i nie duzo, nie mam reku - a to moim zdaniem najwieksza strata bo przewody sa otwarte i nastepuje przez nie wymiana powietrza - nie kozystna jak wiemy. Drugie to długa i mrozna zima, a trzecie to wilgotna chatka, i eksperymenty z nastawami sysyemu.

Mysle ze przyszły sezon z reku bedzie o niebo lepszy.

Jednak 7000kWh to jakies 2200zł - rozmawiajac z sasiadami to i tak wynik dobry, bo jeden deklaruje 3 tony peletów, a inni na weglu wynik maja podobny, a ja sie w palacza nie bawie:)

Piwnicy nie grzeje, schody zelbetowe ocieplone od piwnicy

• 4 years później...
  • 2 weeks później...
  • 1 year później...

Cześć, również chciałem podpytać jak wygląda kwestia tynku na skosach poddasza (w sumie 2 lata minęło od ostatniego pytanie). Dalej nic nie pęka?

Czy mógłbyś zdradzić więcej szczegółów dotyczących wykonania tynków i mocowanie styropianu?

Nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem. Na styropianie robiłeś warstwę zbrojoną i na to tynkarze położyli tynk gipsowy, czy kładłeś jakieś dodatkowe siatki tynkarskie (coś a'la siatka stucanet / Rabitza / Leduchowskiego)?

Drugą warstwę styropianu mocowałeś dodatkowo mechanicznie do krokwi, czy tylko na pianokleju do krokwi i pierwszej warstwy?

Przy pierwszej warstwie styropianu robiłeś jakieś "frezy" w powierzchniach bocznych styropianu, żeby mieć gdzie zaaplikować pianoklej?